Copy
VEN-mail nr. 45 | 24 oktober 2016
EMDR in de behandeling van eetstoornissen: Parel voor de zwijnen of kroon op het werk?
 ~ Donderdag 3 november 2016 ~
Beste Collegae,
 
De zomer heeft zich verlengd in een prachtige zwoele nazomer, terrassen nog vol, de bladeren nog groen, en ondertussen de meesten al weer hard aan het werk, zo ook de nieuwe VENWEN commissie, die de Workshops en Netwerkavonden gaan organiseren.
We zijn erg blij om te kunnen mededelen dat Renée Beer en Ankie Roedelof de eerstvolgende netwerkavond op 3 november willen verzorgen  
 
Op deze netwerkavond zullen zij hun, op het EMDR Europe congres als zeer positief beoordeelde workshop, nogmaals presenteren zodat degenen die deze workshop in World Forum hebben gemist, deze nu kunnen volgen.
 
EMDR in de behandeling van eetstoornissen: parel voor de zwijnen of kroon op het werk?
 
Een transdiagnostische benadering van eetstoornissen werd geïntroduceerd door Fairburn (2003) en resulteerde in een ‘CBT-E(nhanced)’ programma. Dit programma is empirisch getoetst en succesvoller gebleken dan veel van de regulier toegepaste behandelvormen bij eetstoornissen, zowel voor volwassenen als voor adolescenten (Byrne et al, 2011; Dalle Grave et al, 2013; Fairburn et al, 2015). Op basis van Fairburn’s transdiagnostische theoretische model is een geprotocolleerd CGt programma ontwikkeld voor adolescenten, bestaande uit 11 modules: Eten zonder angst (Beer & Tobias, 2011). De klinische praktijk toont aan dat EMDR uitstekend toegepast kan worden, binnen deze modules en ook separaat binnen een multidisciplinaire behandeling, zoals voorgeschreven door de (inter)nationale richtlijnen.
EMDR lijkt effectief voor de behandeling van kernsymptomen van de stoornis (zoals  angst voor eten en drang tot eetbuien) alsook onderhoudende factoren (zoals negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld/lichaamsbeleving, angst voor verwacht toekomstig lichaamsbeeld en veronderstelde consequenties daarvan).

De afgelopen jaren is een EMDR protocol voor eetstoornissen ontwikkeld op geleide van klinische ervaringen. We zullen dit protocol toelichten en illustreren hoe de EMDR therapeut de casus-conceptualisatie kan vormgeven en relevante targets kan zoeken. Zowel eten zonder angst als het protocol EMDR bij eetstoornissen zijn (nog?) niet empirisch getoetst. Ankie Roedelof is voornemens de effectiviteit van het protocol ‘EMDR bij eetstoornissen’ te toetsen in een promotie-onderzoek.
 
Doelgroep:
Behandelaars die zowel de basis- als vervolgtraining hebben gevolgd en die ervaring hebben met of geïnteresseerd zijn in het werken met EMDR en eetproblematiek
 
Wij hopen u weer in grote getale te ontmoeten!

De Congres- en Workshopcommissie
Datum en tijd:
Donderdag 3 november, inloop 19.00 uur, start 19.30 uur, eind 22:00 uur

Kosten:
Gratis voor VEN leden
25 voor niet VEN Leden

Locatie:
Regardz de Eenhoorn
Koningin Wilhelminalaan 33
3818 HN Amersfoort (vlakbij station)
www.eenhoornamersfoort.nl

 
Renée Beer
Renée Beer is klinisch Psycholoog, EMDR kinder- en jeugdtrainer, kinder- en jeugdpsycholoog specialist (NIP), opleider en supervisor voor de VCGt en voor de Vereniging voor Kinder en Jeugd Psychotherapie (VKJP).  Ze is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met eetstoornissen. In samenwerking met andere collega’s heeft zij diverse publicaties op haar naam staan o.a. in de geïntegreerde behandeling van CGt en EMDR in de multidisciplinaire behandeling van eetstoornissen volgens de internationale richtlijnen.
Ankie Roedelof
Ankie Roedelof heeft 25 jaar ervaring in de GGZ, met name op het gebied van de behandeling van eetstoornissen. Ze is werkzaam in de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Ze is Klinisch Psycholoog, EMDR supervisor, lichaamsgericht psychotherapeut  en systeemtherapeut.

Postbus 13032, 3507 LA Utrecht
www.emdr.nl | info@emdr.nl
KvK nr. 08115019
IBAN Bankrekeningnr: NL86RABO0132949229

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt? Je kunt je
voorkeuren updaten of uitschrijven.


Copyright © 2016 Vereniging EMDR Nederland