Copy
In deze nieuwsbrief
Taalverwerving en taalbeschouwing GTC en LTC
Onderzoeksagenda vakdidactiek GTC en LTC
Universitaire nascholingen GTC en LTC
View this email in your browser

Quamlibet Info - Vakdidactische nieuwsbrief GTC en LTC


Beste abonnee van Quamlibet Info,
Deze aflevering van Quamlibet Info, een vakdidactische nieuwsbrief voor GTC en LTC, is gewijd aan taalverwerving en taalschouwing, bevat een overzicht van universitaire nascholingen en suggesties voor docenten die vakdidactisch onderzoek willen doen. 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich in de afgelopen drie jaar geregistreerd hebt op de site Quamlibet.nl. Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, kunt u zich via de link onderaan deze mail afmelden.

Met vriendelijke groeten,
Suzanne Adema
Share
Tweet
Forward

Taalverwerving en taalbeschouwing GTC en LTC

In het kader van het project ‘Meesterschap in de vakdidactiek’ hebben docenten uit v.o. en w.o. zich in het schooljaar 2015-2016 gebogen over het thema taalverwerving en taalbeschouwing. 

We hebben expliciet gemaakt hoe we taalbeschouwingslessen voorbereiden en hebben onderzocht wat literatuur over taalverwerving, Language Awareness (taalbewustzijn / taalbeschouwing) en taaldidactiek ons daarbij te bieden heeft. Dit proces leidde tot een verdieping van onze kennis over de schoolvakken en een set criteria waarmee wij onze lessen taalbeschouwing systematisch kunnen voorbereiden. Ook hebben we lesmateriaal over de Latijnse conjunctivus ontworpen.

Om ook onze collega's deelgenoot te maken van onze bevindingen organiseren we, in samenwerking met het Onderwijscentrum VU, een nascholingsdag. De dag bestaat uit lezingen over taalbewustzijn en de rol van grammaticale kennis bij het lezen en vertalen van Griekse en Latijnse teksten. Ter illustratie maken we daarbij gebruik van het nieuwe lesmateriaal over de Latijnse conjunctivus (te verschijnen op Quamlibet). Ook presenteren we de criteria voor het ontwerpen van taalbeschouwingslessen aan de hand van een concreet voorbeeld: het Griekse participium. 

Meer informatie en aanmelden
Universitaire nascholingen GTC en LTC
Hieronder vindt u diverse universitaire nascholingen, gerangschikt op datum.

Antieke Werelddag, Nijmegen
25 november 2016
Op deze dag presenteren onderzoekers van de Radboud Universiteit hun lopende onderzoeksprojecten in de vakgebieden Latijn, Grieks en Oude geschiedenis.
Meer informatie

Forum Antiquum, Leiden
Forum Antiquum is de lezingenreeks van de opleiding GLTC. Lezingen vinden tijdens het semester om de week plaats, altijd op donderdag om 16.00 uur. Sprekers najaar 2016: prof. Barbara Borg (University of Exeter), prof. Tessa Rajak (Oxford University).
Meer informatie.
 
Conferentie Taalverwerving en Taalbeschouwing GTC en LTC, Amsterdam
13 januari 2017
Deze cursus biedt u een handreiking waarmee u op systematische wijze grammaticalessen GTC en LTC kunt ontwerpen en voorbereiden, waarin u uw leerlingen: 
  • voorbereidt op het lezen en begrijpen van (originele) teksten;
  • laat reflecteren op het Griekse of Latijn als taalsystemen.
Meer informatie en aanmelden.

Dag van Taal, Kunsten en Cultuur, Groningen
27 januari 2017
Jaarlijks terugkerende studiedag voor de vakken Nederlands, klassieke - en moderne vreemde talen en CKV. In lezingen en workshops gaan sprekers in op de (laatste) wetenschappelijke ontwikkelingen in de vakgebieden en schenken ruim aandacht aan toepassingen in de praktijk.
Meer informatie.

Geïntegreerd grammatica-onderwijs bovenbouw, Amsterdam
1 en 16 februari
Cursisten maken onder leiding van taalkundigen Latijn en Nederlands een kritische vergelijking van beide talen gericht op modaliteit. Na de cursus hebben de cursisten een plan ontwikkeld om de schoolvakken Latijn en Nederlands op hun school te laten samenwerken op het gebied van grammaticaonderwijs in de bovenbouw
Meer informatie en aanmelden.

Interdisciplinaire poëzieprojecten Klassieke talen en Nederlands, Amsterdam
7 en 16 februari 2017
In twee dagdelen worden docenten klassieke talen en Nederlands begeleid bij het ontwikkelen van interdisciplinair lesmateriaal aan de hand van het leven en werk van Ida Gerhardt. 

Meer informatie en aanmelden.




Parallelle plaatsen? De Akropolis en het Forum Romanum, Amsterdam
3 februari 2017
Aan de hand van de Akropolis in Athene en het Forum Romanum in Rome behandelt deze Mastercourse de vraag: hoe wordt ons beeld van de oudheid bepaald?
Meer informatie en aanmelden
 

Onderzoeksagenda vakdidactisch onderzoek GTC en LTC

Het project Meesterschap in de Vakdidactiek is bedoeld als een impuls voor vakdidactisch onderzoek op het terrein van de Geesteswetenschappen. Binnen dit project heb ik daarom onderzoeksonderwerpen geformuleerd - ter inspiratie van docenten die promotie-onderzoek ambiëren. Vooralsnog zijn deze onderzoeksonderwerpen geformuleerd rond drie thema's:
  • Taalverwerving
  • Taal- en Cultuurbewustzijn
  • Interculturele competenties
Een beknopte uitwerking van deze thema's is te vinden op Quamlibet.nl. Op de website van Meesterschap in de vakdidactiek is ook het discussiestuk van het team van Moderne Vreemde Talen te vinden, met hun thema's voor vakdidactisch onderzoek.

Voor docenten zijn verschillende financieringsmogelijkheden tot promotie-onderzoek:
NWO
DUDOC-ALFA

Voor meer informatie over de onderwerpen, suggesties voor andere onderwerpen en de mogelijkheid om beurzen aan te vragen voor vakdidactisch onderzoek kunt u mij mailen, s.m.adema@uva.nl. Ik kan u desgewenst verwijzen naar secundaire literatuur en / of samen een mogelijke onderzoeksbegeleider zoeken. 

Quamlibet Info – vakdidactische nieuwsbrief GTC en LTC

Quamlibet Info verschijnt ongeveer vijf keer per jaar en houdt u op de hoogte van nieuw lesmateriaal op Quamlibet.nl en relevante publicaties en ontwikkelingen in vakdidactisch onderzoek naar de vakken GTC en LTC in binnen- en buitenland.

De nieuwsbrief wordt samengesteld door Suzanne Adema, als onderdeel van het project Meesterschap in de Vakdidactiek GTC en LTC. Dit project is een initiatief van zeven Nederlandse universiteiten en is bedoeld om een impuls te geven aan het vakdidactisch onderzoek in de Geesteswetenschappen.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Quamlibet, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp