Copy
NWP Nieuwsbrief
 
NWP NIEUWSBRIEF 44 – 2016


1. Masterclass Water & Finance - ‘Ik kan nu de goede vragen stellen’
2. Kansen voor Nederlandse Partijen bij landaanwinning in Bangladesh 
3. Nieuw bilateraal waterprogramma Nederland – Benin rond
4. Handelskansen voor Nederlandse watersector in Oekraïne  
5. Dutchwatersector.com: Nederlandse waterexpertise uitgelicht
6. Wij zoeken bedrijven met oplossingen voor zuiveringsplicht in de glastuinbouw
7. 10 jaar Waternet: samen meer uit water halen 

NIEUWS VAN DEELNEMERS.
8. Schoon drinkwater voor 80.000 inwoners van de Filipijnen
9. Vergezicht Nederland
10. Metito, Optiqua team up to ensure safe drinking water
11. Symposium Water Food Print 
12. Vacatures: UNESCO-IHE

1. Masterclass Water & Finance - ‘Ik kan nu de goede vragen stellen’

Afbeelding

Voor het verkrijgen van financiering van waterprojecten moeten partijen aan steeds strengere eisen voldoen. Centraal daarin staat de vraag of een aanvraag ook financieel goed in elkaar zit. Om de sector daarin te ondersteunen organiseerde NWP op 7 en 8 december in samenwerking met een aantal partners een tweedaagse masterclass over het opzetten van een solide business case voor het verkrijgen van financiering voor waterprojecten. Jacob Jan Vreugdenhil, projectleider WASH bij de ngo Woord en Daad , vertelt in zijn blog waarom hij deelnam en wat hij ervan leerde.

2. Kansen voor Nederlandse partijen bij landaanwinning in Bangladesh 

Voor de regering van Bangladesh is landaanwinning een van de opties in het streven naar menselijke en economische ontwikkeling van het land. Bij het verder ontwikkelen van de mogelijkheden voor landaanwinning werkt de regering van Bangladesh samen met de Nederlandse overheid.

Op 21 december verzorgt de Dhaka Chamber of Commerce and Industry in samenwerking met de Nederlandse ambassade, RVO.nl en NWP een workshop  met als invalshoek ‘New Land for Sustainable Growth of Bangladesh’ op het thema 'Water and land resource management, sustainability and environment impact (Roundtable-2)'. De bijeenkomst zal de aanzet geven tot het ontwikkelen van een aantal voorbeeldprojecten voor landaanwinning. Deze projecten kunnen kansen bieden voor de Nederlandse sector, zowel in de planning en voorbereiding als in de uitvoering en toelevering. Lees meer

Deze workshop is een eerste aanzet om met geïnteresseerde bedrijven uit Bangladesh en Nederland en de betrokken overheid van Bangladesh te werken aan het verder concretiseren van de projecten. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich hier aanmelden tot 15 december.
               
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Lindsey Schwidder van NWP, l.schwidder@nwp.nl.

3. Nieuw bilateraal waterprogramma Nederland – Benin rond

De Nederlandse ambassade en de overheid in Benin hebben op 29 november een handtekening gezet onder het akkoord voor de financiering van het nieuwe bilaterale programma voor de water en sanitatie sector, genaamd OMIDELTA. Dit nieuwe waterprogramma beoogt een bijdrage te leveren aan de agenda van de Beninse overheid op het gebied van water, sanitatie en waterbeheer. Het tekenen van deze overeenkomst is een belangrijk moment in de herstellende bilaterale relatie tussen Nederland en Benin, nadat de bilaterale samenwerking op 8 september 2015 door Minister Ploumen is hervat. 

Het programma OMIDELTA heeft een omvang van 56 miljoen Euro voor de periode van 2017 – 2021 en zet in op de thema’s: verbetering van de drinkwatervoorziening in rurale en stedelijke gebieden, geïntegreerd waterbeheer en in de Ouémé Delta en de kustzone van Benin en verbetering van urbane sanitatie voorzieningen en promotie van hygiëne in rurale gebieden.  Lees meer 

De eerste call for project proposals voor het fonds voor de private sector en maatschappelijke organisaties wordt medio 2017 verwacht. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Benin kunt u zich aanmelden voor het Benin platform via Maaike Feltmann (m.feltmann@nwp.nl).

4. Handelskansen voor Nederlandse watersector in Oekraïne  

Afbeelding

Deze week bracht een delegatie uit Oekraïne een bezoek aan Nederland om kennis te delen over de uitdagingen met betrekking tot de ontwikkeling van hun binnenwateren. De delegatie werd geleid door Nadiia Kaznacheieva, Staatssecretaris van Infrastructuur in Oekraïne. 

Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en Rijkswaterstaat heeft de delegatie gedurende de week kennis laten maken met de Nederlandse aanpak en projecten. Dinsdag werd in samenwerking met het NWP een netwerkgelegenheid georganiseerd waarbij Nederlandse bedrijven in de gelegenheid werden gesteld om met de delegatieleden in gesprek te gaan. Ook de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Oleksander Gorin, was aanwezig bij het event. 

Tijdens de bijeenkomst werden pitches verzorgd door de Oekraïense staatssecretaris, Witteveen+Bos en Boskalis en 18 bedrijven waren bij de Netwerkbijeenkomst. Tijdens de interactieve sessie werden veel nieuwe contacten gelegd voor de handelskansen van uiteenlopende vraagstukken binnen het thema watermanagement en de ontwikkeling van de infrastructuur van Oekraïense binnenwateren. Lees meer

Voor vragen kunt u contact opnemen met Edyta Wisniewska e.wisniewska@nwp.nl of Mark Niesten m.niesten@nwp.nl.

5. Dutchwatersector.com: Nederlandse waterexpertise uitgelicht

Nieuwe projecten, nieuwswaardige ontwikkelingen, expertise op cross-overs zoals water & agrifood, publicaties: u vindt het allemaal terug op de website www.dutchwatersector.com. Op deze website wordt Nederlandse waterexpertise uitgelicht voor een internationaal publiek. En u kan daar deel van uit maken! De website heeft 12.000 bezoekers per maand, waarvan 75% uit het buitenland komt. Een goed internationaal bereik, waar u weinig voor hoeft te doen. Lever uw spraakmakende projecten aan via info@dutchwatersector.com. Het redactie-team zal uw project beoordelen en aan u terugkoppelen.

Ook via social media en onze internationale nieuwsbrief houden we de wereld op de hoogte van Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van water. Volg ons op twitter @hollandwater, facebook of abonneer u op onze nieuwsbrief en maak deel uit van de internationale dutchwatersector.com community. Lees de laatste editie van de DWS Nieuwsbrief hier.

Heeft u internationaal relevant nieuws? Stuur dan uw (pers)bericht aan info@dutchwatersector.com. Onze journalist Jac van Tuijn beoordeelt de informatie en neemt zonodig contact met u op.

6. Wij zoeken bedrijven met oplossingen voor zuiveringsplicht in de glastuinbouw

Voor ruim 4000 glastuinbouwbedrijven in Nederland wordt per 1 januari 2018 zuivering van het drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en filterspoelwater verplicht gesteld. Hoewel de glastuinbouwsector en overheid al wel publiciteit hebben besteed aan deze komende verplichting zijn er op dit moment nog maar enkele technologieleveranciers die een goedgekeurd systeem beschikbaar hebben.
 
Wij zoeken daarom bedrijven die actief zijn in de watertechnologie en denken een markt te vinden in de glastuinbouw met hun kennis en producten. TNO beschikt over een brede kennis van de glastuinbouwsector zowel wat betreft de specifieke eisen en randvoorwaarden, de wetgeving en de inzetbaarheid van watertechnologie in de sector. Samen met NWP en LTO stellen zij deze informatie graag beschikbaar aan de technologieleveranciers. Het gaat om kennisoverdracht over de branche-specifieke aspecten rondom het watermanagement in de glastuinbouw, eerder uitgevoerd onderzoek en de huidige state of the art. Daarnaast wordt de kennis over de producten van de bedrijven verspreid naar de sector via bijeenkomsten en het Europese Fertinnowa Netwerk waarin TNO, LTO en NWP deelnemen. Specifieke onderwerpen kunnen bijvoorbeeld de huidige certificeringsplicht zijn voor de Nederlandse glastuinbouwbedrijven en het EU programma voor Milieutechnologieverificatie (ETV). Lees meer 

7. 10 jaar Waternet: samen meer uit water halen 

Afbeelding

Deze keer zetten we een NWP deelnemer in het zonnetje! Waternet bestaat 10 jaar! Van harte gefeliciteerd! Waternet bestaat als eerste en enige watercyclusorganisatie tien jaar. In deze tien jaar is al bewezen dat er meer te halen valt uit rioolwater. Maar ook op andere gebieden heeft een watercyclusorganisatie bewezen meerwaarde. Uit drinkwater winnen we zuivere kalkkorrels en kan energie worden gewonnen. Uit maaisel van de slootkanten produceren we biocomposiet, waar meubels van gemaakt worden en waar ook keukenproducenten in geïnteresseerd zijn. Ook kan de Amsterdammer zwemmen in de grachten, zijn er dijkinspecties met drones en betalen klanten vaak minder voor drinkwater en riool. Nu is het tijd om de volgende stap te zetten naar een duurzame samenleving. Bekijk hier de innovaties na 10 jaar Waternet.  
 
Ingezonden nieuws

8. Schoon drinkwater voor 80.000 inwoners van de Filipijnen

Nog steeds hebben meer dan 600 miljoen mensen in de wereld onvoldoende toegang tot schoon drinkwater. Dit komt op bijna 10% van de gehele wereldbevolking neer! Schoon drinkwater en sanitatie zijn essentieel voor duurzame ontwikkeling, juist voor de meest arme en kwetsbare groepen. Samen met Nederlandse én lokale partners werkt de Nederlandse overheid aan lokale oplossingen. Fonds Duurzaam Water ondersteunt deze publiek private partnerschappen, zo ook in de Filipijnen!

In de Filipijnen werken Eau et Vie en Vitens Evidens International samen met lokale partners en het Rode Kruis aan het verbeteren van hygiëne en de toegankelijkheid van schoon drinkwater. Door het aanleggen van waterleidingen in de arme gebieden van de metropool Cebu worden gedurende het project 80.000 mensen van drinkwater voorzien. Door dagelijks de waterconsumptie af te rekenen in plaats van betalingen over langere termijnen en huishoudens aan te sluiten op het waterleidingnetwerk wordt ook voor inwoners van sloppenwijken schoon water betaalbaar. De Nederlandse overheid vindt het belangrijk meer vrouwen economische zelfstandig worden. Ook in het project in de Filipijnen is hier aandacht voor.  In het project worden veel vrouwen uit de wijken opgeleid en krijgen een baan voor de lange termijn. Dit filmpje geeft het project goed weer. Kijk op RVO.nl voor meer informatie over Fonds Duurzaam Water.

9. Vergezicht Nederland

Vorige week vierde KuiperCompagnons, het oudste bureau voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, landschap en architectuur van Nederland, haar honderdjarige jubileum. Ter ere van deze verjaardag schetsten designers van het bureau samen met deskundigen op innovatieve en interactieve wijze live de toekomst van Nederland. Deze week verscheen daarvan het filmpje waarin je het eindresultaat kunt bewonderen. 

10. Metito, Optiqua team up to ensure safe drinking water

Metito and Optiqua Technologies have announced their collaboration to bring Optiqua’s intelligent water quality monitoring solutions, EventLab and MiniLab, to the countries in the Cooperation Council for Arab States on the Gulf (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates) and other key markets in Asia and Africa. Both products provide unique benefits over traditional sensor technologies and are based on Optiqua’s patented and awarded optical sensor platform. Read more

11. Symposium Water Food Print 

Op woensdagmiddag  18 januari vindt het symposium Water Food Print plaats in ’s Gravenzande. Onderwerp is verantwoorde voedselproductie met (grond) water bij moderne tuinbouw. De moderne glastuinbouw speelt een belangrijke rol in de wereldvoedselvoorziening en creëert ook veel (lokale) werkgelegenheid. Het watergebruik is uiterst efficiënt maar door het volume aan voedselproductie erg hoog. Wateraanvoer en -afvoer vormen lokaal een groeiend probleem. Het (grond)watergebruik trekt een stevige wissel op de strategische watervoorraden. Hoe blijven we toch de wereldbevolking van voedsel voorzien? De moderne tuinbouw biedt hiervoor een efficiënte climate proof duurzame oplossing! Het symposium vindt plaats in de raadzaal van de gemeente Westland, aan de van der Geeststraat 1 te ’s Gravenzande. Deelname aan deze middag is kosteloos. Meld u vóór 9 januari 2017 aan op waterfoodprint.fugro.nl.

12. Vacatures UNESCO-IHE

Bij UNESCO-IHE zijn ze op zoek naar twee (junior) Lecturers/ Researchers. Eén op het gebied van Non-sewered Sanitation en één op het gebied van Sanitary Engineering. Lees hier de vacatures.
 
 
Veel activiteiten van het NWP vinden plaats in het kader van de programma’s Partners voor Water, Water Mondiaal, Water OS, Yep Water en DRR-team. Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd naar 4000 abonnees. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur uw bijdrage naar nieuwsbrief@nwp.nl
Email Marketing Powered by Mailchimp