Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
 
  MINISTERUL AGRICULTURII LA TÂRGUL INDAGRA!
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin agențiile și autoritățile din subordine, a participat, în perioada 2 – 6 noiembrie 2016, la cea de-a XXI-a ediție a INDAGRA – Târgul Internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei. Pe toată perioada târgului, reprezentanții MADR, AFIR și APIA au acordat informații privind accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură și dezvoltare rurală alocate României prin intermediul submăsurilor de finanțare din cadrul PNDR 2020.  



 În data de 4 noiembrie 2016 s-a desfășurat conferința „PNDR 2014 – 2020 PREZENT ȘI VIITOR”, în cadrul căreia au luat cuvântul domnul Achim IRIMESCU - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, doamna Daniela GIURCĂ – secretar de stat, doamna Daniela REBEGA – director general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală - Autoritate de Management pentru PNDR (DGDR AM-PNDR), domnul David Eugen POPESCU – director general AFIR și domnul Adrian Pintea – director general APIA.
Scopul conferinței a vizat informarea participanților referitor la oportunitățile de finanțare prin PNDR 2014 -2020 și privind impactul finanțărilor măsurilor de investiții.
Materiale prezentate în cadrul târgului:
INFORMAȚII UTILE
Bani elvețieni pentru modernizarea stânelor românești.
      "Modele agricole sustenabile pentru zona montană a României"



Un consorțiu de ONG-uri româno-elvețiene a reușit să aducă șase stâne din zona montană în secolul 21. Proiectul, desfășurat în perioada ianuarie 2014 - decembrie 2016, intitulat „Modele agricole sustenabile pentru zona montană a României”, finanțat de către guvernul Țării Cantoanelor prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, a vizat construirea de stâne și saivane, asigurarea independenței energetice prin resurse regenerabile, îmbunătățirea managementului în ceea ce privește pășunatul, dar și crearea brand-ului “De la munte”, sub umbrela căruia  se comercializează produse lactate de oaie.

Prin proiect s-a reușit, în mai puțin de doi ani, modernizarea a șase stâne din România, astfel încât condițiile în care lucrează și trăiesc ciobanii sunt acum compatibile cu cele din vestul Europei. Practic, cele patru organizații românești, respectiv Federația Agricultorilor de Munte “Dorna”, AGROM-RO, ROMONTANA și Fundația Open Fields, care au participat la implementarea acestui proiect, au avut în vedere refacerea pășunilor și crearea condițiilor pentru ca acestea să fie exploatate cât mai eficient posibil, construirea de stâne și saivane, dar și amenajarea acestora pentru ca produsele rezultate în urma prelucrării laptelui să fie conform tuturor prevederilor sanitare la nivel comunitar. 

Deși proiectul a fost finalizat, consorțiul va continua  monitorizarea evoluției stânelor și va oferi consiliere celor care doresc să preia exemplul celor șase stâne.

În plus, prin proiect s-a reușit și introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și în Nomenclatorul Calificărilor, a patru noi ocupații specifice oieritului montan: oier montan, cioban montan, baci montan și crescător montan de oi.
Membrii asociațiilor au fost calificați în aceste meserii și le pot practica în legalitate.
Pentru mai multe detalii referitoare la acest proiect accesați http://carpatsheep.ro/
PROGRAMUL PENTRU ŞCOLI

Începând cu anul școlar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli vor fi unificate într-un singur program cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: https://goo.gl/J7cqcE
 
MADR PRELUNGEȘTE SESIUNEA DE DEPUNERE A PROIECTELOR PENTRU SUBMĂSURA 6.3
MADR a prelungit, până la 15.12.2016, ora 16.00, sesiunea pentru depunerea proiectelor pe Măsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici. 
Mai multe detalii pe site-ul AFIR: https://goo.gl/DxSaMa 
 
ACTUALIZAREA REGISTRULULUI NAȚIONAL AL PRODUSELOR TRADIȚIONALE
Registrul Național al Produselor Tradiționale a fost actualizat și poate fi consultat pe siteul MADR: https://goo.gl/YMmbW2
 
COSTURI STANDARD și CONTRIBUȚIA ÎN NATURĂ APLICABILE SUBMĂSURII 4.1a
Lista cu COSTURILE STANDARD și CONTRIBUȚIA ÎN NATURĂ aplicabile investițiilor din cadrul sub-programului tematic pomicol, aferente sM4.1a, pot fi consultate pe site-ul AFIR.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: https://goo.gl/k2elTC
 
RNDR ÎN SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) sprijină implementarea PNDR 2014-2020 și accesul la bani europeni prin schimbul de informații, experiențe, bune practici și comunicarea între partenerii implicați și interesați în dezvoltarea rurală.
Aflați mai multe informații folositoare urmărind clip-ul RNDR http://bit.ly/2fCNu9F
 
PRIMA ÎMPĂDURIRE ŞI CREAREA DE SUPRAFEŢE ÎMPĂDURITE ÎN LINIE DREAPTĂ

A fost lansată prima SESIUNE DE PRIMIRE A PROIECTELOR în cadrul Schemei de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”.
Termenul limită de depunere este 20 ianuarie 2017.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: https://goo.gl/djEUJ9
 
INVITAȚIE DE PARTICIPARE LA STUDIUL PRIVIND MODIFICAREA MĂSURII 1 DIN PNDR 2014-2020 – ACȚIUNI PENTRU TRANSFERUL DE CUNOȘTINȚE ȘI ACȚIUNI DE INFORMARE

Pentru ca valoarea costului standard să fie bazată pe date cât mai actuale, invităm toți furnizorii de servicii de formare profesională să participe la studiul privind modificarea Măsurii 1 „Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare”  din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Începând cu anul 2017, sistemul de achiziții publice pentru furnizarea de formare profesională va fi înlocuit cu sistemul electronic de cupoane valorice (vouchere) pentru ferimieri activi.
Toate cheltuielile generate de implementarea acțiunilor de formare se vor efectua și deconta în limita costului standard, iar pentru decontare nu vor mai fi necesare documente justificative pentru fiecare element de cheltuială.
Datele și informațiile reale şi corect completate, ne vor ajuta să calculăm o valoare a costului standard cât mai aproape de costurile din piață.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: https://goo.gl/mz4GER
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
A VI-A REUNIUNE A REȚELELOR NAȚIONALE RURALE (RNR)



Reprezentanții Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România au participat în perioada 8-9 noiembrie a.c., la Senec - Slovacia, la cea de a VI-a Reuniune a Rețelelor Naționale Rurale (RNR),  organizată de Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală în parteneriat cu Rețeaua de Dezvoltare Rurală din Slovacia.

În cadrul evenimentului au fost dezbătute și analizate instrumentele și metodele disponibile pentru demonstrarea valorii adăugate a RNR, implicarea părților interesate în domeniul dezvoltării rurale și integrarea componentei de inovare în activitatea rețelelor naționale.

Un punct important pe agenda reuniunii a fost analiza Declarației de la Cork 2.0 privind dezvoltarea rurală europeană (6 septembrie 2016). Semnatarii declarației îndeamnă inițiatorii de politici europene să îmbunătățească imaginea publică a zonelor rurale și a resurselor provenite din acest sector prin furnizarea de oportunități și provocări de ordin economic, social și de mediu, de care să beneficieze toți cetățenii europeni.

Direcțiile de acțiune stabilie la Cork sunt:
  • Promovarea prosperității rurale
  • Consolidarea lanțurilor valorice rurale
  • Investiții în vitaliatea și viabilitatea mediului rural
  • Conservarea mediului rural
  • Gestionarea resurselor naturale
  • Încurajarea acțiunilor privind mediul și adaptarea la schimbările climatice
  • Stimularea cunoașterii și inovării
  • Consolidarea guvernanței rurale
  • Implicarea activă în aplicarea și simplificarea politicilor publice
  • Îmbunătățirea performanței și gestiunii fondurilor
Pentru mai multe detalii privind Declarația de la Cork accesați link-ul ENRD:
https://goo.gl/QwbscH

Mai multe detalii despre reuniunea rețelelor de dezvoltare rurală găsiți pe siteul RNDR:
https://goo.gl/uPkMui
 
VIITORUL AGRICULTURII ÎN EUROPA

Un nou studiu al Parlamentului European analizează evoluția agriculturii de precizie și a practicilor care implică digitalizarea, metadatele și conectarea la internet, pentru evaluarea aplicării politicilor și opțiunilor pentru agricultură în Europa.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul: http://bit.ly/2g63MJp
 
NEWSLETTER-ul PEI-AGRI - luna noiembrie 2016, publicat pe siteul RNDR
Pe site-ul rndr.ro, secțiunea PEI-AGRI, puteți consulta newsletter-ul PEI-AGRI în limba română,  pentru luna noiembrie a.c.
EVENIMENTE NAȚIONALE
CONFERINȚĂ LEFTOVERS PE TEMA RISIPEI ALIMENTARE
În data de 22 noiembrie a.c., a fost organizată prima conferință pe tema risipei alimentare după promulgarea legii referitoare la reducerea risipei, intitulată LEFTOVERS.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația pentru Responsabilitate Socială ”PLAN B” și Accor Hotels România și face parte din seria de dezbateri Debates@ACCOR, reunind reprezentanți ai autorităților naționale și locale cu atribuții privind risipa alimentară, precum și din industria hotelieră și alimentară.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, doamna Elena Dinu a prezentat stadiul legii privind combaterea risipei alimentare, discuțiile cu Comisia Europeană, cât și etapele care urmează a fi parcurse pentru aplicarea ei și a oferit informații privind risipa alimentară la nivelul Uniunii Europene.

La nivelul Consiliului European, risipa alimentară a fost inclusă în cadrul pachetului legislativ referitor la economia circulară, iar anul acesta, în iunie, Consiliul a emis concluziile asupra acestei risipe. 
România a devenit de curând cea de-a treia țară din Uniunea Europeană cu o legislație specifică privind combaterea risipei alimentare.

În prezent, România beneficiază de inițiative ale comunității, dintre care amintim magazinul social SOMARO, asociația ABC-ul Nutriției și multe alte asemenea inițiative prea puțin cunoscute.
În plus, în România, a fost înființată de curând și Banca de Alimente.

Reprezentanții industriei hoteliere și de procesare (restaurante) au subliniat importanța implicării întregii societăți și necesitatea acțiunilor în parteneriat, educarea inclusiv prin modul de servire a hranei și responsabilizarea consumatorilor prin mesaje, comunicare directă și exemple inspiraționale.
Informații privind stadiul și apicarea legii de reducere a risipei alimentare aici:
https://goo.gl/BV7hYs
FERMA MICĂ ÎN ATENȚIA FAO


În perioada 10-23 noiembrie 2016, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a găzduit conferința online "Contribuția fermelor mici la securitatea alimentară și îmbunătățirea resurselor", parte a proiectului de cercetare privind „Ferme mici, mici afaceri alimentare și securitate alimentară durabilă” - SALSA, finanțat prin Programul-cadru european de cercetare și inovare al Uniunii Europene HORIZON 2020 ( SALSA ).
Dintre partenerii proiectului face parte și o firmă de consultanță din România, Highclere Consulting.
Temele dezbătute au vizat aspecte precum:
  • Definiția fermelor mici
  Orice definire trebuie să țină cont de specificitățile regionale/naționale.
  • Abordarea sistemelor alimentare / contribuția fermelor mici la securitate alimentară și hrană.
Sunt necesare studii mai amănunțite privind abordarea de către fermele mici a sistemelor alimentare, care să țină cont de complexitatea lanțurilor alimentare și de specificul fermelor mici în diverse țări.
  • Fermele mici și rolul lor în securitatea alimentară și hrană
În ceea ce privește stabilitatea alimentară, fermele mici au reprezentat un amortizor important în perioadele de tumult economic.
  • Contribuția fermelor mici la durabilitatea resurselor
În cadrul acestei teme, participanților li s-a solicitat identificarea contribuției fermelor mici la durabilitatea resurselor, respectiv din perspectiva de mediu, socială și economică.
Majoritatea răspunsurilor au vizat mediul și impactul fermelor mici asupra acestuia și motivația pentru a produce durabil.

Pentru mai multe detalii accesați link-urile evenimentului de pe siteul FAO:
https://goo.gl/448jn0  și  https://goo.gl/h4ZqzS
-
 
-
-
 

Editat de REȚEAUA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ (RNDR)

Contact: 

E-mail: rndr@madr.ro
Website
: www.rndr.ro 

Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91, 
       021 307 86 79/24

Fax: 021. 307 86 06

 

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp