Copy
Inspiratie, legitimatie en verbinding
View this email in your browser
NIVOZ beoogt leraren en schoolleiders te sterken in hun pedagogische opdracht, opdat ieder mens verbonden en verantwoordelijk in de samenleving kan staan
De film ‘De kinderen van Juf Kiet’ was vorige week het gesprek van de dag. In dat gesprek, zeker online, liepen de emoties soms hoog op. Herkenning, ontroering, en ook woede. Dat zette ons aan het denken over wat eigenlijk de perspectieven zijn, van waaruit we dat gesprek voeren. 
Met deze nieuwsbrief willen we enkele invalshoeken aanreiken, om de dialoog over de rol van de leraar in het omgaan met diversiteit voort kunnen zetten. Daar gaat om begrippen als ruimte, empathie, relatie, dialoog en gezag. 
Zodat we verder kunnen komen dan onze woede. Want die moeten we volgens Martha Nussbaum, die deze week door Nederland toert in verband met haar nieuwe boek ‘Woede en vergeving’, niet te belangrijk maken.

Pas op met woede

Filosofe Martha Nussbaum ziet woede als een slechte raadgever. “Het is een grote hindernis voor de ruimhartigheid en empathie die een toekomst van gerechtigheid helpen opbouwen.”

Onderwijs aan vluchtelingkinderen

Luc Stevens biedt een pedagogisch perspectief op onderwijs aan vluchtelingkinderen.

Culturele diversiteit in het klaslokaal

Volgens de Canadese onderzoeker Lyle Hamm zijn veiligheid en culturele ontvankelijkheid belangrijke voorwaarden voor een goede ontvangst van leerlingen met een migranten-achtergrond.

Het creëren van verbondenheid

Vertrouwen in en respect voor de capaciteiten van de leerling liggen aan de basis van onderwijs dat leerlingen motiveert, aldus Geert Bors en Luc Stevens.

Dialoog over ‘De kinderen van juf Kiet’

In de reacties op het opiniestuk van Inge Spaanders in Het Parool ontstond een dialoog over omgang met multiculturaliteit in het onderwijs.

De terugkeer
van het gezag

In een al wat ouder opiniestuk wijst de Britse socioloog Frank Furedi op het probleem van het verminderde gezag in het onderwijs.
Empathie als sleutel
Aandacht voor ‘relatie’ gaat niet over aardig willen zijn, of zoiets als medelijden. Empathie, in de zin van perspectief nemen vanuit je eigen beleving, helpt de leraar de ontwikkeling van het kind beter te begeleiden.
 
Agendatip

Wat doet ertoe, maar valt ons niet (meer) op?
Onderwijsavond Jessica Mesman
19 januari 2017
19.30 - 21.30 uur
NIVOZ, landgoed De Horst, Driebergen



Jessica Mesman spreekt over 'exnovatie': innovatie van binnenuit. Het is gericht op het naar buiten brengen van wat er al is, wat ons niet (meer) opvalt, maar er wel degelijk toe doet. Meer informatie en aanmelden


Bekijk de volledige agenda

Kijkinspiratie

Een voorbeeld van een school met etnische diversiteit, die ouders en kinderen actief bij het onderwijs probeert te betrekken.
Going Dutch - an education system which caters for all
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Zorgvuldig samengesteld door NIVOZ, 2016


Niet tevreden over deze mails?
Hier kun je je voorkeuren aanpassen of je afmelden van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp