Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
 
  MADR LA TÂRGUL INDAGRA!
 
La fel ca în fiecare an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin agențiile și autoritățile din subordine, participă la INDAGRA – Târgul Internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei.
În cadrul târgului, în data de 4 noiembrie 2016, va avea loc Conferința „PNDR 2014 – 2020 PREZENT ȘI VIITOR”, unde vor lua cuvântul ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Achim IRIMESCU, doamna Daniela GIURCĂ – secretar de stat, doamna Daniela REBEGA – director general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală - Autoritate de Management pentru PNDR (DGDR AM-PNDR), precum si alți directori din cadrul DGDR și ai agențiilor de plăți din subordine - AFIRși APIA.
Scopul conferinței vizează informarea participanților cu privire la oportunitățile de finanțare prin PNDR 2014 -2020 și a impactului finanțărilor măsurilor de investiții.
Dacă doriți să aflați informații despre PNDR 2020, ne puteți găsi la ROMEXPO, în perioada 2-6 noiembrie la standul 12, Platforma 12.
VECHILE ȘCOLI POFESIONALE ȘI TEHNICE CĂUTATE DE INVESTITORI, SUSȚINUTE DE GUVERN

Într-o eră a tehnologiei și inovării, într-o societate aflată în continuă schimbare, meseriile s-au adaptat din mers la noile cerințe ale pieții, însă cei care le practică dau dovadă de rezistență la schimbare. România se află pe minus în ceea ce privește specialiștii din sectorul agroalimentar, industrie și servicii, tehnic vorbind. Companii importante atrag atenția asupra faptului că absolvenții de școli profesionale și tehnice duc o lipsa acută de pregătire practică. Aceștia nu pot performa la locul de muncă și nu pot deveni competitivi.

Semnalul de alarmă tras de către marii investitori nu este unul propagandistic, ci de o cruntă realitate. Vechile școli pofesionale și tehnice au fost și sunt ignorate sau desconsiderate de majoritatea elevilor și părinților, dar căutate de marii investitori.

Interesul companiilor pentru absolvenții de școli profesionale și tehnice, a determinat Guvernul să ia inițiativă și să introducă în Pachetul Național Anti-sărăcie o măsură privind revigorarea învățământului profesional și tehnic, răspunzând astfel unei nevoi sociale și economice. Măsura poate fi implementată prin acțiuni comune ale unităților de învățământ și companii, acțiuni concretizate în proiecte de parteneriat public-privat pentru stagii de practică, plătite din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a lansat, pe 13 octombrie a.c., apelul pentru depunerea unor propuneri de proiecte în valoare totală de 47,8 milioane de euro, aferent Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU) - Stagii de practică pentru elevi şi studenţi în sectorul agroalimentar, industrie şi servicii, Axa prioritară 6 – Educație și competențe.

Pentru propunerile de proiecte care vizează învățarea la locul de muncă în sectorul agroalimentar, alocarea financiară este de aproximativ 24.3 milioane euro din totalul alocării pentru acest apel de proiecte, fiind vizate programele de învățare la locul de muncă la potenţiali angajatori din sectorul agricol (pentru calificări din agronomie, zootehnie, horticultură, piscicultură, veterinar și cel al industriei alimentare, silvic, agro-turism).

Un proiect selectat poate primi între 75.000 și 500.000 euro, perioada de implementare a proiectului fiind între minimum 9 luni și maximum 24 luni. Cererile de finanțare se vor depune, obligatoriu, în parteneriat și trebuie să vizeze grupuri țintă din următoarele regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru.

Învățământul profesional și tehnic din România a fost desființat în 2009 și reînființat în 2012, la cererea angajatorilor. Majoritatea școlilor profesionale durează trei ani, cu excepția unor școli speciale de meserii care au doar doi ani de studii. Această formă de învățământ este o alternativă pentru tinerii absolvenți de clasa VIII-a.

Mai multe informații găsiți pe site-ul RNDR: https://goo.gl/oPeZfG
 
ÎNTÂLNIREA RNDR CU ECHIPA REȚELEI NAȚIONALE RURALE DIN ESTONIA



În data de 11 octombrie, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” a găzduit vizita unui grup de tineri fermieri și a echipei Rețelei Naționale Rurale din Estonia. La eveniment au participat și reprezentanți ai echipei RNDR România. Întâlnirea a cuprins diverse teme, de la motivațiile tinerilor fermieri de a trăi și munci în mediul rural, la măsurile programelor de dezvoltare rurală și schimbul de experiență între cele două rețele. Vizita delegației estoniene a avut la bază concursul organizat de RNR Estonia privind motivațiile din spatele proiectelor și planurilor de afaceri, respectiv deciziile de a lucra și trăi în mediul rural.

Abordarea RNR Estonia pune accent pe partea socială a agriculturii, respectiv puterea exemplului, aducând în atenție oamenii şi poveștile, motivațiile lor.

În continuare vă prezentăm experiențele tinerilor fermieri estonieni, referitoare la viaţa şi munca la fermă:
 
Viljar, fermă de vaci şi de lactate
Încă din școala gimnazială am fost încurajat de familie să încep o afacere în rural. Îmi place viața la țară, nu neapărat pentru că sunt patriot, dar pot trăi din asta. Nu încercăm să concurăm cu fermele mari, ci să lucrăm cât de bine putem.

Artur, fermă de vaci ecologică
Am fost obișnuiți de mici cu traiul la țară. Şi părinții noștri au trăit tot aici. Cred că avem un viitor aici.

Mirjam, fermă ecologică
Am crescut la fermă și a fost alegerea mea să rămân. Simt că am făcut ce trebuie și îmi place traiul acesta. Am lucrat și în afară, în Danemarca, la o măcelărie, dar am revenit acasă. Creștem și producem. Suntem o familie mare și trăim toți în același sat. Ne place ceea ce facem și lucrăm împreună.

Artur, fermă de cereale
Avem o fermă de cereale, de peste 20 ha și cultivăm hrișcă. Am dorit să avem propria energie, așa încât am instalat panouri fotovoltaice. Vindem produsele prin e-shop, pe internet.
Munca la fermă o facem mai ales pentru noi, pentru familiile noastre şi apoi ne gândim să vindem.

 
VERSIUNEA 4.0 A PNDR 2014-2020
PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PENTRU PERIOADA 2014 – 2020, versiunea 4.0 a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la următorul link: goo.gl/nbsdKo
 
SE PRELUNGEȘTE SESIUNEA DE PRIMIRE A PROIECTELOR GRUPURILOR DE PRODUCĂTORI

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea sesiunii de depunere a proiectelor de investiții prin intermediul submăsurilor 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) până la data de 30 decembrie 2016, ora 16.00.

Aceste două submăsuri (sM) din cadrul PNDR 2020 au fost deschise pentru prima dată în acest an. Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea 2016 este de 7,1 milioane de euro, împărțită astfel: 4,9 milioane de euro pentru sectorul agricol și 2,2 milioane de euro pentru sectorul pomicol. Precizăm, de asemenea, că valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul submăsurilor 9.1 și respectiv 9.1a este de maximum 100.000 euro/ an, pe o perioadă de maximum 5 ani de la data înființării grupului de producători. Intensitatea sprijinului public acordat este de 100% nerambursabil.

Scopul finanțărilor acordate prin aceste submăsuri îl constituie încurajarea înfiinţării şi susținerea funcţionării administrative a grupurilor de producători din sectorul agricol sau în cel pomicol, recunoscute în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea competitivității producătorilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanţul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, prin creșterea valorii adăugate a produselor agricole.
 
SE PRELUNGEȘTE SESIUNEA DE PRIMIRE A PROIECTELOR PENTRU SUBMĂSURILE 4.1 a, 4.2 și 4.2 a


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea sesiunilor de depunere a proiectelor de investiții prin intermediul submăsurilor 4.1a Investiţii în exploataţii pomicole, sM 4.2 Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole și sM 4.2a Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse pomicole.

Termenul limită de depunere a Cererilor de Finanțare pentru sM 4.1a a fost prelungit până la 30 noiembrie 2016, ora 16.00, iar cel pentru sM 4.2 şi 4.2a a fost prelungit
până la 15 decembrie, ora 16.00.
Link aici: goo.gl/qWPz0O
 
PE SITEUL WWW.RNDR.RO A FOST CREATĂ SECȚIUNEA PEI-AGRI

Pe site-ul RNDR, în secțiunea PEI-AGRI, veți găsi informațiile despre Parteneriatul European de Inovare, de la publicațiile PEI-AGRI (broșuri) la newslettere PEI în limba română și evenimente: http://www.rndr.ro/pei-agri.html
 
MANAGEMENTULUI DURABIL AL PĂDURILOR

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a elaborat un kit de instrumente și bune practici dedicat Managementului Durabil al Pădurilor.
Link aici: http://bit.ly/2dRU6gU
 
APELUL NR. 2/2016 PRIVIND FORMAREA PROFESIONALĂ PENTRU FERMIERI

În perioada 10.10.2016 – 10.01.2017 se lansează Apelul nr. 2/2016 privind FORMAREA PROFESIONALĂ pentru fermieri, în special beneficiari de sprijin ai SUB-MĂSURILOR 6.1 și 6.3 - Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare, submăsura 1.1- Sprijin pentru formarea profesională şi dobândirea de competențe.
Link aici: https://goo.gl/FsT7uT
 
GHIDUL DE IMPLEMENTARE ȘI MANUALUL DE PROCEDURĂ PENTRU IMPLEMENTAREA SUBMĂSURII 19.4 SUNT DISPONIBILE ONLINE

A fost aprobat Ghidul de Implementare și manualul de procedură pentru implementarea submăsurii 19.4 „Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin Ordinul ministrului nr. 931 din 13.10.2016. Documentele pot fi consultate pe site-ul www.afir.info secțiunea Investiții PNDR – LEADER - sM19.4
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
SEMINARUL „PARTENERIATUL EUROPEAN PENTRU INOVARE ÎN AGRICULTURĂ (PEI - AGRI) NETWORKING ȘI COMUNICARE”

Reprezentanții Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale (RNR) din România au participat în perioada 4-5 octombrie a.c., la Budapesta – Ungaria, la Seminarul Parteneriatul European pentru Inovare în agricultură (PEI - AGRI) Networking și Comunicare.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană cu sprijinul Ministerului Agriculturii din Ungaria și a reunit reprezentanți ai Autorităților de Management ale Programelor de Dezvoltare Rurală (PDR) naționale și regionale, ai Rețelelor de Dezvoltare Rurală, organizații implicate în dezvoltare rurală, organizații de consultanță, reprezantanți ai CE.

Grupurile de Lucru din cadrul seminarului au avut ca obiective:
  • dezvoltarea rolului rețelelor rurale în sprijinirea PEI,
  • identificarea diversității structurilor de management, abordărilor și activităților folosite de rețelele rurale în vederea implementării PEI-AGRI în diferite state membre,
  • schimb de experiență și lecții învățate privind instrumentele de networking și comunicare folosite pentru PEI-AGRI,
  • promovarea dezvoltării continue și a sprijinului rețelei în implementarea efectivă și eficientă a PEI-AGRI în perioada actuală de programare.
În urma discuțiilor a fost subliniat rolul RNR în creșterea conștientizării PEI-Agri în rândul persoanelor din mediul rural, facilitarea găsirii de parteneri pentru formarea grupurilor operaționale, networking pentru consultanți, colectarea și diseminarea de proiecte cu Grupuri Operaționale.
Toate aceste sarcini se realizează inclusiv prin instrumente și metode de comunicare (website, evenimente, broșuri, newslettere, filme video, articole, fotografii, e-learning, social media).
Mai multe informații legate de eveniment, precum și prezentările susținute la acest seminar pot fi accesate la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/eip/agriculture/content/workshop-eip-agri-networking-and-communication
 
STUDIU Parlamentului European privind PAC

Un nou studiu al Parlamentului European prezintă evoluția, influențele și modalitățile prin care a trecut Politica Agricolă Comună în cadrul reformelor și impactul extinderii UE asupra agriculturii și zonelor rurale ale Uniunii Europene.
Mai multe detalii aici: http://bit.ly/2dJlXzg și http://bit.ly/29Nntl9
 
PARTICIPAREA MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE - AGRICULTURĂ ȘI PESCUIT, DE LA LUXEMBURG



Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat la cea de a 3487-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Pe ordinea de zi s-a regăsit propunerea de regulament al Consiliului de stabilire pentru 2017 a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică. România a susţinut punctele de vedere exprimate în cadrul Grupurilor de lucru îndeosebi faptul că propunerea de adoptare de către CE de acte delegate /de implementare poate fi înlocuită cu altă procedură care să aibă la bază propunerile adoptate la nivelul Grupurilor de Coordonare Regională (RCG). România recomandă coordonarea poziției cu cea a statelor din regiunea Mediteranei și Mării Negre, având în vedere interesele comune specifice.

În ce priveşte domeniul agricultură, pe agenda reuniunii s-a aflat o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de modificare a Regulamentelor Uniunii Europene. Ca linie generală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) salută propunerile de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020 cu implicații asupra regulamentelor PAC și susține totodată necesitatea unei analize aprofundate a acestora. Totodată, MADR a transmis propuneri de modificare pentru fiecare Regulament în parte.
Informații suplimentare găsiți aici: goo.gl/XYUa2m
EVENIMENTE NAȚIONALE
TÂRGUL APICOL CRAIOVA 2016


În perioada 1-2 octombrie 2016, s-a desfășurat la Craiova, prima ediție de toamnă a Târgului Apicol Craiova 2016, organizat de Stupina BIA în parteneriat cu Primăria Craiova, Asociația APIS Oltenia și Centrul Multifuncțional Craiova și cu sprijinul Radio Oltenia Craiova în calitatea de partener media. La târg au fost prezenți 60 de expozanți din toata țara și reprezentanți ale unor firme din străinătate cu standuri din domeniul echipamentelor și utilajelor apicole. Au fost expuse produse apicole, inventar apicol, stupi, rame, faguri.
 
TÂRG DE OVINE BREAZA – REGINA ȚURCANELOR – EDIȚIA A IX - A
În comuna hunedoreană Totești s-a desfășurat, pe 2 octombrie 2016, cea de-a IX-a ediție a Expoziției - Târg de ovine rasa Țurcană Brează. A fost un bun prilej ca proprietarii de oi din zona să se întâlnească, să arate vizitatorilor exemplarele de țurcană brează pe care le dețin.
În cadrul evenimentului CDRJ Hunedoara a prezentat broșuri și materiale informative privind PNDR 2014-2020, RNDR, precum și alte materiale care prezintă exemple de proiecte de succes prin PNDR.
 
PARTICIPAREA MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU LA INAUGURAREA NOII CLĂDIRI A FACULTĂŢII DE BIOTEHNOLOGII DIN CADRUL USAMV BUCUREŞTI


Marţi, 4 octombrie 2016, ministrul Achim Irimescu a participat la inaugurarea noii clădiri a Facultăţii de Biotehnologii din cadrul USAMV Bucureşti, eveniment organizat cu prilejul aniversării a 20 de ani de existenţă a acestei facultăţi. Alături de gazda evenimentului, prof. dr. Sorin-Mihai Câmpeanu, rectorul USAMV Bucureşti, s-au mai aflat profesor doctor Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, E.S. Dean Thomson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, E.S. Francois Saint Paul, Ambasadorul Franţei, reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei etc.
„În condiţiile în care bolile şi dăunătorii devin tot mai rezistenţi la produsele chimice clasice, cred că biotehnologiile reprezintă o soluţie şi ştim foarte bine că în lume 30% din profitul din agricultură se obţine din cultivarea plantelor rezultate în urma biotehnologiilor. Ne dorim cu toţii ca această facultate să devină emblema agriculturii româneşti, să ofere soluţii pentru agricultorii noştri”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.
Detalii suplimentare aici: goo.gl/uWj4fd
 
MINISTRUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE, ACHIM IRIMESCU, A PARTICIPAT LA CEREMONIA DE DESCHIDERE A ANULUI UNIVERSITAR 2016-2017, LA ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI – FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ŞI A MEDIULUI


Luni, 3 octombrie 2016, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim IRIMESCU, a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017, la Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului.
La eveniment au mai participat prof.univ.dr. Nicolae ISTUDOR, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, prof.univ.dr. Dan BOBOC, decanul Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului, studenţi, cadre academice şi universitare, reprezentanţi ai mediului de afaceri, etc.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul Achim IRIMESCU a prezentat oportunităţile pe care le oferă agricultura românească antreprenorilor care doresc să investească în acest domeniu, dar şi vulnerabilităţile pe care agricultura românească încă nu a reuşit să le depăşească, în acest context evidenţiind rolul deosebit pe care absolvenţii Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului îl pot juca în consultanţa afacerilor şi managementul fermei.
Link aici: goo.gl/KizdKM
 
ÎNTÂLNIREA MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU CU AMBASADORUL REPUBLICII IRAN LA BUCUREŞTI, E.S. HAMID MOAYYER


Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, l-a primit într-o întâlnire oficială, în 3 octombrie 2016, pe E.S. ambasadorul Republicii Iran la Bucureşti, E.S. Hamid Moayyer.
Ambasadorul Iranului a dorit să afle cu această ocazie impresiile ministrului Achim Irimescu în urma vizitei pe care a realizat-o la Teheran, în perioada 18-21 septembrie 2016. Reamintim că alături de ministrul Agriculturii şi de preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, s-au deplasat în Iran reprezentanţi ai cultivatorilor de cereale, de seminţe şi ai crescătorilor de ovine din România.
Achim Irimescu s-a arătat impresionat de ce a vizitat în Iran, făcând referire la ferma de vaci de lapte din vecinătatea Teheranului, la genetica din cadrul unei unităţi de elită în domeniul reproducției animalelor, cu activitate principală în selecția, testarea şi ameliorarea taurilor de reproducție, la infrastructura bună de care dispune Iranul.
Informații suplimentare găsiți aici: goo.gl/iidcn

ZIUA RECOLTEI LA GEOAGIU


Pe 14 octombrie a.c. a avut loc în orașul Geoagiu, jud.Hunedoara, a doua ediție a Zilei Recoltei. Orașul Geoagiu a reprezentat un simbol pentru pomicultura județului Hunedoara, prin Stațiunea de Cercetări Pomicole. Mulți cercetători de renume național au efectuat lucrări de cercetare în pomicultura, în special pe specia nuc. S-au creat soiuri de mare productivitate și cu un aspect deosebit. Pepiniera pomicolă s-a privatizat și furnizează material saditor pomicol în zona. Fostele câmpuri experimentale au devenit proprietatea oamenilor.
Pentru a stimula producerea de fructe și chiar legume în zonă, Primaria și Consiliul Local Geoagiu au hotărât ca în fiecare an, în data de 14 octombrie, să fie și o sărbatoare a agricultorilor din zona - Ziua recoltei.
TÂRG DE PRODUSE AGROALIMENTARE LA SEDIUL MADR
În 16 octombrie, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite - FAO (Food and Agriculture Oragnization of the United Nations) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei. Ca în fiecare an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a alăturat iniţiativei FAO de a sărbători această zi, prin organizarea unui târg în curtea instituţiei, între 14 și 16 octombrie 2016, în care producători și procesatori agricoli au expus produse tradiţionale și realizate după reţete consecrate, cât și ceaiuri, uleiuri, esenţe, produse de artizanat etc.



De asemenea, au fost expuse şi produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, cum ar fi: Magiunul de prune Topoloveni (primul produs cu Indicație Geografică Protejată - I.G.P. pentru România, din anul 2011), Salamul de Sibiu (cel de-al doilea produs cu Indicație Geografică Protejată - I.G.P. pentru România din februarie 2016), Telemeaua de Ibăneşti (primul produs cu Denumire de Origine Protejată - D.O.P. pentru România din martie 2016). Pe lângă produsele româneşti protejate la nivel european, a fost prezent Novacul afumat de Ţara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre şi Caşcavalul de Săveni, produse aflate în diferite faze de dobândire a protecției „Indicație Geografică Protejată” (I.G.P.) la nivelul Uniunii Europene.

Totodată, au fost prezenţi producători de fructe şi legume, miere și produse ale stupului, dar şi cei de vin și țuică. Meșterii populari au întregit peisajul rural din curtea Ministerului Agriculturii prezentând vizitatorilor ii tradiționale românești sau ștergare populare din pânză de borangic țesute la război manual și alte obiecte de artizanat.
 
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL VIEI ȘI VINULUI – BACHUS 2016



Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea "Bachus 2016" a avut loc în perioada 13-16 octombrie în Piața Unirii din Municipiul Focșani.

Evenimentul s-a adresat producătorilor de vinuri din România și publicului larg din județul Vrancea. La deschiderea evenimentului a luat parte ambasadorul Federației Ruse la București și ambasadorul Republicii Macedonia la București, interesați fiind de producătorii autohtoni de vineri.
La festival a participat și un reprezentat al CDRJ Galați care a discutat cu participanții, oferindu-le broșuri și materiale informative privind PNDR 2014-2020 și RNDR.
 
FESTIVALUL  CASTANULUI - EDITIA A-IV-A 2016



Festivalul castanului din acest an a găzduit o secțiune specială: „Gala ariilor protejate”, ediția a II-a. La Tismana au venit cu această ocazie peste 120 de specialiști din toată România.  „Festivalul castanului” se desfășoară în cadrul proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor”, finanțat cu suma de aproape două milioane de euro de către Uniunea Europeană.

Proiectul a constat în aplicarea unor tratamente speciale la castanii care sunt afectați în număr mare de boala cancerul castanului. Primarul Marian Slivilescu a afirmat că rezultatele proiectului demarat la Tismana sunt vizibile. „Sunt exemplare care au fost tratate în urmă cu trei ani ani și acum au și castane. Oamenii se așteaptă la rezultate imediate. Niciunde nu pot fi obținute. Ciuperca dăunătoare care a distrus 30 de ani scoarța castanului este devorată până la urmă de către virusul implantat. Producția este mică pentru că nici 10% din castanii de acum 30 de ani nu mai sunt în vegetație. Estimez o producție de 3-4 tone, ceea ce este foarte puțin, pentru că de la noi se recoltau în urmă 20 de ani peste 120 de tone”, a spus edilul. Pe lângă distracție și voie bună, participanții la Festivalul castanului au putut achiziționa produse tradiționale de la meșterii populari din Tismana.
 
TÂRGUL „TOAMNA BUZOIANĂ”



Primăria Municipiului şi Consiliul Județean, în parteneriat cu Direcția Agricolă Județeană și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău, au organizat în zilele de 15-16 octombrie 2016, în Piaţa Dacia din Buzău -Târgul „Toamna Buzoiană”, eveniment ajuns la ediţia a XI-a. La expoziţie au participat producători tradiţionali din judeţ care au avut ocazia să-și promoveze marfa și au expus spre vânzare legume şi fructe de sezon, preparate tradiţionale din carne şi lapte, produse apicole, vinuri româneşti, conserve şi dulceţuri. Vizitatorii au putut cumpăra direct de la producători ceapă de Buzău, usturoi de Râmnicelu, miere de Buzău şi Râmnicu Sărat. Produse autentice românești, ingrediente naturale și rețete tradiționale moștenite de la bunici au facut deliciul vizitatorilor care au putut savura sarmalele făcute în dovleac de la Poșata Câlnău, dulcețurile din fructe de pădure, zacusca din ghebe de pădure, plăcintă caldă de dovleac, pastrama de oaie dar și cârnații de Pleșcoi. 

Târgul de toamnă cu expoziție al fermierilor din comuna Băița



Primaria comunei Băița din jud.Hunedoara a organizat, în 23 octombrie, ediția a II a a târgului de toamnă cu expoziție al fermierilor din comună.
Inițiativa de a stimula producătorii agricoli să crească animale cu valoare biologică ridicată revine Consiliului local care a hotarât să organizeze și o expoziție care să prezinte cele mai frumoase animale din comună.
La expoziție au fost prezentate și produse tradiționale din zonă.
 
CALENDAR EVENIMENTE - SAVE THE DATE
2-6 noiembrie 2016
INDAGRA - Târgul Internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei., București - Romexpo
 
22-23 Noiembrie 2016
Conferință LEADER/CLLD 2020, Tartu, Estonia
-
 

Editat de REȚEAUA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ (RNDR)

Contact: 

E-mail: rndr@madr.ro
Website
: www.rndr.ro 

Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91, 021 307 86 79/24

Fax: 021. 307 86 06
 

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp