Copy

Konsortiechefen har ordet

I dag har vi nått en ny stor milstolpe för Ladoksverige. Det första lärosätet som genomfört en fullskalig produktionssättning med tillhörande integrationer har nu börjat använda nya Ladok!

I måndags stängde Kungliga Musikhögskolan sitt gamla system för inmatning av information. Under veckan har ett omfattande verifieringsarbete skett för all information som konverterats in i nya Ladok. Kommunikationen och informationsflödena till och från andra myndigheter, så som UHR och CSN, har också säkerställts och nu är alltså Kungliga Musikhögskolan i produktion.

I höstas började Kungliga Konsthögskolan använda nya Ladok men de använde inte Ladok tidigare så Kungliga Musikhögskolan är det första lärosätet som har stängt gamla Ladok och börjat använda vårt nya system.

Det är verkligen en bra tidig julklapp som vi fått. Jag vill tacka alla som medverkat inom konsortiet till att vi lyckats: Ladok3-projektets alla medarbetare, produktionssättningsteamet samt driftorganisationen på ITS i Umeå. Jag vill dock speciellt tacka Kungliga Musikhögskolan för att de var villiga att vara bland de första lärosätena att gå över till nya Ladok och alla medarbetare där för det arbete som lagts ner. Tack även till de medarbetare från KTH och Stockholms Universitet som medverkat i arbetet. Sist men inte minst tack till UHR och CSN för gott samarbete   

Till sist vill jag önska er alla en riktigt God jul och ett Gott Nytt År!

// Mauritz Danielsson, Konsortiechef

Produktionssättningen för Kungliga Musikhögskolan klar!


Nu är produktionssättningen för Kungliga musikhögskolan klar! Vi använde mer tid än planerat för att verifiera data och säkerställa att alla skillnader mellan gamla och nya Ladok går att förklara. Det har varit mycket lärorikt och vi har tagit med oss en hel del förbättringar inför kommande produktionssättningar.

Nu är KMH igång i nya Ladok och merithämtningen i LadokPing mot KMH fungerar återigen.
 
Tack alla inblandade för stort engagemang, speciellt personalen på KMH!

 
//Malin Zingmark och Tor Fridell

Nytt från projektledaren


Utvecklingen i Ladok3-projektet går enligt plan. Funktionellt är vi i mål med systemstödet och integrationerna för Kungliga Musikhögskolan som nu är produktionssatt. Nästa milstolpe är att bygga klart systemstödet för Malmö högskola där vi planerar att vara klara för produktionssättning i vecka 12 nästa år. De större områdena vi kommer att lägga till i systemet handlar om att ta hand om forskarnivån och stödet för att hantera terminsregistreringar. Vi har också ett omfattande arbete med förbättringar och då framförallt att göra systemet ännu mer lättanvänt på listan över saker att göra. Parallellt med detta ska vi göra en uppgradering av Resultatleveransen, den planeras vara i produktion under vecka 51 i år.

Såhär i juletid vill jag också passa på att tacka alla i och omkring projektet och önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!
 

// Johan Sjödin, huvudprojektledare Ladok3-projektet

Nationella grunddata


Produktionsmiljön fylls kontinuerligt på med nationella grunddatavärden inom olika kategorier. De data som bedöms behövas för Kungliga Musikhögskolan, och det mesta som behövs för Malmö högskola finns på plats, förutom vad gäller utländska högskolor där det återstår en del att göra för Malmö högskola. Tyvärr finns en ganska stor eftersläpning när det gäller att fylla på och synkronisera MIT-miljöerna med motsvarande data. I och med uppgradering till version 0.72 kommer en större synkronisering att göras. MIT-IK bedöms därefter kunna användas som underlag för registervård av grunddatavärden som konverteras till lokala data, men med ett motsvarande nationellt värde.

// Matz-Ola Cajdert, biträdande huvudproduktägare i Ladok3 genomförande

Utbildning


Kungliga Musikhögskolan får i december ett anpassat utbildningsmaterial för resultathantering som består av e-learningkurser, powerpoints och ett frågebatteri.

Under våren är dessa workshops och utbildningar inplanerade:

2017-01-12: Programhantering och studieplan.
2017-01-27: Grunddata.
2017-02-06: Bevisinformation.
2017-02-14: Bevishandläggning.
2017-02-14: Lokala utbildningsmallar.
2017-02-21: Workshop kring dokumentation av utbildning på forskarnivå
2017-02-28: Lokala utbildningsmallar.
2017-03-10: Informationsobjekt i uppföljningsdatabasen.
2017-03-16: Workshop kring utbildningsmallar.
2017-03-21: Workshop kring informationsobjekten i egna uppföljningsverktyg.
2017-04-27: Systemkonfiguration. Inställningar inför produktionssättningen.

// Gun Wallius

För att minska på supportbehovet och ge dem som skall integrera mot nya Ladok en bra start har vi undersökt behoven av workshops för integrationer. Önskemålen som kommit fram är workshops med följande ämnen:
  • Utbildningsinformation
  • Studiedeltagande
  • Resultat
Intresset är stort för den första workshopen om integration mot Ladok3 och utbildningsinformation den 20/12 på Stockholms universitet. Vi kommer att strömma/spela in presentationen på Connect. De som är på plats kan också få hjälp av oss.

//Mikael Berglund

Nationella utbildningsmallar


Nationella utbildningsmallar är nu färdigställda för alla utbildningstyper inom utbildningsformerna högskoleutbildning, behörighetsgivande förutbildning, KY-utbildning och uppdragsutbildning. Undantagen är ett fåtal utbildningstyper som endast är avsedda för informationskonvertering. Samtliga uppdaterade mallar kommer finnas tillgängliga för lärosätena i MIT-IK och MIT-demo efter uppgradering till version 0.72.

För att kunna använda de uppdaterade mallarna behöver nya versioner av lärosätets utbildningsmallar skapas. Det gäller även i fortsättningen när förändringar av de nationella mallarna görs – och sådana kommer att göras allteftersom systemet fortsätter att utvecklas. Arbetet med att utforma mallarna, som sker i samarbete mellan projektet och förvaltningen, kommer att fortsätta för att kunna möta både utvecklingen av systemet och lärosätenas behov. Vägledande för arbetet kommer även fortsatt vara att de ramar som de nationella mallarna sätter ska hjälpa utan att i för hög grad styra. När det sker förändringar av mallar som finns i produktionsmiljön kommer information om det gå ut till alla lärosäten.

I och med att i princip all information om de nationella utbildningsmallarna nu går att ta del av i gränssnittet har vi bedömt att det inte finns behov av att ha beskrivningar av de enskilda mallarna i dokumentationen. Dokumentation kommer däremot inom kort att kompletteras med en beskrivning av hur de olika attribut som används vid utannonsering av utbildningar fungerar.

// Per Sandström

Uppföljning


Under hösten har Kungliga Konsthögskolan och Kungliga Musikhögskolan intensivt jobbat i olika testmiljöer och Kungliga Konsthögskolan även i produktionsmiljön för Nya Ladok. Arbetet har inneburit både att lära sig uppföljningsdelen och dess rapporter samt att jämföra data mot tidigare år. Lärosätena kommer att använda Nya Ladok för framtagande av information till Årsredovisningen för 2016. För Kungliga Konsthögskolan del är det första gången som Ladok används för detta ändamål.

Det är flera lärosäten som kopplat upp sig mot uppföljningsdatabasen. De kommer nu åt informationsobjekten visa SQL Frågor om detta börjar komma in och ambitionen är att till våren ha en gemensam träff/workshop. Vi efterlyser synpunkter på hur det har fungerat och vad ni önskar att vi tar upp på en sådan träff. Maila dessa till jan.johansson@ju.se

// Jan Johansson
Ladokbrevet nr 9 2016
Om Ladokbrevet
Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.
Kalendarium
I kalendern på ladok.se hittar du alltid informatiom om kommande utbildningar, informationsträffar och andra aktiviteter. 
Driftsinformation
På ladok.se hittar du alltid den senaste driftsinformationen.
Nyheter
Få nyheter löpande via ladok.se
Dela på Linkedin
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Skicka via e-post
Du får detta nyhetsbrev eftersom du anmält dig som prenumerant på nyheter från Ladokkonsortiet.

Om du vill avsluta din prenumration klicka på denna länk: https://ladok.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=a1fd40c89d4197fd42c0981ab&id=d35ab0ab0f&t=b&e=[UNIQID]&c=6d36deba7d

 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ladokkonsortiet · Wallingatan 2 · Stockholm 11160 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp