Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 7 december 2016
 

Video: Stress beïnvloedt prestaties sporters

Prestaties van teamsporters worden niet alleen bepaald door training, maar ook door psychosociale stressoren. Dat geldt ook voor het risico op het ontstaan van blessures. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Henrike van der Does (UMCG/RUG). Voor coaches is het volgens Van der Does daarom goed om aan het begin van het seizoen de bewegingstechniek in kaart te brengen én om tijdens het seizoen de trainingsbelasting, herstel en psychosociale stress en herstel van de spelers te monitoren. Dit kan inzicht geven in de individuele behoeftes van de spelers en kan gebruikt worden om blessures te voorkomen en trainingen te optimaliseren. Video Unifocus »

 

Subsidie voor Nederlands-Caribisch onderzoek naar gevolgen van afwezige vaders voor jongeren

Afwezige vaders lijken nadelig voor de seksuele- en sociale ontwikkeling van Westerse jeugd. Echter, op Curaçao zijn afwezige vaders cultureel gangbaar. Welke risico’s er bestaan voor problematisch seksueel gedrag, een verminderd welbevinden en lagere schoolprestaties, zou dus cultureel kunnen verschillen.' Onderzoekers van de RUG en de Universiteit van Curaçao ontvangen een grote NWO-subsidie van 599.100 euro voor een onderzoek naar gevolgen van afwezige vaders, als één van de 9 grote onderzoeksprojecten die minister Jet Bussemaker aankondigde tijdens haar werkbezoek aan Curaçao. Lees meer »

 

Structuur Koninkrijk der Nederlanden vertoont kenmerken koloniale staat

Ryçond Santos do Nascimento heeft voor zijn promotie de staatsrechtelijke verhouding van het Koninkrijk der Nederlanden met zijn Caribische gebiedsdelen onderzocht. Zijn belangrijkste bevinding is dat het de bedoeling van de makers van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden was dat Nederland identiek zou blijven aan het Koninkrijk der Nederlanden en dat het Koninkrijk geen aparte bestuurslaag is gaan vormen boven de vier Landen van het Koninkrijk. Daarnaast blijkt de huidige structuur van het Koninkrijk niet moeilijk te kwalificeren, maar politiek wel uiterst ongemakkelijk. Het vertoont immers alle kenmerken van een koloniale staat, aldus Santos do Nascimento. Lees meer »

 

Subsidie voor onderzoek naar een betere voorspelling explosieve bevolkingsgroei Afrika

Ondanks een stijging van de levensverwachting, zijn de geboortecijfers in Afrika nog steeds enorm. Waarom wijkt deze trend af van de rest van de wereld? Economisch historicus Jutta Bolt van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde gaat onderzoek doen in oude missionaire archieven naar de invloed van factoren zoals droogte, hongersnood, epidemieën en kolonialisme. Om dit te doen, ontvangt Bolt een Wallenberg Academy Fellowship van de Knut en Alice Wallenberg Foundation, ter waarde van 900.000 euro. Lees meer »

 

Uit het lab, in de klas

Peter van Abswoude werkte ruim vier jaar met elektronenbundels, nu staat hij voor de klas. Zijn ambitie: leerlingen inspireren en enthousiast maken voor zijn vak, natuurkunde. Hij had na zijn master Nanoscience al overwogen om het onderwijs in te gaan, maar koos toch voor een promotiebaan. Zo kwam Peter van Abswoude terecht in het lab van Petra Rudolf, waar hij een nieuwe opstelling moest bouwen. ‘We wilden heel snelle processen op atomaire schaal kunnen bestuderen in een ultraschone omgeving. Daarvoor moest een aantal bestaande technieken met elkaar worden geïntegreerd.’ Lees meer »

 

Verband tussen psychische problemen in de jeugd en school- en werkuitkomsten

Jongeren die kampen met psychische problemen verlaten vaker vroegtijdig de school zonder startkwalificatie en hebben een grotere kans op een lager opleidingsniveau, werkloosheid en een lager inkomen, toont promovenda Karin Veldman aan in haar proefschrift. Haar bevindingen laten zien dat vroegtijdige signalering en behandeling van psychische problemen belangrijk is. Nauwe samenwerking tussen scholen, jeugdgezondheidszorg, werkgevers en arbodiensten kan mogelijk de overgang van school naar werk voor jongeren met psychische problemen verbeteren. Lees meer »

 

Online normoverschrijdend gedrag herkennen, verklaren en tegengaan

Er wordt op dit moment veel gepraat over normoverschrijdend gedrag op sociale media, maar dat levert nog onvoldoende op. Een studie van TNO met de afdeling Sociologie van de RUG biedt een theoretisch raamwerk op basis waarvan door alle partijen een meer gestructureerd en oplossingsgericht debat plaats kan vinden. Lees meer »

 

De rechten van werknemers bij grensoverschrijdende fusies

Grensoverschrijdende fusies, overnames en herstructureringen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Welke rechten heb je op het moment waarop de onderneming waarin je werkt in andere handen overgaat en naar het buitenland wordt verplaatst? Kirsten Henckel probeert met haar proefschrift de problemen die in dit kader rijzen op te lossen door een voorstel te doen voor de invoering van nieuwe, uniforme bepalingen van internationaal privaatrecht in de richtlijn overgang van onderneming. Lees meer »

 

Samenwerking Bureau Groninger Taal en Cultuur en Huis van de Groninger Cultuur krijgt duidelijke vorm

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur (BGTC) en het Huis van de Groninger Cultuur (HGC) zullen op verzoek van de Provincie Groningen in de komende jaren nauwer gaan samenwerken. Dit zal resulteren in het opzetten, onderzoeken en uitwerken van gezamenlijke projecten op het terrein van het Gronings. De samenwerking wordt voorbereid door Léon Boer. De functie van streektaalfunctionaris wordt voorlopig niet ingevuld. Lees meer »

 
 

Agenda

13 december:
Oratie dhr. prof.dr. P.J. Wijkstra: Chronische beademing: een adembenemende ontwikkeling

13 december:
Studium Generale | Op reis met Ruben Terlou - lezing en gesprek met Greta Riemersma

15 december:
Energy Excursion: NAM Headquarters & Gasfields

 
Meer evenementen »
 

Uitgelicht

 

'Broerstraat 5 Special' over Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Vandaag, drie dagen voordat Ben Feringa in Stockholm de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst neemt, verschijnt een speciale editie van het magazine 'Broerstraat 5' met daarin interviews met Feringa zelf en met anderen, en artikelen over zijn onderzoek, leermeester, voorgangers, promovendi en studenten. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten en medewerkers uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact  
 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen · P.O. Box 72 · Groningen, Gr 9700 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp