Zo maandelijks mogelijk

being original





Ik werd onlangs geconfronteerd met een interessante puzzel.
Het begon ermee dat ik werd benaderd door Berthold Gunster, de geestelijk vader van het ‘omdenken’, die het niet heel leuk vond dat hij op internet een profielomschrijving van mij was tegengekomen waarin ik word aangeduid als ‘professioneel omdenker’. Dat begreep ik wel. Omdenken is zijn woord. (En een fantastisch woord ook nog eens: een waarachtige aanwinst voor de Nederlandse taal. Omdat het tegelijkertijd associeert met andersomdenken als met 'om het probleem heen'- denken.)

Blijkbaar heeft iemand die term eens op mij geplakt (het klopt overigens: ik bén een omdenker) en heb ik me op dat moment niet gerealiseerd dat ik hiermee een ongeschreven regel overtrad.
Ik bood mijn excuses aan en ging vervolgens eens nadenken over hoe dat nou eigenlijk zit, met het eigendom van woordvondsten en uitspraken. Ik snap dat het in de comedy-wereld uiteraard not done is om andermans grappen of woordspelingen te gebruiken. Maar hoe werkt dat in mijn tak van sport? 

Ik noem mezelf al een tijd stand-up filosoof. Sindsdien heb ik al van verschillende mensen te horen gekregen dat Laura van Dolron dat heeft bedacht. Oh, denk ik dan. Maar ik heb het óók bedacht (zoals ik een hele tijd geleden ook Stand-up Inspiration heb bedacht samen met Anja Wassenaar). Het beschrijft namelijk precies de podiumvorm die ik beoefen. Het is wat ik doe: (op)staan en filosoferen. Over de toekomst van werk en organiseren in mijn geval.
Dus ik vind dat ik me zo mag noemen. Het zijn tenslotte ook gewoon (in tegenstelling tot ‘omdenken’ dat een samentrekking is, waardoor een nieuw woord is ontstaan) twee losse bestaande woorden, achter elkaar gezet. 


Maar nu.
Iemand attendeerde mij onlangs op de website van collega-spreker Ruud Veltenaar.
En toen moest ik echt even fronsen.



 
Ik heb zelden gelijk, maar wel vaak een punt?
Dat zeg ik altijd!
Dat is mijn zinnetje!
Dat zeg ik echt al heel, heel, heel lang!
 
Nou weet ik dat mijn uitspraken met grote regelmaat gekopieerd worden, en dat vind ik eigenlijk wel prima. Ik hou van weggeven, van delen, van het verspreiden van de boodschap. Voorin mijn boeken staat ook niet voor niets copyleft, in plaats van copyright.
Bovendien zijn het hier gewoon negen bestaande woorden, achter elkaar gezet.

Maar toch.
Voelt het gek.

Moet ik er iets mee? Of laat ik het maar gewoon gaan, in het kader van de copyleft? (Met het risico dat ik straks opnieuw – maar ditmaal dan ten onrechte – van plagiaat wordt beschuldigd?) Ik denk toch maar het laatste.
 
 

Martijn for president? ;)



Om de haverklap wordt mij gevraagd waarom ik niet in de politiek ga. Blijkbaar hebben de mensen behoefte aan visie en originele oplossingen, en denken ze in mij iemand te vinden die iets zou kunnen toevoegen in de politieke arena.
Half-grappend roep ik dan steevast hetzelfde: “Ik kén persoonlijk best veel politici, aan alle kanten van het politieke spectrum. Het zijn stuk voor stuk leuke, boeiende, hardwerkende, gepassioneerde mensen met hart voor de goede zaak. De pest is alleen, dat als je meerdere politici bij elkaar zet, je er ineens eigenlijk weinig mee kunt.”
 
En dan lachen ze in de zaal. Terwijl het eigenlijk best treurig is wat ik vertel. Omdat ik vrees dat het waarder is dan me lief is. 

Ik kom op bijna alle plekken in de samenleving, zeker in Nederland. Mijn publiek is heel divers: van bijstandsmoeders tot hackers, van vakbondsmensen tot secretarissen-generaal, van horecamensen tot politieagenten, van bankiers tot luchtmachtofficieren. Maar ik treed eigenlijk nauwelijks op voor politici. Ik word wel eens benaderd door politieke partijen, en ik geef her en der  wel eens wat advies, maar het is op de ene of andere manier niet de plek waar ik moet zijn.
Omdat in de politiek, meer dan waar ook, de angst regeert, en dan met name de angst voor de media. (En als je dat doortrekt, de angst om hun eigen carrière.) 
 
Als ik er op een afstandje naar kijk, dan gaat de politiek over drie dingen. Wet- en regelgeving (bijna altijd te laat of niet effectief in deze steeds sneller veranderende samenleving), beleid (vaak gemaakt door mensen op afstand van de werkelijkheid; in elk geval niet snel genoeg aanpasbaar als er nieuwe inzichten zijn) en geld (altijd gedoe; het verkrijgen, het verdelen, het uitgeven en de controle erop).
 
Ik ben ervan overtuigd dat de broodnodige vernieuwingen in deze samenleving niet uit de politiek zullen komen. En wellicht moeten we het huidige bestel aanpassen. Het heeft zijn oorsprong in een tijdperk dat het nog duur en omslachtig was om massaal het volk te raadplegen. Maar het internet gaat natuurlijk veel sneller dan een trekschuit. De huidige representatieve democratie mag wat mij betreft flink op de schop. Net als het huis van Thorbecke. Maar in tegenstelling wat ik populisten hoor roepen, namelijk dat we de provincies moeten afschaffen, pleit ik voor het afschaffen van ministeries. Ik denk dat de schaal van de regio, de werkbare schaal is die we nodig hebben. Een schaal waarin mensen elkaar nog genoeg kennen om te voelen en snappen wat er speelt. Op landsniveau laat je wat er nu op ministeries gebeurt over aan slim functionerende uitvoeringsorganisaties, die gericht zijn op dingen fiksen, door transparante trial & error, en door het volk (daar zitten nu eenmaal veel knappe koppen tussen en mafkezen met goede ideeën) te betrekken in de uitvoer. Scheelt een hoop geld bovendien.
 
Wat de democratie betreft juich ik bindende referenda enorm toe. En als blijkt dat dat allemaal nog te ingewikkeld is, vanwege allerlei sentimenten, dan kunnen we altijd nog een extra veiligheidsklep inbouwen (wat niet hetzelfde is als alles bij het oude laten).
 
 

Ik heb trouwens ooit zelf een poging gedaan een politieke partij op te richten. In 2003, in het jaar dat het 150 jaar geleden was dat Vincent Van Gogh geboren was. En omdat de beste man eens een blauwe maandag in Drenthe was geweest, werden er miljoenen uitgegeven om dat flink onder de aandacht te brengen in de hoop drommen buitenlandse toeristen naar Drenthe te trekken.

Ik woonde destijds in Drenthe en had veel te maken met de toerisme en recreatiesector,  en bedacht in een enthousiaste bui een politieke partij, voor de sociaal economische belangen van het toerisme in Drenthe. Lijst van Gogh was geboren. Met een dijk van een slogan (al zeg ik het zelf): Naait je geen oor aan.

Binnen een week werd ik uitgenodigd voor het programma Buitenhof. Dat was schrikken. Het was namelijk eigenlijk maar een grap. Een stunt. De bedoeling was 1 zetel. Om het niet uit de hand te laten lopen heb ik het plan een stille dood sterven. 


 
 
Het lijkt er bizar veel op dat in Amerika een dergelijke PR stunt wel uit de hand is gelopen.
Trump is president. 
En wat ik daarvan moet maken weet ik nog niet.
Misschien loopt het wel los. Dat hoop ik dan maar. Misschien is een outsider in het witte huis precies wat Amerika nu nodig heeft. Outsider Reagan heeft destijds met Gorbatsjov de koude oorlog beëindigd.
Trump is maf maar niet dom. Evengoed is het niet ondenkbaar dat hij nog tijdens zijn termijn aangeklaagd wordt. We zullen het zien.
Hoe dan ook: elk land krijgt de leider die het verdient. Daar kunnen we een hoop van vinden, maar dat is nu eenmaal het systeem waar we in zitten. 
 


En daags nadat ik dit verhaal over mijn kijk op politiek had geschreven, bereikte mij het nieuws over de politieke plannen van GeenPeil.

Een radicale manier om de hegemonie van de heersende partijen te doorbreken met niet de zoveelste splinterpartij, maar een wérkelijk andere aanpak om zwermen te mobiliseren om  hun stem uit te brengen.
Dat een dierbare expert als Brenno de Winter zich hieraan heeft verbonden stelt me erg gerust en als ik kijk naar het integere betoog van Bart Nijman en de manier waarop lijsttrekker Jan Dijkgraaf erover praat, verwacht ik geen politiek spektakel en vuurwerk, maar een gedegen experiment.
Of het een goed idee is zal de tijd leren, maar ik juich het experiment toe. Te meer omdat ik weinig visie en daadkracht vind bij de rest van het partijenaanbod. Ik ben acuut lid geworden in elk geval.



Lees ook even het blog dat Erwin Witteveen erover schreef op de Easycratiewebsite. En klik dan even door naar deze lijst met de meest gestelde vragen: https://geenpeil.nl/standpunten/ 

 


De singer-songwriter- metafoor


Volgend jaar zit ik 30 jaar in het ondernemersvak, waarvan inmiddels ook al zo'n 15 jaar in het sprekersvak.
Onlangs bedacht ik voor het eerst een handige metafoor voor de manier waarop mijn lezingen tot stand komen.

Mijn werk lijkt namelijk ongelofelijk op dat van de singer-songwriter.
Want eigenlijk schrijf ik liedjes. Maar dan zonder instrumentale begeleiding. En met niet al te veel melodie. 
Ik schrijf die liedjes overigens niet aan een tafel, of in een studio, maar op het podium, terwijl ik sta te performen. 

Net als de Beatles ben ik begonnen in kleine obscure zaaltjes die me de vlieguren boden om ergens heel goed in te worden. Inmiddels trek ik volle zalen en volgens jaar schijn ik zelfs voor 13.000 man te mogen optreden. 

Mijn liedjes gaan over wat ik meemaak, over de dingen die me verwonderen, over wat ik lees, hoor en zie. En als je al 15 jaar meedraait in dit vak heb je een behoorlijk repertoire opgebouwd.

Ik heb al een stuk of 40, 50 albums afgeleverd, in diverse genres. Er zitten hits tussen, en minder bekende deuntjes.
Bij een optreden beslis ik ter plekke, op basis van factoren als context, sfeer, publiekssamenstelling, de gebeurtenissen van de dag, de vorige spreker, de dagvoorzitter, etc, welke liedjes ik ga spelen en in welke vorm: van elk nummer kan ik de korte of de lange variant spelen en de jazz-, de klassieke - of de hardrockversie. 

Je moet er van houden, natuurlijk. Van mijn liedjes.
Ik kan niet iedereen pleasen. Maar ik kan er wel voor zorgen dat mensen die drie, vier keer per jaar naar een optreden van mij komen luisteren, toch niet verveeld raken. 

 

Interviews/lezingeN

 

Driessen HR





 

Management SCOPE




 

Future Green City



 

Literaire Dis in Stiens 

 


 

ABU: Het Nationale Arbeidsmarktdebat 




Lees in dit kader ook het blog van Hedzer Kooistra: Collateral Damage op de arbeidsmarkt. En van dezelfde hand een warrig verslag van een chaotische middag.

een beetje nooit af




 


 

 

Op DINSDAG 24 JANUARI 2017 14.00 - 17.30 uur (Amsterdam) geven Annette Dölle en ik een speciale sessie gericht op 'NOOIT AF IN HET ONDERWIJS'. 


 tech en meer 

 

Voor de Macgebruikers kwam ik wat leuke linkjes tegen:

 

Het programma Voorvertoning is een alleskunner waarvan de meeste mensen niet weten hoe krachtig die is en wat je er allemaal mee kunt:

 

How to use Preview on Mac

Hoe je met Voorvertoning afbeeldingen uit een Mac-app haalt.

 

 

Ik ben aan het sparen voor de nieuwe Macbook Pro en ik ben diep gefascineerd door de nieuwe touchbar.

De meningen over deze nieuwe Mac zijn nogal verdeeld, maar deze stemt me hoopvol:

 

Adam Georgetown: ‘The New MacBook Pro Is Kind of Great for Hackers’

 

Apple blijft steeds dieper en intenser investeren in Health: 

 

Dit iPhone-laboratorium kan kanker detecteren met 99% zekerheid. 

 

Deze ziektes worden momenteel onderzocht met ResearchKit-apps

(Dit filmpje nam ik een tijdje terug op over Apple en Health:)

 

 

Sal Soghoian is weg bij Apple, toen ik in 2005 op de WWDC was sprak ik met hem. Hij is het brein achter de handige automation tools in Mac OSX.

 

 

Al een tijdje ben ik aan het nadenken over de toekomst een pensioenen en over het invoeren van een basisinkomen. En in die lastige puzzels blijkt keer op keer dat wonen de grootste post is, dus als we dat ooit kunnen hacken scheelt dat een belangrijk puzzelstuk.

 

Een mooi tegengeluid over de hoge beloning bij NXP, waar ik eigenlijk geen gat in kan schieten…PGGM en Dijsselbloem moeten niet zeuren over NXP-beloning - FTM

 

Ik schrok me een hoedje en was blij met deze handige tool waarmee je kan kijken of jouw gegevens zijn buitgemaakt bij recente grote hacks. Meteen checken!!

Have I been pwned? Check if your email has been compromised in a data breach

 

 

Het age of acces verhaal waarover we al schreven in Easycratie in 2009 komt steeds dichterbij. 

 

 

En in dit verhaal weer wat mooie filosofische beschouwingen op onze arbeidsmarkt: steeds minder stoelen voor de dansers


Martijn Aslander  is stand-up filosoof, ideeënbedenker, schrijver, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige.
Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.


ARCHIEF

                             

De nieuwsbrief van vorige maand: Beter laat dan nooit: het nieuws van oktober


Alle Nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!




WAT IS EASYCRATIE?

     
 



Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 

Experiment van 1 juli 2016 tot 1 juni 2017: Waardebepaling vooraf.


En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


MANAGEMENT SCOPE

 


INTERVIEW

           






IETS MEER BEGRIJPEN VAN AMERIKA EN TRUMP?



 

Janne Willems, die ik een paar keer per jaar tegenkom,  is ook op onderzoek gegaan naar Amerika en schreef daar een mooi blog over

 


PROJECTEN

                           


Permanent Beta

QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam
7 days of inspiration

Gathering Stones
#20:36

 

WAT IS PERMANENT BETA?



Engels:


Farsi:



Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief

 


BNR RADIOCOLUMN



Maandelijks mag ik kort iets komen vertellen op BNR. 

Als je me live wilt horen kan dat dit jaar nog op de volgende dagen, telkens om 14:50 uur:

19 december


COLUMN FNV    

 

Na anderhalf jaar is mijn tijd als columnist van het FNV Magazine voorbij; ik heb het spreekwoordelijk stokje doorgegeven aan Ronald Giphart

Mijn verschenen columns heb ik even provisorisch gebundeld:


 



BOOKLOG



Like Over originaliteit, geen politici en een metafoor on Facebook