Copy
Wij geloven in de kracht en vindingrijkheid van mens en natuur. Daarom brengen wij ingenieurskunst en natuurlijke processen samen in onze praktijk. Tot levende en beleefbare ontwerpen op het grensvlak van cultuur en natuur. Zo maken wij landschap.

ACTUEEL Winter 2016
Vers van de pers
Speelpolder Hennipgaarde
Tegen de kern van het dorp Zevenhuizen (Z-H) werken wij aan het ontwerp van recreatiegebied Hennipgaarde. Een bijzonder leuk onderdeel hiervan is de realisatie van een speelpolder voor de kinderen van het dorp.
Om de doelgroep te betrekken bij het ontwerp hebben we een workshop georganiseerd op de OBS Reigersbos te Zevenhuizen. In verschillende ronden hebben we met kinderen van alle leeftijden gewerkt aan het programma van eisen voor het gebied. Dit heeft geresulteerd in een aantal prachtige maquettes en een uitvoerige wensenlijst. De wensen van de kinderen als een Geheime ingang, een doolhof waarbij een verkeerde afslag een nat pak oplevert en een uitkijkheuvel om ouders in de gaten te houden hebben wij meegenomen in het inrichtingsplan. De raming van SmitsRinsma is inmiddels vastgesteld en we hebben goede hoop dat het plan begin 2017 zal worden uitgevoerd.    
Gezien op de kwekerij
Frederiksoord
Als het over beplantingen gaat staan de tuin- en landschapsarchitect talloze soorten ter beschikking. Om deze soortenrijkdom te verkennen bezoeken wij geregeld een kwekerij. Regelmatig zien we hier bijzondere soorten.
Dit najaar stuitten wij op een wel heel treurige kwekerij, en wel die van de voormalige tuinbouwschool van de Maatschappij van Weldadigheid te Frederiksoord. De ooit zo vermaarde tuinbouwschool is in 2004 verhuisd en sindsdien in onbruik geraakt. We maakten een rondwandeling door het gebied en troffen een veelheid bijzondere plantensoorten en voorbeeldtuinen aan op het terrein. In de kassen was het nog goed druiven eten. Zeker de moeite van het ontdekken waard als je in de buurt bent.
Verslag van een landgoed
Ondertekening 'Verklaring van 't Medler'

Op 6 oktober hebben wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst en directeur/rentmeester Eelco Schurer de ‘Verklaring van ’t Medler’ ondertekend. De verklaring is het resultaat van een intensief traject dat wij samen met de gemeente Bronckhorst en Willem van Wingerden van Gesprek in Beweging hebben vormgegeven. In de verklaring is een aantal concrete projecten benoemd waar gemeente en landgoed zich gezamenlijk voor in gaan zetten. Zo wordt de oude loop van de Baakse Beek hersteld, wordt nieuwe natuur ontwikkeld en krijgt de monumentale koepel aan de Ruurloseweg een nieuwe plek en een nieuwe functie. Daarnaast zal het landgoed op termijn energieneutraal worden. Wij zijn blij dat we op deze manier aan de duurzame instandhouding van ’t Medler hebben kunnen bijdragen!
Dag van de Openbare Ruimte
Jaarbeurs Utrecht

Dit jaar hebben we voor het eerst een stand gebouwd op de Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht. De grootste vakbeurs over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van de openbare ruimte in Nederland.
Op 28 en 29 september waren wij aanwezig om geïnteresseerden te ontmoeten en inspiratie op te doen bij de andere exposanten. Er kwamen deze editie maar liefst 5800 geïnteresseerden. Wij hebben in elk geval twee razend intensieve dagen beleefd boordevol interessante gesprekken.
Graag willen we iedereen bedanken voor hun bijdragen, de leuke reacties en vele ontmoetingen. Wie weet tot ziens op de volgende beurs.
In uitvoering
Fort Pannerden

Fort Pannerden heeft een nieuwe publieke functie als belevingscentrum waar jong en oud op avontuur kunnen. We hebben samen met  Oomen landschap gewerkt aan het ontwerp van de buitenruimte. Het ontwerp bevat entreeroutes door de Klompenwaard, diverse voorzieningen als een terras en een parkeerplaats en de reconstructie van de voorloper van Fort Pannerden, de Sterreschans.
Inmiddels is de parkeerplaats aangelegd, aan de reconstructie van de Sterreschans wordt hard gewerkt. Struinend door de uiterwaarden of wandelend over de ‘nette schoenenroute’ kun je vanaf de parkeerplaats naar het fort. Hierbij is de Sterreschans straks ook weer als verdedigingswerk herkenbaar.
Tip voor een stedentrip
Parijs

Dit najaar zijn we op excursie geweest naar lichtstad Parijs. Hier hebben we fraaie klassiekers in de landschapsarchitectuur bezocht zoals het reliëfrijke Parc des Buttes-Chaumont. Daarnaast hebben we een aantal jonge parken aangedaan zoals Parc André Citroën en Parc de la Villette. Deze stadsparken zijn eind vorige eeuw gerealiseerd na internationale prijsvragen. Bijzonder om te zien hoe een parkontwerp in de tijd ontwikkeld. Zo blijkt een sterk concept in werkelijkheid niet altijd het beste park op te leveren.
Tot slot hebben we een reeks recente projecten bekeken waaronder het veelbesproken les Halles, het nieuwe museum van de Louis Vuitton Foundation in het Bois de Boulogne en de grootschalige stedelijke ontwikkeling rond de voormalige Renault-fabriek op L'ile de Seguin.
Gebiedstafel
Twentekanalen
Rijkswaterstaat streeft naar een optimale inrichting van haar kanalen en vaarwegen. Hiervoor werkt Rijkswaterstaat samen met de gebruikers en belanghebbenden uit de regio. Om te komen tot een gezamenlijke visie op de ontwikkeling organiseert Rijkswaterstaat verschillende gebiedstafels op locatie.
Wij ondersteunen de partijen in het proces met onze kennis vanuit de gerealiseerde handreiking 'Kijk op de Kwaliteit van Rijkskanalen', leveren procesbegeleiding voor de ontwerpsessies en verbeelden de verschillende mogelijkheden en kansen. De resultaten hebben we samen met Rijkswaterstaat verwerkt in een beeldend verslag.  
Hofstra|Heersche
SERVICE

Sinds enkele maanden zijn wij de trotse eigenaar van een Volvo 240. Oorspronkelijk in gebruik als service-auto van Volvo Nederland is het nu de service-auto van Hofstra|Heersche. Met het als een bedrijfsauto uitgevoerde ontwerp icoon zijn wij nu regelmatig in het veld te vinden. In de grote laadruimte kunnen we moeiteloos een boom of maquette meenemen. De Slubo in Doetinchem heeft hem voor ons opgeknapt, waarna Bordbusters hem van onze huisstijl heeft voorzien. We hopen er nog vele bomen mee af te leveren!
Hoogwatervluchtplaats
Vlietberg Ooijpolder

Samen met Staatsbosbeheer en Wup contract- en projectmanagement hebben we een ontwerp gemaakt voor een hoogwatervluchtplaats op een bijzondere locatie in de Ooijpolder.
Want waar tot 1975 nog bakstenen gebakken werden in steenfabriek de Vlietberg is de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van een uitgestrekt netwerk nieuwe natuur. Het beheer in de uiterwaarden geschiedt middels kuddes Konikpaarden en Galloway-runderen.
Om de dieren ook bij zeer hoge waterstanden (15,5 + NAP) droge voeten te laten houden is een hoogwatervluchtplaats nodig van voldoende oppervlak. Het ontwerp van de kunstmatige heuvel markeert de locatie van de voormalige steenfabriek.
Fijne feestdagen
En de beste wensen voor 2017

We willen jullie bedanken voor de vruchtbare samenwerking in 2016 en wensen jullie een vitaal en florissant 2017 toe.    
Volgende keer ACTUEEL
Voorjaar 2017

- Doen we verslag van een landgoed
- Delen we de leukste Tips voor een stedentrip
- Hebben we iets prachtigs Gezien op de kwekerij
- Berichten we over nieuw werk Vers van de pers
Twitter
Website
Email
Copyright © 2016 Hofstra|Heersche landschapsarchitecten, Alle rechten voorbehouden.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp