Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

Nº 16 - Desembre 2016
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador
 

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP
 

SAVE THE DATE: 2 de març de 2017
 IV JORNADA D’IMMERSIÓ ESTRATÈGICA i INNOVACIÓ DEL CWP

 
7 Octubre. La protecció dels resultats de R+D+I en el sector de l'aigua i del mediambient.
 
El passat dia 7 d’Octubre es va realitzar una sessió sobre la Protecció dels resultats de R+D+I en el sector de l’aigua i el medi ambient que va comptar amb l’assistència de gairebé una vintena d’associats del CWP.
La sessió va comptar amb les ponències del Sr. Jordi Elias, Responsable de Desarrollo de Negocio de Clarke, Modet and Co i de la Sra. Sra. Erika Jiménez, Advocada – Responsable de Propietat Intel·lectual de Fluidra. Concretament, es van tractar des d’una visió del sector del medi ambient i l’aigua, les modalitats de protecció de la propeitat industrial, els conceptes bàsics sobre les patents i models d’utilitat, les vies de protecció i les lliçons apreses. 
11 Octubre. Sessió Grup de Treball Aigua i Nitrats. Facultat de Farmàcia, UB, Barcelona.
 
El grup de treball d’Aigua i nitrats del CWP va reunir-se el passat 11 d’octubre a la UB amb la intenció de presentar i discutir els resultats obtinguts a la primera fase de l’estudi Anàlisi de l’eficiència i eficàcia de sistemes de descontaminació i tractament de nitrats en aigües subterrànies contaminades (sistemes in situ vs ex situ). Aquest estudi és coordinat pel CWP i l’ACA i és realitzat per dos estudiants de màster de la UB i de la UdG en col·laboració de tots els socis del grup de treball del CWP amb l’objectiu de realitzar una diagnosis de les tecnologies existents per al tractament dels nitrats per a ús potable.
 
La sessió va comptar amb l’assistència d’un elevat nombre de socis que van comentar els resultats exposats pels representants de la UdG i de la UB, així com les possibles vies de continuïtat del projecte un cop finalitzada aquesta primera fase. 
17-18 Octubre. Els clústers catalans INDESCAT i Catalan Water Partnership exploren les oportunitats del mercat iranià.
 

El clúster de l’aigua de Catalunya (Catalan Water Partnership) i el clúster de la indústria de l’esport de Catalunya (INDESCAT) varen participar en la missió que organitza la UE a l’Iran (Teheran) els dies 17 i 18 d’octubre, junt amb 12 clústers més de tota Europa, en el marc de la European Cluster Collaboration Platform. Aquesta missió, encapçalada per Elżbieta Bienkowska (Comissionada pel Mercat interior, indústria, emprenedoria i pimes de la Comissió Europea), tenia com a objectiu promoure la relació entre les empreses i pimes europees amb Iran.

El CWP va ser representat pel membre de la junta directiva Jorge Molinero de l’empresa Amphos21, especialitzada en serveis de consultoria en tot el cicle de l’aigua, en els àmbits de la hidrologia, geoquímica, avaluació d’impacte ambiental i participació pública.

+ Informació
20 Octubre. Reunió de Llançament del Grup de treball d’eficiència energètica CWP – CEEC.
 
El passat dia 20 d’octubre va realitzar-se a ACCIO la REUNIÓ DE LLANÇAMENT DEL GRUP D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I AIGUA organitzada pel Catalan Water Partnership (CWP) i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC).
La reunió va comptar amb més de 20 assistents (associats del CWP i del CEEC) i tenia com objectiu principal la generació d’idees i la identificació de reptes i d’oportunitats de cooperació entre els membres d’ambdues associacions. Així mateix, els assistents també van tenir oportunitat de realitzar networking entre les empreses d’ambdós clústers.
Les possibilitats identificades durant la reunió s’estan treballant conjuntament entre els dos clústers i se’n farà difusió entre els assistents per tal d’identificar la continuïtat de les oportunitats i organitzar futures sessions de treball conjuntes.

Per més informació contacti: comunicacio@cwp.cat
24 Octubre. Celebració de la Jornada dirigida al sector turístic a HOSTELCO.

El passat 24 d’octubre el CWP va co-organitzar amb 4 clústers més (HABITAT, Food Service, Eficiència Energètica i Beauty), una jornada dirigida als establiments turístics en el marc d'HOSTELCO; la fira turística de referència que es fa a Barcelona amb participació d’hotelers de tota Espanya.
En aquesta jornada es varen tractar 5 temàtiques d’interès del sector turístic, en les quals va estar inclosa la SOSTENIBILITAT i un projecte d’ús eficient d’aigua. Concretament es va presentar el projecte Dem EAU Med que compta amb la participació de diversos socis del CWP i també una ponència de l'empresa Fluidra, concretament el Sr. Francesc Garcia, Director comercial.

+ Informació

24 -27 Octubre. Missió a Mèxic – EU-MEXICO CLUSTER & BUSINESS COOPERATION SEMINAR AND MATCHMAKING EVENT

El Catalan Water Partnership (CWP) i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) han participat en una trobada empresarial i interclúster que ha tingut a lloc entre els dies 25 al 28 d’octubre a Mèxic DF de la mà de la European Cluster Collaboration Platform (ECCP).

La trobada s’emmarca en el projecte Low Carbon Business Action Mexico (LCBAM), amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en aquest país i traslladar solucions tecnològiques en l’àmbit de l’eficiència energètica, la gestió de l’aigua i de residus en el país a partir de la transferència de coneixement de pimes europees amb acords bilaterals amb empreses mexicanes.

La delegació de clústers ha integrat, a més dels 2 clústers catalans altres 15 clústers europeus i les empreses catalanes associades al CWP; Amphos21 amb el Sr. Jordi Guimerà,  Protecmed, amb el Sr. Santiago Vendrell i We&B amb el Sr. David Smith,  juntament amb una quarantena de pimes de tota la UE. Així mateix, cal destacar que actualment algunes empreses estan preparant acords de cooperació amb entitats mexicanes. 

+ Informació

9 Novembre. V meeting Director d'Innovació de la UB.

El clúster manager del CWP, Xavier Amores, va participar com a moderador en l'acte: V meeting Directors d'Innovació de la Universitat de Barcelona organitzat per la Càtedra d'Emprenedoria de la UB. En el mateix acte va intervenir el Secretari d'Empresa i Coneixement el Sr. Joan Aregio. L'acte va comptar amb més de 100 participants entre empreses, institucions i estudiants relacionats amb l'àmbit de la innovació.

17 Novembre. ACODAL i el CWP arriben a un acord de cooperació.
 
La Asociación Colombiana de Ingeniería  Sanitaria y Ambiental (ACODAL) i el CWP vam arribar a un acord de col·laboració, que va ser signat durant la fira iWATER, per tal de promoure la relació entre les empreses i associats d’ambdues organitzacions, fomentar els projectes d’innovació, el networking i les oportunitats de mercat que ofereixen els dos països en el sector de l’aigua.

Colòmbia és un dels països en els quals més inversions s’han dut a terme en els darrers anys en infraestructures i tecnologies de l’aigua i està previst que es segueixin executant noves inversions.
Així mateix ACODAL organitza el 60è CONGRESO INTERNACIONAL DE AGUA, SANEAMIENTO, AMBIENTE Y ENERGÍAS RENOVABLES i que permetrà la participació de socis del CWP en jornades tècniques i en l’espai firal entre el 31 de maig i el 2 de juny a Cartagena de Indias.

En cas que estigueu interessats en participar-hi en aquest congrés no dubteu en posar-vos en contacte amb el CWP: comunicacio@cwp.cat

23 Novembre. El CWP participa en una trobada organitzada per ACCIO amb representants de la regió holandesa de Zuid-Holland.

El CWP va ser convidat a participar en una sessió en el marc de la visita d’una Delegació holandesa els dies 23-25 de Novembre.

La delegació estava formada per més d’una vintena de professionals d’Holanda interessats en conèixer el sistema d'Innovació i la política de clúster de Catalunya. En el marc d’aquesta col·laboració, es va organitzar una sessió a la seu d’ACCIO on es va presentar la política de clústers a Catalunya, així com quatre clústers dels sectors de més interès per a la delegació visitant.

Concretament, van participar-hi els clústers d’eficència enegètica, Railgroup, Secartys i el CWP, realitzant presentacions individuals de 15 minuts sobre cadascun dels clústers. 

24 Novembre. Compareixença del CWP i dels clústers Catalans al Parlament.

El passat 24 de novembre el CWP va formar part de la representació de clusters.cat que va comparèixer al Parlament de Catalunya davant de la Comissió d’Empresa i Coneixement amb l’objectiu de mostrar la situació actual de maduració del model després de 24 anys de polítiques de clústers.

La compareixença va comptar amb una exposició del treball fet fins ara a Catalunya en impuls de polítiques de clústers. Alhora, es van mostrar indicadors que confirmen que les pimes que participen en clústers són més innovadores i competitives, així com el conjunt de polítiques de suport als clústers que s'estan impulsant a nivell europeu.

Finalment, va haver-hi un torn de preguntes i debat amb els diputats, emfatitzant la importància d'optimitzar l’enfocament de les polítiques públiques per tal d’ajudar a impulsar i maximitzar les entitats clústers i les empreses participants en línia amb d'altres països. La intervenció es pot consultar a la web del Parlament de Catalunya.

Enllaç intervenció al Parlament de Catalunya.

+ Informació

29 Novembre. Jornada de canvi estratègic en clústers al IESE.

El passat dia 29 de novembre es va celebrar la Jornada de canvi estratègic a IESE, que va organitzar ACCIÓ amb la col·laboració de l’IESE Business School.

Aquesta jornada s’emmarca dins de la política de clústers de la Generalitat de Catalunya i té com objectiu difondre 3 casos d’empreses, de diferents sectors, que s'han transformat per seguir sent competitives en un marc global tant canviant com l’actual. Aquest any una de les empreses escollides va ser del CWP, Fluidra.

La presentació pública dels 3 casos d’empreses de clústers varen ser, enguany: Bella Aurora (Beauty), Fluidra (Aigua) i Kibuc (Hàbitat). No només és un reconeixement a aquestes tres companyies sinó un acte on es posa de manifest la importància de canvi estratègic en l’entorn clúster.

+ Informació

15 - 17 Novembre. Gran participació del CWP i dels seus associats a la Fira IWATER a Barcelona.

Els passats dies 15, 16 i 17 de novembre es va celebrar a Barcelona la primera edició del saló iWATER que va comptar amb més de 4.500 visitants i 127 expositors.  

Concretament, el CWP va comptar amb un estand conjunt de 64 m2 amb la participació de nou entitats del CWP: ALSINA, AMPHOS21, APLICAT, CARBUROS METÁLICOS, CIM AIGUA, ELECWATER, LEITAT, HIDROQUIMIA, HIDROTEC.

L’estand va rebre la visita de personalitats com el molt honorable president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Carles Puigdemont, entre d’altres, així com la visita de representants internacionals, que van rebre a socis del CWP en format de reunions de 15 minuts. 

L’iWATER va celebrar la primera edició de premis del saló, essent un projecte de l’ICRA, Watintech, el guanyador del premi Project iWATER2016, i el projecte Demoware com a finalista. 

Paral·lelament, iWATER va comptar amb les entitats WATEROLOGIES, BGEO, TELWESA, AMIANTIT, MATHOLDING, ADANTIA, AQUALIA, CATALANA DE PERFORACIONS, SUEZ, EURECAT, ESPA, REMOSA, SORIGUÉ com a expositores de la fira. 

+ Informació

Notícies relacionades amb iWATER

Carburos metálicos presenta a iWater 2016 els seus sistemes i innovacions tecnológiques per la reutilització d’aigües residuals i el tractament d’aigües potables.

La companyia ha donat a conèixer les novetats de la marca Halia Soluciones Estandarizadas per a aigües potables i residuals, com el sistema de Ventilació Halia, el sistema d'Oxidació Avançada Halia o el sistema de Neutralització de pH Halia.

La companyia també ha presentat el seu laboratori de tractament d'aigües que permet oferir solucions innovadores i eficients per als problemes associats al tractament d'aigües potables i residuals a través de diferents serveis

+ Informació
CiM Aigua presenta els estudis de bioindicació i respiromètrics al TECH HUB de la Fira iwater.

El passat 17 de Novembre varen tenir la possibilitat de poder explicar el coneixement que apliquen als seus projectes per tal de dimensionar i gestionar les plantes depuradores industrials eficientment, per tal d’acotar els costos d’inversió i d’explotació.

+ Informació

Èxit d’ESPA en la primera edició de iWater Barcelona.

Per ESPA aquest escenari va ser una ocasió perfecta per informar i mostrar els grups de pressió CKE i la Tecnoplus.

Durant la fira es van realitzar conferències i ponències de diversos referents del sector i d'empreses col·laboradores. ESPA va tenir l'oportunitat de donar una exposició sobre els equips de pressurització CKE per a interessats i possibles clients.

+ Informació

Nous socis del CWP

El CWP té un nou soci: Mat Holding
2.- Notícies d’empreses del clúster

L'empresa Sorigué col·labora amb l'ICRA i el LEQUIA-UdG en la innovació del tractament i la reutilització d'aigües residuals.

L’empresa Sorigué, ha decidit reforçar la seva col·laboració amb l’ICRA i el LEQUIA a través de diverses activitats de R+D en l’àmbit de l’aigua. Els experiments es duran a terme en una planta pilot instal·lada a l’estació depuradora de Quart (Gironès), i se centraran en l’estudi de l’oxidació processos avançats i la integració d’un bioreactor de membrana amb osmosi inversa o nanofiltració.

Font de la notícia i +Informació

Investiguen un nou tractament per regenerar i reutilitzar aigua a la indústria petroquímica.

El projecte europeu REWATCH, coordinat pel centre tecnològic Eurecat-CTM, provarà a escala pilot a una de les plantes de producció que DOW Chemical Ibérica S.L. té a Tarragona un nou tractament de l’aigua residual procedent de la indústria petroquímica, per tal d’obtenir aigua regenerada d’alta qualitat susceptible de ser utilitzada en aquesta mateixa activitat industrial. 

D’acord amb els càlculs, a Europa es podria reduir en 3,5 milions de metres cúbics la demanda d’aigua i, per tant, augmentar la disponibilitat de recursos hídrics.  

Font de la notícia i +Informació 

CiM Aigua finalitza la instal·lació i posada en funcionament d'una EDAR industrial alimentària.

CiM Aigua ha finalitzat un nou projecte per una indústria alimentària situada al Bages. En aquest projecte s’ha realitzat un tractament per flotació de 20 m3/h i les seves dosificacions automàtiques de reactius químics i l’ampliació del tractament de fangs mitjançant centrifuga.

Font de la notícia i +Informació 

El pòster "Estudi dels materials biogènics i organismes de la captació de la ITAM Llobregat" presentat per ATLL en el Congrés AEDYR guanya el primer premi.

Aquesta ponència, presentada en format de pòster, exposa l'estudi realitzat a la captació de la planta, amb els objectius principals de caracteritzar els materials transportats per les conduccions de captació i dipositats a la cambra d'arribada del immissari, caracteritzar la microbiologia i els paràmetre químics de l'aigua al llarg del pretractament de la planta i establir recomanacions d'operació i manteniment.

Font de la notícia i +Informació

Planta demostrativa a Navata, Girona.

 
El mòdul d’electrodesnitrificació HYK40 2B de l'empresa Hydrokemós serà instal·lat a la població de Navata, Girona. La planta demostrativa de Navata tractarà un volum d’aigua del voltant de 3-5 m3/dia, reduint la concentració de nitrats fins a 40 mg/l de NO3–.

Font de la notícia i +Informació

BGEO implementa Giswater 2.0 a Sao Caetano do Sul, Sao Paulo (Brasil).

El projecte, que té com objectiu reduir les pèrdues d’aigua a la xarxa, implementa un Sistema d’Informació Geogràfica connectat als elements de telemetria i a la base de dades comercial, donant com a resultat la possibilitat de realitzar el model hidràulic o càlculs d’índex de servei de forma totalment integrada en el sistema, utilitzant dades de xarxa amb informació permanentment actualitzada.

Giswater és una eina lliure per a la gestió integral del cicle de l’aigua. Dos anys després del llançament de la primera versió d’aquest innovador programari ja compta amb més de 10.000 descàrregues a països de tot el món.

Font de la notícia i +Informació

Prova pilot d’avaluació del potencial del creixement verd (GGPA) a Nepal.

WE&B juntament amb GlobalCAD ​​(Espanya) i Minergy (Nepal) han guanyat el projecte "Proves Pilot de l'Avaluació del Potencial Creixement Verd (GGPA) al Nepal". El consorci treballarà estretament amb el Global Green Growth Institute (GGGI) per implementar aquest projecte al Nepal.

Donaran suport al Govern de Nepal per dur a terme una anàlisi de buit del Creixement Verd com un pas preliminar Cap a l'Estratègia Nacional de Creixement Verd (NGGS). L'anàlisi del buit inicial preveu generar una informació de valor afegit que podria proporcionar una clara estructura i inputs en el disseny de la NGGS.

Font de la notícia i +Informació

Remosa, present a ASSISES NATIONALES.

REMOSA, membre de  Catalan Water Partnership,  un any  més i després de l’ èxit en edicions anteriors, ha estat present a les 13es Assises Nationales de l’Assainissement non Collectif en el Palau de Congressos a Bourg-en Bresse (Francia).

Font de la notícia i +Informació

Intervenció a TV3 del CSIC 

El Dr. Joan Oriol Grimalt del CSIC-IDAEA intervé a TV3 per parlar sobre la contaminació al pantà de Flix.

Font de la notícia i +Informació

3.- Projectes
 

29 Novembre – 1 Desembre. Missió a Xile entre el CWP i Solartys.

El CWP ha organitzat una missió a Xile amb la participació de 9 entitats conjuntament amb Solartys per tal d'explorar oportunitats de mercat, mantenir reunions amb institucions representatives del sector de l'aigua i també amb empreses catalanes que ja estan operant al país amb el suport d'ACCIO.

Entre els socis del clúster amb els quals o bé es va poder mantenir reunions perquè ja tenen activitat al país o que van participar a la missió cal destacar les companyies Fluidra, Suez, LEITAT, Amphos21, Adantia, Hidroquimia, Protecmed, Alsina i Sorigué

A les fotografies, la jornada organitzada pel LEITAT i els participants a la missió a Xile, juntament amb el responsable de Suez Chile, el Sr. Joaquim Martí i Marquès.

Projecte d’internacionalització creuada entre socis del CWP: Amphos21, Alsina, Protecmed i Sisltech.

El projecte d’internacionalització creuada que ha rebut el suport d’ACCIO ha finalitzat recentment. Aquest projecte tenia com a objectiu buscar oportunitats creuades en el treball d’internacionalització que han fet quatre empreses del clúster no competidores entre elles en diversos mercats d’interès i perfil de clients a diversos estats dels EUA i a Panamà.

L’objectiu del projecte era no només ajudar en l’estudi de les oportunitats d’internacionalització de cada empresa individualment, sinó que també permetés buscar oportunitats creuades en els altres associats participants, multiplicant d’aquesta manera les possibilitats de trobar opcions comercials als quatre participants. El projecte ha estat una molt bona experiència per compartir bones pràctiques, oportunitats en mercats d’interès i eines de cooperació entre els socis. Així mateix el projecte ha permès facilitar la implantació de noves seus a dues de les empreses participants, concretament a Panamà i als EUA.

Per conèixer amb més detall informació d’aquests projectes o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte.
Email
4.- Agenda
14/02/2016-16/02/2016 Low Carbon Business Action in Mexico http://us12.campaign-archive2.com/?u=811c0d90adcd0faf8686e081c&id=08b3223b5a

20/02/2016-22/02/2016 World Water-Tech Innovation Summit http://worldwatertechinnovation.com/

28/02/2016-03/03/2016 SIGA - Feria de soluciones innovadoras para la gestión del agua http://www.ifema.es/siga_01/

 
2 Març - IV Jornada d'Immersió Estratègica i Innovació del CWP
7-9 Març – SMAGUA. http://www.iagua.es/eventos/smagua-2017

 
5.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
  • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
  • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
  • Canvi estratègic: Identificació d’oportunitats de mercats, tendències que incideixen sobre el sector i impuls a la internacionalització.
  • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
  • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
  • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
  • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
  • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el sector de l'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.

El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
Per més informació segueix-nos a les xarxes socials:
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Consulta Newsletters anteriors
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Tel: 972 18 33 38
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte

 
Amb el suport de:






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Catalan Water Partnership · C/Emili Grahit, 101 - Edifici H2O · Girona, Girona 17003 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp