Copy

Nieuwsbrief De Groene Waterman
Een huis voor boeken, cultuur en ontmoeting

Beste,

Kent u de flamingobaas, de zeemeeuwmanager en de struisvogelflexwerker? In het boek Het Ministerie van Werkplezier fileert journaliste Ilse Ceulemans met de nodige humor de gewoontes op en rond het kantooreiland. Donderdagavond stellen Ilse Ceulemans en Serge Ornelis hun boek voor, een warm pleidooi voor meer menselijkheid in onze jobs. Ilse was ook al te gast bij De Madammen op Radio 2.

De Duitse stripauteur Barbara Yelin dook in het verleden van haar grootmoeder en schreef een aangrijpende graphic novel: Irmina. Het boek werd een groot succes en leidde tot de Max-und-Moritz-Prijs 2016, Duitslands meest prestigieuze stripprijs. Vorige week gaf Toon Horsten van De Standaard het boek nog vijf sterren. Op 10 november gaat schrijver en criticus Matthijs De Ridder met haar in gesprek.

Iris tipt Begrijpend lezen van de over de hele wereld geprezen Chileense schrijver Alejandro Zambra. Zambraʼs nieuwe boek is opgebouwd als een meerkeuzetoets, waarbij je als lezer gevraagd wordt negentig vragen te beantwoorden, die soms absurd, soms scherp en af en toe niet te beantwoorden zijn, maar die je altijd tot nadenken stemmen. Het boek werd ook gesmaakt door Silvie, organisator van de warme boekenavonden van De Dagen, en vrijwilligster Myriam.
Katrien tipt Het ding om je hals van de Nigeriaanse schrijfster Chimamande Ngozie Adichie. Deze sterke bundel kortverhalen is tevens de eerste titel voor de leesgroep Femina Libera. Een roman over vrouwen, niet enkel voor vrouwen.
Robrecht zijn keuze viel op Inventing the future, waarin de auteurs links aanspoort om zich niet alleen te verzetten tegen het neoliberalisme, maar ook om na te denken over nieuwe progressieve strategieën voor de toekomst, en voor de strijd die daarvoor nodig is. Op De Wereld Morgen kan u een interview lezen dat Thomas Decreus met de auteur had.

In onze reeks Exit through the museum presenteren we Sporen uit het persoonlijke leven van Jef Geys.

In het kader van de dag van de stilte signeert op zaterdag 29 oktober (van 14u. tot 17u.) kunst- en cultuurfilosoof Antoon Van den Braembussche in alle stilte zijn nieuwste boek De stilte en het onuitsprekelijke · Over beeldcultuur, kunst en mystiek.

Verder vindt u in deze nieuwsbrief onze selectie uit de nieuw verschenen titels en een overzicht van de komende activiteiten.

Tot binnenkort,
Hanne, Iris, Katrien, Marc, Nikki en Robrecht
De Groene Waterman
 
Net uitgepakt
 
 
Exith through the museum #8
Sporen uit het persoonlijke leven van Jef Geys

Jef Geys (1934, Leopoldsburg) is niet het soort kunstenaar van wie je een gestileerde kunstcatalogus moet verwachten gedrukt op glanzend papier en met een kleurrijke dikke kaft, die mooi op een salontafelhoek past. Zijn werkwijze gaat dwars in tegen iedere tendens die een onderwerp wil inkaderen en verschonen. Het is een vorm van verzet via een ‘stijlloze stijl’: Geys creëert betekenissen door onophoudelijk waarnemingen en bedenkingen te verzamelen die hij combineert en kruist, herschikt en onttrekt aan hun hiërarchische context. Schetsen, briefwisseling, e-mails, technische fiches, noties en krantenknipsels van lokaal en mondiaal nieuws. Informatie uit de rubriek sport, cultuur en politiek door elkaar. Het eigenzinnig en systematisch archiveren is een drijfveer die deze kunstenaar al jarenlang voortdrijft met één grote stroom van met elkaar verwante creaties als resultaat. Geys wil weerstaan aan het inkaderen van de realiteit, daarbij inbegrepen de realiteit van het werk van een kunstenaar zoals hijzelf.
In een tijd waarin de boekenbusiness steeds meer toespitst op snel, hapklaar en blinkend koopwaar, wil De Groene Waterman graag het onverstoorbare en onvatbare streven van deze kunstenaar onder uw aandacht brengen. Dankzij een samenwerking met het 
Frans Masereel Centrum in Kasterlee, een werkplek waar kunstenaars, onderzoekers en grafisch ontwerpers elkaar kunnen ontmoeten, kunnen we een aantal publicaties en projecten van Jef Geys in onze winkel tentoonstellen.


Activiteiten

Eerste sessie leesgroep Femina Libera: Chimamanda Ngozi Adichie - 26/10 om 20u.

We bijten de spits af in onze leesgroep feminisme met twee werken van Chimamanda Ngozi Adichie: We moeten allemaal feminist zijn en Het ding om je hals. In het eerste boek biedt de invloedrijke Nigeriaans-Amerikaanse auteur op humoristische en toegankelijke wijze een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw. Het tweede, een verhalenbundel, handelt in een sierlijke stijl over de verhouding tussen mannen en vrouwen en tussen ouders en kinderen in Afrika en de Verenigde Staten. Onder leiding van UA-onderzoekers Elli Bleeker en Edith Cassiers zoeken we in de leesgroep Femina Libera in de literatuur naar antwoorden op de vraag hoe de volledige gelijk(waardig)heid van vrouw en man gerealiseerd kan worden. 

Barbara Yelin presenteert de vertaling van haar succesvolle striproman Irmina - 10/11 om 20u.

Barbara Yelin dook in het verleden van haar grootmoeder en schreef een aangrijpende graphic novel: Irmina. Het boek werd een groot succes en leverde haar dit jaar de Max-und-Moritz-Prijs op, Duitslands meest prestigieuze stripprijs. Vorige week gaf Toon Horsten van De Standaard het boek nog vijf sterren. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling komt Barbara Yelin haar striproman bij ons voorstellen. Schrijver en criticus Matthijs De Ridder gaat met haar in gesprek.

Debat over de verhouding tussen kunst en filosofie naar aanleiding van De moord op de kunst - Thomas Crombez - 22/11 om 20u.

Kunst en filosofie: een moeilijk huwelijk? In De moord op de kunst, het eerste boek van uitgeverij Letterwerk, onderzoekt auteur Thomas Crombez de geschiedenis van de kunstfilosofie. Een historie die grote schommelingen vertoont in de waardering van de kunst door de wijsbegeerte. Van volstrekte afkeuring tot je reinste verheerlijking. Naar aanleiding van deze publicatie gaan vier denkers in debat over de verhouding tussen kunst en filosofie:
- Marlies De Munck (muziekfilosoof, Universiteit Antwerpen)
- Frank Maet (kunst- en techniekfilosoof, LUCA Gent)
- Inge Henneman (criticus en curator, Academie voor Schone Kunsten Antwerpen)
- Erik Hagoort (beeldend kunstenaar en docent, AKV St. Joost Breda)

Antoon Van den Braembussche over De stilte en het onuitsprekelijke - 24/11 om 20u.

Emeritus hoogleraar kunstfilosofie, kunstcriticus en dichter Antoon van den Braembussche combineert in zijn jongste boek, De stilte en het onuitsprekelijke, twee zaken waar we in deze hectische tijden van vervreemd zijn geraakt: de verstilling en de mystieke ervaring. Aan de hand van voorbeelden uit de beeldcultuur en de kunst illustreert hij de kracht van de stilte, dat middels contrastwerking het onuitsprekelijke belichaamt. Dat dit kan uitmonden in eenzelfde subliminerende ervaring als nagestreefd in de mystiek, betoogt hij op poëtische, literaire wijze. Dit verduidelijkt Van den Braembussche verder met vergelijkingen tussen en uiteenzettingen van uiteenlopende mystieke concepten. In droge rationaliteit ongrijpbare ideeën als zelfontlediging, niet-weten, de grondeloze kern van alles, het niet-zelf, niet-streven en onthechting, gelatenheid en steeds opnieuw de non-dualiteit passeren in een comparatief-filosofisch kader de revue. Uiteindelijk weet hij zo het onwaarschijnlijke huwelijk tussen afgrond en bevrijding, tussen het zichtbare en het onzichtbare, bloot te leggen.

gratis - graag een seintje als u komt via groenewaterman@groenewaterman.be

Verwacht

30/11 om 20u. De kracht van rechtvaardigheid
Jan Nolf, Vlaanderens bekendste erevrederechter, bekritiseert de afkalving van de rechtsstaat en schetst hoe een nieuwe justitie er zou kunnen uitzien.

Begin december om 20u. Boekvoorstelling Jef van Extergem, als rook over de bergen - Marc Andries
Marc Andries stelt zijn opvallende roman gebaseerd op het leven van socialist, activist en flamingant Jef Van Extergem voor.

12/12 om 20u. Boekvoorstelling Yucca - Peter Terrin
Dirk Leyman, literair journalist bij De Morgen, interviewt Peter Terrin over zijn laatste boek Yucca

15/12 om 20u. Leesgroep Wolf Hall - Hilary Mantel
Bespreking van de rijkelijk onderscheiden historische roman over Thomas Cromwell, meedogenloos staatsman onder Hendrik VIII, onder begeleiding van Edith Aerts en Frans Buelens.

De Groene Waterman | Wolstraat 7 | B-2000 Antwerpen | T. 03/232.93.94 
Openingsuren: van maandag t.e.m. zaterdag - van 9u30 tot 18u