Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
 
  PRIORITĂȚI DE GUVERNARE ȘI MĂSURI PROPUSE PENTRU REVIGORAREA AGRICULTURII

România actuală este în mare parte o Românie rurală, iar dezvoltarea agriculturii și renașterea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în Programul de guvernare 2017-2020. Cum își propune noul guvern să realizeze acest obiectiv? Prin implementarea unor soluții inovatoare de dezvoltare economică și valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislației și aplicarea Politicii Agricole Comune.
Principalele obiective vizate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale:
  • revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiții astfel încât sectorul agricol să devină o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural;
  • accelerarea modernizării agriculturii prin implementarea unor reforme în domeniul cercetării și inovării în agricultură și elaborarea unui program național de cercetare,
  • adoptarea de măsuri care să conducă la comasarea terenurilor;
  • finalizarea reformei funciare;
  • identificarea de măsuri menite să conducă la salvarea zonei montane;
  • creșterea suprafețelor irigate prin măsuri de stimulare a utilizării eficiente a apei;
  • aplicarea unor măsuri care să pună accentul pe siguranța și securitatea alimentară;

Măsuri propuse:
  • creșterea absorbiției fondurilor europene;
  • sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară sau încurajarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale;
  • facilități pentru fermierii români;
  • realizarea unui program de pregătire de scurtă durată pentru lucrătorii din agricultură în parteneriat public-privat;
  • crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate;
  • alocarea începând cu 2017 a circa 240 de milioane de euro anual, pe o perioadă de 8 ani, pentru susţinerea creşterii tomatelor şi a porcilor în România;
  • reducerea, din 2017, a TVA la toate materiile prime şi serviciile din agricultură va fi redusă de la 9% la 0%.
Pentru alte aspecte prevăzute în programul de guvernare 2017-2020 accesați: http://gov.ro/ro/obiective/programul-de-guvernare
INFORMAȚII UTILE
LINII DE FINANȚARE PENTRU MICI AFACERI NON-AGRICOLE


Antreprenorii din România vor putea obține, în anul 2017, fonduri europene nerambursabile din linii de finanțare destinate micilor afaceri non-agricole:

1. Programul Operațional Regional (POR)
Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”  - 24 mil. euro
Fiecare proiect poate primi între 200.000 euro și 1 milion euro, ajutor de stat și ajutor de minimis. Firmele interesate vor putea să depună proiectele în perioada 23/02/2017 - 23/08/2017.

2. Programul Operațional Capital Uman (POCU)
România Start-up Plus” - 105 mil. euro
Antreprenorii selectați vor putea primi până la 40.000 euro pentru deschiderea unui start-up, în baza planurilor de afaceri.
”Diaspora Start-up” – 30 mil. euro
Beneficiarii sunt românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară și să-și deschidă o afacere. Se estimează înființarea a cca. 300 de firme.

3. Programul Operațional Competitivitate (POC)
Investiții pentru departamentele de CD ale întreprinderilor - 24 mil. euro
Apel prevăzut să se deschidă în trimestrul I, 2017.

4. Programul Operațional Competitivitate (POC)
Creşterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare - 63 mil. euro
Apel prevăzut să se deschidă în trimestrul I, 2017

5. Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)
sM 6.2 - "Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale" – 18 mil. euro
Sprijin nerambursabil în cuantum de 70.000 Euro/proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism sau 50.000 Euro/proiect în cazul altor activități.

6. Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)
sM 6.4 - "Investiții în crearea și dezvoltarea de activităti neagricole" – 35 mil. euro
Sprijin nerambursabil de până la 200.000 Euro/proiect pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole în mediul rural.

Pentru mai multe informații accesați:
http://www.startupcafe.ro/stiri-howto-21522170-lista-8-linii-fonduri-europene-pentru-mici-afaceri-2017.htm

SPRIJIN FINANCIAR PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE



Guvernul României a aprobat în ședința de vineri, 27 ianuarie a.c., Hotărârea de Guvern cu privire la schema de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli care produc tomate. Schema de sprijin prevede acordarea a 3.000 euro/beneficiar/an pentru tomatele produse pe o suprafata de minim 1.000 mp spații protejate, în cantitate de minim 2 tone, valorificate în perioadele ianuarie-mai, respectiv noiembrie-decembrie. Pentru 2017 s-a reușit alocarea unei sume de 40 milioane euro în vederea implementării acestei scheme de sprijin.

Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București. 

Pentru mai multe informații accesați:
http://www.madr.ro/comunicare/3573-sprijin-financiar-pentru-producatorii-de-tomate.html

RAPORTUL DE SELECȚIE AFERENT sM 6.3 - DISPONIBIL ONLINE
Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, etapa lunară 3, sesiunea 01/2016 a fost publicat pe site-ul AFIR, în cadrul secţiunii „Rapoarte”, subsecţiunea „Rapoarte de selecție”.
Pentru mai multe informații accesați:
https://goo.gl/bCbhKh

RAPOARTELE DE SELECȚIE AFERENTE sM 4.2 și 4.2a - DISPONIBILE ONLINE
Rapoartele de Selecție aferente submăsurilor 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole” și 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, etapa lunară 4, sesiunea 01/2016 au fost publicate pe site-ul AFIR, în cadrul secţiunii „Rapoarte”, subsecţiunea „Rapoarte de selecție”.
Pentru mai multe informații accesați:
http://portal.apdrp.ro/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie
 
DETALII REFERITOARE LA INVESTIȚIILE AFERENTE ÎNFIINȚĂRII ȘI/SAU RECONVERSIEI PLANTAȚIILOR POMICOLE  -  sM 4.1a
Precizări legate de prevederea din Ghidul Solicitantului aferent sM 4.1a referitoare la lista indicativă cu investiţiile aferente înfiinţării şi/sau reconversiei plantaţiilor pomicole pot fi găsite pe site-ul AFIR.
Pentru mai multe informații accesați:
https://goo.gl/nNRcgB
 
ACT NORMATIV AȘTEPTAT DE FERMIERI INTRAT ÎN VIGOARE: INTEGRAREA ABATOARELOR MICI ÎN FERMĂ



La data de 27 ianuarie 2017 au intrat în vigoare prevederile ”Ordinului președintelui ANSVSA 140/2016  care stabilește condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică”. Prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în fermă. Micii fermieri/crescătorii de bovine, ovine, caprine și porcine pot să își sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile ”Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală”.

Pentru mai multe informații accesați:
ORDIN-140-din-2016.pdf
ORDIN-57-din-2010.pdf
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
PARTICIPAREA SECRETARULUI DE STAT ALEXANDRU POTOR LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE - AGRICULTURĂ ȘI PESCUIT



Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat, în data de 23 ianuarie 2017, la Consiliul Uniunii Europene - Agricultură și Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles, Belgia.

Printre subiectele principale aflate pe ordinea de zi a Consiliului au fost studiul privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra producţiilor agricole, raportul privind situația pieței și pachetul legislativ privind produsele lactate (prezentat de Comisia Europeană). România a prezentat situația pieței locale, arătând că perspectivele par încurajatoare, însă fermierii au trecut prin situații grele, subliniind că în perioada de vârf prețul a fost 11 €/cenți pe litru de lapte.

În marja Consiliului, domnul Alexandru Potor s-a întâlnit cu domnul Jerzy Bogdan Plewa, director general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI). În cadrul întâlnirii au fost prezentate prioritățile în domeniul agriculturii din Programul de Guvernare și susținerea schemelor de sprijin cuplat notificate de România în 2016, aferente perioadei 2017 -2020.

Pentru mai multe informații accesați:
https://goo.gl/c77iR0
http://www.consilium.europa.eu/ro/meetings/agrifish/2017/01/23/

ROMÂNIA LA EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ “SĂPTĂMÂNA VERDE” DE LA BERLIN



În perioada 20-29 ianuarie 2017 a avut loc, la Berlin, cea de a 91-a ediție a expoziției internaționale „Săptămâna Verde”. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost prezent la această expoziție cu produse tradiționale românești: Magiun de prune Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată). Printre produsele româneşti expuse la standul MADR s-au mai regăsit Caşcavalul de Săveni, brânza de burduf în coajă de brad şi păstrăvul afumat în cobza de brad. Din categoria băuturilor, România a oferit spre degustare Ţuică de Argeş, vin alb şi vin roşu. Merele de Voineşti au fostt deliciul vizitatorilor.
Pentru mai multe informații accesați:
https://goo.gl/PuQ05T

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ A UE ÎN CONSULTARE PUBLICĂ



Comisia Europeană va lansa pe 2 februarie 2017 consultarea publică privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a UE. Anunțul a fost făcut de comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală,  Phil Hogan, în timpul ”Săptămânii Verzi” de la Berlin. Scopul este acela de a simplifica și moderniza PAC.
Politica Agricolă Comună (PAC) a fost creată pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni să acopere nevoile unei piețe la care au acces 500 de milioane de cetățeni. Ea urmărește, în principal, să asigure o aprovizionare stabilă cu alimente sigure, produse în mod durabil, la prețuri abordabile, și un standard de viață decent pentru agricultori.

Fiind valabilă pentru toate cele 28 de țări ale UE, noua PAC va oferi statelor membre flexibilitate în a adapta unele dintre instrumente în funcție de situațiile specifice fiecărei țări. 

Pentru mai multe informații accesați:
https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/public_en
 
LEADER: IMPLEMENTARE ȘI INOVARE

În perioada 21-22 februarie 2017 vor avea loc, la Bruxelles, două evenimente dedicate abordării LEADER, respectiv cea de a 4-a reuniune a ”Subgrupului LEADER/CLLD”, eveniment organizat de Comisia Europeană și workshop-ul “Extindirea inovării LEADER”, eveniment organizat de Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală.
În cadrul celei de a 4-a reuniuni a ”Subgrupului LEADER/CLLD” va fi pus în dezbatere stadiul programării și implementării LEADER, actualizările Grupului de Lucru pentru Inovare,  recomandările conferinței Cork 2.0 și seminarul “Atingerea rezultatelor metodei CLLD”.
De asemenea, vor fi prezentate și propuneri privind legătura dintre LEADER/CLLD și lucrările tematice ale rețelelor naționale rurale, consolidaera rolului GAL-urilor și actualizarea activităților rețelelor ENRD și PEI.
În ceea ce privește workshop-ul ”Extendirea inovării LEADER”, în cadrul acestuia vor fi dezbătute aspecte precum propunerile referitoare la ghidurile de evaluare LEADER și viitoarele propuneri pentru activitățile ENRD-LEADER. Atelierul va avea în vedere modalitățile prin care GAL-urile și alte persoane implicate pot consolida și îmbunătăți contribuția LEADER la inovarea rurală locală, regională, națională și la nivel UE, prin extinderea scopului și consolidarea legăturilor cu alte activități inovatoare la nivel rural.

Pentru mai multe informții accesați:
http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/leaderclld-sub-group-1_en
http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-seminar-smart-leader_en

”EU RURAL REVIEW” DISPONIBILĂ ONLINE

O nouă ediție a ”EU Rural Review” a fost publicată pe site-ul Rețelei Europene de Dezvoltare Rurală. În cuprinsul acestei ediții regăsim informații referitoare la aspectele de mediu și cele sociale care pot contribui la creșterea economică a zonelor rurale din Europa, descrierea modalității de sprinjin prin Programele de Dezvoltare Rurală a economiei verzi, dar și prezentarea unui proiect de succes din România (pag. 14) .
Revista este disponibilă online la adresa:
http://bit.ly/2jJsqxh
EVENIMENTE NAȚIONALE
A IV-A EDIȚIE A TÂRGULUI APICOL DE LA CRAIOVA



Startul evenimentelor apicole din acest an a fost dat de organizarea celei de a IV-a ediție a Târgului Apicol Craiova 2017, care s-a desfășurat în perioada 28-29 ianuarie a.c. la Craiova.
Târgul a fost organizat de S.C. Stupina Bia S.R.L. împreuna cu Asociația APIS Oltenia din Craiova, în parteneriat cu Primăria Craiova și Centrul Multifuncțional Craiova.
În cadrul Târgului au fost susținute sesiuni de comunicare pe teme apicole și prezentate o mare diversitate de produse: echipamente și utilaje apicole, inventar apicol, stupi, rame, faguri și produse apicole. Compartimentul de Dezvoltare Rurală - Dolj a fost prezent la eveniment cu broșuri și materiale informative privind PNDR 2014-2020, RNDR, precum și alte materiale care prezintă exemple de proiecte de succes prin PNDR.
 
CALENDAR EVENIMENTE FEBRUARIE 2017
2 februarie 2017
Lansarea consultării publice privind viitoarea Politică Agricolă Comună a UE (PAC)
https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/public_en

9 februarie 2017
Workshop ”Hub-uri sociale în Europa Rurală” (Bruxelles, Belgia)
http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-social-inclusion_en

21 februarie 2017
A 4-a reuniune a Subgrupului LEADER/CLLD (Bruxelles, Belgia)
http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/leaderclld-sub-group-1_en

22 februarie 2017
Workshop ”Extendirea inovării LEADER” (Bruxelles, Belgia)
http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-seminar-smart-leader_en

25 februarie - 5 martie 2017
Salonul internațional de Agricultură (Paris, Franța)
https://www.salon-agriculture.com/
-
-
-

Editat de REȚEAUA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ (RNDR)

Contact: 

E-mail: rndr@madr.ro
Website
: www.rndr.ro 

Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91, 
        021 307 86 79/24

Fax: 021. 307 86 06

 

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp