Copy
Vriendelijke, praktische bijeenkomsten over je klimaatimpact
Beste <<Achternaam>>,

Als je deze mail ontvangt, is de klimaattop COP22 in Marrakech precies op de helft. Ideetje: zullen we de tweede helft van de top gebruiken om iedere dag stil te staan bij iets wat je doen kunt voor het klimaat? De fiets pakken, de verwarming lager zetten, je herfstbladeren laten liggen? En er herrie over maken op de sociale media met de hashtag #klimaatdaad?
In deze nieuwsbrief een reisverslag van Anneke op weg naar Marrakech, tips voor de Sint en meer.

Spreken over Klimaatgesprekken

Woensdag 9 november sprak Manu over Klimaatgesprekken op een thema-avond: waarom zijn we zo apathisch over klimaatverandering? Munu noemde het een hoogtepunt van het jaar om 170 mensen te ontmoeten die de klimaatapathie wil willen doorbreken. Je kunt een registratie van de hele avond bekijken.   
Over hoop

Hope is a state of mind, not of the world. Hope, in this deep
and powerful sense, is not the same as joy that things are
going well, or willingness to invest in enterprises that are
obviously heading for success, but rather an ability to work 
for something because it is good.
 

Vaclav Havel

Vier tips voor klimaatbewuste cadeaus

Of het is van plastic, of je moet er batterijen in stoppen, of je hebt al 66 paar sokken. Dat kan ook anders. Vier cadeautips voor een klimaatvriendelijke Sint.

Tip 1 Koop niks nieuws
Shop bij Marktplaats of de plaatselijke klingloopwinkel je cadeaus bij elkaar.

Tip 2 Koop duurzame cadeaus
Sites als ecomundo.nl en bureaubewust.nl staan vol duurzame cadeaus in alle prijsklassen.

Tip 3 Niet hebben maar beleven
Geef geen spullen, maar ervaringen: theaterkaartjes, een workshop drummen of een dagje dierentuin.

Tip 4 Surpreses maken = upclyclen
Moet jij of je kind een surprise maken? Maak er een sport van: we knutselen alleen met spullen die we anders zouden weggooien. Eierdozen, flessen, melkpakken. Misschien kun je in je gedicht een hint geven over het leven van de knutsel ná 5 december: 'Geeft deze bal/koe/laptop je geen plezier? Gooi hem snel bij het oud papier!'

Groepscoach Iris Eva: Ik wil graag op een kistje staan!

De groep van groepscoach Iris Eva is nog niet begonnen, maar dat weerhield haar er niet van om tijdens het Klimaatweekend van de Nederlandse Klimaatbeweging alvast een voorproefje te geven. Ze gaf er een workshop over Klimaatgesprekken, en het  ging geweldig.
“Nu weet ik dat ik er klaar voor ben,” zegt Iris. “Ik heb duidelijk gemerkt: het gaat er niet om dat ik praat, maar ik faciliteer dat anderen praten. Wat ik zo fantastisch vind aan Klimaatgesprekken is dat het het ruimte en vrijheid geeft. Er is nooit een oordeel. Een kennis van mij ging ook naar het Klimaatweekend, en hij zei verontschuldigend: 'Ik kom wel met de auto hoor!'. Bij Klimaatgesprekken heb ik geleerd om dan alleen maar te antwoorden: 'Wat fijn dat je komt!'
“Ik vind het prachtig om groepscoach te worden, wat ik graag doe is meekijken met mensen hoe zij zichzelf kunnen versterken. Ik heb graag een bemoedigende rol. Dat kan ik wel zeggen van mezelf. Ik probeer altijd te polsen: wat wil je echt? Wat zijn de mogelijkheden, in plaats van de onmogelijkheden? Daar word ik blij van.”

Tijdens de tweede trainingsdag van de groepscoaches konden de groepscoaches via skype praten met de grondleggers van Carbon Conversations, de moederorganisatie van Klimaatgesprekken: Rosemary Randell en Andy Brown. Hoe heeft Iris dat ervaren?
“Ik vond het ontzettend gaaf om de via skype met de founders te spreken. Ik heb grote bewondering voor het psychologische model dat achter Carbon Conversations zit, ik slurp dat soort dingen op. En ik had een hele concrete vraag voor ze. Binnenkort heb ik een gesprek met de directie van Shell. Ik vroeg hen hoe ik dat gesprek het beste kan aanpakken. De tip van Rosemary was: zorg dat je een goede en pakkende introductie hebt. Het liefst een met een element dat ze triggert. Hou het doel van je gesprek in de gaten, en verder: luisteren, luisteren, luisteren."

Carbon Conversations is in Engeland verder gegroeid dan de huiskamer; ze voeren de gesprekken ook in bedrijven. Dat lijkt Iris ook wel wat: “Binnenkort mag ik bij de plaatselijke Rabobank iets gaan vertellen over Klimaatgesprekken. Wie weet levert het nieuwe deelnemers op, wie weet is het een begin van Klimaatgesprekken bij de bank. Ik wil overal pitchen voor Klimaatgesprekken, ik wil graag op een kistje staan.”
Iris Eva dus, de meest gedreven groepscoach die je je kunt wensen. Binnenkort start haar Klimaatgesprekkengroep in Zwolle, er is nog plek! Interesse? Stuur Iris een sms of WhatsApp: 06 45428442.
"Ik ging met mijn zoon Mander naar de KlimaatTop in Parijs om de onderhandelaars letterlijk de toekomst te laten zien waar zij voor werken. Moeder Sharon Dijksma was blij om Mander te ont-moeten en we brachten samen heel wat frisse energie daar in het vergadertijgerende bolwerk waar hoofden gevuld waren met vermoeidheid en teksten en aanpassingen en onderhandelingen. Kwamen wij ineens aanzetten: knuffelend ("hugs for free to keep it under 1,5 degree), skateboardend (Mander) en zingend (Ik:"We are the world, we are the children!")"
En toen kwam Trump
"Klimaatverandering is een hoax," zegt de man die over twee maanden president van de Verenigde Staten is. Het is duidelijker dan ooit dat de beweging van onderaf moet komen. Uit onze eigen harten, uit onze eigen huiskamers. Vanuit Klimaatgesprekken verbinden we mensen in kleine groepjes, waar het veilig is om je wensen en zorgen te delen. En waar je zelf aan de slag kan voor een nieuw soort Nederland.

Samen bouwen we aan een wereld van burgers die positief verder willen, vanuit humor, hoop en handelingsperspectief.
 
Help je ons?
Dat kan door een donatie, van klein schoencadeautje tot surprise, of door onze crowdfunding te verspreiden op social media.
 
Stichting Klimaatgesprekken, IBAN NL63TRIO077.645.2088.

Lees meer over onze crowdfundingsactie.
“Klimaatgesprekken kan echt het verschil maken in Nederland, jullie hebben iets groots in handen"

Nu het einde van 2016 nadert kunnen we als bestuur terugkijken op een jaar waarin we onze doelen voor dit jaar hebben gehaald, en zelfs overtroffen. Fantastisch wat we met zijn allen hebben bereikt!
Alleen een bijeenkomst met onze Raad van Advies ontbrak nog, maar afgelopen vrijdag was het zover. Annemarie Pronk (adviseur Klimaatcommunicatie/ Klimaatzuster), Ans Tros (creatief directeur en oprichter SchoolvoorCoaching) en Bas Wijnen (directeur bij Vrijopnaam) gaven gevraagd en ongevraagd advies over missie, strategie, groeidoelstellingen, de financiële uitdagingen en strategische dilemma's. Vele waardevolle inzichten, food for thought en concrete actiepunten om direct op te pakken. Rode draad is dat KG echt potentie heeft, vernieuwend is en dat de kracht ligt in het verbinden van de thema's (voeding, wonen, consumptie en vervoer) met een wetenschappelijk onderbouwde gedragsveranderingmethode en de CO2-problematiek. De Raad van Advies was ook kritisch: subsidies vormen geen business model, gebruik het als een tussenfase om commercieel snel te groeien. Belangrijke tip: houd focus op de stevige basis die er ligt van professionals met intrinsieke motivatie, zorg dat je de kwaliteit goed borgt om vanuit daar te versnellen. Kortom, we kijken gezamenlijk terug op een erg inspirerende sessie. Met het besef: samen met iedereen om ons heen gaan we Klimaatgesprekken groot maken voor een oneindig goed Nederland!
 
Anneke op weg naar de klimaattop in Marrakech
In de nieuwsbrief van september kon je lezen over de reis van Anneke naar Marrakech. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is zij bij de klimaattop. Maar de weg erheen is natuurlijk minstens zo interessant.

"Ruim een week geleden sloot ik me in Ronda (Andalusie) aan bij de fietstrein naar de klimaatconferentie in Marrakech. Een bonte stoet van 50 fietsers met vlaggen en fluorescerende jasjes. We fietsen nu 5 dagen in Marokko en het is intens. Niet alleen vanwege de hitte, maar vooral de hoeveelheid stof, het verkeer, de smog, de armoede in de dorpen waar we doorheen rijden en de eindeloze hoeveelheid troep langs de weg maken indruk. Het maakt nog maar eens duidelijk in wat voor bevoorrechte positie wij leven in Nederland, en dat climate justice ook direct gelinkt is aan een eerlijker verdeling van welvaart.

Vandaag hebben we een rustdag in Rabat. Hard nodig want velen van ons zijn moe en hebben last van maag en darmen. De komende vier dagen worden zwaar, gemiddeld 90 km per dag om donderdag in Marrakesh aan te komen. Op die dag komt er ook een karavaan van West-Afrikaanse activisten aan, waarmee we gezamenlijk een grande entree willen maken. Ik ben benieuwd of we het redden in dat tempo in de huidige omstandigheden.

Het is overigens interessant om te merken dat iedereen hier op de hoogte is van de COP22. Zelfs in de kleinste dorpen beginnen de mensen enthousiast te knikken als we vertellen dat we daar naar op weg zijn. Soms vragen ze het zelf. Hier leeft het dus voelbaar - ik zou willen dat dat in Nederland ook zo was. We hebben nog zoveel te doen om bewustzijn te vergroten en echt anders te gaan leven!"
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2016 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp