Copy
Nieuwsbrief MCA Brabant Jaarcongres 2016
Bekijk de mail in de browser

Nieuwsbrief MCA Brabant jaarcongres 2016

Het jaarcongres van het MCA vond plaats op 3 november in het Entrada gebouw in Tilburg. Directeur Cees van Elk toonde zich vooral bijzonder tevreden dat vrijwel alle Brabantse terminals waren vertegenwoordigd.
Lees meer over het jaarcongres...

MCA viert 20-jarig bestaan in 2017

De stichting MCA viert in 2017 het 20-jarig bestaan. Directeur Cees van Elk stelde bij het jaarcongres dat het bestuur van de stichting de vraag heeft gesteld of het MCA nog wel moet doorgaan. Het antwoord ligt voor de hand, gezien de successen van de stichting door de jaren heen. De focus is meer verschoven van de infrastructuur naar het intermodaal vervoer zelf. “We praten behalve met het Havenbedrijf Rotterdam en de provincie Noord-Brabant ook met toonaangevende verladers, zeereders en stuwadoors. MCA-Brabant blijft een onafhankelijke stichting met contacten met bedrijven, terminals en verladers en de overheid natuurlijk, zeker waar het gaat om knelpunten in de infrastructuur.”

Hooguit nog 25% vervoer over de weg 

Landelijk gaat in Nederland nog 55 % van het containervervoer van de Rotterdamse haven naar het achterland over de weg. Naar Brabant is dat nog maar 40 %. De ambitie van de Brabantse terminals is duidelijk: nog slechts 25 % van het containervervoer per vrachtauto. “Het kan altijd beter”, motiveerde directeur van MCA Brabant, Cees van Elk de ambitie van Brabant, die uiteraard door de Stichting MCA Brabant wordt onderschreven. “De concurrentiepositie van spoor en binnenvaart moet beter in Rotterdam. Dat geldt net zo goed voor de havens in Zeeland en Antwerpen, waar we ook mee in gesprek willen over een betere afhandeling spoor en binnenvaart.”
Het jaarcongres van het MCA vond plaats op 3 november in het Entrada gebouw in Tilburg. De directeur toonde zich vooral bijzonder tevreden dat vrijwel alle Brabantse terminals waren vertegenwoordigd.

Nextlogic maakt vorderingen 

Maurits van Schuylenburg (foto), projectenmanager Logistics Havenbedrijf Rotterdam juicht de ambitie van Brabant toe om in de Rotterdam-Brabant goederenstroom nog maar 25 % over de weg te vervoeren. Na enige discussie beaamde hij dat de wachttijden voor binnenschepen nog steeds een zorg zijn van het Havenbedrijf Rotterdam, al wordt er al jaren naar een oplossing gezocht in het project Nextlogic. Terminalmanager van Inland Terminal Veghel, Michel van Dijk neemt deel aan die gesprekken in Nextlogic. Hij is optimistisch over het project: “Volgend jaar worden de eerste pilots gehouden en zal ook ‘het Brein’ worden gerealiseerd.” ‘Het Brein’ is een onderdeel van Nextlogic, een volledig geautomatiseerde regisseur van de containerstromen, waarmee beoogd wordt dat aankomst en vertrek van containers op terminals beter voorspelbaar wordt, zodat efficiënter kan worden gepland en ingespeeld op de verwachte lading. “Het lastige van Nextlogic was”, vertelde Michel van Dijk bij het MCA-jaarcongres, “om alle neuzen van de deelnemende partijen in dezelfde richting te krijgen. Maar dat is nu gelukt. Ik ben erg positief.”

Shortsea via Moerdijk:
minder landkilometers

A2B-online Container is een shortsea-rederij die gekozen heeft voor Moerdijk als basis. Gerard de Groot (fofo) is algemeen directeur A2B-containers en vertelde bij het jaarcongres waarom A2B gekozen heeft voor CCT/Moerdijk. “Deepsea en shortsea containers komen daar met barges aan. In de warehouses worden ze gepaletiseerd, folietje er omheen en in de container naar Engeland verscheept.” Gerard de Groot vindt het een groot voordeel dat Moerdijk buiten de drukte van de Rotterdamse haven ligt. “Je bespaart flink wat landkilometers en dat maakt het vervoer via A2B aantrekkelijker.”

Met de trein vanuit China een kleinere carbon footprint

Pieter-Jelle van Dijk (foto), operations director Ricoh Europe SCM, vertelde over de treinverbinding tussen China en Bergen op Zoom bij het Jaarcongres. Ricoh is bekend van de kopieermachines en het transport van die zware apparaten over de wereldbol maakt een belangrijk deel uit van de carbon footprint van het bedrijf. Het Japanse concern Ricoh heeft zich tot doel gesteld in 2050 nog maar een achtste van de carbon footprint van 2000 te hebben. “Het is nu al 37 % minder.” Dat gaat natuurlijk vooral over de gebruikte materialen en productieprocessen. “Veel heeft te maken met de productie, maar ook met de wijze van vervoeren naar de distributiecentra in Europa. We moesten veel moeite doen om de Japanners ervan te overtuigen dat ze moesten deelnemen aan de pilot trein van China naar West-Europa, naar Bergen op Zoom.” Een geslaagde proef.

Gedeputeerde zegt geld toe voor Wilhelminakanaal

Gedeputeerde Christophe van der Maat vertelde bij het jaarcongres van het MCA dat de Provincie 11 miljoen extra zal uittrekken voor de werkzaamheden aan het Wilhelminakanaal, nu gebleken is dat het vervangen van twee sluizen in het Wilhelminakanaal door één niet mogelijk is vanwege de gevolgen voor de stand van het grondwater in de gemeente. De meerkosten moeten worden opgebracht door de gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant en de Rijksoverheid. “Die 11 miljoen voor het Wilhelminakanaal komen er; het gaat gebeuren”, verzekerde de gedeputeerde bij het jaarcongres van het MCA. Ook zegde hij de betere ontsluiting per spoor van Moerdijk toe.
Lees meer over het jaarcongres...
E-mail BMCA Brabant
Website van MCA Brabant
Copyright © 2016 Stichting MCA Brabant info@mcabrabant.nl, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp