Copy
 

Nieuwsbrief De Geo-Standaard
Januari 2017

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
Bekijk hem online 

   
 

INSPIRE publiceert aangepaste en nieuwe richtlijnen

Eind december heeft de Europese Commissie nieuwe en bijgewerkte versies gepubliceerd van een aantal technische INSPIRE richtlijnen. Wat betekenen deze nieuwe releases voor Nederlandse dataproviders?

Lees verder… 
 

November 2017 deadline harmonisatie INSPIRE data en services Annex I

In het kader van INSPIRE realiseren de lidstaten een Europees digitaal snelwegennet om gegevens over de leefomgeving uit te wisselen. Eén van de opgaves die de lidstaten daarvoor oppakken is het doorvoeren van Europese standaarden. Deze standaarden zorgen ervoor dat gegevens van alle lidstaten technisch op dezelfde manier te bekijken en downloaden zijn. Daarnaast zorgen lidstaten er stapsgewijs voor dat de gegevens inhoudelijk en grensoverschrijdend op elkaar aansluiten. Voor de datasets die onder de eerste Annex van INSPIRE vallen, geldt dat zij vanaf 23 november 2017 conform de INSPIRE dataspecificaties beschikbaar moeten zijn.

Lees verder…
 
 

Informatiemodel beheer openbare ruimte uitgebreid met Riolering

CROW heeft in december een versie 1.1 van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) uitgebracht. In deze nieuwe versie zijn nu ook gegevens opgenomen nodig voor rioleringsbeheer.

Voor een goed beheer van de openbare ruimte staat ‘areaal op orde’ centraal. Integraal beheer gaat een stap verder, en betekent dat de areaalgegevens van de verschillende vakdisciplines goed op elkaar zijn afgestemd. Voor dat doel is het IMBOR (het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte) uitgebreid met gegevens voor rioleringsbeheer, aanvullend op de bestaande weg- en groenbeheergegevens. IMBOR is als landelijk afsprakenstelsel afgestemd op de wettelijk verplichte BGT en op beheer- en besteksystematieken, en ondersteunt hiermee zowel ‘Geo’ als ‘BOR’.

Lees verder…
 

OGC nodigt partijen uit voor deelname omvangrijk testbed

Het OGC heeft een oproep gepubliceerd voor deelname aan een testbed. Geonovum is een van de sponsoren van dit testbed en sponsort de ontwikkeling van ondersteuning van moderne beveiligingsstandaarden in QGis. Er zijn echter nog veel meer onderwerpen zoals:
  • Een semantisch register waarmee op basis van SKOS en OWL geo informatie gevonden kan worden.
  • Het draaien van OGC services in omgevingen met slechte netwerk connectiviteit (weinig bandbreedte, haperende connecties)
  • Het testen van interoperabiliteit tussen 3Dtiles en i3s, twee standaarden voor 3D geoinformatie met streaming mogelijkheden
  • Het beter ontsluiten van klimaatgegevens
  • Massa migratie(vluchtelingen stromen); hoe om te gaan met geo-informatie uit verschillende disciplines en landen.
Tot 17 februari 2017 is het mogelijk je belangstelling te uiten voor deelname in het testbed. Meer informative over dit Testbed 13 vind je op de website van het OGC. Ook de oproep om mee te doen vind je bij OGC.
 
 

Denk mee over aanpassing Nederlandse profielen metadata!

Geonovum houdt de Nederlandse profielen voor metadata tegen het licht. Wij nodigen je van harte uit om er samen met ons voor te zorgen dat deze profielen voldoen aan de internationale vereisten en voorzien in de behoeften uit de praktijk.

Op 16 maart organiseren wij een werksessie waarop we je meenemen in internationale ontwikkelingen die wij moeten doorvoeren. Deze ontwikkelingen willen we ook zo veel mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van het geo werkveld in Nederland. Daarnaast kan iedereen wijzigingsverzoeken op de huidige profielen doen. Deze ontvangen wij bij voorkeur voor de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst beoordelen we of de voorstellen in de NL profielen kunnen opnemen en werken we deze uit. Dit resulteert in een update van de NL profielen, die vervolgens voor consultatie zullen worden voorgelegd.
Aanmelden voor de werksessie kan via de helpdesk geostandaarden. Wijzigingsverzoeken ontvangen we ook graag op dit mailadres.
 

Geo-informatie en het e-depot

Om geo-informatie als bijvoorbeeld ruimtelijke plannen duurzaam digitaal te kunnen archiveren is het van belang dat niet alleen de kale CAD-data blijvend worden gearchiveerd, maar ook de GIS-data.

Om uit te zoeken wat er bewaard zou moeten worden en hoe je dat het beste kan doen, is in het Programma Archief 2020 het project geo-informatie en het e-depot van start gegaan. Door een proof of concept te realiseren, werkt de projectgroep handson aan praktische aanbevelingen. Geonovum werkt mee in deze projectgroep. De projectgroep kijkt bij de archivering van geo-informatie naar de vereisten vanuit de Archiefwet 1995 en zal in het proof of concept een e-depot-koppeling voor geo-informatie realiseren.
Meer informatie over dit project vindt u op de website van Archief 2020.

Lees meer...
 
 

Consultatiebijeenkomst Standaarden Omgevingsdocumenten

Op 19 januari organiseerde Geonovum samen met KOOP een eerste consultatiebijeenkomst voor de Standaarden voor Omgevingsdocumenten. Deze standaarden worden ontwikkeld in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ruim 150 mensen waren bij deze bijeenkomst aanwezig.
 
Tijdens de consultatiebijeenkomst zijn de eerste versies voor de standaarden toegelicht. Het gaat om de contouren van standaarden voor een generiek informatiemodel voor overheidsbesluiten, specifieke toepassingen op dit informatiemodel voor de waterschaps- en de omgevingsverordening en een berichtenmodel. De presentaties die tijdens de consultatie zijn gegeven kunt u online bekijken op de website van Geonovum.

Lees meer...
 

OGC Consultatie uitwisseling standaarden Landinfra gegevens

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwikkelt en beheert internationale, technische standaarden voor geo-informatie. Eén van de standaarden die zij heeft ontwikkeld is de OGC® Land and Infrastructure Conceptual Model Standard (LandInfra). Voor de uitwisseling van de LandInfra gegevens, werkt het OGC aan op GML gebaseerde uitwisselingsstandaarden. Een kandidaatversie van deze standaard ligt tot 3 maart 2017 in consultatie.

LandInfra is een conceptueel model voor het uitwisselen van informatie rondom land en infrastructuur. Het definieert concepten voor de grond, weg, en waterbouwwereld maar ook gerelateerde geo-informatie die nodig is voor civieltechnische bouwprojecten, zoals perceelinformatie, informatie over de ondergrond en topografie. Het beschikbaar komen van LandInfra is dan ook een belangrijke stap richting GIS-BIM integratie.

Bekijk de consultatie
 

In consultatie: informatiemodel voor hydrologie (OGC)

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwikkelt en beheert internationale, technische standaarden voor geo-informatie. Eén van de standaarden die zij heeft ontwikkeld is WaterML, een verzameling standaarden over het thema water in combinatie met metingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gegevens over waterstanden, stromingen, en waterkwaliteit. Tot 16 februari ligt het Surface Hydrology Features Conceptual Model ter consultatie.

Het Surface Hydrology Features Conceptual Model definieert een conceptueel informatiemodel voor het beschrijven van bovengrondse, fysieke geo-objecten die een rol spelen in de hydrologie, zoals waterdelen, stroom- en afwateringsgebieden, en de netwerkrelaties tussen deze objecten.

De kandidaatversie van WaterML 2.0: Surface Hydrology Features Conceptual Model, is te bekijken op de website van OGC.
 

Wat zie jij graag op de Open Geodag 2017?

31 mei organiseert Geonovum de Open Geodag. Een extra feestelijke editie deze keer, want Geonovum bestaat 10 jaar. Komende maand gaan we aan de slag met het programma. Wie en wat zou jij graag in het programma zien?

Ambitie van de Open Geodag is om in één dag helemaal bijgepraat te raken. Naast aandacht voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van standaarden of beleid, kunnen dat ook technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn. Wij horen daarvoor graag ook wat jou bezighoudt.
Wat zijn de ontwikkelingen die jou intrigeren en waar je graag meer over zou willen weten (lezing) of waar je iets mee zou willen doen (workshop). Laat het ons voor 15 februari weten, dan kunnen we jouw voorkeuren en suggesties mee laten wegen in het programma!  

Laat nu je suggestie achter
 

Ruim vier miljard hits op PDOK

De webservices van Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) zijn in 2016 ruim 4,1 miljard keer benaderd. Sinds de start van PDOK in 2013 zijn de gebruikscijfers ieder jaar nagenoeg verdubbeld.

Het gaat om het totale gebruik van alle view- en downloadservices die PDOK aanbiedt. Op dit moment betreft dat 288 view- en downloadservices uit 104 datasets.
 

Wat doen een informatiemodel, een berichtenmodel en een presentatiemodel
 

In geo-registraties leggen we de wereld zoals hij is vast in beschrijvingen. Zo kunnen we deze informatie digitaal raadplegen. De overheid gebruikt registraties om haar werk uit te voeren. Van het maken van beleid tot het handhaven van regels. Om geo-registraties te maken, actueel te houden en te bekijken, zijn afspraken nodig over hoe je de werkelijkheid vastlegt (informatiemodel), hoe je hierover informatie uitwisselt (berichtenmodel) en hoe je deze informatie visualiseert (presentatiemodel).
In deze online presentatie neemt Paul Janssen je mee langs deze drie modeltypen.
 

Agenda

Datum Evenement Toelichting
7 maart Vijf jaar linked data Meer informatie
9 maart Workshop indicatoren voor slimme steden Meer informatie
16 maart Softwareleveranciersoverleg digitale RO Meer informatie
20-24 maart OGC Technical and Planning Committee Meeting - Delft, The Netherlands Meer informatie
13 april Softwareleveranciersoverleg standaarden Ow Meer informatie
31 mei Open Geodag Meer informatie
 
Geonovum| Postbus 508 | 3800 AM Amersfoort | www.geonovum.nl
 
 
   
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden
U ontvangt deze mailing omdat u zich via onze website heeft geabonneerd op deze nieuwsbrief.