December 2016

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste KenKon Intimi & ‘Extimi’

Als je dit leest ben ik recentelijk ‘onder het mes’ geweest. Wat mijn heupen betreft inmiddels voor de derde keer. In 2017 moet ik dan nog een keer terug voor de rechter heup. Hopelijk ben ik ergens in de zomer van 2017 op een punt beland waarop pijn niet langer mijn dagelijkse metgezel is. Het liefst zou ik eraan willen toevoegen ‘en ik weer een potje kan knokken’, maar dat durf ik niet te dromen. Misschien is dat wel voorbij, misschien nog niet helemaal. We gaan het zien.

Lees verder

KenKon Voedselbankactie

Voor het vijfde jaar op rij is het ons gelukt! Leden van KenKon hebben alweer gezamenlijk compassie-in-actie bedreven. In de maand november hebben we met z'n allen ca. 8 kratten vol voedsel en andere nodige producten ingezameld. Deze pakjes, potjes en blikjes zijn naar de loods van Voedselbank Neder-Veluwe e.o. gebracht. Van daar uit worden ze, samen met andere donaties, in pakketten verdeeld. Uiteindelijk worden ze ontvangen door mensen voor wie zulke ondersteuning van essentieel belang is. Hartelijk dank!!!

KenKon ZenZondag - thema: Show up!

Op zondag 11 december organiseert de zen-sangha van KenKon weer een ZenZondag. Het thema is deze keer: ‘Show up!

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: € 20,-
Neem je eigen lunch mee.

Lees verder

Kerstvakantie

Van zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari is het kerstvakantie op KenKon. Dat betekent dat er geen lopende lessen zijn. Wel een ‘Winter Stilte Retraite’.

Winter Stilte Retraite 2017

“We laten los en zitten stil”  

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terugtrekken. Even pas op de plaats maken en afstand creëren van de waan van alledag. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant, boek of verplichte praatjes.

2 januari (09.00 uur) t/m 6 januari (17.00 uur)

Locatie / location
Trainingscentrum KenKon, Wageningen

Lees verder

Heb je al een bitje?

Op donderdag 12 januari tussen 17.30 en 19.30 uur is het weer mogelijk om bij onze plaatselijke tandtechnicus een 'bitje te happen'.

Lees verder

Na de stilte, de schoonmaak ....

Om het jaar 2017 goed te beginnen leek het ons een goed idee om weer eens een “grote schoonmaak / klusdag” te organiseren op KenKon. Ons gebouw is groot, het valt niet mee om het echt goed schoon te houden en er zijn altijd wel grote of kleine zaken te repareren of op te knappen.

Op zondag 15 januari willen we van 11.00 - 16.00 uur de handen uit de mouwen steken. Heb jij die dag zin en tijd om een handje te helpen, dan ben je meer dan welkom!

Lees verder

Open Week

Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 januari is het op KenKon Open Week. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend meedoen met de reguliere lessen, ervaring is niet nodig. Lijkt het je leuk eens iets te proberen, kom dan gewoon langs. In de week daarna starten de introductiecursussen.

Lees verder

Introductiecursussen

Op woensdag 25 en donderdag 26 januari gaan de introductiecursussen van KenKon weer van start. Op de woensdag zijn dit Zen meditatie en karate, op donderdag Tibetaanse meditatie en Qigong(chinese yoga). Een introductiecursus bestaat uit 10 lessen en daarna nog gratis en vrijblijvend 2 extra lessen in de reguliere groepen.

Lees verder

Dojo karate examens jeugd


Op woensdag 18 januari vinden de karate examens plaats voor de jeugd:

15.00 - 16.30 uur: jeugd 1
16.30 - 18.00 uur: jeugd 2 

Lees verder

Dojo karate examens volwassenen


Op woensdag 25 januari vinden van 19.00 - 22.00 uur de karate examens plaats voor de volwassenen. 

Lees verder

Internationaal Karate Seminar met Sensei Nakamura, 7e Dan

Vooraankondiging: op 11 en 12 maart 2017 is er een internationaal karate seminar met Sensei Nakamura, de World Chief Instructor van de IOGKF. Dit seminar is open voor alle karateka. Er zijn trainingen voor alle graden, voor lagere en hogere graden en examens voor bruine en zwarte band graden. 

Lees verder

Working with the Shadow - Tasting the Essence of Tantra 6

During this weekend retreat (7 - 9 April) Rob Preece will look at transformation and purification of the shadow in the context of Tibetan Buddhist meditation and Western psychology.

Lees verder

Five Vital Wisdoms seminar

From Friday 19 May through Sunday 21 May, Irini Rockwell we will help us explore the Five Vital Wisdoms, with special attention for these innate qualities within us in the context of relating, communicating & cooperating.

Lees verder

C:\Users\Sydney\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCacheContent.Word\IMG_0539.jpgDe eerste twee operaties waren restauraties. Maar het mocht niet baten. Pijn bleef, bewegingsvrijheid verminderde. Mijn heupen waren nu echt aan het einde van hun Latijn en dat maakt een goed gesprek tussen lichaam en geest erg moeilijk. Daarom worden ze nu vervangen door ‘kunstheupen’.

Voor iemand die veel van zijn lichaam heeft genoten en voor wie het een centrale rol speelt in leven, hobby en werk, is zoiets af en toe natuurlijk ook wel eens ‘een zware dobber’, zoals we dat noemen. Maar ik voel me gezegend met de manier waarop ik ermee kon leven, al moet ik bekennen dat dit jaar een paar keer het bizarre verlangen naar operaties in mij opwelde :-)

Iedereen kent natuurlijk dat soort periodes, omstandigheden en thema’s waarbij we uitgedaagd of uitgenodigd worden tot meer van onszelf. Niet zelden ook met heftigere omstandigheden dan die van mijn huidige reis. Voor wat er dan van ons gevraagd wordt, hebben we uitdrukkingen zoals ‘een tandje bijzetten’, ‘dieper gaan’, ‘uit een ander vaatje tappen’, ‘alles uit de kast halen’ en vast nog meer. Het vraagt meer van ons relativerend vermogen, draagkracht, geduld, optimisme, visie, motivatie en ander goeds.

Terugkijkend denk ik dat ik zelf misschien vooral veel positieve draagkracht heb ontleend aan het vereenvoudigen van mijn leven en het me vooral richten op dingen die ik en anderen zinvol achten, wederzijds inspiratie opwekken en één of ander plezier brengen, voor mijzelf en anderen.

Dat doet me denken aan wat de boeddhisten ‘virya’[1] noemen. Een van de ‘Zes Volmaaktheden’ [paramitas]. Grofweg te definiëren als: ‘plezier hebben en houden in zinvol bezig zijn’. Plezier hebben lijkt op het eerste gezicht misschien iets passiefs, maar het woord virya is duidelijk een actief woord, dat daarom ook onder meer vertaald wordt als ‘enthousiaste inzet’. Het is enerzijds weliswaar het inzetten van energie, maar je krijgt het er ook van. Daar zit veel ook draagkracht in.

Virya ligt dicht bij een deugd uit het [Okinawa goju-ryu] karate. Deze deugd heet in het voorwoord van het  ‘IOGKF[2] paspoort’, waar de filosofie van deze stijl wordt beschreven, ‘Nin’. In het paspoort wordt het vertaald als ‘endurance’. ‘Endurance’ kan onder meer worden vertaald met ‘uithoudingsvermogen’ of ‘duurzaamheid’. Dat je iets lang kunt volhouden, verdragen of doorstaan, zonder er [echt] kapot aan te gaan. Dit is ook grafisch uitgedrukt in het oude Chinese schriftteken dat ooit een tekeningetje - pictogram - was van een zwaard, met een druppel bloed, dat op een hart drukt. Dat lijkt op het eerste gezicht niet prettig, en is misschien ook niet alleen máár prettig, maar het is tegelijk ook maar hoe je ernaar kijkt. Als je erin ziet dat het hart - jij als mens - heel, vol en open kan blijven en daar misschien zelfs wel in kan groeien, ook al drukt er een zwaard op, dan is dat toch ergens een aantrekkelijk, mooi beeld, als je het mij vraagt. Dan laat het hart met druppel en zwaard een pad zien, dat soms weliswaar moeilijk begaanbaar is, waarop we dingen beleven die ons doen groeien. Minder makkelijk dan de weg van de minste weerstand, op de lange termijn zinvoller dan een vluchtroute en fijner dan een lijdensweg.

C:\Users\Sydney\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCacheContent.Word\Nin.jpgEn ja,  die druppel bloed, symbolisch voor toch een beetje kapot gaan, hoort er soms ook bij. Ook bij mannen. Bloed, zweet en tranen vloeien allemaal wel bij karate [en in het leven]. Zweet gelukkig veruit het meeste. De simpele karate pedagogiek van Sensei Morio Higaonna zegt dan ook ‘look, listen, sweat’.

Misschien wat veel ‘mannentaal’? In die zin liggen virya en nin wel dicht bij elkaar. Naar verluidt - volgens de etymologie[3] - zou het woord virya [ook] de betekenis van ‘de staat van een sterke man’ of ‘mannelijkheid’ hebben gehad.

Eén van de vijf aspecten van virya of ‘enthousiaste inzet’ is overigens ‘volharding’ en dat zou evengoed een vertaling van nin kunnen zijn. In het licht van de ‘hard-zacht-stijl’ [goju-ryu] van het karate betekent dat echter dat het niet gaat om volharding waar je kleiner, ongelukkiger, verkrampter, enz. van wordt, maar om volharding waar je  beter, krachtiger, vrijer, vitaler, enz. van wordt. Het gaat om volharding, niet om verharding, verkramping of verstijving.  Dat verschil is wel belangrijk, want onder druk liggen die wel op de loer. In die zin is gezonde volharding dan ook alleen mogelijk en duurzaam als het hand in hand gaat met iets wat nog niet in de Dikke Van Dale staat: ‘volzachting’. Dus ook hier kan het mannetje [in ons] niet zonder het vrouwtje. Omdat karate hierin de grenzen opzoekt, is het een mooie traditie om dit huwelijk erin te ontdekken.

 
Text Box: WIjlen Wang Shujin [1904-1981] tijdens het beoefenen van staande meditatie volgens de Chinese vechtkunst en qigong traditie [Zhan Zhuang].Een hele directe, onontkombare ervaring van die noodzakelijke wisselwerking tussen volharding en volzachting kun je zeker  ook ervaren in staande meditatie, die zowel in karate [b.v. shiko dachi training], qigong [b.v. zhan zhuang] als Tibetaans boeddhisme [b.v. de vajra stand] voorkomt. Bij iedereen roept die beoefening al gauw neurotische reacties op die de vereniging van volharding en volzachting in de weg staan. Soms ‘yinne’ neurotische reacties zoals klagerigheid, vermijdingsgedrag of slachtofferschap, soms ‘yange’ neurotische reacties zoals verbijten of forceren. Soms een mix, zoals wanneer we ‘het uitzingen’: dan blijven we wel, maar zijn we er eigenlijk niet bij. Noch boter, noch vis.

Wanneer het lukt om erop vertrouwen dat volharding en volzachting zich soms juist het beste en diep kunnen vinden waar het moeilijk wordt, ontdekken we vroeg of laat iets bijzonders, iets vitaliserends of zelfs verrukkends. Een ongekende of vergeten innerlijke en vitale volledigheid. Dat vervolledigen is waar het uiteindelijk om gaat. Maar  de genoemde tradities benadrukken elke keer weer dat er uiteindelijk eigenlijk niets te vervolledigen valt, omdat we al volledig zijn. Vol en ledig. Maar dat raakt nog al eens uit beeld en dan is het spel van volharden en volzachten een prima poort voor de weg terug naar wat er al is.

Neemt niet weg dat ik volgend jaar natuurlijk dolblij zal zijn als de pijn straks inderdaad eindelijk weg is. Ik krijg daarbij meer een beeld van een hart met vleugeltjes :-).

De herinnering aan je volledigheid en een hart met vleugeltjes is bij deze alvast mijn kerstwens voor iedereen :-)

Sydney Leijenhorst
 
[1] Tibetaans: tsöndrü
[2] International Okinawan Goju-ryu Karate-do Federation.
[3] Een onderdeel van de taalkunde dat de herkomst van woorden bestudeert.

Agenda

Zo 11 december ZenZondag, thema: Show up! 
Za 24 december 2016 - Zo 8 januari 2017 Kerstvakantie: geen vaste KenKon lessen.
Ma 2 - Vr 6 januari 2017 Winter Stilte Retraite 2017
Wo 18 januari 2017 Dojo Examens Karate voor jeugd
Wo 25 januari 2017 Dojo Examens Karate voor volwassenen t/m 4e kyu
De week van Ma 23 januari 2017 Begin introductiecursussen
Za 11 - Zo 12 maart 2017 Internationaal Karate Seminar met Sensei Nakamura, 7e Dan
Zo 19 maart ZenZondag, thema: Mudita  (waardering en vreugde beleven bij het geluk van anderen) 
Vr 7 - Zo 9 april 2017 Tasting the Essence of Tantra, module 6, ‘Working with the Shadow’
Vr 19 - Zo 21 mei 2017 Irini Rockwell seminar: ‘The Five Vital Wisdoms, In relating, communicating & cooperating’
Zo 11 juni ZenZondag, thema: Life at the edge of the unknown 
Zo 24 september ZenZondag, thema: nog te bepalen 
Vr 6 - Zo 8 oktober 2017 Tasting the Essence of Tantra, module 7, "The masculine and feminine"
Zo 10 december ZenZondag, thema: Kan je leven zonder leugens? 
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp