Copy
Nieuwsbrief " Laaggeletterden in beeld", Onderdeel van het programma Tel mee met taal. Nummer 1: Janauari 2017
Bekijk deze e-mail in uw browser

Dit is de eerste nieuwsbrief over het project " Laaggeletterden in beeld". In dit project onderzoeken we hoe we Nederlandstalige laaggeletterden kunnen bereiken en hen motiveren om aan taal te werken. Hiertoe ontwerpen we samen met professionals en laaggeletterden een wervingsaanpak. Deze aanpak proberen we ook uit in de praktijk. Lost Lemon en Muzus voeren dit onderzoek samen met laaggeletterden en organisaties (gemeenten, taalhuizen en taalaanbieders) in de regio Utrecht uit. Meer weten? Kijk hier naar de toelichting.

Dit project maakt onderdeel uit van het Programma Tel mee met Taal. Dit actieprogramma  is een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS en diverse partners en loopt tot en met 2018.

Op dit moment is fase 1, Voorbereiding afgerond. In deze voorbereiding worven we organisaties en professionals om deel te nemen aan dit project. We spraken organisaties die laaggeletterden begeleiden of laaggeletterdheid signaleren, zoals sociale diensten en welzijnsorganisaties. De pilotlokaties zijn in de gemeente Zeist, Utrecht Centrum en Stichtse Vecht. Ook spraken we organisaties die in de begeleidinsgcommissie plaats nemen. Meer weten over fase 1?
In fase 1, Voorbereiding, onderzochten we welke kennis al beschikbaar is over kenmerken van laaggeletterden.
  • In deze mindmap staan alle kenmerken van laaggeletterden bij elkaar. 
  • En, als we het hebben over vindplaatsen, waar moeten we dan allemaal aan denken? Zie overzicht van vindplaatsen
  • In deze eerste fase inventariseerden we welke organisaties mee willen doen aan dit onderzoek. De volgende organisaties zijn enthousiast en doen mee. 
 Professionals die zich al lange tijd bezig houden met laaggeletterdheid verschillen van mening over de vraag: "Is het nu een probleem dat er veel Nederlandstalige laaggeletterden zijn die zelf geen probleem met hun geletterdheid ervaren?  We zien ze immers niet bij taaltrainingen. Is deze doelgroep dan heel goed in het oplossen van problemen?"  We zijn heel benieuwd naar vragen die jullie hebben bij dit onderwerp, ideeën of verwachtingen over de uitkomst. Breng ze in bij dit onderzoek. Vul deze huiswerkopdracht in en mail hem naar petradoelen@lostlemon.nl.  
In fase 2, Co-design onderzoeksfase, interviewen we een aantal experts uit de praktijk. Waaronder een aantal docenten en medewerkers van buurtteams en andere vindplaatsen. Via deze experts komen we ook in contact met laaggeletterden.  Muzus ontwerpt onderzoeksmateriaal waarmee laaggeletterden makkelijker en beter kunnen vertellen over de rol van taal in hun dagelijks leven. We zijn benieuwd naar hun motivaties en drijfveren om  hun taalvaardigheden te verbeteren.  Deze fase loopt van januari tot mei 2017. 
 
  • Wil je weten hoeveel laaggeletterden er in jouw gemeente wonen? Selecteer linksboven bij de optie "wijzig" jouw gemeente. 
  • De Volkskrant houdt een eigen dossier bij over laaggeletterdheid.
  • Laat John de Wolf jou uitleggen hoe lastig het is om taal niet te begrijpen.
  • Ook ziekenhuizen houden in hun communicatie rekening met laaggeletterdheid. 
  • Op 2 februari laten het UWV, de bibliotheken in de provincie Utrecht en Stichting Lezen & Schrijven zien welke meerwaarde hun samenwerking rondom laaggeletterdheid  en digitaal analfabetisme voor uw organisatie heeft. Aanmelden kan nog.
  • Dit project kent ook een linkedingroup " Laaggeletterden in beeld.  Denk mee en deel je ideeën en suggesties. 
  • Alle communicatie op social media gaat via de volgende hastags: #wijkteams, #telmeemettaal, #laaggeletterdeninbeeld.
  • Al zijn ze met velen, het valt nog niet mee om iemand te vinden die openlijk uitkomt voor zijn tekort. Ga maar na in je kennissenkring of familie: wie is er laaggeletterd? Het wemelt van de laaggeletterden, maar ze komen er zelden voor uit. Hoe ziet een dag uit het leven van een laaggeletterde eruit?
  • Ken je een laaggeletterde die wil vertellen over zijn dagelijks leven en knelpunten met taal? Stuur een mail naar ons, dan nodigen we diegene uit voor een interview. 
Lost Lemon ontwikkelde de Taalmodule
  • Lost Lemon ontwikkelde de Taalmodule. In dit project werken (of gaan werken) de organisaties met de Taalmodule. In deze Taalmodule kan je volgen hoe de laaggeletterde zich ontwikkelt en werken ketenorganisaties samen aan het vinden en vasthouden van deelnemers. Zo voorkomen organisaties dat deelnemers tussentijds afhaken en krijgen we feedback over de ervaringen van deelnemers over trainingen. Meer informatie?
Muzus helpt je bij jouw toekomst
  • Muzus helpt mensen en organisaties om zich beter voor te bereiden op de toekomst. In ons leven maken we op verschillende momenten keuzes, bijv. als onze gezinssituatie verandert, we met pensioen gaan, of bij ziekte. In onze participatiemaatschappij moeten we dit steeds meer samen organiseren met familie, vrienden en lokale organisaties. MyFutures is een project dat mensen én organisaties hierin ondersteunt. Het project is een samenwerking gefundeerd door NWO. Ontwerpbureau Muzus werkt hierin samen met onderzoekers van TU Delft, Design Academy Eindhoven, verschillende gemeenten, zorg- en verzekeringsorganisaties. Aanmelden voor een symposium kan hier!
     
Copyright © 2017 Lost Lemon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp