Copy
nummer 6, december 2016
View this email in your browser

Terugblik op bezoek Sharon Dijksma
'Zo blijven we in
Den Haag in beeld'

 

Staatssecretaris Sharon Dijksma was zichtbaar verrast, toen ze op 24 oktober de volle Moerdijkzaal in het gemeentehuis van Zevenbergen betrad. Ze trof er meer dan honderd betrokken inwoners, bestuurders en vertegenwoordigers van diverse organisaties en belangengroeperingen. Die hadden heel wat kritische vragen over de gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van de voorziene toename van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen. “We hebben laten zien dat we de druk in Den Haag erop houden”, blikken Mieke Pistorius en Riet Gerla terug. Zij waren de initiatiefnemers van het bezoek van de staatssecretaris.

 Als voorzitter van de PvdA-fractie in de Moerdijkse gemeenteraad had Mieke de weg naar Den Haag gevonden via haar partijgenoten in de Tweede Kamer. “Daar merkte ik meteen dat ons spoor tussen Moerdijk, Halderberge en Roosendaal niet goed op het netvlies staat. Velen denken dat die verbinding deel uitmaakt van de Brabantroute. Die verkeerde beeldvorming heb ik dus meteen rechtgezet. En daar moeten we de komende tijd mee doorgaan. We hebben voorlopig alle Haagse aandacht nodig om de veiligheids- en leefbaarheidsproblemen aan te pakken. Ik was dan ook blij met de volle en kritische Moerdijkzaal op 24 oktober.”
 
Volgende stap
Mieke denkt al weer aan de volgende stap. “We moeten ervoor zorgen dat straks na de Tweede Kamerverkiezingen er een brief naar de formateur gaat. Daarin vragen we dan niet alleen aandacht voor de huidige problematiek, maar ook voor de dedicated spoorlijn om onze kernen heen. Dat blijft de stip op de horizon. Ook vanwege de economische en logistieke voordelen die een dergelijke verbinding biedt. Denk maar eens aan de ontsluiting van ons Haven- en Industrieterrein Moerdijk. Daarvoor moeten we blijven lobbyen, in Den Haag en in Brussel.”
 
Ook Riet Gerla van de Klankbordgroep Basisnet Spoor Moerdijk was blij met de grote belangstelling op 24 oktober. “En met de manier waarop burgemeester Klijs van Moerdijk weer eens duidelijk onder woorden bracht waar de schoen hier wringt.” Ook de belangstelling van de kant van de provincie Noord-Brabant deed haar goed. “Je merkt dat we in Den Bosch steeds duidelijker in beeld komen. Er is zelfs serieuze belangstelling voor de dedicated spoorlijn, zoals wij de verbinding om onze kernen heen noemen.”
Weinig concreet
Toch was Riet niet helemaal tevreden. “Ik had iets meer concreets van de staatssecretaris verwacht. Zeker na haar toezegging om 80 miljoen euro te steken in maatregelen voor de Brabantroute. Maar wie weet waar ze nog mee komt in haar antwoord op de recente brief aan haar van de stuurgroep spoorzones Moerdijk – Halderberge – Roosendaal, waarin ‘Ons spoor naar de toekomst’ nog eens helder is verwoord. Het zou mooi zijn als er nu ruimte ontstaat om het te hebben over echte maatregelen tegen bijvoorbeeld trillinghinder, zoals de snelheidsverlaging van goederentreinen. En ik hoop uiteraard dat er verbetering komt in de communicatie van haar ministerie met de bewoners in onze gemeenten. Die is nog steeds bar slecht.”

Kijk hier voor een korte filmimpressie van het bezoek van staatssecretaris Dijksma.

Meld u aan op het Veiligheidsdashboard!
Voor snelle informatie bij een spoorincident

 

Wie snel informatie wil krijgen, wanneer op het spoor een ongeluk gebeurt met gevaarlijke stoffen, doet er goed aan om zich aan te melden op het Veiligheidsdashboard. Op deze onlangs gelanceerde webapplicatie is tevens meer te vinden over de risico’s op en rond het spoor. Het Veiligheidsdashboard is vooral van belang voor inwoners die in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal in de omgeving van het spoor wonen, werken of verblijven. De eerste inwoners hebben zich inmiddels aangemeld.
 
Het Veiligheidsdashboard is ontwikkeld door de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De inmiddels uitgebreid geteste webapplicatie is bedoeld om de veiligheid rond het spoor te verhogen en vooral de zelfredzaamheid van bewoners te bevorderen. Voor de bekostiging is onder meer een beroep gedaan op het bedrag van 5 miljoen euro dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor diverse veiligheidsmaatregelen. Staatssecretaris Sharon Dijksma stelde tijdens haar recente bezoek aan de gemeente Moerdijk met een druk op de knop het Veiligheidsdashboard in werking.
 
Aanmelden op het Veiligheidsdashboard betekent sowieso dat u daar meer informatie vindt over de risico’s die zich kunnen voordoen met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Bovendien valt te lezen wat u als inwoner zelf in dat geval kunt doen. Maar u krijgt ook snel een melding, wanneer zich een ongeluk voordoet. Die melding kunt u krijgen met een sms en e-mailbericht en bevat informatie over zowel de plek als de aard van het ongeluk. U kunt dan meteen op uw smartphone, tablet of pc zien wat er aan de hand is, waar het ongeluk zich voordoet en wat u zelf op dat moment eventueel moet doen. Bovendien kunt u op het Veiligheidsdashboard aangeven voor welk gebied u in het geval van een incident een melding wilt ontvangen. Bijvoorbeeld binnen een bepaalde straal van de plek waar u woont, werkt of vaak verblijft.
 

Positieve reacties
De eerste inwoners hebben zich inmiddels aangemeld en reageren positief. Zoals Jan Gommers en Carel Thijsse uit Zevenbergen. “Ik was al op de hoogte en ben sowieso geïnteresseerd in wat er aan het spoor gebeurt”, vertelt John. Hij woont op 70 meter afstand van de spoorlijn. “We zitten hier flink in de gevarenzone, dus is het goed dat er op het gebied van veiligheid het nodige wordt gedaan. Met het Veiligheidsdashboard kun je in elk geval de situatie in de gaten houden, wanneer er iets gebeurt. Prima dus.” Ook Carel verwelkomt het Veiligheidsdashboard. “Ik ben erg enthousiast. Ook omdat je op de webapplicatie kunt zien welke risico’s er in je omgeving zijn.” Wat Carel betreft zou heel Nederland iets als zo’n Veiligheidsdashboard moeten hebben. Maar hij plaatst ook een kritische kanttekening. “Ik hoop dat de technische ondersteuning in orde is, ook op momenten dat het er op aankomt en er massaal wordt ingelogd. Juist dan zie je dit soort onlineverbindingen wel eens platgaan.”

Aanmelden via www.veiligheidsregiomwb.nl/veiligheidsdashboard.
Uw aanmelding blijft anoniem en uw gegevens kunnen niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Het Veiligheidsdashboard wordt de komende maanden nog aangevuld met informatie over andere risicobronnen in de drie gemeenten.

Aanmelden voor de klankbordgroep
Betrokken
Roosendalers gezocht


De Klankbordgroep Roosendaal is op zoek naar betrokken bewoners die willen meedenken en meepraten over de gevolgen van Basisnet Spoor voor hun woonomgeving. Net als in Moerdijk (Zevenbergen) en Halderberge (Oudenbosch) bestaat er ook in Roosendaal een klankbordgroep die de ontwikkelingen rond het spoor van dichtbij volgt en daar invloed op kan uitoefenen. De drie klankbordgroepen hebben sinds hun oprichting in 2014 hun bestaansrecht al ruimschoots bewezen. De bewoners die er zitting in hebben, wonen veelal dicht bij het spoor en kunnen zich terecht ervaringsdeskundigen noemen. Zij brengen die kennis en die van andere bewoners onder andere mee in het overleg dat zij regelmatig hebben met de zogeheten Stuurgroep Basisnet Spoor. Die bestaat uit de burgemeesters en betrokken wethouders van de drie gemeenten plus de directie van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ook met de ambtelijke projectgroep zitten de klankbordgroepen regelmatig aan tafel. Op die manier kunnen zij hun stem laten horen over allerlei ontwikkelingen. De klankboordgroepen hebben ook regelmatig contact met bewoners in hun buurt of kern en kunnen de geluiden en opvattingen die ze daar horen, meenemen in het overleg met de stuurgroep en projectgroep. De betrokken gemeentebesturen hechten grote waarde aan de rol van de klankbordgroepen.
In de Klankbordgroep Roosendaal is momenteel plaats voor enkele nieuwe leden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Jeroen Schrauwen van de gemeente Roosendaal, tel. 0165 579 672,
e-mail j.schrauwen@roosendaal.nl.

Maatregelen tegen geluid komen in beeld
In 2017 voorstellen bespreken en knopen doorhakken


In 2017 komt er duidelijkheid over de maatregelen die mogelijk zijn om de geluidsoverlast van langsrijdende goederentreinen te verminderen. Vanaf maart volgend jaar start een informatie- en overlegronde in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal. Tegen het einde van dat jaar is dan duidelijk om welke maatregelen het kan gaan. Dat pakket wordt voorgelegd aan de Minister van Infrastructuur en Milieu die daarover uiteindelijk een besluit neemt.


Dat is het resultaat van het gesprek dat vertegenwoordigers van de klankbordgroepen van bewoners, samen met leden van de stuurgroep, onlangs hebben gehad met ProRail en Ingenieursbureau Movares. Dit bureau onderzoekt namens ProRail de geluidsoverlast en de mogelijkheden om die te verminderen. Het gesprek vond plaats in vervolg op een eerdere bijeenkomst van de klankbordgroepen met bewoners. Daar is de problematiek van geluid en trillingen uitgebreid aan de orde geweest en konden de aanwezigen vragen stellen en voorstellen doen. Uit de toen gevoerde discussie kwam naar voren dat bewoners graag duidelijkheid hebben over welke maatregelen mogelijk zijn en wanneer die hun beslag kunnen krijgen. Of het nu om geluid of trillingen gaat, men wil van de ergste overlast af. Geen trillende koffiekopjes, geen scheuren in muren en bij mooi weer gewoon in de tuin kunnen barbecueën. Daar gaat het om. Het liefst ziet men een nieuwe spoorverbinding, die om de woonkernen heen gaat, ook wel bekend als de dedicated spoorlijn. Ook de suggestie om goederentreinen langzamer te laten rijden, kwam op tafel.
 

Dempers, schermen en isolatie
Van zowel de nieuwe spoorverbinding als het langzamer rijden gaf het ministerie al eerder aan dat dit voorlopig niet aan de orde is. Maar maatregelen die de geluidsoverlast kunnen terugdringen, komen nu in elk geval wel in beeld. Daarbij gaat in de eerste plaats om raildempers of andere geluid reducerende voorzieningen aan het spoor en vervolgens over geluidsschermen en isolatiemaatregelen aan de gevels van de woningen. Wat er op welke plek nodig en mogelijk is, moet nog blijken. Dat hangt af van de uitkomsten van de akoestische onderzoeken, waarmee Ingenieursbureau Movares aan de slag is. En het hangt af van wat de drie gemeenten en bewoners willen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het plaatsen van geluidsschermen op bepaalde plekken op bezwaren van bewoners stuit. De drie gemeentebesturen kunnen in een stedenbouwkundige visie hun ideeën over geluidsschermen in de betreffende kernen vastleggen. ProRail kan deze vervolgens gebruiken in de aanvraag voor geluidsmaatregelen bij het ministerie.
 

Helderheid
Om alle plussen en minnen van het uiteindelijke maatregelenpakket helder op een rij te krijgen, gaat er het volgende gebeuren. In het eerste kwartaal van 2017 verschijnt er een zogeheten web catalogus waarin te zien is welke geluidsschermen op welke locaties langs het spoor mogelijk zijn. Die schermen worden, vanaf het spoor, maximaal vijf meter hoog. In de catalogus is ook te zien hoe de schermen kunnen worden uitgevoerd. Zodra de web catalogus beschikbaar is, volgt daarover nader bericht. Overigens geldt de eventuele plaatsing van schermen, evenals het isoleren van woninggevels, als aanvullende maatregel op geluidwerende voorzieningen aan het spoor (de zogeheten bronmaatregelen).
Vanaf maart 2017 volgt er een ronde langs de drie gemeenten. Met bewoners en gemeentebesturen wordt dan besproken welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het geluidsniveau onder de toegestane maxima blijft. Dit is een intensief proces en gaat al gauw zo’n zeven maanden duren. In de loop van het najaar van 2017 wordt dan duidelijk hoe het maatregelenpakket er uit kan zien. Daar kunnen bewoners en gemeenten vervolgens op reageren. Eind 2017 moet er een totaalaanpak liggen die in de vorm van een ontwerpbesluit met beschikkingsaanvraag naar de minister gaat. Die beoordeelt welke geluidssaneringen in Nederland meer of minder prioriteit hebben en neemt vervolgens een definitief besluit.
GET THE PICTURE (klik op de afbeelding voor een vergrote weergave)
De problematiek rond het spoor en het goederenvervoer is best complex. Het liefst zouden de betrokken gemeenten samen met hun inwoners zelf aan de knoppen draaien en zo snel mogelijk alles in het werk stellen voor maximale veiligheid en minimale overlast. Maar we hebben nu eenmaal te maken met andere partijen en bovendien met allerlei wettelijke kaders en procedures. Met medewerking van de achterbannen van de klankbordgroepen in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zijn de wensen en eisen in beeld gebracht. Dat leverde een fraaie praatplaat op, die laat zien hoe het proces in elkaar zit. En tevens duidelijk maakt dat sowieso niet alles tegelijk kan. Eerst maar eens zorgen dat de gewenste maatregelen tegen geluidsoverlast leiden tot de gewenste besluitvorming.

Ruim 400 woningen bouwkundig geïnspecteerd
Nulmeeting met het oog op de toekomst

 
Een team van specialisten van Antea Group heeft de afgelopen maanden in totaal 418 woningen, waarvan de percelen aan het spoor grenzen, onderworpen aan een bouwkundige inspectie. Deze zogeheten nulmeting is uitgevoerd om later, wanneer dat nodig mocht zijn, te kunnen vaststellen of de trillingen aan het spoor van invloed zijn op de bouwkundige staat van de woningen. De bewoners en eigenaren van de betreffende woningen in Moerdijk, Halderberge en Roosendaal krijgen hun inspectieverslag in december thuisgestuurd.
 
De inspectie is een vervolg op het onderzoek dat de drie gemeenten vorig jaar hebben laten uitvoeren naar de trillingeffecten van het spoorvervoer. Het akoestisch adviesbureau Ardea constateerde toen onder meer dat vooral in de woningen die dicht bij het spoor liggen, tot een afstand van circa 50 meter, de trillingen goed voelbaar zijn. De bevindingen van Ardea waren gebaseerd op de huidige treinpassages. Door nu te bepalen hoe het met de bouwkundige staat van de woningen is gesteld, kan later worden aangetoond wat de eventuele effecten zijn die optreden bij een toename van het goederenvervoer over het spoor.
 
Van de ruim 1.100 bewoners en eigenaren van woningen, die door Antea Group waren aangeschreven over de nulmeting, hebben er 418 meegedaan. De meting bestond uit een grondige inspectie van de buitengevel. Dat is voldoende om later eventuele schade te kunnen vaststellen. Alle deelnemers aan de nulmeting krijgen hun inspectieverslag met een begeleidende brief van Brandweer Midden- en West-Brabant via de post toegestuurd. In de brief worden de status en het doel van het verslag verder toegelicht. De inspectieverslagen gaan ook naar de betreffende gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Alle gegevens blijven vertrouwelijk.
VAG begin volgend jaar bij Raad van State

‘Ook laatste stukken moeten openbaar’
 
Ergens in de eerste vier maanden van 2017 zal de Vereniging Alternatief Goederenspoor (VAG) bij de Raad van State zijn pleidooi kracht bij zetten om ook de laatste nog niet openbare stukken rond de Wet Basisnet Spoor in handen te krijgen. De Raad van State gaat hiermee voorbij aan het advies van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu om het beroep van de VAG ongegrond te verklaren.
 
De VAG voert al geruime tijd een juridische strijd om alle stukken openbaar te krijgen die ten grondslag hebben gelegen aan de totstandkoming van de Wet Basisnet Spoor. Het zou volgens de vereniging om zo’n 750 documenten gaan. Eerder dit jaar heeft de bestuursrechter in Breda de VAG gedeeltelijk in het gelijk gesteld en zijn veel van deze documenten beschikbaar gekomen. De gerechtelijke uitspraak ging echter niet zo ver dat de staatssecretaris ook de documenten moet leveren die het predicaat ‘niet in het bezit van ministerie’ hadden gekregen. Tegen dit onderdeel van de uitspraak was de VAG in beroep gegaan bij de Raad van State. Die kreeg van de staatssecretaris als reactie het advies om het beroep van de VAG ongegrond te verklaren. Maar de beroepszitting komt er nu dus toch.

119 woningen onderzocht voor eventuele aankoop
 

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in augustus en september in totaal 119 woningen onderzocht in verband met een eventuele aankoop door het rijk. Van de woningen moest worden vastgesteld of zij al dan niet een aanbouw hebben, die in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de zogeheten risicocontour ligt (op een afstand van 12 tot 18 meter van het spoor). De aanbouw moet bovendien onmiskenbaar voor bewoning worden gebruikt. De eigenaren van de betreffende woningen krijgen later dit jaar informatie over de bevindingen van het onderzoek.

Het onderzoek is bedoeld om te kunnen vaststellen welke woningen voldoen aan de regel die het ministerie hanteert voor de eventuele aankoop. De woningeigenaren, die volgens het onderzoek in aanmerking komen voor de aankoopregeling, kunnen dan besluiten of zij hun woning al dan niet te koop willen aanbieden. Ze zijn hiertoe niet verplicht. Blijven wonen kan ook.
Het inventariserend onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) uit Rotterdam. Die had 75 woningeigenaren in juli een brief gestuurd met de vraag of zij wilden meewerken aan het verzoek. In dat geval zou de woning behalve aan de buitenkant ook binnen worden bekeken. Van de overige 44 woningen stond al vast dat kon worden volstaan met een gevelinspectie aan de voorkant, omdat die woningen waarschijnlijk geen aanbouwen bevatten die bewoond worden. Van de 75 aangeschreven woningeigenaren hebben er 27 meegedaan aan het onderzoek. De SAOZ-inspecteurs hebben die woningen dus ook binnen bekeken. De andere woningen zijn alleen aan de voorgevel geïnspecteerd.
 
Van de 119 bezochte woningen liggen er bijna 100 in Zevenbergen en Oudenbosch en de overige in Roosendaal. Overigens was de inventarisatie uitsluitend bedoeld om vast te stellen of een woning in aanmerking komt voor de aankoopregeling van het ministerie. Deze regeling geldt voor kwetsbare objecten, waaronder woningen, binnen de veiligheidszone van de spoorbaan. Het gaat niet om een taxatie. Het onderzoek is ook niet bedoeld om een eventuele aankoop al ter sprake te brengen.
 

Planschade
SAOZ gaat de bevindingen van de inventarisatie ook gebruiken voor het al lopende onderzoek naar het ontstaan van eventuele planschade. Dat kan het geval zijn wanneer de gemeenten straks hun bestemmingsplannen voor de spoorzones vaststellen en bewoners hierdoor schade lijden. In deze bestemmingsplannen wordt vastgelegd wat er aan bebouwing en functies in de toekomst wel en niet is toegestaan, gelet op de risico’s aan en rond het spoor. De gemeenten willen alvast een globaal beeld hebben van de mogelijk te verwachten planschade. Vorig jaar zijn zij met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu overeengekomen dat de planschade, volgens landelijke afspraken, voor rekening van het ministerie komt.
 
Klik hier voor meer informatie voor de aankoopregeling

Klachten over geluidsoverlast?

Behalve veiligheid en zelfredzaamheid is ook geluidsoverlast een belangrijk aandachtspunt bij de toename van het goederenvervoer over het spoor. De drie gemeenten en de veiligheidsregio zijn daarover intensief in gesprek met de betrokken instanties. Maar het is natuurlijk mogelijk dat bewoners klachten hebben over geluidsoverlast en die kenbaar willen maken. Dat kan door te bellen naar: ProRail, tel. 0800 - 776 72 45 (gratis) of naar
Inspectie Leefomgeving en Transport, tel. 088 - 489 00 00
Nieuwe abonnees welkom
Weet u nog mensen die mogelijk belangstelling hebben voor deze nieuwsbrief?
Wijs hen dan op
www.mhrsignaal.nl of mail hen deze link. Nieuwe abonnees zijn altijd welkom.
Copyright © 2016 M-H-R Signaal, All rights reserved.

M-H-R Signaal is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Realisatie: Mercuur communicatie
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MHR Signaal · Nieuwsbrief Basisnet Spoor · Moerdijk - Halderberge - Roosendaal, NL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp