Copy

De Wijsmaker Nieuwsbrief #16

Is deze e-mail niet goed leesbaar?
Klik hier voor de webversie.

Gelukkig nieuwjaar 2017!

Wij wensen iedereen het beste voor 2017. We zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor alle opleidingen dit voorjaar. januari lekker koud of tè koud? In ieder geval tijd om een mooie opleiding uit te kiezen!

Neem eens een kijkje, alle opleidingen en trainingen staan al in de agenda!

We zien u graag terug tijdens een van onze opleidingen!

Veel groeten,
Mark Cornelissen
eigenaar De Wijsmaker

Bereken uw eigen gemeentelijke woonlasten!

Hier kunt u uw eigen gemeentelijke woonlasten berekenen. Met deze tool kunt u de gemeentelijke woonlasten in uw gemeente ook vergelijken met die van een andere gemeente naar uw keuze. Daarnaast is het mogelijk om wat u dit jaar betaalt te vergelijken met eerdere jaren.


Lees hier meer over de calculator.
Deze keer een aantal vragen over het Lage Inkomens voordeel (LIV)

Wat houdt het lage inkomensvoordeel (LIV) in?
Vanaf 1 januari 2017 hebben werkgevers recht op een lage-inkomensvoordeel (LIV) als ze werknemers in dienst hebben die tussen de 100 en 120% van het wettelijk minimumloon verdienen en de werknemer op jaarbasis minimaal 1248 uur verloond (gewerkt) heeft gekregen. Dit komt overeen met gemiddeld 24 uur per week werk. Het lage inkomensvoordeel is structureel en geldt jaar op jaar, zolang men aan de voorwaarden voldoet.

Hoe hoog is het lage inkomensvoordeel?
Het lage inkomensvoordeel kan oplopen tot 2.000 euro per werknemer per jaar. De hoogte is afhankelijk van het gemiddelde uurloon van de werknemer en het aantal gewerkte uren in een jaar. Met een uurloon tussen 100 en 110% bestaat er recht op maximaal 2000 euro en met een uurloon tussen 110 en 120 % op maximaal 1000 euro. Via de regelhulp premiekortingen kan een werkgever eenvoudig nagaan of recht op het lage inkomensvoordeel bestaat.

Kan het lage inkomensvoordeel samengaan met de premiekorting banenafspraak?
Dit kan alleen in 2017. In de jaren 2018 tot en met 2020 gaat de premiekorting banenafspraak voor. Vanaf 2021 geldt alleen het lage inkomensvoordeel.

De regelhulp premiekortingen is beschikbaar via http://www.ondernemersplein.nl/subsidie/premiekorting
 
€7,5 miljoen extra voor armoedebestrijding bij ouderen in de bijstand

In de SZW-begroting is in totaal €7,5 miljoen over 2017 en 2018 opgenomen voor armoedebestrijding onder ouderen met een bijstandsuitkering. Daarmee wordt meer financiële ruimte aan gemeenten gegeven om ouderen in moeilijke situaties te kunnen helpen. Hieraan worden geen nadere regels gesteld, maar er is met name gedacht aan bijzondere bijstand voor gepensioneerden zonder volledige AOW. Deze groep kan via de SVB weliswaar een beroep doen op algemene bijstand in de vorm van Aanvullende Inkomensondersteuning voor Ouderen (AIO), maar is op de gemeente aangewezen in situaties waarin bijzondere bijstand nodig kan zijn. Dit is een aanvulling op de middelen die in het kader van armoedebestrijding beschikbaar zijn.

Nieuw instrument voor gemeenten om bijstandsgerechtigden in de wanbetalersregeling te helpen

Op 12 juli 2016 is de ministeriële regeling in werking getreden over de voorwaarden, waaronder een bijstandsgerechtigde die zorgpremie moet betalen aan het Zorginstituut Nederland (de wanbetalersregeling) kan uitstromen en terug kan keren naar de zorgverzekeraar. Hiermee hebben gemeenten een nieuw instrument om bijstandsgerechtigden met zorgschulden te helpen.

Naast de regeling is door gemeenten en zorgverzekeraars een modelovereenkomst ontworpen waarin is opgenomen op welke wijze zorgverzekeraars en gemeenten deze uitstroom kunnen organiseren. Deze modelovereenkomst geeft een handvat om samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten makkelijker te maken. Alle zorgverzekeraars hebben toegezegd zich te houden aan deze modelovereenkomst. Belangrijk element voor uitstroom is dat gemeenten de zorgpremie en een bedrag ter aflossing van de schuld bij de zorgverzekeraar inhouden op de uitkering en doorbetalen aan de zorgverzekeraar. Als de regeling succesvol ten einde komt wordt de restschuld door de zorgverzekeraar kwijtgescholden.

Op de website van het Zorginstituut Nederland vindt u nadere informatie wat dit betekent als u bent aangeschreven als uitkeringsinstantie, alsmede de modelovereenkomst.
Rapport Armoede in Nederland 2016

Het onderzoeksrapport ‘Armoede in Nederland 2016’ door het Knooppunt Kerken en Armoede (Kerk in Actie) bevat inzichten en aanbevelingen over de hulpverlening door diaconieën, parochiële caritasinstellingen en andere kerkelijke organisaties in Nederland, aan mensen die aankloppen bij de kerk vanwege financiële problemen, alsmede aanbevelingen voor de landelijke overheid èn gemeenten.

Lees hier meer over het onderzoek.
Joost Jaspers van Forward Advocaten pakt bezwaar en beroep voor onderbewindgestelden op. Dit gebeurt meestal met een toevoeging zodat het de bewindvoerder en de onderbewindgestelde niets kost behalve het indienen van een verzoek bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage rechtshulp.

Joost is naast advocaat ook docent Algemene Wet Bestuursrecht bij De Wijsmaker.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@dewijsmaker.nl of bel 06.43022961.
Kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag omhoog per januari 2017.
lees hier meer over deze veranderingen.
Ruimere criteria voedselpakket
De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken heeft op 19 november 2016 in de Algemene Ledenvergadering de nieuwe, ruimere toekenningscriteria vastgesteld voor de aanvraag van een voedselpakket. lees hier meer.
TMA-analyse. Handig instrument met toegevoegde waarde!

Wil je iemand aannemen en weet je niet of die persoon over de juiste competenties beschikt? Iemand wil doorontwikkelen of een opleiding volgen en je vraagt je af of dit goed is? Zet dan een TMA-analyse in. Meer weten over hoe het werkt? Kijk eens op onze website en lees wat je ermee kan. (Of bel Mark.)

Studentenreisproduct voor minderjarige Mbo-studenten

Mbo-studenten onder de 18 jaar, krijgen vanaf 1 januari 2017 een studentenreisproduct. Het gaat om studenten met een beroepsopleidende leerweg (BOL).

Studiekosten niet meer aftrekbaar

Bent u belastingplichtig en ontvangt u studiefinanciering? Sinds het studiejaar 2015/2016 kunt u uw studiekosten niet meer opgeven voor belastingaftrek. Houdt hier rekening mee bij uw belastingaangifte over 2016.

Uitspraak van de maand door Thijs van Lierop

Volgens de aanbevelingen van het LOVCK dient de kantonrechter die het bewind opheft er zich van te vergewissen dat de noodzaak tot het bewind niet meer bestaat. Hiertoe dient hij in beginsel de rechthebbende en de bewindvoerder te horen tijdens een mondelinge behandeling, zeker indien over de noodzaak twijfel kan bestaan en medische gegevens betreffende de geestelijke toestand ~ die destijds reden was om het bewind in te stellen ~ ontbreken. Het gerechtshof wijst om deze reden in hoger beroep alsnog het verzoek tot opheffing af.
 
Opmerkelijk is dat de rechthebbende wiens verzoek in eerste aanleg was toegewezen hierover spijt had gekregen en in hoger beroep ging. Normaliter kan hij wegens gebrek aan belang zijn eerder toegewezen verzoek niet ongedaan maken. Omdat de kantonrechter echter slechts op basis van een niet onderbouwd verzoek en een (kennelijk geachte instemmende) brief van de bewindvoerder heeft beslist, wordt de opheffing weer teruggedraaid.

Lees hier de hele uitspraak.
Website
LinkedIn
Twitter

De Wijsmaker is ook hier te vinden!

Copyright © 2017 De Wijsmaker, All rights reserved.