Copy
Dinsdag 10 jan. conferentie Digitale Kennisbank Taal en Rekenen - Maak van uw kinderen/leerlingen meteropnemers - Smartphone op school? Ja, graag!
View this email in your browser

Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname

Dinsdag 10 jan. conferentie Digitale Kennisbank Taal en Rekenen

Op dinsdag 10 januari 2017 vindt in het University Guesthouse aan de Leysweg van 9-13 uur de conferentie "Duurzame Borging Twinning Project Digitale Kennisbank" plaats. Inloop vanaf 8:30 u., registreren via y.vanelten@saxion.nl.


Voorbeelden van videoclips

Het Albert Cameron Instituut, het Christelijk Pedagogisch Instituut en het Surinaams Pedagogisch Instituut hebben de afgelopen twee jaar samen met Hogeschool Saxion uit Nederland het project "Digitale kennisbank voor Taal en Rekenen voor de Pedagogische Instituten" uitgevoerd. De Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN) subsidiëerde dit project.

Het project heeft een methodiek én concrete videoclips ontwikkeld om studenten aan de opleidingen De Nieuwe Leerkracht beter te leren lesgeven in taal en rekenen. Om deze materialen effectief in te zetten volgens het "flipping the classroom"-principe is bovendien een Elektronische Leeromgeving (ELO) geïmplementeerd. Ook het Pedagogisch Instituut Nickerie en de Avondopleiding De Nieuwe Leerkracht hebben zich daarbij aangesloten. Ecois verzorgde het implementatietraject van deze ELO (Moodle).


Home page van De Nieuwe Leerkracht - http://dnl.sr


Op de afsluitende conferentie met de titel "Duurzame borging Twinning Project Digitale Kennisbank" komen alle aspecten van het project aan bod. De inloop start om 8:30 u. De conferentie vindt van 9-13 u. plaats. in het University Guesthouse aan de Leysweg te Paramaribo. Registreren kan via y.vanelten@saxion.nl.

Maak van uw kinderen/leerlingen meteropnemers

Niets is leerzamer en meer motiverend dan je schoolkennis inzetten in je dagelijkse leefwereld. Of omgekeerd: je leefwereld inbrengen op school. Maak daarom van uw kinderen/leerlingen "meteropnemers".


Enkele mogelijkheden met oplopende moeilijkheidsgraad:
  1. Laat uw kinderen / leerlingen iedere zaterdag thuis de stand van water- en stroommeter noteren, het verschil uitrekenen en conclusies trekken over het gebruik en tips bedenken over hoe dat te verminderen is.
  2. Geef uw kinderen/leerlingen eenmaal per maand een redactiesom waarmee ze op basis van hun metingen het factuurbedrag kunnen uitrekenen.
  3. Laat uw kinderen een eigen "app" (spreadsheet) maken waarin ze elke week de meterstanden kunnen noteren, het verbruik automatisch wordt uitgerekend en de ontwikkelingen in een grafiek te voorschijn komen.
Als de kinderen zich de techniek (en de discipline) eenmaal eigen hebben gemaakt, valt er misschien nog wel méér wekelijks te meten (en te bewaken); lichaamsgewicht van de ouders ;), verbruikt beltegoed, enz.

Smartphone op school? Ja, graag!

Terwijl sommige scholen de strijd aangaan met de aanwezigheid van smartphones in de klas, zie je ook voorbeelden van een succesvolle inzet ervan in het onderwijs.

Google Science-Journal app - Google heeft de gratis app Science Journal uitgebracht; voorlopig alleen voor Android, iOS volgt later. De app maakt gebruik van de diverse in een smartphone aanwezige sensoren om metingen te doen, te analyseren, te archiveren en te delen. Het gaat daarbij bijv. om het meten van geluidsterkte (microfoon) of versnelling (tilt sensor). Zie https://makingscience.withgoogle.com/science-journal/.

Moodle Mobile app - Moodle Mobile, gratis en beschikbaar voor Android en iOS, wordt steeds handiger voor gebruik op en rond de school. Je krijgt er toegang mee tot je lesmateriaal en kunt gemakkelijk aangeven of je daar ook bij wilt kunnen als je niet online bent. Je ontvangt notificaties en kunt deelnemen aan interactieve activiteiten, eventueel offline voorbereid. Nieuw is dat je vanuit de app aan (zelf)toetsen deel kunt nemen. Al langer bestond daarnaast de mogelijkheid om tijdens practicum en/of veldwerk mondelinge aantekeningen, foto's en video-opnamen met de smartphone vast te leggen en meteen door te sturen naar een persoonlijke map binnen het Moodle-systeem. Zie https://download.moodle.org/mobile/.

 

Creative Commons-Licentie - 2017 ECOIS - Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname - Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp