Copy

Denna månad: Möt Ingvar Larsson, VD på Lindex som blev Årets Chef 2016 och Sara Berglund som har fått utmärkelsen Årets Framtidschef och är Affärsområdeschef på Semcon.

DECEMBER 2016

"Gott ledarskap är fortsatt detsamma men digitaliseringen och den ständiga uppkopplingen påverkar möjligheten att vara i kontakt med medarbetare, på gott och ont"

   
Ingvar Larsson är VD på Lindex och fick utmärkelsen Årets Chef 2016.
 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till det jobb du har idag
Jag kommer från Kungsbacka söder om Göteborg och började arbeta inom handeln under gymnasietiden. Efter Magisterexamen i ekonomi började jag arbeta som Business Controller på H&Ms regionskontor i Malmö 1999. Kort därefter blev jag Regionchef på H&M i Malmö varpå jag fortsatt i samma tjänst fast med placeringsort Göteborg. År 2006 fick jag tjänst som regionsansvarig för H&M i Tjeckien, Slovakien och Ungern med placeringsort Prag. Jag och min familja (fru och 2 barn) flyttade då dit. Det blev bara ett år i Prag eftersom jag fick frågan om att bli landschef för Grekland som H&M stod i begrepp att öppna. Vi var i Grekland under tre år och 2010 fick jag sedan tjänsten som Landschef för Lindex Sverige. Efter tre år i denna tjänst arbetade jag som Design&Inköpsdirektör för Lindex under ett år, då det stod klart att VD/Koncernchefsrollen blev min. Jag har nu haft denna tjänst sedan juni 2014.
 
Du har fått den fina utmärkelsen Årets Chef. Vad har det betytt för dig?
Det var naturligtvis väldigt roligt och speciellt när det var personer som jag för länge sedan arbetat med som hörde av sig och tackade mig för det jag lärt och gjort för dem. Rent konkret har det varit en hel del föredrag och möten som ett led i den uppmärksamhet detta skapade. Jag har varit noga med att prioritera det som jag och Lindex har glädje av samt se till att jag inte tagit på mig för mycket då mitt ordinarie schema är hårt bokat. Det har varit väldigt roligt och jag har dessutom lärt känna väldigt många spännande och duktiga människor genom detta.
 
På vilket sätt har det påverkat eller bidragit till ditt ledarskap?
Utmärkelsen Årets Chef fick jag för den person, ledare och det ledarskap jag står för. Detta innebär att jag fortsatt vara den jag är och agera utifrån de värderingar inom ledarskap som jag anser vara viktiga. Utmärkelsen har egentligen bara stärkt mig i min övertygelse.  Samtidigt är det viktigt att säga att man aldrig blir fullärd inom ledarskap, jag får förhoppningsvis möjlighet att lära mig mycket mer.
 
Vad är det viktigaste du vill åstadkomma med ditt ledarskap?
Att få människor att växa och utveckla sig genom att hela tiden ta större och större ansvar, hela tiden med ett driv fyllt av glädje i att nå nya höjder. Det är fantastiskt att se de som klarar av detta och som har rätt driv för att ta verksamheten och dem själva framåt.
 
Varifrån hämtar du din inspiration?
Inom modebranschen är inspiration nyckeln till det mesta och det gäller att vara väldigt öppen till sin omgivning. Jag finner inspiration genom att träffa människor och vara nyfiken i mötet med dessa. Dessutom läser jag en hel del om andra företag och i många fall handlar det om att de bästa idéerna kommer under träningspasset eller i diskussion med andra människor.
 
Vad gör du för att inspirera andra?
Jag är optimistisk och får människor i min omgivning att se möjligheter. Jag visar intresse för andras arbete och att se deras bidrag är viktigt. Att se människor, ställa frågor för att vilja lära sig och att berätta mycket om vad andra delar av företaget arbetar med. Genom att sprida goda idéer, berättelser eller upplevelser från olika delar i företaget skapas förhoppningsvis en större känsla av samhörighet och det ger inspiration.
 
Vilka 5 råd skulle du själv velat få i begynnelsen av din karriär?
Jag upplever att jag fått många goda råd längs vägen och jag anser även att det gäller att göra misstag för att lära. Därför tror jag inte att en rad goda råd samlat i början av karriären hade förändrat särdeles mycket, utan det gäller även att våga prova sig fram – ibland fungerar det och ibland inte. För att nämna några goda råd jag fått;
  • Var dig själv och ändra dig inte för att du får en högre position.
  • Tro på människan och ge ansvar.
  • Fokusera på det uppdrag du har och gör ett bra arbete där du är – drivkraften är inte att få nya och bättre positioner utan det kommer utifrån ett väl genomfört arbete där du är.
  • Det finns inga problem utan sök hela tiden lösningar.
     
Ser du att kraven på ledaren har förändrats de senast åren och vad tror du krävs för att kunna möta dessa?
Många delar i gott ledarskap är fortsatt detsamma men visst har digitaliseringen och den ständiga uppkopplingen påverkat möjligheten att vara i kontakt med medarbetare, på gott och ont.
Det gäller att välja och sätta gränser för hur och var man är tillgänglig, det fysiska mötet är fortsatt enligt mig en väldigt viktig faktor i gott ledarskap. Det är viktigt att sätta gränser för sig själv och andra så att det finns tid för reflektion och eftertanke när det behövs – goda beslut är inte alltid de snabba och det är lätt att förväntningarna att ge snabb återkoppling ökar då du ständigt är nåbar.
 
Vad i din ledarroll är du mest stolt över så här långt?
Att jag varit mig själv i mina olika uppdrag och blivit uppmärksammad för det arbete jag utfört – det har varit oerhört stimulerande att få påverka och utveckla både verksamheter och de människor jag arbetar med. Jag har fått möjlighet att lära mig väldigt mycket. En stor utveckling i mitt ledarskap kom även under åren utomlands och jag rekommenderar alla att arbeta några år utomlands – det ger en ny dimension både privat och i arbetet.
 
Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur har du valt att tackla den?
Det har naturligtvis varit flera utmaningar av olika karaktär men för att nämna en. tänker jag på situationen då jag arbetade i Grekland och vi drabbades av stora oroligheter i landet där byggnader brändes och vi fick evakuera både kontor och butiker. Det viktigaste var naturligtvis hela tiden att säkra att inga människor kom till skada och minimera risken under denna period. Det viktigaste i ledarskapet är att kommunicera och se till att alla vet vad som gäller och vad som sker. Att få alla att arbeta mot samma mål genom att vara transparent och kommunicera vad, varför, hur och vem. Detta gäller även när det varit fråga om att t ex vända en negativ utveckling i verksamheten.
 
Har du några ledord eller värderingar som du håller hårt i?
Se möjligheter inte problem. Tro på människan och teamwork.
 
Vad uppskattar du mest hos dina medarbetare?
Viljan av att hela tiden bli bättre och den passion, glädje och ägarskap alla tar där företaget och laget står i centrum.
 
Vilka 3 råd skulle du ge till dem om de är intresserade av ett välja ett spår som chef och ledare?
  • Se till att du tycker om att arbeta med människor – din uppgift är att utveckla andra.
  • Avsätt tid till återhämtning, ett fritidsintresse och tid för reflektion – du måste få perspektiv.
  • Omge dig med duktiga människor och se till att du har en mentor och förebild att lära av och samtala med.
 
Om du fått välja ett annat spår än det du är på idag, vad skulle det ha varit?
Det är en svår fråga eftersom jag gjort mina val utifrån det jag tycker är roligt. Men skulle det vara något annat så skulle jag kanske valt läraryrket då det är oerhört roligt att se hur andras kunskap utvecklas.
 
Vad vill du lämna efter dig för avtryck som ledare?
En väl fungerade verksamhet med människor som upplever att de haft roligt och lärt sig mycket under mitt ledarskap. Det är oerhört roligt när någon flera år senare tar kontakt och berättar hur glada de varit att vi arbetat tillsammans eller att de lärt sig mycket under tiden tillsammans.
 
Vad tror du att du gör om 5 år?
Jag har förhoppningsvis fortsatt att lyssna på vad som skapar glädje i jobbet och gjort val utifrån detta. Jag fortsätter fokusera på att utföra ett bra arbete där jag är nu och så länge jag tycker detta är roligt och givande stannar jag kvar. Det kommer sannolikt hända väldigt mycket de kommande 5 åren, både i min karriär och i branschen.


 "Talang för mig är någon som vill utvecklas åt något håll och är villig att bege sig ut på nya äventyr för att göra detta" 



Sara Berglund har fått utmärkelsen Årets Framtidschef och arbetar som Affärsområdeschef på Semcon.

Berätta lite kort om din bakgrund
Sara Berglund, uppväxt i Huddinge söder om Stockholm. Har spelat volleyboll i svenska landslaget och seglat tur och retur till Västindien. Har studerat på KTH och i USA. Jag älskar affärer med fokus på teknik och tillväxt är mitt specialistområde.
 
Du fick utmärkelsen Årets Framtidschef, vad har det betytt för dig?
Många spännande möten med företagsledare runt om i Sverige. Jag har också haft möjligheten att föreläsa och utbilda andra ledare vilket är mycket givande.
 
Vad betyder ledarskap för dig?
Ledarskap för mig är möjliggörande av kraften att förändra något till det bättre, alternativt kraften att stå still när det blåser. Båda kräver tydlighet och mod!
 
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Energirikt, utvecklande och med fokus på tillväxt tillsammans med mina medarbetare. Utan dem är resultatet inte värt någonting!
 
Vilka 5 råd skulle du ge seniora ledare för att kunna leda dagens unga?

  • Möt dem i deras vardag, våga fråga och sätt förväntningar utifrån det.
  • Var tydlig med vad du vill åstadkomma tillsammans med dem och var lyhörd för att deras liv och förutsättningar kan förändras fort och skapa en miljö där de lyfter dessa frågor.
  • Våga göra de svåra valen och välj ditt core team noggrant!

 
Vilka är dina viktigaste värderingar och hur använder du dem i ditt ledarskap?
Våga visa dina styrkor och svagheter. Jag har inget mål att bli en mellanmjölksperson inom alla områden, utan har valt aktivt att arbeta med bolag som har fokus på tillväxt. Det är där jag och mitt ledarskap passar in, annars är det bättre att ge uppdraget till någon annan.
 
Hur gör du för att hitta talanger och vad är talang för dig?
Talang för mig är någon som vill utvecklas åt något håll och är villig att bege sig ut på nya äventyr för att göra detta. Det viktigaste för mig är att ge personerna möjligheten och stöttningen att utvecklas, men också att sätta stopp när andra delar i livet går före och våga prata om vilka prioriteringar som är viktigast just nu. Livet är långt, så att tex fokusera på familjen under en period ser jag bara som en kompetenshöjning och något man bör göra för att se tillbaka på sin karriär och vara nöjd över sina beslut i livet.
 
Hur tror du att ledarskapet har förändrats om 10 år?
Jag tror vi kommer arbeta smartare för att kunna kombinera både familj och karriär. Hos oss hämtar många chefer tidigare på förskolan för att sedan koppla upp sig på kvällen när barnen somnat, det är viktigt med livet som perspektiv.
 
Vad vill du själv förändra genom ditt ledarskap?
Eftersom jag har turnarounds som specialistområde är det lönsamhet som är fokus. Men inget blir lönsamt som helhet utan en personal som vill utveckla bolaget de arbetar för. Så personalen är min hävstång till ekonomiska resultat. Människorna som gör det möjligt är min fascination oavsett om det är en säljare som ska sälja på ett nytt sätt eller en specialist som ska bli världsledande inom ett specifikt ämne. Jag älskar människor som brinner för ett specifikt ämne, de är ofta otroligt kunniga och jag lär mig mycket av dem. På Semcon har jag 3000 supersmarta människor som jag kan fråga, det får mig att få superkrafter!
 
Vilken är din hittills största utmaning som ledare och hur valde du att anta den?
På det personliga planet, en anställd som var med om en tragisk familjeangelägenhet. I efterhand är jag stolt över hur jag och organisationen kunde hjälpa och stötta den anställde bara genom att följa magkänslan. Det var också fantastiskt att se hur beställare av projektet och kollegorna slöt upp för att hjälpa till. I situationer som denna när alla hjälps åt är jag himla stolt över mänskligheten.
 
Inom vilka områden är ditt ledarskap mest framgångsrikt?
I turnarounds där man ska utveckla en organisation till nya höjder, där är jag som allra bäst. Jag har modet att våga ta nya vägar, erfarenheten av att ha gjort resan flera gånger och kontrollbehovet att göra en styrelse lugn på vägen.
 
Vem hämtar du din inspiration ifrån?
Jag inspireras av när individer vågar utmana sig själva i organisationen, av kunder vars resa vi får vara med och bidra inom och av individer som vågar dela med sig av sina misstag.
 
Hur inspirerar du din omgivning?
Genom att leda mina chefer och anställda och genom föreläsningar och kurser. Jag tycker om att arbeta!
 
Vad vill du utveckla mer inom ditt ledarskap?
I dag leder jag andra chefer och i nästa steg vill jag leda chefer som leder chefer. Det vore en spännande utmaning!
 
Vad ser du framför dig de närmaste åren och hur hoppas du att ditt ledarskap gör skillnad?
Jag vill fortsätta utveckla ledare och organisationer, Semcon har påbörjat en väldigt spännande resa tillsammans med våra kunder, så vill du komma till ett bolag där du får möjlighet att utvecklas, hör av dig!
 
Om du fick välja om, vad skulle du då satsat på?
Jag skulle göra exakt samma sak som idag, men hade satsat på ett år i Spanien innan jag började på högskolan. Att inte prata spanska flytande är något jag önskar att jag kunde!

 



Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • I början av nästa år, kommer vi att arrangera olika nätverksträffar med inriktning på beslutsfattare. Vi kommer även att arrangera kunskapsträffar kring innovation inom HR-området. 
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.


Nyheter

  • Nya kunder denna månad är inom IT och digitaliseringstjänster.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.

 
VI VILL PASSA PÅ ATT TACKA DIG SOM LÄSARE FÖR ÅRET SOM GÅTT OCH ÖNSKA DIG EN RIKTIGT GOD JUL OCH EN FANTASTISK START PÅ 2017. VI HÖRS OCH SES IGEN I NÄSTA ÅR.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I januari månads nyhetsbrev intervjuar vi Anna Borg, Nordenchef på Klarna och Patrik Tysell, grundare av Smiling Faces.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management kontakta våra karriärrådgivare, specialiserade kring VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, på karriarradgivning@performancepotential.se