Copy
Nieuwsbrief - De kracht van verschil

Sustainable Consultant

Over de kracht van verschil

Alweer een jaar voorbij. Een goed moment voor reflectie, terugkijken en genieten van de mooie resultaten die je behaald hebt. Maar dat ga ik niet doen. Ik had willen schrijven over hoe je duurzaamheid in je bedrijfscultuur kunt verankeren via scherpe doelen en het meten van je voortgang. Maar ik wil het veel liever over verschillen hebben.

Want de bommen vallen op Aleppo en de wereld polariseert. Minderheden worden meerderheden, en nog steeds worden teveel stemmen niet gehoord. Deelbelangen staan voorop, en wijze besluiten nemen, ho maar. We vinden verschil ingewikkeld en weten niet goed hoe we moeten omgaan met andere meningen en perspectieven. Ik voel me soms moedeloos. En tegelijk vastberadener dan ooit om het verschil te maken. In mijn omgeving, klein of groot.

Daarom schrijf ik niet over resultaatmetingen en reflecties op het afgelopen jaar. Maar over de kracht van verschillen. Omdat die er nu eenmaal zijn. Dus laten we er alsjeblieft beter mee leren omgaan. Omdat het zo urgent is. Laten we de kracht voelen, er gebruik van maken. Alle stemmen horen om wijzere besluiten te nemen. Leren omgaan met verschillen om een duurzame samenleving te bouwen. En de bestaande verschillen gebruiken om ecologische principes en duurzaamheid sneller te verankeren in onze bedrijven en organisaties. 

Let's build cultures of sustainability.
Walter

In deze nieuwsbrief:

Een onsje meer verschil, alstublieft

De natuur heeft de kracht van diversiteit allang bewezen en heel slim geregeld. We maken ons niet voor niks zoveel zorgen over het verminderen van de biodiversiteit in de wereld. Alleen in organisaties en in de samenleving vinden we diversiteit maar moeilijk. Maar als je wilt veranderen, als je wilt verduurzamen moeten we ons minstens zo druk maken over diversiteit in organisaties. 

In de natuur is diversiteit een van de sleutelprincipes voor een gezond, veerkrachtig en flexibel ecosysteem. Bij verandering van omstandigheden worden andere kenmerken van planten en dieren nuttig voor het overleven van het systeem als geheel. Dat heeft de natuur enorm goed ‘begrepen’, en evolutionaire ontwikkeling stimuleert diversiteit. Afwijkingen van de standaard kunnen voor het individu verschrikkelijk zijn, maar zijn voor de soort van levensbelang. Want om je als soort goed aan te passen aan veranderende omstandigheden (en die veranderen nu eenmaal soms), is diversiteit van levensbelang.

In organisaties vinden we diversiteit maar ingewikkeld. We zeggen meer diversiteit na te streven maar vinden het verschrikkelijk moeilijk met verschillen om te gaan. Andere meningen zijn lastig, en we vragen ons af hoe ‘veranderbaar’ of ‘veranderbereid’ medewerkers eigenlijk zijn. Of vragen ons af waarom mensen ‘in de weerstand zitten’. We leggen claims op de waarheid, verschillen worden uitvergroot of uit hun verband getrokken, nuance verdwijnt en mensen luisteren niet meer naar elkaar. In plaats van elkaar te begrijpen proberen we elkaar te overtuigen of klein te maken. Of we gooien bommen omdat de ander iets anders gelooft dan wij. De grote vraag die voorligt, is hoe we een inclusieve werkomgeving en duurzame samenleving bouwen.

Lees verder..

Duurzaamheidslessen uit de antropologie


Duurzaamheid gaat over meer dan het scheiden van afval en koffiebekertjes, de printer op dubbelzijdig instellen of het isoleren van kantoorpanden. Duurzaamheid gaat over mensen. Over gedrag, gewoonten en gebruiken. Dat noemen antropologen cultuur. Zacht en moeilijk meetbaar, én bepalend in onze overtuigingen en dagelijkse gedrag.

Verduurzamen wordt makkelijker als je weet hoe (organisatie)cultuur werkt en hoe je het kunt veranderen. In deze lezing 'Duurzaamheidslessen uit de antropologie' leer je als antropoloog naar je organisatie kijken. Hoe duurzaamheid en organisatiecultuur met elkaar samenhangen, en hoe andere tribes en culturen dit vraagstuk al hebben opgelost. Is duurzaamheid een modegril, iets nieuws of al eeuwenoud?

Ik inspireer je graag met verhalen uit Groenland, Spitsbergen, en andere exotische plekken waar klimaatverandering zichtbaar en gaande is. Tijdens mijn reizen werd ik keer op keer geraakt door de kracht, de schoonheid en de kwetsbaarheid van onze aarde. Werkelijk verduurzamen betekent met z’n allen besluiten dat duurzaam omgaan met de wereld en met elkaar het nieuwe normaal moet worden. In deze lezing deel ik mijn de inzichten en verhalen als duurzame lessen voor bedrijven en organisaties. Duurzaamheidslessen uit de antropologie.

"The transition towards sustainability is about people, their practices and motivations, their webs of meaning and their perspectives on the world. Sustainability is about building culture”

En verder...

 
...is er veel moois in de maak. Onder ander de duurzame editie van het vakblad voor kwaliteitsprofessionals Sigma, met daarin een interview met Nyenrode professor André Nijhof, een artikel van mijn hand en een case study waarin een 'corporate culture of sustainability' centraal.

... was het Corporate Culture congres bijzonder inspirerend. Zo gaaf dat het antropologische perspectief mensen zo verrijkt. Heerlijk dat de antropologie tegenwoordig zoveel podium krijgt bij het oplossen van de vraagstukken waar we als maatschappij voor staan. En mooi dat ik 3 minutes of fame had tijdens een voorlees-intermezzo :-)

... was het gaaf om aan de slag te gaan met een management-/directie team middenin een veranderproces. Een dag aan de slag met Deep Democracy, niet gevoerde gesprekken, verbinding maken, polariteiten doorvoelen, de wijsheid zoeken van de minderheid, oordelen uitstellen. En wijze besluiten nemen. Bijzonder en mooi om een groep mensen zo hard met elkaar en zichzelf aan het werk te zien om hun organisatie mooier te maken.

... is het tijd voor reflectie, bezinning, terugkijken en vooruit kijken. Het was een waanzinnig jaar waarin veel moois is gebeurd. Ongelofelijk veel geleerd, gelachen en impact gehad. Veel zin in vakantie, en om weer mooie dingen te maken. Om geïnspireerd worden in deze donkere tijd van het jaar. Hoewel het van mij best nog een paar graden kouder mag worden. 

Ter inspiratie

 
  • De lessen van Standing Rock [Guardian dossier]
    Over de lessen die we kunnen leren van het succesvolle protest tegen de Dakota Acces Pipeline. Over de hoop die het biedt. Over burgerrechten, en over leren van wat we al weten van de oorspronkelijke 'indigenous' bewoners van de VS.
     
  • National Geographic fotografen over klimaatverandering [fotoserie]
    Mooie en hartverscheurende foto's over de impact van klimaatverandering. Omdat één beeld meer zegt dan 1000 woorden. Kun je nagaan hoeveel verhalen 18 beelden opleveren.
     
  • Bezoek aan Spitsbergen [de Correspondent]
    Ramsey Nasr bezocht Spitsbergen en kwam terug met prachtige verhalen. Op de noordpool worden dit najaar hogere temperaturen dan ooit gemeten (ruim 20 graden hoger dan normaal). Lees of beluister deze verhalen over wat er verloren gaat als de Noordpool smelt.
     
  • Sustainability and Anthropology in Business [longread]
    Voor antropologen onder elkaar. Over de rol die antropologen in de wereld van duurzaamheid kunnen spelen. Of dat (cultuur)relativisme antropologen ervan weerhoudt standpunt in te nemen in belangrijke maatschappelijke kwesties. En over het versnellen van de transitie door het begrijpen van wat mensen beweegt.
I dare you ....
I dare you | To be different. To see different.
Omdat er nou eenmaal verschillen zijn.
En omdat we verschil nodig hebben.
LinkedIn
LinkedIn
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2016 Green Culture Lab, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp