Copy
View this email in your browser
 
DSOG Nyhedsbrev
Januar 2017


Nyhedsbrevets indhold

Formandens klumme
af Thomas Larsen

DSOG – Folketing 1-1 ved halvlegen.
Så skete det, DSOG kom i Folketinget, sådan da; Landstingssalen i hvert fald og ikke som led i valghandling og nye taburetter til bestyrelsen, men desværre på baggrund af, at vores kære og dedikerede kollega Morten Hedegaard, Klinikchef på Rigshospitalet sagde op. Nok er nok! Trivsel og ansvar, kvalitet og helbred sat på spil og grænsen nået mht. hvad der tilsyneladende er muligt inden for den tiltagende økonomiske snævre ramme. Historien om forholdene på Rigshospitalet og opsigelsen gav hurtigt genlyd i medierne og resten af landets afdelinger stemte i; alle er udfordret. Antallet af fødsler stiger, kompleksiteten ligeså, ressourcerne bliver færre og i gynækologien øges presset under de politiske beslutninger om én måneds behandlingsret og udredningsgaranti.
Vi tror og håber i bestyrelsen på at der er lysere tider forude. Folketingets Sundhedsudvalg kaldte til åben høring om tilstandene på landets fødeafdelinger. Det var et godt møde, der blev lyttet og vi fik trods den meget korte taletid i fællesskab fremstillet vores udfordringer. Til de af jer der ikke så det kan høringen ses på folketingets TV kanal, og til jer der var mødt frem, tusind tak for opbakning. Bestyrelsen skrev samtidig et brev til Sundhedsministeren der nu har kvitteret med at indbyde DSOG til møde sidst i januar. Det bliver spændende og vi håber, at der fremadrettet er hjælp på vej. Det var en fantastisk stor fornøjelse at opleve hvordan hele specialet rykkede sammen og bakkede op. Samtlige afdelinger og speciallæger i Danmark er medunderskriver på brevet til ministeren. Bestyrelsen er overvældet og fuld af taknemlighed for jeres hjælp. TAK til hver og en. Det giver energi og gå på mod og vi er klar til anden halvleg hvor vi håber at både ministeriet og Danske Regioner kommer på banen, så skal DSOG nok dømme kampen :)
Trods stor travlhed, SP og konkurrerende møder blev DSOG’s Efterårsmøde afviklet med stor succes på alle parametre. Bekymringer om deltagerantallet blev gjort til skamme og antallet af tilmeldinger endte rigtig flot og efter evalueringerne at dømme blev mødet taget rigtig godt i mod. EFU og FYGO havde lavet et helt igennem fantastisk program begge dage. Fyldt med etik og fag. Emner vi hverdag skal takle og konfronteres med, her præsenteret i form og ramme der virkelig gav tid til både eftertanke og også konkrete værktøjer til brug i dagligdagen. Vi havde traditionen tro en rigtig fin fest i Domus Medica og fik besøg af Peter Qvortrup Geisling der leverede et blændende indspark, bla. om vores pligt som læger til at have holdning og give dem til kende!
 
2017 er skudt i gang, Obstetrisk guidelinemøde starter i dag og programmet for DSOG’s Forårsmøde på Hindsgavl Slot er nu offentliggjort (se længere nede i nyhedsbrevet). 

Med ønske om et godt Nytår!


På bestyrelsens vegne

Thomas Larsen
Formand DSOG, Overlæge, MPA


DFKO Formandens klumme
af Charlotte Floridon

DFKO har haft et travlt år. Moderniseringen af specialet er startet i 2016. Efter lidt startvanskeligheder har vi vænnet os til de mange nye ydelser, men vi skal alle sammen være opmærksomme på forhold, som kan ændres iht. til næste moderniseringsproces om 3 år.
Mange klinikker er blevet akkrediteret. Det har været en positiv oplevelse for de fleste, og der har været samlet gode råd til selvhjælp, som er videreformidlet til DFKO’s medlemmer på hjemmesiden. I har alle gjort det flot.
DFKO er med succes kommet på facebook og formanden er i årets løb blevet inviteret til flere møder som opinionsdanner. Der har været en del pressesager i år, bl.a. PCOS, menstruation, HPV og rekonstruktion af mødom. DFKO vil prioritere at deltage i sundhedspolitiske diskussioner og være med til at sætte dagsordenen for forebyggelse, diagnostik og behandling inden for specialet. Vi vil i DFKO have en proaktiv pressestrategi med rettidig og relevant kontakt til pressen i verserende sager. DFKO vil forsat og vedvarende være til stede på de sociale medier hvor vi er med til at sætte relevante emner på dagsordenen.
DFKO bestyrelsen har afholdt strategi seminar i Odense. Vi diskuterede sociale medier, kommunikation, visioner, modernisering og overenskomsten. DFKO bestyrelsen har udarbejdet et dokument med ønsker til den kommende overenskomst, som er videregivet til FAPS. DFKO har visioner om
1. Flere praktiserende speciallæger
2. Lige adgang til Sundhed
3. Bedre GSP dækning i udkants Danmark når supersygehusene står færdige
4. Nemmere henvisnings regler
5. Aborter uden for knæk
6. Højere knækgrænser.

Udfordringer i 2017 bliver især de økonomiske forhold. Siden 2003 har man i Sundhedsvæsenet over en bred kam skulle løbe stærkere for de samme penge. Det ser nu ud til at der er bred politisk opbakning til at fjerne kravet om øget produktivitet på 2 pct. men indtil videre kun i Sygehusvæsenet. Det er vigtigt, at GSP ikke glemmes i den proces. DFKO må arbejde for at Lægeforeningen og FAPS adresserer et så vigtigt emne.
Ulighed i sundhed er også en udfordring i 2017. Dette emne bør italesættes og adresseres. Patientkontakt og behandling er kerneområdet i det lægelige arbejde. Der bør være lige adgang til sundhed i DK i samtlige regioner. Især Region Nord er et eksempel på ulighed i GSP ift. dimensioneringen.
 
Slutteligt vil jeg især takke Morten Ring og Britt Ljungstrøm for deres efteruddannelses kursus i minihysteroskopi. Også tak til gyn. klubben og EFU for arrangement af gode og relevante efteruddannelses kurser. Således tak til Lisbeth Eriksen, Ingrid Nielsen, Astrid Pedersen og Anne Lene Bülow.
Specielt tak for det gode arbejde og til alle i DFKO bestyrelsen, og tak for støtten i mit hektiske første år som formand.
 
Aktuelt består Bestyrelsen af:
Charlotte Floridon, Formand
Hans Jørgen Knudsen, Næstformand
Lone Nyrnberg, Kasserer, afgået december 2016
Helle Kirkeby, Sekretær
Danny Svane, Menigt medlem
Tine Tetzschner, Suppleant/ menigt medlem
De Associerede bestyrelses medlemmer er:
John Dræby, Praktiserende gynækologers repræsentant i FAPS` bestyrelse 
Frank Pedersen, Praktiserende gynækologers repræsentant i DSOGs bestyrelse



Charlotte Floridon
Formand DFKO, Speciallæge, PhD


FYGO Formandens klumme
af Camilla Mandrup

Vores speciale har haft stor medie- og politisk bevågenhed i de seneste måneder, da spørgsmålet om prioriteringer i den kliniske hverdag kom på den politiske dagsorden i kølvandet på Morten Hedegaards opsigelse. Mange har bidraget med input i debatten og jeg er stolt af vores speciale. FYGOs interesser er i høj grad at tage vare på vores uddannelse og det er vigtigt for os at følge med i hvordan vores introduktions- og hoveduddannelsesforløb forløber. Vores speciale er kendt for et trygt og godt uddannelsesmiljø, og det ved jeg at vi alle gerne vil opretholde, på trods af øget pres på afdelingerne. Vi har via vores Introlægeundersøgelse indsamlet informationer om introduktionsforløbene igennem de seneste 1½ år, med det formål netop at kunne gøre opmærksom på, hvis vores høje uddannelsesniveau falder. Forhåbentlig kan undersøgelsen bruges som et redskab til at sætte fokus på den vigtige mesterlære i den kliniske hverdag. 
Vi er ved at lægge sidste hånd på forberedelserne af vores årlige Internat, som i år vil blive afholdt i Odense den 9. og 10. marts. Emnet er Fertilitet og vi er stolte over at kunne præsentere et utrolig spændende program, igen med dygtige og kompetente oplægsholdere fra hele landet og i år, også fra Göteborg. Fertilitetsbehandling fylder meget lidt i vores formelle målbeskrivelse, hvorfor vi har valgt at fokusere på dette nicheområde indenfor vores speciale. Udover en faglig opdatering er FYGOs Internat en god mulighed for at møde kollegaer på tværs af landet. Så skynd jer at melde jer til, hvis I ikke har gjort det endnu, tilmeldingen lukker den 1. februar 2017. 
Undervisningsudvalget har, som I også kan læse i dette nyhedsbrev, taget fat på en revision af målbeskrivelsen. Mange ved, af erfaring, at det kan være en lang proces, og tidsrammerne er derfor også brede. I FYGO er vi positive overfor revisionen, som ifølge UU vil fokusere på at gøre målbeskrivelsen mere anvendelig i den kliniske hverdag. Det skal diskuteres om vi grundlæggende skal have en ny opbygning af målbeskrivelsen, evt. med kompetencekort til læring og vurdering af indgreb, i stil med anæstesiologernes. Jeg vil derfor gerne opfordre jer til at komme med input og idéer til hvordan målbeskrivelsen skal se ud i fremtiden. Det er os, som dagligt arbejder med målbeskrivelen i klinikken, som bedst har føling med hvor der er problemer i forhold til den nuværende version, og som kan se de muligheder, en ny struktur vil kunne give. I er velkomne til at skrive til bestyrelsen, men også til at tage en snak med jeres uddannelsesansvarlige yngre læger/overlæger om det, da det vil blive diskuteret løbende i alle regioner.
Jeg håber at I alle er kommet godt ind i det nye år og ser frem til mange hyggelige stunder i 2017.
 


Camilla Mandrup
Formand for FYGO, Reservelæge, PhD stud.

Nyt fra Undervisningsudvalget
af Jeannet Lauenborg

I henhold til kommissorium, er det Undervisningsudvalgets (UU) opgave at overvåge, at målbeskrivelsen er opdateret og tidssvarende. Seneste målbeskrivelse kom i 2013, og vi er så småt gået i gang med at se på den igen. Revision af en målbeskrivelse er en lang proces og derfor ikke for tidligt at tage fat på nu, da en revision kan tage år.
Det centrale formål med revisionen er at skabe en mere operationel målbeskrivelse, hvor der kommer en bredere vifte af kompetencer, herunder triagering og prioritering af arbejdsopgaver, for at ruste den uddannelsessøgende til en travl hverdag. Vi vil derfor se på, om man med målbeskrivelsen kan tilføre kompetencer, som bidrager til dette. Vi ønsker at udvikle en målbeskrivelse, som er nemmere at anvende for både uddannelsessøgende og for vejledere. Vi tilstræber en form, som også indeholder evaluering af progression i uddannelsesforløbet.  Det skal understreges, at revisionen ikke planlægges for at reducere i operative kompetencer, der skal indgå i den fremtidige målbeskrivelse.
Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anvisninger for målbeskrivelser, søges inspiration i andre målbeskrivelser fra ind- og udland. Vi vil se på kompetencevurderingskort, Entrustable Professional Activities (EPA) som anvendes af andre specialer. Endelig kunne en forenkling være ønskeligt.
Fra foreningen af praktiserende speciallæger (FAPS) er der et ønske om at praksis bliver en del af hoveduddannelsen. Det har gennem længere tid været diskuteret i både UU og DSOG. Overvejelser omkring dette vil også indgå.
Målbeskrivelsen diskuteres løbende i de regionale videreuddannelsesråd, som er repræsenteret i UU ved de postgraduate kliniske lektorer (PKL). Ved disse møder indgår både uddannelsesansvarlige overlæger og  yngre læger under hoveduddannelse. Input herfra vil blive inddraget i revisionen. Vi hilser i øvrigt alle forslag til revisionen af målbeskrivelsen velkomne. Det er muligt at fremsende forslag til punkter, som man mener bør indgå i en revision af målbeskrivelsen. Input sendes til UU’s formand Jeannet Lauenborg senest 1. april 2017. Udkast til ny målbeskrivelse vil blive sendt i høring på et senere tidspunkt i revisionsprocessen, hvor det igen vil være muligt at komme med forslag til input.
Input til målbeskrivelsen sendes til på lauenborg@dadlnet.dk


Jeannet Lauenborg
Formand for Undervisningsudvalget, Overlæge, PhD

DSOG's Forårsmøde 2017

Arrangør:
DSOG’s bestyrelse samt Gynækologisk og Obstetrisk Klinik, Rigshospitalet.

Målgruppe:
Alle medlemmer af DSOG

Tid:   21.-22. april 2017
Sted:   Hindsgavl Slot, Middelfart.

Pris:
Videnskabeligt program begge dage, festmiddag og overnatning i enkeltværelse (kan evt. være i ’Huset’) - 1.600,- kr.
Videnskabeligt program begge dage, festmiddag og overnatning i delt dobbeltværelse - 1.300,- kr.
Udelukkende deltagelse i det videnskabelige program begge dage, inkl. frokoster - 300,- kr. 

Tilmelding:
Snarest muligt, senest d. 12. april 2017. Alle tilmeldinger sker via DSOG’s bestillingsside hos Safe Ticket, hvor man samtidigt betaler med betalingskort. Alle bestillinger tillægges 6,25 kr. i gebyr, grundet bestillingssystemet. EAN betalinger er ikke muligt. Såfremt ens arbejdsplads skal betale, må man efterfølgende få refunderet udlægget via den tilsendte kvittering.

Såfremt du ønsker at få regnskaber for 2016 samt budget for 2017 tilsendt inden generalforsamlingen kan dette rekvireres ved at sende en mail til: vibeke.kramer.lysdal@rsyd.dk

Der ydes sponsorstøtte fra industrien.

Der vil undervejs i forårsmødet blive afholdt elektronisk afstemning, hvorfor det anbefales at medbringe smartphone, computer eller tablet.

Generalforsamlingen:
Indkaldelse til generalforsamling kan læses nedenfor.
Endelig dagsorden ses på hjemmesiden senest 14 dage før generalforsamlingen. 

 

Program fredag:

09.00-10.00   
Ankomst, registrering

10.00-24.00   
Fri adgang til at kigge på årets postere

Kvalitetssikring og kliniske kvalitetsdatabaser i gynækologi og obstetrik

10.00-10.05  
Velkomst

10.05-10.45  
Kliniske kvalitetsdatabaser som moderne informationsnetværk til gavn for patienterne og klinikken
Udenlandsk foredragsholder, navn og titel følger

10.45-11.30  
Nationale kliniske kvalitetsdatabaser i gynækologi og obstetrik – fokus på klinisk relevans

10.45-11.05
Dansk Hysterektomi og Hysteroskopi Database
Annette Settnes, Nordsjællands Hospital

11.05-11.25
Dansk Kvalitetsdatabase for Fødsler
Charlotte Brix Andersson, Aalborg Universitetshospital

11.30-11.45
Kaffepause

11.45-12.30
Hvad er kvalitetsinformation i forbindelse med screening?
Berit Andersen, Ledende overlæge, lektor, Afdeling for Folkesundhed, Regionshospitalet Randers, og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

12.30-13.15
Frokost

13.15-13.20
Præsentation ved Camilla Mandrup, Formand for FYGO

13.20-14.45
Foredrag af medlemmer, der i årets løb har erhvervet ph.d.- eller doktorgrad.

14.45-15.00
Uddeling af Karl Brogaard prisen for bedste foredrag

Uddeling af ACTA-priser for bedste postere

15.00-15.30
Kaffe

15.30-15.45
Uddeling af priser (DSOG’s arbejdsmiljøpris, FYGO’s uddannelsespris)

15.45-18.00
Ordinær Generalforsamling i DSOG. Se dagsorden nedenfor.

Kl. 18.30 er der velkomstdrink og fra kl. 19 er der middag. I år er der revy med efterfølgende musik og dans.
 

Program lørdag:

Afholdes af Gynækologisk og Obstetrisk Klinik, Rigshospitalet. Programmet meddeles senere.

Vel mødt til nogle spændende faglige dage med gode kolleger fra hele Danmark!
 


Indkaldelse til ordinær Generalforsamling i DSOG

Der indkaldes hermed til ordinær Generalforsamling i DSOG d. 21. april 2017, i forbindelse med DSOG’s Forårsmøde på Hindsgavl Slot, Middelfart.
Nedenstående er en foreløbig dagorden, mens den endelige dagsorden kommer på hjemmesiden senest 14 dage før Generalforsamlingen.


Dagsorden:

1.    Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2.    Bestyrelsens beretning
3.    Beretninger fra stående udvalg
·      Undervisningsudvalget, UU
·      Efteruddannelsesudvalget, EFU
4.    Aflæggelse af revideret regnskab, fremlæggelse af næste års budget og fastlæggelse af kontingent
5.    Revisorernes bemærkninger
6.    Forslag til sagsbehandling fra bestyrelsen og medlemmerne
7.    Valg af 3 bestyrelsesmedlemmer (jf. § 12):
·      Videnskabelig sekretær, genopstiller ikke
·      Organisatorisk sekretær, Pia Ertberg genopstiller
·      Kasserer, Vibeke Kramer Lysdal genopstiller
8.    Præsentation af bestyrelsesmedlemmer efter indstilling fra FYGO
9.    Valg af medlemmer til
·      UU, 1 post, Jeannet Lauenborg genopstiller  
·      EFU, ingen poster på valg
·      Hindsgavl styregruppe, 1 post, Helle Clausen genopstiller
·      Sandbjerg Styregruppe, 2 poster, ingen genopstiller
·      Revisor, 1 post, Lene Sperling genopstiller
10. Eventuelt:
·      Nyt fra EBCOG v. Charlotte H. Søgaard

 
Invitation til indsendelse af posters

På vegne af DSOG’s bestyrelse vil vi hermed indbyde medlemmer af DSOG, der i løbet af det forgangne år har præsenteret en eller flere postere ved nationale eller internationale møder eller kongresser til til at deltage i forårets årsmøde og generalforsamling, fredag d. 21. april 2017.

Alle indsendte og accepterede postere vil blive vist elektronisk på årsmødet. Enkelte vil blive tilbudt at ophænge en fysisk poster. Personer, som har foretaget en mundtlig præsentation (free oral communication) er velkomne til at sætte deres abstract op som poster og indsende posteren.
Der vil være priser til de bedste postere. Priserne uddeles i samarbejde mellem Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica og DSOG.

Alle postere, som ønskes medtaget, skal sendes elektronisk til DSOGs videnskabelige sekretær Ulrik Schiøler Kesmodel: ulrik.schioeler.kesmodel@regionh.dk
Bemærk: Abstracts modtages ikke, kun opsatte postere.
Deadline for indsendelse d. 3. april 2017.
Vi glæder os til at høre om jeres spændende forskning og håber, at så mange som muligt har mulighed for og lyst til at deltage.
 
Ulrik Schiøler Kesmodel                                Camilla Mandrup
Videnskabelig sekretær, DSOG                  Formand for FYGO
Associate editor, AOGS
 
Kirsten Tryde Macklon                                    
Associate editor, AOGS
 
 Jens Langhoff Roos                                            Martin Rudnicki
Deputy Chief Editor, AOGS                           Associate editor, AOGS

 
DSOG's Arbejdsmiljøpris

DSOG’s arbejdsmiljøpris tilegnes en kollega eller en afdeling, som har gjort en forskel for det psykiske og/eller fysiske arbejdsmiljø på afdelingen eller i klinikken.
Indstillinger kan foretages af alle læger ansat indenfor specialet gynækologi og obstetrik. Ved indstilling af enkeltpersoner eller en afdeling vil der ved vurdering blive lagt vægt på hvilke særlige tiltag, mål, udførelse og engagement den/de indstillede har gennemført mhp. at forbedre arbejdsmiljøet. Desuden vægtes om indstillingen er foretaget af mere en én person.
Udvælgelsen foretages af DSOG’s bestyrelse blandt de indstillede og prisen overrækkes på DSOG’s forårsmøde.
Der skal indsendes en kortfattet, skriftlig indstilling som skal være bestyrelsen i hænde senest den 12.4.2017.
Indsendes pr. mail til DSOG’s organisatoriske sekretær Pia Ertberg: pia.ertberg.02@regionh.dk

 
NFOG Educational Course 2017: Hormones - Friends or Foe?


27th. - 28th of April 2017
Bella Sky, Copenhagen
See the programme - now open for registration here

 



Kalenderens næste emner
Joint scientific meeting between Sweden and Denmark on Ulipristalacetate for Fibroma treatment
30. januar 2017 
Program

 
Laparoskopidag med fokus på endometriose og cerclage
28. februar 2017
Program

 
Nordic - Baltic Masterclass BRCA tumor testing
28. februar 2017
Program

 
31st International Papillomavirus Conference
28. februar - 4. marts 2017
Hjemmeside

 
9th International DIP Symposium on Diabetes, Hypertension, Metabolic Syndrome & Pregnancy
8.-12. marts 2017
Hjemmeside
 
 



Links til DSOG.dk

Bestyrelsen
Undervisningsudvalget
Efteruddannelsesudvalget
Kalenderen
Obstetriske guidelines
Gynækologiske guidelines




Husk at 'like' DSOG på Facebook for at følge os
 
Bemærk, du kan ikke svare på denne e-mail.

Med venlig hilsen

Søren Lunde
DSOG Webredaktør






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi · Kristianiagade 12 · København Ø 2100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp