Copy

BEHEERFLASH

Goedemorgen <<First Name>>
Wil jij ook zo veel mogelijk halen uit je beheer?

foto's: Marcel Aerts
De winter is de ideale periode om plannen te maken.  Wij denken  dan natuurlijk ook aan beheerplannen. In deze brief willen wij u attent maken op het communicatieve en participatieve luik van een beheerplan. 

Graag leggen we u deze keer eveneens in de watten met info over investeringssubsidies natuur 2017.  Extra middelen die u best niet laat liggen mits u beantwoordt aan de voorwaarden.

Wij wensen u veel lees- en kijkgenot.

Warme groeten,
Mischa Indeherberg, ecoloog
Jeroen Franssens, bosbouwkundige
Manuela Vandenboer, communicatieverantwoordelijke
Hans Claes, natuurspecialist

Ken je nog mensen die deze beheerflash misschien ook wel zou interesseren?  Alvast dank om ons haar of zijn emailadres te bezorgen via manuela.vandenboer@miecoeffect.be 
foto's archief Mieco-effect

Het belang van een degelijke communicatie en participatie!


Ooit gehoord dat het proces van opmaak van een beheerplan, wegens verschillende visies van belanghebbenden, moeizaam verliep?  Of erger nog, meegamaakt bij je eigen beheerplan?  Bij de opmaak van elk beheerplan is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan het communicatie- en participatieluik!

Voor de opmaak van uitgebreide bosbeheerplannen en natuurbeheerplannen type 2 is een minimale publieke consultatie wettelijk voorzien. Dit komt neer op een ter inzage legging van het ontwerp beheerplan gedurende 30 dagen. 
Maar dit volstaat lang niet altijd om het proces vlot te laten verlopen !

Stel jezelf bij de start van de opmaak van een beheerplan de vraag: wie zijn de belanghebbenden?
Bij een beheerplan voor gemeentelijke eigendommen denken we aan: de gemeente zelf, met zijn gemeentelijke diensten (de toeristische dienst, de sportdienst, enz); de inwoners; lokale verenigingen zoals sportclubs, enz maar ook het ANB, natuurverenigingen, Het Regionaal Landschap, … .

Bij private eigenaars denken we aan: aangrenzende eigenaars en omwonenden. Vanaf type 2 is er immers ook een minimale toegankelijkheid vereist.  En dit creëert ongetwijfeld bepaalde verwachtingen … 

Door alle partners bij de opmaak te betrekken wordt ervoor gezorgd dat het beheerplan voldoende inspeelt op de noden iedereen.

Vervolgens is natuurlijk de vraag: hoe betrek je de belanghebbenden het best? En wanneer doe je dat? Welke tips wil Mieco-effect U daarbij alvast geven?
Tip 1. Vermijdt een louter schriftelijke procedure.
Tip 2. Start overleg zo vroeg mogelijk in het proces op; wacht dus niet tot het beheerplan ‘af’ is.
Tip 3. Creëer een situatie waarbij iedereen een inbreng kan doen maar geen enkele partij de boventoon voert.
Tip 4. Creëer een situatie die iedereen motiveert om een actieve inbreng te doen.
Tip 5. Nodig iedereen naar het einde van het proces opnieuw uit en laat zien hoe je rekening hebt gehouden met ieders bijdrage.

Mieco-effect, als onafhankelijk studiebureau, levert in deze het nodige maatwerk.  Wij beschikken over de ervaring, de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om UW beheerplan tot een succes te maken!

Meer info:
info@miecoeffect.be
www.miecoeffect.be
013 / 32 89 19

 

 

Investeringssubsidie natuur 2017


Haal die investeringssubsidie binnen!

Het ANB lanceert opnieuw een projectoproep voor investeringssubsidies. Hiermee kunt u 80% terugbetaald krijgen voor bepaalde natuurinrichtingswerken. Iedereen mag een projectvoorstel indienen, dus zowel particulieren, organisaties als openbare besturen. Het ANB rangschikt alle ingezonden voorstellen volgens een puntensysteem. Enkel de besten vallen in de prijzen. En omdat u daar bij wil zijn, laat u zich bijstaan door bekwame adviseurs van Mieco-effect! Wij weten of uw idee in aanmerking komt en kunnen het desgevallend passend verfijnen of bijsturen. De kostprijs van onze begeleiding kunt u trouwens recupereren binnen het project, want 10% van het budget mag aangewend worden voor “voorbereiding en begeleiding”.
 
Waar is deze subsidie voor bedoeld?

Deze subsidie wordt ingezet voor concrete realisaties op het terrein (eenmalige inrichtingswerken, natuurontwikkelingswerken, achterstallig beheer) in functie van Europese habitats of leefgebieden van Europees beschermde soorten. Enkele voorbeelden van realisaties uit het verleden: heideherstel, vijverbeheer, grondwerken, exotenbeheer, achterstallig beheer, afbraakwerken, etc… Het gaat om voornamelijk eerder grootschalige éénmalige werken waarvoor geen andere subsidies ter beschikking staan. Opgelet, om echt kans te maken op de subsidie zal het project duidelijk moeten bijdragen aan de natuurdoelen en de nodige prioritaire acties zoals is opgenomen in aanwijzingsbesluiten en managementplannen !
 
Welke voorwaarden zijn er?

De belangrijkste voorwaarden zijn dat de uitvoering bij voorkeur in Natura 2000 gebied plaatsvindt of in actueel habitatwaardig bos. Het minimale subsidiebedrag is 3000 €. De werken moeten binnen 3 jaar uitgevoerd zijn. Tegen dan moet er ook een natuurbeheerplan voorgelegd worden aan ANB, mocht de eigenaar nog geen beheerplan hebben bij aanvang van het project. Tevens dient er gecommuniceerd te worden naar het brede publiek. 
Tegen wanneer indienen?
Het project moet uiterlijk op 21 april 2017 ingediend worden ! De tijd dringt dus maar als U uw idee in de komende dagen of weken aan ons meldt, kunnen we U zeker nog de nodige ondersteuning bieden.

Lees zelf alle overige voorwaarden op
https://natura2000.vlaanderen.be/project/oproep-investeringssubsidie-natuur-2017

 

 

Tot ziens!
Copyright © 2017 Mieco-effect BVBA, All rights reserved.
manuela.vandenboer@miecoeffect.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp