Copy

 
View this email in your browser

Week 46 / 14 - 18 november 2016

AGENDA

 

Woensdag
* vergadering Club van 50
* vergadering Leerlingenraad

 

Donderdag
* Broertjes/zusjes-avond
  10-minutengesprekken

 



 

MR

Afgelopen week heeft de MR vergaderd. De belangrijkste onderwerpen waren het Beleidsplan Sociale Veiligheid en de wijze waarop de MR meedenkt en meekijkt naar het kwaliteitsbeleid van de school. In het beleidsplan Sociale Veiligheid beschrijft de school op welke manier zij werkt aan de sociale veiligheid van kinderen, zowel preventief als curatief. Het beleidsplan is te vinden op de website van de school: http://www.suntewerfert.nl/protocollen/ 
Overigens wordt u komende week benaderd door de MR; er is een vacature in de oudergeleding. Vindt u het leuk om op beleidsniveau mee te denken met de school, dan is dit wellicht iets voor u (+ 6 avonden per schooljaar).

'We lossen ruzies zelf op'

De afgelopen weken is er in groep 1-2 heel veel aandacht besteed aan dit blok van De Vreedzame school. In de nieuwsbrief werd gesproken over “We lossen conflicten zelf op”. Dit klopt!

In groep 1-2 staat het begrip conflict nog wat verder af van de belevingswereld van het kind. Vanaf groep 3 leren de kinderen het verschil tussen een conflict en een ruzie.

Naast het oplossen van een “ruzie” en hoe je dat in stappen doet, hebben we ook steeds weer besproken of je het dan altijd met elkaar eens moet zijn of dat je iedere keer de ander maar gelijk moet geven. Dat was best lastig. Je mag toch niet boos worden? Als je boos wordt dan gedraag je je net als de Havik van onze Axenroos! Toch mag je soms wel boos zijn, maar het gaat er dan om hoe je iets tegen de ander zegt. Aap en Tijger hebben ons  iedere keer weer geholpen.Tijger speelde met een puzzel maar aap wilde ook graag met Tijger spelen. Helaas niet door ook te gaan puzzelen. Hij verstoorde het spel en er ontstond een ruzie.

De kinderen grepen direct in; “Tijger jij had moeten zeggen 'stop ik wil niet dat je stoort!'",  “Aap jij moet eerst vragen of tijger ook wilt spelen”, “Als je boos bent moet je eerst afkoelen en niet gaan slaan!” 

De kinderen waren zeer betrokken en als u ze vraagt naar hoe een ruzie op te lossen, krijgt u vast de 4 volgende stappen te horen:

1 Stop! Hou op!   2. Word rustig.  3. Bedenk een goede oplossing.  4. Los het op.

Tijdens spel en werkmomenten horen wij nu regelmatig deze termen en ook zien we dat kinderen in gesprek gaan om het samen eens te worden. Ook durven ze steeds vaker te zeggen dat ze eerst zelf nog willen afkoelen voordat ze willen praten!

Lukt het echter niet samen dan spreekt het voor zich dat de leerkracht gaat helpen.

Steeds vaker zien wij dat kinderen het eerst samen proberen. Een mooie ontwikkeling.

Vergadering

Afgelopen week is de leerlingenraad in vergadering geweest. Meester Ben vergaderde met een klasssenvertegenwoordiger uit de groepen 3 t/m 8. Onderwerp: De veranderingen van de speelplaats. Deze lijken nu in een eindfase te komen. Er wordt een deel van de speelplaats afgestoten (nabij de fietsenstalling) en er moeten wat speeltoestellen verplaatst worden. Daar willen we de kinderen ook een stem in geven. Dat wat besproken is, wordt teruggekoppeld naar de klas, en dan komen we volgende week weer bij elkaar voor het vervolg. Mooi om te zien hoe kinderen dit doen en hoe geweldig het is als je ze serieus neemt! #Vreedzameschool!

Vreedzame School Blok 3

Komende week starten we met Blok 3 van de Vreedzame School. In dit blok stimuleren we de kinderen om ‘oor voor elkaar’ te hebben. De lessen gaan over communicatie, over ‘praten mét elkaar’ in plaats van ‘praten tégen elkaar’. De kinderen leren wat goed en slecht luisteren is. In tweetallen oefenen de kinderen om naar elkaar te luisteren. De een vertelt, de ander luistert. Goed luisteren kan je zien aan oogcontact, knikken, actieve lichaamshouding en herhalen wat de ander zei. Gedurende deze periode komen nog meer aspecten van goede communicatie aan bod.

10-minuten-gesprekken

Als het goed is, hebt u afgelopen week ingetekend voor het schoolgesprek. Bent u het vergeten, dan wordt u door de leerkracht ingedeeld. Vanaf maandagavond 19.00u. kunt zelf op de website kijken wat uw definitieve tijd(en) is(zijn). Wij wensen u prettige gesprekken en zijn zeer benieuwd naar de ervaringen van de gesprekken met de kinderen (groep 6-7-8)

Sinterklaas


Inmiddels is Sinterklaas weer in ons land aangekomen. Wat zijn we blij want Sinterklaas heeft ons gebeld en gezegd dat op dinsdag 15 november alle kinderen (groep 1 t/m 8) hun schoen mogen zetten op school. Nu maar hopen dat Sinterklaas er wat in doet. Op maandag 5 december zal Sinterklaas onze school bezoeken. Deze dag zijn er gewone schooltijden voor alle groepen.  

Boeken vermist...

Wij zijn het boek “Jubelientje weet de weg” geschreven door Hans Hagen en een klein rood boekje met de titel “Mag of kan ik er ook nog bij” kwijt. Misschien zijn ze tussen de boeken gekomen die de kinderen voor de herfstvakantie mee naar huis hebben gekregen. Mocht u de boeken thuis hebben gezien, kunt u ze dan afgeven bij de leerkrachten van groep 3.

 

Basisschool Sunte Werfert, Kostverloren 14 Elst, Telefoon 0481-37 15 74
info@suntewerfert.nl , www.suntewerfert.nl
unsubscribe from this list    update subscription preferences






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Basisschool Sunte Werfert · Kostverloren 14 · Elst, Gld 6661 DZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp