Copy
Lees deze e-mail in je browser
N i e u w s b r i e f
 
januari 2017
Het desolate landschap van Diederik Kraaijpoel 
 
Onder de titel ‘Desolate Romantiek’ exposeert Museum Slager van 29 januari 2016 tot 22 mei 2017 werk van Diederik Kraaijpoel (1928 – 2012). Ruim dertig schilderijen en tekeningen die samen een representatief beeld van de werk van de kunstenaar vormen zijn te bewonderen.
 
 
Diederik Kraaijpoel wordt ook wel de aartsvader van de noordelijke realisten genoemd. Hij was tweeëndertig jaar lang docent aan de Academie Minerva in Groningen en vanaf de oprichting betrokken bij Museum de Buitenplaats in Eelde en de Klassieke Academie. Vanwege zijn kritisch-ironische houding tegenover de kunstwereld en kunstrecensenten werd hij ook wel een romantisch criticaster genoemd.
Tussen de wanden

De geëxposeerde werken tonen de uitbundige schoonheid en vergankelijkheid van ontbinding De tekeningen van planten en dieren verraden Kraaijpoels fascinatie voor verrotting en verval. De enkele personen die in zijn landschappen voorkomen worden overweldigd door de hen omringende natuur. ‘Ik hou van overdrijven, van dramatiek en somberheid, en als íets romantisch is, is het mijn werk wel’, aldus de schilder. De ‘desolate romantiek’ is in vrijwel elk geëxposeerd schilderij terug te vinden. Hij liet zich inspireren door bestaande landschappen, maar gebruikte ook zijn fantasie. ‘Als het binnen het schilderij maar klopt.’ Dat hij niet alleen desolate landschappen schilderde blijkt uit een schilderij als Zomer. Een varken kijkt verstoord op uit zijn middagdutje.
 
Onderscheiding
In 2009 ontving Diederik Kraaijpoel de Sacha Tanja Penning vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de figuratieve kunst. Deze penning, genoemd naar de hoofdconservator van Kunstcollectie ING Nederland die zich jarenlang had ingespannen voor de figuratieve kunst, wordt sinds 2005 uitgereikt ter promotie en stimulering van hedendaagse figuratieve kunst in Nederland.
 

Zomer

Een aantal van de tentoongestelde werken is te koop. Voor meer informatie over Diederik Kraaijpoel: zie www.diederikkraaijpoel.nl.

Nieuwe museumaankoop: Werkpaarden te Antwerpen
 
Museum Slager is bijzonder verheugd over de aanschaf van het indrukwekkende schilderij Werkpaarden aan de dokken van Antwerpen van Frans Slager. Het is op 10 december 2016 onthuld door Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. De schilder maakte het doek tijdens zijn leerjaren in Antwerpen (1903-1906). Het meet ruim twee bij anderhalve meter.
 
Iedereen, ook Frans Slager zelf, beschouwt volgens kranten- en andere artikelen de Werkpaarden als zijn voornaamste schilderstuk. Het heeft gehangen in München, Berlijn en andere steden in het buitenland. Het doek kwam in 1946 in bezit van ´een particulier' in Nederland. Deze persoon heeft het nooit beschikbaar willen stellen voor welk doel dan ook, volgens het Venduhuis in Rotterdam waar het werk is gekocht. Algemeen werd gedacht dat het schilderij was aangekocht door de Antwerpse kunstacademie en in de Eerste Wereldoorlog verloren was gegaan maar de kunstacademie heeft een ander schilderij van hem gekocht, 'Antwerpen' geheten.
Frans Slager (1876-1953) ging met koninklijke subsidie in de leer aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten In Antwerpen. Hij kreeg er les van de hoogleraar Frans van Leemputten, zelf een verdienstelijk schilder van Brabantse en Kempische landschappen. De docent schafte zelfs een paardenskelet aan om zijn studenten de anatomie van het dier te laten bestuderen. Eerder hadden de vader van Frans en zijn oudere broer kunstonderricht in Antwerpen gehad.
 
(Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Nel van der Heijden Rogier)

Oud-strijders van Waterloo op tv

 

Het historiestuk Oud-strijders van Waterloo van Petrus Marinus Slager stond eind vorig jaar landelijk in de schijnwerpers In zijn boek Optimist in de politiek verwijst D66-kopstuk Alexander Pechtold naar zijn bet-bet-overgrootvader Gerardus Jacobus Bechtold. Deze is samen met andere oud-strijders op het doek afgebeeld. Het schilderij verliet voor één avond het museum om samen met Pechtold en zijn boek in een tv-uitzending van PAUW te verschijnen. De D66-leider zet in zijn boek zijn rotsvaste geloof in de Europese samenwerking uiteen. Hij slaat hiermee een brug naar zijn voorvader die als  militair van samenwerkende Europese mogendheden in Europa Napoleon versloeg.
 

 
Oud-strijders in uitzending van PAUW op 7 december 2016

P.M. Slager schilderde het doek niet alleen uit zuiver vaderlandslievend gevoel. Hij zocht in Den Bosch naar oud-strijders om hen als eerbetoon rond een borstbeeld van koning Willem II te vereeuwigen. Helaas is het niet bekend welke van de destijds twaalf nog in leven zijnde oud-strijders zijn afgebeeld. Dus ook voor Pechtold is het gissen.

Zomertentoonstellingen: vooraankondiging

 
De familie Kruysen
In nauwe en vriendschappelijke samenwerking met Museum Kruysenhuis in Oirschot besteedt Museum Slager in de zomer van dit jaar aandacht aan de schilders van de Brabantse familie Kruysen. Te weten vader Jan, zijn zoon Antoon en zijn dochter Maria.
Van hen is Jan Kruysen (1874-1938) in Noord-Brabant de bekendste. Jan was in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw een toonaangevende exponent van de Brabantse schilderkunst.
 
                                                                         



















                 Zelfportret Antoon Kruysen                                                                                                                             Schilderij van Maria Kruysen

Zijn zoon Antoon (1898-1977) genoot internationaal, vooral in Frankrijk, aanzien en was eveneens een markant mens en schilder.
Dochter Maria (1899-1988) was autodidact, evenals haar vader. Zij begon pas op latere leeftijd met schilderen en wist daarin hetzelfde eigenzinnige talent naar voren te brengen als haar vader en haar broer. 
Er is een gedeeltelijke overlap in generaties tussen de familie Slager en de familie Kruysen. De uitdagende vragen zijn: kenden de families elkaar? Lijken hun stijlen, hun kleurgebruik, hun schildertechnieken op elkaar? Ontdek het in de zomer in Museum Slager.
 
Een andere familie Slager
Ze zullen misschien in een ver verleden met elkaar verwant zijn geweest, de familie Slager in ons museum, en de leden van ‘een andere familie Slager’. Deze andere familie organiseert in de zomer in ons museum een eigen tentoonstelling. Welke schilderijen de andere Slager-familie laat zien, ook wij, het bestuur en de medewerkers van Museum Slager, zijn zeer benieuwd. Samen met u laten wij ons in de zomer verrassen.

Ons dagelijks brood: een succesvolle tentoonstelling

 
Voor de expositie ‘Dagelijks Brood’ van de Eindhovense kunstenaar Giovanni Dalessi (oktober 2016 – januari 2017) was er grote belangstelling. Bezoekers kregen een veelzijdig overzicht van zijn schilderijen en keramiek.
Op zaterdag 12 november 2016 namen 35 bezoekers deel aan een rondleiding door de kunstenaar zelf. Zij beoordeelden de rondleiding als succesvol en, niet onbelangrijk, als  gezellig. Zo’n 2500 bezoekers hebben deze expositie bezocht.
 
Citaten van enkele bezoekers in het gastenboek
 
*Prachtig... het werk van Dalessi blijft mij ontroeren. Zo direct, zo van: dit is het en doe ermee wat je wil."
 
Ans van Gorp uit Eindhoven: “Het komt bij mij binnen in mijn hoofd en hart.”
 
Adrie van Dijk: “De ingetogenheid van Giovanni Dalessi en de persoonlijke benadering maken het speciaal en maken het dat je welkom bent. Rust en ruimte. Ik heb genoten.”
 
Ook kinderen bezoeken ons museum en genieten. EVA uit Berg op Zoom: “Ik vond alle schilderijen mooi en de ijsvogel het mooist.”

                                                                                                                                                                                       


                                                                                                                                                                           IJsvogel
       
De internationaal succesvolle kunstenaar werd in 2013 gekozen tot Kunstenaar van het jaar. Hij verwijst in zijn werk naar alledaagse taferelen en haalt ze uit hun context. De kijker krijgt zelden een totaaltafereel te zien en wordt niet afgeleid door details op de achtergrond. Uitvergrote details, zoals gezichten, krijgen een centrale positie. Zo geeft Dalessi de schijnbaar alledaagse, menselijke werkelijkheid een diepere dimensie.
Uitgebreide informatie over de schilderijen en het keramiek van Giovanni Dalessi vindt u op zijn website: http://giovannidalessi.com/wordpress. U kunt hem daar via zijn blog Work in Progress volgen bij de diverse fasen van zijn werk.
Het oude woonhuis van de familie Slager
 
 
Het zou fraai zijn geweest als in het pand Waterstraat 33 museum Slager zou zijn gevestigd. De familie Slager heeft er lang gewoond. Helaas is het pand gesloopt.
 
P.M. Slager verhuisde in 1887 met zijn gezin naar dit huis. Het bood voldoende ruimte voor de familie en er was later zelfs plaats genoeg voor de ateliers van de schilderende gezinsleden. Na het overlijden van P.M. in 1912 ging zijn oudste zoon Piet er met echtgenote Suze Velsen wonen. In 1917 werd er hun dochter Suze geboren. In 1940, kort voor de oorlog, verruilden weduwe geworden Suze en haar dochter het grote huis voor een kleinere woning.
  

Direct na de oorlog kocht het provinciebestuur Waterstraat 33 samen met de omliggende panden om er kantoren in te maken. Maar deze oplossing bleek niet voldoende voor het steeds groter wordende ambtenarencorps en in 1952 besloot het bestuur tot de bouw van een nieuw kantoor op deze plek.
De opdracht hiervoor ging naar de wederopbouw-architect Hugh Maaskant. De uitvoering werd uitgesteld. In 1958 kreeg Maaskant een uitgebreide opdracht voor de nieuwbouw van het totale complex. Hij maakte een ontwerp met een toren van 60 meter, omgeven door pleinen. Net voor de aanbesteding hiervan kwam de gemeente met het Structuurplan waarin op deze locatie de ringweg rond het centrum kwam te lopen. Als alternatief kon de provincie van de gemeente een prachtige kavel aan de Zuidwal krijgen. Maaskant maakt hiervoor een nieuw ontwerp, nu met een toren van wel 100 meter. Ondertussen werden de aangekochte huizen aan de Waterstraat en de Wolvenhoek gesloopt omdat ze niet als kantoorruimte gebruikt konden worden en de gemeente voor de cultuurhistorische waarde ervan totaal geen oog had.
Zowel tegen de hoge nieuwbouw aan de Waterstraat als aan de Zuidwal kwamen felle protesten van Bossche burgers. Hein Bergé, de echtgenoot van Suze Slager, speelde hierbij een belangrijke rol. Als gevolg hiervan werd In 1963 besloten het nieuwe provinciehuis niet in de binnenstad te bouwen maar in Zuid. Op de plaats van de gesloopte huizen is in 1975 een foeilelijke parkeergarage gekomen.
 
(Harry van den Berg)
OPENINGSTIJDEN MUSEUM SLAGER
Geopend dinsdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur
Gesloten op maandag en de eerste van dubbele feestdagen, Eerste en Tweede Kerstdag, Oudejaarsdag, Nieuwjaarsdag, Carnaval en Koningsdag
 
TOEGANGSPRIJZEN
Entree 6,00 euro
Kinderen tot 12 jaar gratis
Museumkaart gratis
 
VRIENDEN VAN MUSEUM SLAGER
Bezoekers die ons museum een warm hart toedragen, kunnen voor € 30,- donateur worden. Donateurs zijn de vrienden van Museum Slager.
Dankzij de bijdragen van onze vrienden kunnen wij de collectie uitbreiden, onderhouden en activiteiten en tentoonstellingen organiseren.
Als vriend van het museum krijgt u bovendien:
• Gratis toegang voor twee personen tot het museum (jaarkaart)
• Persoonlijke uitnodigingen voor openingen van exposities
• Nieuwsbrieven die u op de hoogte houden van alle museumactiviteiten
Uw bijdrage van € 30,- kunt u onder vermelding van ‘Vrienden van Museum Slager’ overmaken op de bankrekening van de Stichting P.M. Slager in ‘s-Hertogenbosch: (IBAN) NL66 FVLB 0225 2024 68
U ontvangt van ons een bevestigingsbrief met daarin tevens de jaarkaart voor gratis toegang voor twee personen tot het museum.
Deze nieuwsbrief wordt ongeveer drie keer per jaar verstuurd naar abonnees, vrienden en vrijwilligers van Museum Slager. Om u goed op de hoogte te houden van activiteiten in het museum worden soms ook nieuwsflitsen verstuurd.

We zijn benieuwd wat u van de nieuwsbrief vindt! Reacties en suggesties stuurt u naar museumslager@gmail.com.

Copyright © 2017 Museum Slager, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Voorkeuren

Email Marketing Powered by Mailchimp