Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev december
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient,

Nina inledning 

EU utsläppsrätter, Seminarium ledarskap

Hallå där Carl von Schantz, tf vd, Lantmännen Agroetanol

EU-kommissionen presenterade nyligen en färdplan för förnybar energi, hur ser ni på förslaget? 
- Om vi börjar med det positiva, så är det bra att det verkar bli ett fungerande regelverk för fasta biobränslen. Negativt är Kommissionens förslag till utfasning av grödbaserade biodrivmedel, där vi tycker att man hamnat helt fel och tyvärr drar dåliga och bra biodrivmedel över en kam. Man vill fasa ut alla grödbaserade biodrivmedel, men vi menar att man istället borde skärpa kraven på klimateffektivitet och hållbarhetskriterierna samt  kontrollerna vid produktionen av grödorna. Mycket av den negativa synen på grödbaserade biodrivmedel kommer av kritiken mot palmoljeproduktionen i Sydostasien och då borde man snarare skärpa kraven på den typen av produktion och inte fasa ut grödbaserade biodrivmedel som bevisligen är hållbara och klimateffektiva.

Vissa biodrivmedel som tillverkas av jordbruksgrödor ska fasas ut enligt kommissionens förslag, varför? 
- Grödbaserade biodrivmedel har kritiserats för att de inte är klimateffektiva eller hållbara samt att de driver upp livsmedelspriserna. Att priserna drivs upp stämmer dock inte, för i dag har vi låga priser på jordbruksprodukter, samtidigt som biodrivmedelsproduktionen aldrig har varit större. Det finns vissa grödbaserade biodrivmedel som inte håller måttet, men för den sakens skull skall man inte straffa ut de biodrivmedel som är hållbara. Lösningen är regelverk som gynnar hög klimatnytta och straffar grödproduktion som inte är hållbar, t ex om den bygger på att regnskogar huggs ned.

Kommer det bli svårt för Sverige klara målet om en fossilfri fordonsflotta utan biodrivmedel från jordbruksgrödor?
- Det blir nog i det närmaste omöjligt, för hållbara grödbaserade biodrivmedel är nödvändiga för att nå visionen om fossilfritt, vilket bl a FFF-utredningen var tydlig med. Förvisso innebär inte Kommissionens förslag om utfasning av grödbaserade biodrivmedel ett förbud, men det skickar definitivt en förödande signal och hela branschen kommer att tappa momentum. Eventuella investerare i andra typer av biodrivmedel kommer att tveka inför de stora investeringar som behövs när de vet att EUs politik och regelverk kan svänga 180 grader på bara något år. Det rör sig om mångmiljardinvesteringar med långa avskrivningstider – och kan man inte lita på lagstiftarna så kommer ingen att våga satsa. 

Vad gör ni på Agroetanols anläggning i Norrköping?
- Vi kör för fullt med lönsamhet och utvecklar kontinuerligt vår produktion och våra affärer. I nuläget exporterar vi merparten av vår etanol till Tyskland, för där har man styrmedel som premierar vår extremt klimateffektiva etanol. Vi använder restprodukter tillsammans med spannmålen och kommer att öka denna produktion rejält de kommande åren. På produktsidan diversifierar och utvecklar vi offensivt med allt bättre proteinfoder, grön material och fler etanolapplikationer. Tillsammans med Scania driver vi också det kommersiella projektet Etha, vilket ger nästan helt klimatneutrala tunga transportlösningar, som bygger på vår etanol och Scanias senaste dieselmotorer. Målet är att få ut 300 lastbilar på vägarna inom fem år och lösningen har rönt stort intresse i såväl Sverige som övriga EU. Vi utvecklar också en svamp för att producera proteinrika livsmedel och vann nyligen en fin silvermedalj i en mattävling på Grythyttan med vårt svampprotein. 

Vad önskar du dig inför julen?

- Snö och kyla. Låt oss göra allt vi kan för att minska den globala uppvärmningen.

Frukostmöte 25 januari:
Har vi rätt ledare i världen för att rädda klimatet?

Leda för att bli omvald eller leda för en hållbar värld? Vilket ansvar för klimatet har ledarskapet? Hur kommer Brexit och Trump påverka klimatpolitiken? Vilka är de nya klimatledarna i Sverige och i världen? Hur bör Sverige leda för att höja tempot i klimatfrågan?

Tid:  25 januari 2017, kl. 8.00-9.30 (frukost från 07.30)
Plats: Kungl. Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm
Arrangör: Hagainitiativet
Twitter: #haga17
Anmälan: Anmäl dig här

Medverkande:
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat (MP)
Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Anders Egelrud, vd, Fortum Värme
Göran Holm, vd, HKScan
Björn-Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
Mona Riabacke, Fil.Dr. Risk- & Beslutsanalys, författare och rådgivare
Moderator: Nina Ekelund, programdirektör, Hagainitiativet
Fler talare tillkommer

Missade du frukostmöte om hur klimatpolitiken kan bli lönsam för företagen?

Hagainitiativet ordnade tillsammans med Företagarna och Miljöpartiet frukostmöte i riksdagen om hur klimatpolitiken kan bli lönsam för företagen 9 november. Vilken politik vill svenska företag se? Vad krävs för att företag ska bli vinnare i klimatomställningen? Vad gör politiken för att underlätta för företagen i klimatomställningen?

Missade du frukostmötet? Det går att se på SVT Forum här.

 
Siemens på bra väg att bli klimatneutrala
För ett år sedan, inför klimatavtalet i Paris, lovade Siemens att som världens första globala industriföretag nå klimatneutralitet år 2030 med ett delmål att halvera utsläppen till år 2020. Så här ett år senare har företaget tagit ett rejält kliv i rätt riktning och minskat sina koldioxidutsläpp med hela 20 procent. Läs mer här.
Matbutiker inför digitala kvitton
Under ett år har tio Handlar´n-butiker testat att erbjuda sina kunder digitala kvitton istället för papperskvitton. Resultatet visar att 80 procent av kunderna valde digitalt kvitto, vilket sparade i snitt 35 333 papperskvitton per butik och år. Nu har Axfood skrivit avtal med Findity AB, som tagit fram den tekniska lösningen, om att erbjuda tjänsten till fler butiker. Läs mer här.
Lantmännens klimatsmarta svamp tvåa i Vinnovas proteintävling
Femton olika projekt beviljades i våras en halv miljon kronor var från Vinnova för att utveckla ett klimatsmart protein. Lantmännens bidrag är en svamp med högt proteininnehåll och låg klimatpåverkan. I november var det dags för tävling och provsmakning i Grythyttan. Lantmännen serverade miniburgare och friterade falafelbollar med svampprotein som bas och lyckades få en hedrande andraplats. Ett projekt med Lupinärtor vann förstapriset. Läs mer här.
Grönare kaffetransporter
Minimal klimatpåverkan var en viktig aspekt när Löfbergs nya höglager i Karlstad. För att transportera kaffet mellan rosteriet och lagret används en ny Scaniahybrid som minskar koldioxidutsläppen med drygt 90 procent. Läs mer här.
Spontan reningsprocess minskar klimatpåverkan
Stena Recycling i Halmstad utvecklar en reningsprocess för behandling av oljehaltigt eller industriellt avloppsvatten som bolaget tar emot. Den energi som uppstår i processen kan också tas tillvara och därmed ersätta fossilt bränsle. Läs mer här.
Minskat matsvinn med rätt förpackning
Matsvinn är en global utmaning. Med tanke på att nästan allt livsmedel vi äter idag har varit förpackat i någon form, spelar förpackningens utformning och kommunikation en viktig roll för att bevara innehållet hela vägen från packare, lager och butik ända hem till slutkonsument. I utvecklingsprojektet ”Förpackningssystem för minskat matsvinn”, som Axfood medverkar i sedan start, är målet att kartlägga mängd och orsak till svinn i hela värdekedjan och utveckla nya innovativa förpackningslösningar som reducerar svinnet. Läs mer här.
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.
Mikael Karlsson: Marrakech – en klimatmanifestation för framtiden
“Den klimatpolitiska gryningen i Paris var bara en början. Åtgärdssolen lyser allt högre på himlen och det kan inte ens den mest trumpna aktör förstöra.” Läs mer här.

 
Svante Axelsson: Trump är trots allt bara ett farthinder – främst för USA
"Att Trump blev vald till USA president sände förstås en chockvåg genom församlingen men fick snarare en sammanhållande kraft än tvärtom. Kina visade ledarskap och inget land tycktes darra på manschetten även om Trump har sagt sig vilja hoppa av Parisavtalet.”
Läs mer här.
Elisabet Qvarford: Klimatfrågan är en av flera anledningar till att välja svenskt kött
"Utan betande djur skulle vi på sikt bli av med våra öppna landskap. Våra hagmarker skulle växa igen och bli till skog. Det skulle drabba många insekter, fjärilar, bin och många fåglar som är beroende av just hagmarkerna. Mångfalden av arter som lever i det öppna landskapet har god inverkan på såväl matproduktion, ren luft, kolinlagring och pollinering". Läs mer här.
Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår AkzoNobel, Axfood, Coca-Cola European Partner Sverige, Folksam, Fortum Värme, Green Cargo, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, HKScan Sweden, Preem, Siemens, Stena Recycling samt Sveaskog.
Hagainitiativet
Box 3490
103 69 Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter