Så här före jul kommer årets sista nyhetsbrev från Valiguard AB/SAI Global Scandinavia. Vi vill samtidigt passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!


Nyhetsbrev december 2016
(Valiguard 2016:7)

Så här före jul kommer årets sista nyhetsbrev från Valiguard AB/SAI Global Scandinavia. Vi vill samtidigt passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Uppdateringar om BRC – alla standarder

Våra revisorer har nyligen varit BRC-kurs i England och tipsar om att det kan vara klokt att beställa och sätta sig in i BRC:s interpretation guidelines eftersom revisorerna ska ta hänsyn till dessa vid revisionerna.

Så här står det t.ex. under rubriken ”Purpose of the Guideline” på sid 6 i inledningen till Interpretation Guideline för BRC S&D version 3: ”The Guideline forms the basis against which the audit shall be conducted; however, where the objective of a clause can be demonstrated to have been achieved through an alternative approach, this will also be acceptable”. Detta innebär att texten i guidelines får ökad tyngd för både revisor och företag när det gäller ta ställning till om standardens krav är införda på ett tillfredställande sätt.

FSSC 22 000 version 4

Den fjärde versionen av FSSC 22 000 är på ingång och ska användas för alla revisioner som utförs efter 1 januari 2018, och efter detta datum får certifikat inte inkludera PAS 222, utan måste vara ISO 22002-6. Den nya versionen av standarden innehåller flera nyheter. Bland annat ska en av de två surveillance-revisionerna utföras som en fullständigt oanmäld revision, och företag som vägrar att släppa in revisorn mister sitt certifikat. Som i andra certifieringssystem läggs mer kraft på att förebygga ”food fraud” (livsmedelsfusk).

Kraven på FSSC-revisorer har förtydligats, och samma revisor får inte göra revision på företag i mer än 6 år i rad. Graderingen av avvikelser som upptäcks vid revisionen ändras till att enbart omfatta kritiska, större och mindre avvikelser, och vid kritiska avvikelser stängs företaget av omedelbart under max 6 månader. FSSC har också ambitionen att göra standarden mer transparent och lätt att förstå, och kommer därför att inkludera krav som nu finns i normativa dokument.

Nya FSSC-moduler för lagring och distribution, för catering och för handel införs. För dessa moduler är det tillåtet med stickprovsrevisioner om företaget i fråga har flera anläggningar belägna på olika platser, men exakt hur detta upplägg är tänkt framgår inte av den information som vi har tagit del av.

EU-ekologiskt och KRAV

I slutet av november hade Valiguard AB insynsbesök av Swedac, vilket i princip innebär en revision av att våra rutiner följer kraven i ISO 17065 och Swedacs föreskrifter när det gäller de ekologiska certifieringssystemen vi är ackrediterade för. Samtliga avvikelser som Swedac identifierade har korrigerats av oss och godkänts av Swedac. Vi behåller därmed vår ackreditering för EU-ekologisk livsmedelsförädling och import samt KRAV-ekologisk livsmedelsförädling, import och slakt.

Till följd av Swedacs avvikelser kommer vi från 1 januari 2017 att införa några nya rutiner:

  • Alla företag måste på nytt fylla i ansökningsformulär för EU-ekologiskt och/eller KRAV. Detta för att vi ska försäkra oss om att ni, och vi, har rätt version av avtal oss emellan.

  • Alla företag, inklusive de som har en GFSI-certifiering (t.ex. BRC, FSSC 22000 eller IFS) hos oss måste fylla i en ”företagsprofil” som sammanfattar den ekologiska verksamheten (se EG 889/2008 Art. 63).

  • En ny riskbedömningsmodell införs. Enligt EG 834/2007 Art. 27.3 ska revisionernas utformning och frekvens fastställas på grundval av en riskbedömning som tar hänsyn till risken för att det ekologiska regelverket inte följs. Den modell vi tidigare använde var trubbig, och beaktade inte tillräckligt många faktorer och vi såg därför behovet av en ny. I den nya modellen poängsätts ett antal faktorer, såsom om man har ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet (och i så fall vilket), råvaruhantering, leverantörernas ursprung, typ av verksamhet, antal ekologiska produkter samt antal avvikelser vid tidigare revisioner. Poängen summeras, och beroende på resultat justeras revisionsfrekvens, revisionsomfattning och revisionstyp. Företag som hamnar i den lägsta riskklassen kommer att ha en fullständig revision vart 3:e år, däremellan stickprov, företrädesvis oanmälda. Mellanriskklassen innebär årliga fullständiga revisioner, eventuellt extrarevisioner och/eller oanmälda årliga besök. Aktörer i den högsta riskklassen får räkna med årliga fullständiga revisioner som alltid är oanmälda samt alltid extra stickprovsrevisioner som kan vara anmälda.

  • De årliga revisionerna kommer i större utsträckning göras som oanmälda. Inför dessa besök skickas inte något bekräftelsebrev, och heller inte någon revisionsplan. Företag som ”blir utsatta” för oanmälda besök under 2017 har fått besked om detta, och ombeds att snarast meddela max 45 dagar (vardagar, på helgerna gör vi inga revisioner) då de inte vill/kan ha revision.

Nya revisorer

Vi fortsätter att utbilda nya revisorer och hoppas därför att företag som tillfrågas har möjlighet att låta dem delta som observatörer vid revisionerna. Deras uppgift är INTE att lägga sig i revisionsresultatet, utan att studera hur en bra revisor beter sig. Liksom alla våra revisorer har de skrivit under sekretessavtal (Code of Conduct and Confidentiality).

Det var allt för denna gång! Hoppas ni alla får en härlig jul- och nyårshelg och får tillfälle att vila upp er inför 2017!



Copyright © 2016 Valiguard AB, All rights reserved.

 


Email Marketing Powered by Mailchimp