Copy
31 oktober 2016 | Editie 4 | Facade
The truth has not so much set us free as it has ripped away
a carefully constructed facade, leaving us naked to begin again.
- Lisa Unger
''Het leven is door een filterbrilletje veel mooier."
Als Sanja door de lens van haar camera kijkt dan is de wereld zoveel mooier dan in het echt. Maar die facade die ze in haar werk creeert, toon tegelijkertijd juist heel veel werkelijkheid. Het is een stukje communicatie van binnen uit. 
“De Amerikaanse facade die verkiezingen heet.”
Op 8 november maken de Amerikanen een keus tussen de twee onpopulairste kandidaten die het land ooit heeft gehad. En wat is een verkiezingen nog waard, als je het gevoel hebt dat je niets te kiezen hebt?
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Facade.

Woman.  Een dag heeft zoveel gezichten. Op te zetten bij de rol die je op dat moment geacht wordt te spelen. Die van zorgzame vriendin, die altijd professionele collega, de perfecte schoondochter of de nachtbraker to the max. En achter al die maskers, vraag je je weleens af wie daar zit? Zijn dit allemaal stukjes persoonlijkheid of is het een facade? En hoe vaak moeten wij als vrouwen voldoen aan het plaatje dat voor ons is gecreëerd? Die verwachting van de maatschappij die ons als persoon misschien helemaal niet past? Dan doen we misschien toch net iets te vaak mee in het grote toneelspel dat het leven kan zijn. Doen we een van de passende maskers op. Het zijn de instagram filters die we over de wereld leggen om het leven net een stukje perfecter te maken. Of de keuzes die we denken te maken terwijl misschien wel helemaal niets te kiezen hebben.

'Het leven is door een filterbrilletje veel mooier.' 
Het huis van Sanja Marija Marušić lijkt wel een museum. Gevuld met haar eigen werk, dat wel. De fotografe staat bekend om haar indringende en kleurrijke foto’s die de internationale pers zoals The New York Times en Booooooom Magazine gretig afnemen.
TTM: We zijn hier in jouw kamer omringd door jouw eigen werk. Wat is het belangrijkste als je iets of iemand vastlegt? 
Sanja: Het gaat mij echt om het geheel. De omgeving, de persoon en de kleuren zijn voor mij even belangrijk. Ik wil niet alleen een persoon heel sec vastleggen, want dat is voor mij niet het meest essentiële.
TTM: Wil je dan dat iemand liever in een andere rol gaat als je diegene vastlegt? 
Sanja: Ik sta zelf veel op mijn foto’s of ik gebruik mijn vriend als onderwerp, dat komt vanwege de vele reizen die we hebben gemaakt. He, ken je trouwens Wouter Hamel? Kijk, hij hangt daar links. Ik vind het dus veel lastiger om andere mensen te fotograferen dan mezelf. Ik voel me soms opgelaten om om dingen te vragen. Als ik mezelf fotografeer dan hoef ik hier geen rekening mee te houden en niet te communiceren wat ik wil. 
TTM: Zie je jezelf echt als jezelf op de foto? 
Sanja: Nee niet echt, maar ik vind dat ook niet relevant. Het had net zo goed iemand anders kunnen zijn met wie ik een goede klik heb. 
TTM: Ben je veel bezig met hoe je jezelf neerzet? 
Sanja: Ik post best veel op social media en ik vind het vrij normaal om dingen online te delen, maar ondanks dat ik het publiek maak zijn deze beelden ook een deel van mij. Ik post daarom niet alles en ik denk heel bewust na wat ik er wel en niet op zet. Ik kies ervoor om dit te laten zien en dit niet. Mensen hebben hierdoor soms wel een verkeerd idee bij je, terwijl ze je eigenlijk helemaal niet kennen. 

TTM: Maar wil je liever een soort afstand creëren tussen de persoon op jouw foto en de kijker? 
Sanja: Iemand zei me eens, dat het lijkt alsof mijn mensen in een eigen wereld leven.Ik hoor soms, dat ik mensen in mijn werk gebruik als poppetjes. Het klopt ook ergens wel, want er zit geen persoonlijkheid in de mensen, die ik vastleg. Ik fotografeer niet perse een type zoals de sterke vrouw. Mijn foto’s zijn vrij seksloos ook al zit er vrij veel naakt in. Het moet los staan van een tijd, daarom wil ik geen kleding gebruiken. Kleding zegt heel veel over een tijd of periode, maar als ik mijn eigen kleding maak of met bodypaint staat het los van de werkelijkheid. Verder gebruik ik bewust andere kleuren in mijn foto’s dan de kleuren die het werkelijk zijn. 
TTM: Voelt het als het creëren van een soort hyperrealiteit? 
Sanja: Ja, ik vind het leuk om een wereld tussen andere werelden te maken. Ik houd ervan om heel erg de omgeving in mijn beelden te abstraheren door het weghalen van herkenbare dingen zo haal ik graag menselijk ingrepen weg. 
TTM: Waarom ben je dat gaan doen? 
Sanja: Ik merk, dat hoe ouder ik word, hoe meer ik houd van abstraheren. Ik wil iets heel simpel maken en dat het tegelijk veel zegt.
TTM: Verschuil je je achter je camera? 
Sanja: Ik doe soms alsof ik ergens anders ben. Dan beeld ik me in dat wat ik door mijn lens zie een tv scherm is. Ik probeer mezelf zo te distantiëren van de situatie, dat ik een fotograaf ben die een foto staat te maken omringt door heel veel mensen. 
TTM: Probeer je een perfecte wereld te maken in jouw foto’s? 
Sanja: Ik zou soms wel willen, dat onze wereld er zo uitziet. Was de wereld altijd maar zo. Het leven zou veel mooier zijn met een filtertje zoals op instagram. Ze zouden er een brilletje van moeten maken, dat je kan wisselen tussen alle kleuren. 
TTM: Kijk je ook zo door jouw eigen camera? 
Sanja: Ik denk het wel. Ik maak de kleuren de laatste tijd heel intens in mijn werk. 

TTM: Zijn die gekleurde werelden die jij creëert niet een façade van de werkelijkheid? 
Sanja: Ik snap wel dat het fijn kan zijn om juist dichtbij de werkelijkheid te blijven zoals andere 
fotografen soms doen. Ik merk, dat ik met mijn werk soms moeilijker ergens te plaatsen ben dan het werk van andere fotografen. Mijn eigen werk kan een façade zijn om aan te tonen hoe je bent en hoe je je voelt zonder iets te zeggen. Het kan functioneren als een stukje communicatie. Ik ben niet heel open, dat doe ik niet bewust, maar in mijn werk toon ik mezelf.

TTM: Zijn die gekleurde werelden die jij creëert niet een façade van de werkelijkheid? 
Sanja: Ik snap wel dat het fijn kan zijn om juist dichtbij de werkelijkheid te blijven zoals andere fotografen soms doen. Ik merk, dat ik met mijn werk soms moeilijker ergens te plaatsen ben dan het werk van andere fotografen. Mijn eigen werk kan een façade zijn om aan te tonen hoe je bent en hoe je je voelt zonder iets te zeggen. Het kan functioneren als een stukje communicatie. Ik ben niet heel open, dat doe ik niet bewust, maar in mijn werk toon ik mezelf.

TTM: Voelt het maken van een foto als jezelf kwetsbaar opstellen? 
Sanja: Ja. Je weet dat sommige mensen het niks vinden en dat is logisch. Niemand heeft dezelfde smaak en je weet hoe meer je werk te zien is, hoe meer mensen het ook kut kunnen gaan vinden. Eigen werk en met name als je er zelf opstaat, dan kan commentaar veel harder aankomen dan commentaar op een foto die je in opdracht maakt. Dan kan ik me namelijk verschuilen achter het feit, dat de opdracht van iemand anders komt.
Soms vind ik dat vrij eng, want ik kan me bij mijn eigen werk nergens achter verschuilen. Bij mijn eigen werk ben ik alles: de maker, het model en het idee.Een lerares zei ooit eens, dat ik heel gesloten ben, maar mijn werk alles is wat ik niet ben. Ze vond mijn werk heel energievol en open. Het is misschien confronterend, maar ik leer door het tonen van mijn werk en de reacties die ik hierop krijg, veel over mezelf. Het is goed om je eigen werk in huis te hebben hangen. Het werkt als een spiegel. 
De Amerikaanse facade die verkiezingen heet.

Waar zitten we nou al weken naar te kijken? Soms zelfs wel tegen wil en dank. De Amerikaanse verkiezingen, die ook hier het nieuws beheersen, lijken wel een soapserie. Leugens, intriges, misbruik, oorlog, faillissementen, iedere dag een nieuwe aflevering, een nieuw schandaal. Ondertussen proberen de kandidaten de façade op te houden en presenteren zichzelf als de meest betrouwbare, capabele politicus.

Marilinda Garcia slaakt een diepe zucht als we haar vragen of ze wel echt een keus heeft binnen deze verkiezing. Marilinda is Republikein en zat tot 2014 in het huis van afgevaardigden van haar staat New Hampshire. Een periode waarin ze nog heel trots was op haar partij. Samen met haar mede partijleden werkte ze keihard om te laten zien dat de Republikeinse partij er voor iedereen was, voor alle bevolkingsgroepen. Alleen lijkt al dat harde werken nu teniet gedaan.

Zoals haar naam al doet vermoeden is Marilinda een tweede generatie Amerikaan, haar ouders komen uit Mexico. “Trumps idee om een muur te bouwen stond me niet direct tegen. Ik groeide op in New Mexico, daar staat al een hek op de grens . Illegale immigratie moeten we proberen tegen te houden, maar alle andere opmerkingen die hij maakte om zijn voorstel te 

onderbouwen zoals dat alle Mexicanen verkrachters zijn en misdadigers, daardoor zakte de moed me in de schoenen. Het beeld van diversiteit in geslacht en afkomst, dat ik met mijn partijgenoten zorgvuldig heb opgebouwd, stortte als een kaartenhuis ineen.”

Vierkant achter haar partij blijven staan werd met de weken moeilijker, niet alleen omdat Trump alle ideeën en waarden van de partij verloochend, maar vooral door de informatie die naar buiten komt over zijn persoonlijkheid. Specifiek de pussy gate video.
“Als ik heel eerlijk ben twijfel ik zo nu en dan wel, maar ik herinner mezelf er dan aan dat mijn partij meer is dan alleen Trump. Naast het presidentschap zijn er nog veel meer andere posities te vullen; in de senaat, in het huis. Daar moeten we ons oprichten. De steun van de partij aan Trump is misschien een façade, om eenheid en rust te bewaren, maar het is ook de slimste strategie om onze partij in leven te houden. Overstappen naar Hillary Clinton is voor mij echt geen optie.”

En daarin staat ze niet alleen. In het andere kamp, bij de democraten,  is het enthousiasme onder de vrouwen voor hun presidentskandidaat niet per se hoger. Ondanks dat een van de machtigste mensen op de wereld op korte termijn een vrouw kan zijn lijkt velen toch niet te deren als die vrouw Hillary Clinton is.

“Ze verkoopt zichzelf als een feminist, haalt Michelle Obama aan boord om die claim verder te onderbouwen, maar overtuigen dat doet ze niet.” In haar boek The Faux Feminism of Hillary Rodham Clinton somt Liza Featherstone alle redenen op waarom Clinton slecht nieuws is voor vrouwen en zeker geen voorbeeld. “Ja, symbolisch is het heel mooi. Maar het is zeker geen overwinning voor vrouwen. Eerder een 1-0 voor het huwelijk en dat is in mijn ogen toch geen vooruitgang voor de positie van vrouwen.”

“Het is niet voor niets dat vrouwen massaal kozen voor Bernie Sanders. Zijn strijd tegen de establishment zou kunnen resulteren in gelijkheid in de samenleving. Onder Clinton wordt het gat op politieke en economisch gelijkheid voor de Amerikaanse vrouw niet gedicht.” Het is een lange lijst met onderwerpen die volgens Liza ten grondslag liggen aan de afkeer van Clinton. 
“Het zijn haar sterke banden met Wall Street en grote corporaties zoals Wallmart, die er om bekend staan vrouwen minder te betalen en helemaal niet te ondersteunen met kinderopvang of zwangerschapsverlof. En dan hebben we het nog niet eens over haar persoonlijke ideeën over de oorlogen waar Amerika zich in zou moeten mengen, het minimumloon wat ze niet wil verhogen, het niet willen afschaffen van de hoge collegegelden, noem maar op. Wie claimt dat Hillary een goede president zal zijn voor vrouwen, van die persoon zou ik graag de definitie krijgen die zij hanteren van het woord vrouw.”

“We walgen natuurlijk allemaal van Trump", zegt Liza, ''En zijn uitspraken over hoe je moet vrouwen om moet gaan. Maar we walgen net zo goed van Hillary en hoe zij zich in het verleden heeft opgesteld tegenover de vrouwen, die claimden affaires te hebben gehad met haar man. Ze stelde zich in die tijd niet alleen stoïcijns op naar de buitenwereld toe, maar men zegt ook dat zij een van de bedenkers was van de harde countertactiek die is toegepast. Een tactiek waarbij de vrouwen werden afgeserveerd als leugenaars en compleet in diskrediet werden gebracht. Tactieken die vele feministen zeer af keurde en nog steeds, want het was niet hun fout, Bill Clinton zat fout.”

De verkiezingen creëren voor vele Amerikanen de façade van een keuze. Het land is opgezadeld met twee kandidaten waarvan de meerheid hen liever niet het Witte Huis zou zien halen. De polls laten zien dat de meesten nu toch kiezen voor de ‘lesser of two evils’. Maar het was hun eigen verzet tegen het politieke establishment wat hoogst waarschijnlijk zal resulteren in de grootste establishment president ooit. Dan kan daar weer 4 jaar frustratie over groeien en zal 2020 pas echt het Kardashian tijdperk aanbreken, als ze Kanye op de troon zetten.

De Broer van Roos

Facade
als je je wil verhangen aan de slingers,
omdat je faceje een facade is.
 

Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mill, Sanja Marija Marusic, Marilinda Garcia, Liza Featherstone en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze vierde editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2016 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp