Copy
TIPS! Om nyhetsbrevet ser konstigt ut, öppna det i din webbläsare.

Nytt tankställe för biogas i Ronneby!


Biogasen går starkt framåt i Blekinge - under 2016 ökade personbilarna som tankas med biogas med över 25%. Biogas är ett helt förnybart bränsle som tillverkas från avfallsrester. Utsläppen från biogas är också mindre hälsofarliga jämfört med diesel som ger höga partikelutsläpp. 

Det blir allt bättre möjligheter att tanka biogas i Blekinge. Under torsdagen invigdes en ny biogasmack i Ronneby, läs mer om invigningen på Länsstyrelsens webbplats.

För en hållbar eventbransch!

Nu är den här! Musik i Blekinges nya unika handbok – för en klimatsmart och hållbar eventbransch!

 Musik i Blekinge har genom stöd från investeringsstödet ”Klimatklivet” tagit fram en inspirerande handbok som du som jobbar inom musik-, kultur- och eventbranschen i Blekinge har möjlighet att få tillgång till.

Läs mer om deras releasemingel och ta en titt i boken

Ansökningsomgångar 2017 – Klimatklivet

Har du en idé, liten som stor, om en åtgärd eller insats för att minska din organisations klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Genom smarta och innovativa lösningar kan vi minska utsläppen och gå mot ett mer klimatsmart samhälle.

Ansökningsomgångar för 2017:

  • 9 – 31 januari
  • 10 mars – 3 april
  • 7 augusti – 9 september
  • November, datum ej satta

Ansök via Naturvårdsverkets hemsida!
 

Lär dig mer om ekosystemtjänster!


Välfärdsvinster och samhällsekonomi – ekosystemtjänsterna är en förutsättning för vårt nyttjande av naturen och en regional utveckling. Hur kan vi stärka den nytta vi har från naturen och hur blir det samhällsekonomiskt att planera för mer grönytor?
 
Välkommen till en inspirerande förmiddag där du får veta vad ekosystemtjänster innebär och får exempel på hur man kan stärka dem i planering och utveckling. För den som har möjlighet så erbjuds en workshop med vägledning kring hur ekosystemtjänster kan beaktas i ärendehantering på eftermiddagen. Mer information finns i på Länsstyrelsens webbplats.

Målgrupp: Politiker, tjänstemän och alla andra som arbetar med samhällsutveckling.

Boka in den 30:e mars och anmäl dig via Länsstyrelsens webbplats till seminariet 
och/eller workshopen!

Grön infrastruktur

Grön infrastruktur är ett synsätt för att uppnå ett nätverk i naturen med fungerande livsmiljöer för djur och växter i samklang med människors välbefinnande. Syftet med grön infrastruktur är att bidra till bevarande av biologisk mångfald, stärka ekosystemens status och motståndskraft och därmed främja ekosystemtjänster som är viktiga för samhället, som till exempel pollinering, vattenrening och reglering av klimatet. Grön infrastruktur ska integreras i fysisk planering av lokal och regional utveckling i samhället.

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att ta fram regionala handlingsplaner för grön infrastruktur under 2016-2017. Handlingsplanerna ska identifiera landskapets biotoper, strukturer, element och naturområden i land- och vattenmiljön. Handlingsplanerna ska inkludera tätortsnära områden och knyta ihop olika befintliga verksamheter till ett effektivare naturvårdsarbete där verksamheterna stärker varandra.

Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats.

Marina inventeringar

Arbetet med grön infrastruktur innebär att ett nätverk av skyddade områden ska upprättas för att bevara områden med höga naturvärden och med djur- och växtliv som är representativa för de organismsamhällen som förekommer inom regionen. Viktiga funktioner och strukturer ska skyddas mot lokal negativ påverkan för att kunna bevara möjligheten till spridning och fria passager för djur och växter mellan marina områden. Med hjälp av finansiering från Havs- och vattenmyndigheten har inventeringar genomförts för att kartlägga skyddsvärda områden.

Flertalet av de befintliga marina skyddade områdena i Blekinge är belägna på grunt vatten i direkt anslutning till land. Detta innebär att de vidsträckta områden med hög täckningsgrad av blåmusslor eller kräkel och andra rödalger som är vanligt förekommande en bit ut från land längs Blekingekusten utgör en livsmiljö som är underrepresenterad i det befintliga nätverket av marina skyddade områden. Dessutom finns flera andra områden med höga naturvärden som behöver skyddas, både i exponerad ytterskärgård och i skyddade grunda vikar.
 

Inventering av blåmusselbottnar

Hösten 2015 inventerades och kartlades utbredningen av blåmusslor och andra organismer i tre områden utanför Ronneby, Utklippan och längs Blekinges ostkust. Undersökningen genomfördes med hjälp av en videokamera som firades ned till botten från en båt, och resultaten visar att de högsta tätheterna av blåmusslor finns runt Utklippan, men värdefulla revmiljöer förekommer även i de inre delarna av det undersökta området utanför Ronneby.
 

Naturvärden vid Utlängan

Under 2016 inventerades vattnen kring Utlängan i Karlskronas östra skärgård i Blekinge. Inventeringen urfördes med hjälp av dykare och snorklare, och resultaten visar att grundområdena har en riklig vegetation med hög ekologisk betydelse för lokala fisk- och fågelpopulationer. Blåstångsbälten och kärlväxtsamhällen runt Utlängan är välutvecklade och utgör viktiga habitat och födosöksområden för olika kräftdjur, snäckor och fiskar. Läs mer i rapporten.

 

Nätprovfiske i Valjeviken

Fisksamhället i Valjeviken inventerades under 2015 med hjälp av nätprovfiske. Valjeviken, tillsammans med Sölvesborgsviken, liknar den kuststräcka längs Hanöbuktens norra kust som kännetecknas av skyddade grunda vikar och inomskärsområden rikligt bevuxna av kärlväxter. Resultaten av provfisket visar att Valjeviken är ett gynnsamt område för sötvattensdominerande fiskarter arter som mört, abborre och gädda. Viken har god tillgång på bytesfisk för de större individerna och fungerar väl som uppväxtområde för fisk.

Nytt naturreservat – Biskopsmåla

Lövskogskust kring havsvik på Biskopsmålahalvön. Fotograf: Ingegerd Erlandsson

Biskopsmåla är ett nybildat naturreservat i Ronneby kommun, 8 km söder om Bräkne-Hoby. Naturreservatet som är 174 ha stort omfattar ett kust- och skärgårdslandskap där landarealen utgör 1/4 av den totala ytan. Landområdena på Biskopsmålahalvön har kuperad terräng med kustnära olikåldriga naturskogar av ädellöv, tall och gran. Omgivande havsområden i Bräkne-Hoby skärgård ingår med några mindre öar och skär. Området har mycket höga naturvärden.

Läs mer om naturreservatet Biskopsmåla på Länsstyrelsens hemsida under Djur & natur – Skyddad natur – Naturreservat.

Nya bevarandeplaner för natura 2000-områden

Havstulpanlav i Holmamåla. Foto: Ulrika Widgren
Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att uppdatera bevarandeplanerna för landets Natura 2000-områden. I uppdraget ingår även att se till så att områdena har tillräckligt skydd och en relevant skötsel. 105 bevarande-planer i Blekinge fastställdes innan jul. Nu återstår arbete för ytterligare ett 80-tal områden.

Allmänheten och andra som är berörda eller har intresse av planerna ges möjlighet att lämna synpunkter på förslagen. De läggs ut efterhand på Länsstyrelsens hemsida

Inventering av rovdjur


En månad återstår av säsongens lodjursinventering. Rovdjursinventeringen syftar till att ta reda på hur många honor som fått ungar (familjegrupper) det senaste året. Länsstyrelsen fortsätter att använda viltkameror som komplettering till inventering på snö. Hittills är en familjegrupp, hona med två ungar dokumenterad genom spårning i snö i trakterna norr om Fågelmara. På ytterligare två platser, norr om Kyrkhult och väster om Bälganet, har ungar av lodjur fångats på bild. Dessa bilder ska dock slutgiltigt bedömas av experter från Sverige och Norge, för att bekräfta om det är ungar.
Möjlig lodjursunge väster om Bälganet. Foto: Le Carlsson

Sista februari är sista dagen för inventering. En viktig förutsättning för ett bra inventeringsresultat är allmänhetens rapporterar om rovdjursobservationer, antingen genom att registrera sin observation i skandobs.se eller kontakta någon av Länsstyrelsens spårare. Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats

En hälsning från Backsippans förskola

Backsippans förskola i Listerby invigdes hösten 2014 och är Sveriges hälsosammaste förskola. Vi tänker hållbart och giftfritt. Huset är byggt utifrån Cradle to Cradle konceptet, som är ett steg mot en hälsosam och hållbar miljö.  Cradle to Cradle betyder Vagga till Vagga och innebär att man ska kunna ta tillvara på material och kunna återanvända dem i samma kvalité.
Backsippans gård har en spännande utformning med många olika ytor att upptäcka.  Vi har tre olika gårdar varav en är en skogsgård, med grillkåta. Kocken lagar ibland vår mat ute i vår grillkåta. Vi odlar kryddor och potatis i små mängder i våra odlingslådor som köket använder sig av ibland – kretslopp. I anslutning till vår matsal har vi en stor uteplats där vi enkelt kan äta ute.
Alla inköp som ska göras ska vara giftfria och kontrolleras extra av den inköpsansvarige – allt för att vår miljö ska förbli så giftfri som möjligt. All personal har fått utbildningar inom giftfri förskola. Ett sätt att göra vårt arbete synligt och tydligt för alla, är vår miljövecka som vi har varje termin. Vi samverkar då barn, pedagoger, föräldrar, förskolechef, kök samt specialpedagog, för att tillsammans ha roligt och visa på hållbar utveckling.

Här kan du läsa mer om arbetet på Backsippans förskola.
 

Rökfria skolgårdar?

Under hösten 2016 gjordes observationer kring hur tobaksbruk ter sig på högstadie- och gymnasieskolor i Blekinge. Genom kartläggningen observerades bland annat huruvida det förekom rökning på eller i anslutning till skolgårdar, om det fanns övriga tecken på rökning i form av exempelvis fimpar, samt om det fanns vilseledande faktorer som uppmuntrade till rökning såsom askkoppar, rökrutor eller väderskydd.

Kartläggningen visar på att det fortfarande i hög grad röks på skolgårdar i Blekinge. År 2014 röktes det på 68 % av de observerade högstadieskolorna och 92 % av gymnasie-skolorna. 2015 röktes det på 78 % av de observerade högstadieskolorna och 93 % av gymnasieskolorna. År 2016 observerades däremot rökning på 57 % av de observerade högstadieskolorna och 71 % av gymnasieskolorna.

Trots att det fortfarande i hög grad röks på skolgårdarna visar resultatet på en minskning vid årets kartläggning jämfört med de förgångna. Det går framåt men det finns också mycket kvar att göra. Läs mer om projektet på Länsstyrelsens webbplats.

Översyn av fornvårdsområden

Länsstyrelsen har under förra året genom Blekinge museum gjort en välbehövlig översyn av länets tidigare fornvårdsområden. För ett tiotal år sedan hade Länsstyrelsen en omfattande fornvård, men som drogs ner på grund av omstruktureringar och bristande resurser. Från ett hundratal områden, har de senaste åren bara ett trettiotal skötts genom Länsstyrelsens försorg. På de andra omkring 70 områdena har skötseln varierat, vissa har stått för fäfot, medan kommunerna eller privatpersoner har fortsatt med skötseln på andra.
Under åren har skyltar, stättor m.m. blivit i ett allt sämre skick. I och med den översyn som, nu gjorts har vi fått en bra koll på vad som  hänt inom områdena och i vilket skicka kvarvarande anläggningar är i. Detta är en förutsättning för att under de kommande åren få igång en god, tillgänglig och fungerande skötsel av våra fornvårdsområden igen.

Länsstyrelsen miljödiplomerades i höstas!

Under flera år har Länsstyrelsen i Blekinge haft ett miljöledningssystem och kontinuerligt arbetat med att förbättra vårt interna miljöarbete. Nu har vi tagit ännu ett steg och miljödiplomerat oss enligt miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas. Diplomet innebär ett bevis på att vi arbetar strukturerat med vårt miljöarbete både internt och externt. Det sporrar oss också att bli ännu bättre och förhoppningsvis även kunna inspirera andra.

Berätta: Vad gör ni?

Vi vill gärna berätta om goda exempel inom miljöområdet. Har du något du tycker vi borde berätta? Hör av dig till miljoekstra.blekinge@lansstyrelsen.se.

Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Länsstyrelsen i Blekinge. All rights reserved.