Copy

Kwaliteitsmemo KOV 't Mereltje | December 2016

Lees deze memo online

Kwaliteit bij 't Mereltje


Beste medewerkers van ’t Mereltje,
 
Tijdens onze speech bij Bubbles & Blessings kwam het al naar voren: we zijn trots. Trots op onze professionaliteit, trots op onze GGD-rapporten en trots op onze kindaantallen. De goede sfeer op de kerstborrel heeft ons weer veel energie voor het nieuwe jaar gegeven. 

Doel voor 2017
Het moge duidelijk zijn dat iedereen die bij 't Mereltje werkt een belangrijke rol heeft binnen de organisatie. Of je er nou voor zorgt dat kinderen een plek krijgen, de rekeningen worden betaald of dat een kind de juiste medicijnen krijgt. Elke rol is even belangrijk. Maar bij deze rol hoort ook een verantwoordelijkheid.

Een verantwoordelijkheid om ouders op de juiste manier te informeren, een verantwoordelijkheid om op de juiste manier naar het kind te kijken, een verantwoordelijkheid om het gezamenlijke beleid te kennen en uit te dragen. Als doel voor 2017 willen wij stellen dat iedereen weet wat deze verantwoordelijkheid inhoudt en deze uitdraagt. Helpen jullie mee?

Tijd voor een compliment
Op de Choisyweg hebben onze collega's elkaar complimentjes gegeven. Dit gaan wij ook maar eens even doen.

'Jeanette, ik ben supertrots op je. Trots dat je ervoor hebt gezorgd dat we binnen 1,5 jaar op zulke goede voet staan met de GGD dat ze nu zelfs jou bellen voor advies.'
- Merel 


'Merel, wat ben ik trots op jou. Het valt niet altijd mee om als dochter van de baas je mannetje (vrouwtje :)) te staan. Maar jij hebt je weg daar goed in gevonden. Je werkt nu 4,5 jaar bij ’t Mereltje en je bent een ware aanvulling op het team. Wat wij soms ongenuanceerd omschrijven weet je tot een mooi verhaal om te toveren. Je weet de woorden zo te brengen dat alle verhalen, opmerkingen en zelfs onze leerpunten leuk klinken.'
– Jeanette


We wensen jullie fijne dagen en een mooi en uitdagend 2017 toe!
 
Met vriendelijke groet,
 
Merel & Jeanette

In deze kwaliteitsmemo

  • Kinderopvang in ’t nieuws | Ouders waarderen PM'er als medeopvoeder
  • Digitalisering op 't Mereltje | Update en vooruitblik 2017
  • Uitgelicht: beleid | Rode polo's: ons nieuwe kledingbeleid?
  • Communicatie met ouders | Hoera, 2 jaar! Schrijf je in op de bso
  • Visie van een ouder | Eigen ervaringen

Kinderopvang in 't nieuws
Ouders waarderen PM'er als medeopvoeder

 
Ouders ervaren veel steun van pedagogisch medewerkers bij de opvoeding van hun kind(eren). Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marije Kesselring van Universiteit Utrecht naar de rol van medeopvoeders bij het opgroeien en opvoeden van kinderen.

In het onderzoek onderscheidt Kesselring verschillende typen medeopvoeders, waaronder medeopvoeders die door hun professionele functie dichtbij het gezin staan, zoals pedagogisch medewerkers. Kesselring noemt PM’ers de ‘vanzelfsprekende professionals’, omdat zij ontegenzeglijk deel uitmaken van de sociale omgeving van het gezin.

Steun bij opvoeding
‘Pedagogisch medewerkers kunnen door het vele vanzelfsprekende contact dat zij hebben met het kind en de ouders een belangrijke rol vervullen als medeopvoeder, zowel direct richting het kind als indirect richting de ouders’, licht Kesselring toe. ‘Veel ouders ervaren naast de steun uit hun informele netwerk, bijvoorbeeld van vrienden en (schoon)ouders, ook veel steun van de PM’er van de kinderopvang of peuterspeelzaal.'


Uit handen geven
Toch blijkt uit het onderzoek dat het delen van opvoedingsverantwoordelijkheden gevoelig ligt. Ouders willen zelf beslissen over wat, hoe en wanneer ze hun kind iets leren en wie zij mandaat geven om op te treden als secundaire opvoeders. In specifieke settingen, zoals peuterspeelzaal, kinderopvang en school, laten ze tijdelijk hun verantwoordelijkheden over aan medeopvoeders en alleen als het gaat over onderwerpen die hen – vanuit hun secundaire opvoedersrol - aangaan.

Tegelijkertijd vinden ouders niet dat zij een monopolie hebben op opvoeden. Ze zien absoluut de aanvullende waarde van medeopvoeders, zowel voor hun kinderen als voor zichzelf. ‘Ouders geven vooral aan veel behoefte te hebben aan het delen van ervaringen’, aldus Kesselring.

Opvoeding versterken
Volgens Kesselring kunnen PM’ers op twee manieren de opvoeding versterken: direct en indirect. Kesselring legt uit: ‘Op een directe manier door op te treden als ondersteunende medeopvoeder, bijvoorbeeld door het kind te verzorgen, te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling en positief voorbeeldgedrag te laten zien.

En indirect door ouders te steunen in hun rol als primaire opvoeders. Bijvoorbeeld door het bieden van emotionele steun (een luisterend oor), informationele steun (tips geven) en instrumentele steun (bieden van dagopvang).

Maar ook door te faciliteren dat ouders elkaar onderling kunnen ontmoeten zodat zij elkaar ook onderling (meer) kunnen steunen. Zo kunnen ze hun verhaal kwijt, vinden ze (h)erkenning en worden ze aangezet tot reflectie op hun eigen opvoedend handelen. Daar hebben ouders behoefte aan.’

Digitalisering op 't Mereltje


Regelmatig vind ik dat onze stappen rondom digitalisering langzaam gaan. Zo baal ik er als een stekker van dat jullie nog steeds handmatig een lijstje moeten maken met de slaaptijden en dat het me niet lukt om dit te veranderen bij Kindplanner.

Update Kindplanner
Ik ben zeer afhankelijk van de opbouw van hun programma en ik ben zeer tevreden over de wijzigingen rondom de bso-pakketten en de opbouw van Kindplanner op de tablets. Maar er moeten nog puntjes op de i worden gezet. Deadline? Zodra de ontwikkelaars van Kindplanner zo ver zijn, gaat dit veranderen. Verder kan ik niet meer doen dan elke twee weken bellen en ze mailen dat ik verandering wil zien. We houden jullie op de hoogte.

Vooruitblik 2017
In 2017 gaan Jeanette en ik alle beleidstukken digitaliseren, zodat jullie altijd de laatste versie in kunnen zien op de tablets. Daarbij willen we alle formulieren ook digitaliseren. Houd er dus rekening mee dat jullie vanaf medio 2017 geen oudergegevens meer kunnen terugvinden in de map, alleen op de tablets. Werken jullie alvast vooruit?

Uitgelicht: beleid van KOV 't Mereltje

Rode polo's: ons nieuwe kledingbeleid?


Vanaf ons 20-jarig jubileum zijn we een pilot gestart met onze nieuwe, kleurrijke kleding. In het laatste vestigingsmanagersoverleg hebben we al de eerste feedback ontvangen. Jullie zijn overwegend positief over de kleding, maar hebben nog wel een aantal opmerkingen over kleur/stijl en logo.

Woensdag 21 december wisselt het MT samen met de OR gedachten uit over de kleding voor 2017. Laten we duidelijk zijn: onze voorkeur gaat er wel echt naar uit om de kleding door te voeren. Vragen, bezwaren of opmerkingen? Ga dan gelijk naar je vestigingsmanager of OR-lid van je vestiging. In januari 2017 nemen we het definitieve besluit.

Communicatie met ouders
Hoera, 2 jaar! Schrijf je in op de bso


Wordt een kind 2 jaar oud? Dan ontvangen zijn of haar ouders een geautomatiseerde e-mail met informatie over de inschrijfprocedure voor de bso. Zij worden geïnformeerd over de wachtlijsten op de bso en de verplichting om hun kind in te schrijven.

Stel dat je met ouders praat over de bso, adviseer ze dan altijd even om hun kleintje in te schrijven. Zijn er vragen? We denken graag met ze mee.
Visie van een ouder
Door: Merel van Oorschot
 

 Hoe ervaar je de opvang?

 Hoe vind je de communicatie op de groep?

 Welk gevoel krijg je bij het breng- en ophaalmoment?

 Waar zou je meer inzicht in willen krijgen?

 Wat mis je?


Met deze babbel wil ik jou en alle andere PM'ers graag laten inzien hoe belangrijk jullie zijn voor een ouder. Daarom kies ik ervoor – ook al vind ik het spannend – om met jullie mijn ervaringen over de opvang van Livia te delen. Mijn mening is persoonlijk, maar zeker ook 't Mereltje-breed.

Livia was precies drie maanden oud toen ze voor het eerst kwam wennen. En jeetje, wat was mijn meisje klein. Ik voelde mij als collega en als ouder in eerste instantie bezwaard en onzeker. Wat zouden ze van me vinden dat ik mijn dochter zo vroeg al naar de opvang breng? Doe ik het wel goed rondom de voeding? Ik zat gespannen bij het eerste oudergesprek en wilde graag weten wat jullie vonden.

Livia is nu twee jaar oud en dit gevoel blijft. Jullie zijn belangrijk voor mijn meisje, jullie observatie en mening is belangrijk voor mij als ouder. Ik zie 't Mereltje samen met familie als een verlengstuk van haar opvoeding.

Als je me vraagt wat ik mis? Niet veel. Ik hoop alleen zo dat iedereen, bij ieder kind dat wij nu opvangen of gaan opvangen, zich realiseert dat jullie onderdeel zijn van een belangrijke fase van een kind en niet te vergeten: van een belangrijke fase van een ouder.
Lees meer beleid op Mereltje.nl
Stuur ons een mailtje
Heb je een vraag of opmerking?
Stuur een bericht naar info@mereltje.nl

Als medewerker van Kinderopvang 't Mereltje
ontvang je automatisch onze kwaliteitsmemo


Meld je af voor deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp