Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

Februari 2017
Natuurtuin Nu

Vakgroep Wilde Weelde heeft ‘Natuurtuin Nu’ gekozen als jaarthema voor 2017. Rondom het onderwerp willen we ook dit jaar weer activiteiten organiseren, bijvoorbeeld in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern. Hou de agenda in de gaten.
In de nieuwsbrief besteden we elke maand uitgebreid aandacht aan een van de vele aspecten van de ‘Natuurtuin Nu’. Machteld Klees van Bureau Zonneklaar doet de aftrap en neemt ons mee naar het ontstaan van de Natuurtuin Nu, de heemtuin.

Thijsse's hof
De naam Jac. P. Thijsse is sterk verbonden met het ontwikkelen van belangstelling voor de natuur, denk maar aan de Verkade-albums. Ter ere van zijn 60e verjaardag, in 1925, kreeg hij een stukje grond waar hij zijn droom,  een instructief plantsoen, kon ontwikkelen. Het werd de eerste heemtuin in Nederland. Nu, ruim 90 jaar later, is Thijsse’s Hof in Bloemendaal nog steeds een ‘bijdetijdse’ heemtuin waar natuureducatie een belangrijke rol speelt.

Bloeitijd
De jaren ’60 en ’70 waren een echte bloeitijd voor heemtuinen. Ze werden op veel plekken aangelegd, bijvoorbeeld in de nieuwe uitbreidingswijken bij steden. Vaak maakte een heemtuin deel uit van een schoolbiologisch centrum dat, compleet met kinderboerderij en vaak ook met schooltuinen, in de nieuwe wijk werd neergezet. Een voorbeeld hiervan is Heemtuin Presikhaaf, dat samen met de naastgelegen kinderboerderij het Natuurcentrum Arnhem vormt. Ook veel andere heemtuinen, zoals die in Rucphen en Hoofddorp stammen uit deze tijd.

Wat is een heemtuin?
Lees verder...
Jaar van de botanische tuinen
Hortus botanicus Leiden
In de oudste hortus van Nederlands, de Hortus botanicus in Leiden wordt het jaar van de botanische tuinen gevierd met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’.
Het is dit jaar 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java) werd aangelegd. Caspar Georg Carl Reinwardt stichtte deze Plantentuin te Buitenzorg (het huidige Bogor) op Java, later bekend als Kebun Raya Bogor (Grote tuin te Bogor). Nadat Reinwardt de botanische tuin had opgezet kreeg hij in 1819 het aanbod om aan de universiteit van Leiden de leerstoel botanie en daarmee het prefectschap van de Hortus botanicus op zich te nemen.
Lees verder
Pompoenjam
Ingrediënten voor 3 potten van 500 gram
    1 pompoen, ongeveer 1 kilo vruchtvlees
    1 kilo suiker
    1 citroen
    1 stukje gemberwortel van 5 tot 7 cm, gepeld en geraspt

Bereidingswijze
Schil de pompoen en verwijder zaden en draden. Weeg 1 kilo vruchtvlees af.
Snij het vruchtvlees in blokjes van 1 tot 2 cm of snij het Julienne met een mandoline-schaaf.
Doe de pompoen samen met de suiker in een grote pan en laat het één nacht staan.
Snij de citroen in stukken en verwijder de pitten. Maal de citroen met de schil fijn in een keukenmachine.

Zet de pan met de pompoen op hoog vuur en roer de citroen en gember erdoor.
Breng de ingrediënten aan de kook en laat het 30 minuten koken, onder regelmatig roeren, tot het mengsel dik wordt. De pompoen hoort doorzichtig te worden, maar behoud zijn vorm.
Stamp het mengsel fijn tot de gewenste textuur met een aardappelstamper. Je kunt stukjes pompoen in de jam laten als je dat lekker vindt. Schep de hete jam in hete gesteriliseerde potten en draai de potten dicht.
Eet smakelijk.

Angelique Zeelen
Knoest
Varens
Varens gebruik ik graag in bosachtige beplantingen. Het zijn natuurlijke planten die je al snel met bos, schaduw en vocht associeert. Toch zijn er heel wat varensoorten die ook zon en droogte verdragen.

Varens zijn heel oude planten lees ik op de website van de Nederlandse Varenvereniging. Ze komen voor in meer dan vierhonderd miljoen jaar oude fossielen. Ook soorten die we nu nog kunnen zien groeien.

Varens zijn sporenplanten: ze vormen geen zaden maar sporen. Sporen zijn zeer klein en kunnen via de lucht of via water verspreid worden. Uit sporen groeit eerst een voorkiem (protallium), de gametofyt, waarop zich een mannelijk en vrouwelijk voortplantingsorgaan bevinden. Onder gunstige omstandigheden kunnen zaadcellen van het mannelijk naar het vrouwelijk orgaan zwemmen om daar een eicel te bevruchten. Uit de bevruchte eicel ontwikkelt zich een nieuwe plant, de sporofyt.
Lees verder
2017: Jaar van de Koekoek
Wie kent het verhaal van de koekoek nou niet... Ma laat het broeden van de eieren én het grootbrengen van de jongen over aan andere vogels. Dat doet ze niet in één nest maar in zo’n 10 nesten per broedseizoen. Ik vraag me altijd af of ze daarna stiekem op een takje zit te loeren om te zien of dat grootbrengen van haar kinderen wel goed gaat. Het koekoeksei komt meestal als eerste uit waarna, en dat vind ik wel het 'ergste' van het hele broedverhaal, het koekoeksjong de andere eieren over de rand van het nest kiepert. En zich vervolgens door zijn vaak veel kleinere (onvrijwillige) adoptieouders laat voeren. Als ze sterk genoeg zijn vliegen de jongen op eigen kracht naar Afrika waarna ze rond april weer te horen zijn in ons land.
Lees verder
Agenda

15 februari, Apeldoorn
Kantinegesprek Ontwerpinstituut
trefpunt voor professionals
www.ontwerpinstituut.nl

18 en 19 februari, Nettetal (D)
Sneeuwklokken-plantenmarkt
www.oirlicher-blumengarten.de

1 maart, Appeltern
Opening Tuinen van Appeltern
www.appeltern.nl

4 maart, Wageningen
Landelijke dag Vlinderstichting
www.vlinderstichting.nl
 



Tuintip
Naast kans op sneeuw, strenge vorst of hevige regen tref je in februari ook zonnige dagen met strakblauwe hemel. Strooi op zo’n prachtige dag alvast organische mest of goed verteerde (eigen) compost door de  tuin. De voedingsstoffen komen in de daaropvolgende twee à drie weken, langzaam vrij. Zo bevorder je de gezondheid en dus groei en bloei van je planten.


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 3, nummer 1

Copyright © 2017 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden