Copy
NEWSLETTER - iulie 2018
  • Noaptea Muzeelor 
  • Game Jam | Games & Politics
  • Animation Worksheep
  • UNATC Internațional
  • Sezonul Cultural România-Franța 2019
  • Ziua Mondială a Teatrului la Odeon
  • Prima operație intervențională la inimă cu hologramă
  • ARound the city - AR workshop
  • UX in Virtual Reality
 
  • JPI Urban Europe Agora Strategic Dialogue
  • Concert pentru vioară și medii electronice - Karen Bentley Pollick
  • Publicații în jurnale academice
  • Cineclub CESI
  • Conferințele CINETic
  • Laboratorul de Neuroștiințe - MET
  • Masterat Art of Game Design
Noaptea Muzeelor
CINETic a participat în luna mai 2018 la cea mai recentă ediție a Nopții Muzeelor, organizată de ARCEN și BRD – Groupe Société Générale, în cadrul proiectului District 40, o inițiativă care și-a propus să reactiveze și să dinamizeze Cartierul Icoanei din București prin interconectarea întregului potențial cultural și creativ din zonă. Principala atracție la CINETic a constituit-o proiectul București ReAnimat/ ReAnimating Bucharest, care a atras atenţia asupra lucrărilor de artă murală din capitală (denumite impropriu Graffiti), incluzând și o documentare cinematografică a fenomenului, echipa fiind ghidată de unul dintre cei mai activi artiști urbani din România – Pisica Pătrată. Mapping-ul pe clădirea CINETic a fost realizat de Les Ateliers Nomad, iar animația a fost creată de către studenții secției de Animație a UNATC și tinerii worksheeperi artiști, care au lucrat în cadrul Animation Worksheep, platformă educațională a festivalului Animest, al cărui director, Vlad Ilicevici este și coordonatorul Laboratorului de Animație Digitală din cadrul CINETic.
Game Jam|Games & Politics
În perioada 12-14 octombrie 2018, Goethe-Institut București și CINETic invită dezvoltatorii de jocuri, programatorii, artiștii, muzicienii, cineaștii, analiștii politici și alte minți creative să dezvolte împreună, noi jocuri digitale pe teme politice, în cadrul unui Game Jam de Games & Politics. Sunt invitate atât persoane cu experiență în dezvoltarea de jocuri, cât și persoane din domenii conexe. Participanții vor primi asistență din partea unor mentori cu experiență în dezvoltarea de jocuri și din societatea civilă. Participarea la Game Jam este gratuită, iar termenul limită pentru înscriere este 16 septembrie 2018: individual registration or group registration.
Animation Worksheep
Animation Worksheep, atelierul intensiv de animație organizat de Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație, a avut loc între 2 și 23 martie 2018, la CINETic, în cadrul Laboratorului de Animație. Cei selectați au avut ocazia să experimenteze, timp de trei săptămâni, alături de specialiști ai industriei, diverse tehnici de animație, precum 2D desenat/digital, 3D, stop-motion sau cut-out, elemente de storytelling și editare, asemenea unui studio mare de animație. Încă de la prima ediție, organizată în 2011, Animation Worksheep a devenit o platformă importantă de lansare pentru tinerii animatori din România. Dintre cei peste 70 de absolvenți ai Animation Worksheep, o mare parte lucrează astăzi în studiouri de profil. În plus, din ce în ce mai mulți dintre ei formează echipe și participă cu propriile filme în competiția românească din cadrul Anim’est. De când a luat ființă, platforma educativă Animation Worksheep sprijină demersul echipei fondatoare a Festivalului Anim’est, de a resuscita animația românească. Scopul acestei platforme este de a descoperi, pregăti și promova tineri animatori, de a construi o comunitate activă și nu în ultimul rând, o industrie locală de animaţie.
UNATC Internațional
În luna mai 2018, UNATC a câștigat prin intermediul CINETic un grant din Fondul de Dezvoltare Instituţională, în valoare de 61.000 € pentru internaționalizarea activităților universității. Între propunerile făcute pentru finanțare se numără: participarea UNATC la un Târg internațional de educație; invitarea a doi experți străini pentru echipele mixte de cercetare din cadrul CINETic; realizarea unui material de prezentare a universității în limba engleză; susținerea a 10 participări la conferințe și workshopuri internaționale pentru studenți, profesori și cercetători UNATC și CINETic (pentru înscrieri: cineticinitiatives@gmail.com).
Sezonul Cultural România – Franța 2019
CINETic va colabora în cadrul Sezonului Cultural România – Franța 2019 cu trei instituții diferite din Franța: la Marsilia cu n+n corsino pentru realizarea unei aplicații mobile de realitate augmentată intitulată Self Patterns; la Lyon cu Festivalul Mirage de Artă Digitală; și la Nantes cu Stereolux pentru o serie de ateliere și rezidențe artistice. Sezonul reprezintă o inițiativă născută dintr-o voință politică asumată la cel mai înalt nivel de cele două state, a cărui desfășurare coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.
Ziua Mondială  a Teatrului la Odeon
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, CINETic în colaborare cu Teatrul Odeon din București, a prezentat în data de 27 martie 2018 un program inovativ, grație tehnologiilor tip Virtual Reality, Augmented Reality și 3D Scanning, prin care vizitatorii au putut experimenta un nou mod de a cunoaște și înțelege teatrul. Cu această ocazie a fost lansată aplicația mobilă CULTURESC 100, parte din platforma Samsung dedicată Centenarului Marii Uniri, aplicație în cadrul căreia modulul de AR a fost dezvoltat de Augmented Space Agency, sub coordonarea drd. Ciprian Făcăeru, din cadrul CINETic. Platforma încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, oferindu-i o experiență culturală inedită, inspirată de tehnologie, iar creatorilor le oferă oportunitatea de a promova produsele culturale prin mijloace tehnologice. Cu aceeași ocazie a fost prezentat și LABORATORUL DE IMAGINAR, instalație interactivă creată de drd. Adrian Damian, asistent de cercetare în cadrul CINETic, prin intermediul căreia spectatorii au avut șansa de a experimenta ce se întâmplă în mintea lor atunci când vizionează un spectacol. La baza întregului eveniment a stat ideea de a prezenta istoria și identitatea Teatrului Odeon prin mijloace contemporane și o fuziune perfectă între tehnologie și artă.
Ziua Mondială a Teatrului @ ODEON a fost un eveniment despre TEATRU reinspirat de INOVAȚIE, susținut de Samsung și BRD – Groupe Société Générale, cu sprijinul CINETic.
Prima operație intervențională la inimă cu hologramă
Acest proiect MedLife a fost realizat în iunie 2018 cu sprijinul O-Video, Safe Frame și CINETic, și transmis live pe Facebook și YouTube. Proiectul a integrat sistemul avansat de proiecție imersivă CAVE (automatic virtual environment system) al CINETic – o cercetare ambițioasă, ce a impulsionat echipa CINETic, coordonată de drd. Ciprian Făcăeru, să utilizeze soluții de vizualizare imersivă și interactivă de ultimă generație. Principala provocare a constituit-o animația modelului tridimensional al inimii și integrarea sa în spațiul virtual imersiv. Designul de interacțiune a contribuit la dezvoltarea unei experiențe inedite ce a teleportat audiența într-un viitor apropiat al medicinei augmentate tehnologic. Sistemul de proiecție imersivă CAVE este deosebit de complex, integrând tehnologii diverse, precum: proiecție video stereoscopică, sistem avansat de tracking și controller, cât și tehnologia de integrare sistemică a tuturor acestor componente. Echipa proiectului: Andrei Ungureanu (programare), Emanuel Budaes (real-time rendering), drd. Ciprian Făcăeru (UxD & UX). Mai multe detalii aici.
ARound the city - augmented reality workshop
În 2018, Anul Patrimoniului Cultural European, va avea loc un proiect colaborativ francez-german-român ce va include dezvoltarea unei aplicații inovative de AR, o serie de Games & Innovation Jam Sessions cât și workshop-uri relevante în domeniu. Acestea își propun dezvoltarea unor intervenții digitale de realitate augmentată în spațiul urban, disponibile publicului bucureștean prin intermediul unei aplicații mobile. Proiectul va demara printr-un workshop comun pentru toți participanții Tech, împreună cu experții Michael Mark [DE] și French Touch Records [FR]. În luna septembrie partea creativa a workshopului, ce va dezvolta conținutul audio-vizual AR, se va desfașura în grupe de lucru ghidate de mentori și experți din cadrul CINETic, Augmented Space Agency si A.R.C.E.N. Mai multe detalii aici.
UX in Virtual Reality
CINETic și Asociația Română de User Experience Design au organizat în data de 28 martie 2018 un meetup, unde au fost abordate subiecte precum: filosofia realitatii virtuale, potențialul VR-ului în societatea contemporană, analiza comparativă a experiențelor imersive oferite de tehnologiile digitale, cât și prototiparea și crearea produselor pentru VR. Invitați: Drd. Ciprian Făcăeru, Tehnician VR/AR în cadrul CINETic; Flavia Dobrescu, Digital Media critic la Observatorul Cultural și Ștefan Chitu, Product Designer la Qualitance.
JPI Urban Europe Agora Strategic Dialogue
Între 24 și 25 aprilie 2018, la București a avut loc Agora Strategic Dialogue, organizat de JPI Urban Europe și UEFISCDI, unde participanți din întreaga Europă au explorat diferite experiențe urbane de sustenabilitate și inovație, în încercarea de a defini ”Misiunea urbană europeană”. 
Participanții au experimentat deopotrivă proiecte și inițiative locale de dezvoltare urbană precum "Bucharest Graffiti Project", creat în cadrul CINETic.
Concert pentru vioară și medii electronice - Karen Bentley Pollick
În data de 3 iulie 2018, CINETic a avut-o invitată pe violonista Karen Bentley Pollick într-un concert de muzică pentru vioară și medii electronice, alături de Constantin Basica. Karen Bentley Pollick este una dintre principalele violoniste și violiste americane contemporane și interpretează o gamă largă de piese solo în stiluri diferite la vioară, violă, pian și hardangerfele norvegian. Mai multe informații aici.
Publicații în jurnale academice
Articolul “Layered motion and gesture sonification in an interactive installation”, scris de dr. Grigore Burloiu (cercetător CINETic), drd. Valentin Mihai (Politehnica București) și drd. Ștefan Damian (UNATC București), a fost acceptat pentru publicare în Journal of the Audio Engineering Society – numar special, cu tema ”Augmented and Participatory Sound and Music Interaction using Semantic Audio” (iulie 2018).
Cineclub CESI
Desfășurat la CINETic în luna mai 2018, Cineclub CESI reprezintă o inițiativă a masteranzilor și doctoranzilor din cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, în cadrul căruia au fost prezentate 4 filme de referință, urmate de dezbateri, discuții și prezentări ale studenților UNATC, CINETic, CESI și nu numai.  Coordonatorii proiectului: drd. Ștefan Pârlog și drd. Vlad Constantin, asistenți de cercetare în cadrul CINETic. Cineclub CESI își va relua proiecțiile și dezbaterile odată cu începerea anului universitar 2018-2019. Mai multe detalii aici.
Conferințele CINETic
Inițiate în aprilie 2018, Conferințele CINETic reprezintă o inițiativă nouă a Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative. Gândite ca o serie de întâlniri și dezbateri universitare pe teme de psihologie aplicată, neuroștiințe, noile tehnologii, digital media și interacțiunea cu artele spectacolului, Conferințele CINETic își propun să aducă în spațiul public cele mai noi cercetări în aceste domenii. Proiectul are în lucru și o pagină dedicată de YouTube, unde conferințele vor putea fi vizionate. Echipa proiectului: conf. univ. dr.  Horea Murgu (coordonator științific), dr. Elena Belciu (coordonator de program), ing. Mihai Gheorghiu (inginer sunet), Bogdan Alexandru (editor imagine).
CINETic Neuroștiință | MET
In cadrul MET au fost derulate până în prezent mai bine de patru experimente care au avut ca subiecți studenți ai Faculțății de Teatru, secția Actorie, studenți ai mai multor facultăți de psiholgie, precum și alți voluntari. Au fost desfășurate experiemente cu monitorizarea semnalului EEG, GSR, a nivelului de oxitocină și cortizol în urină și salivă, la experimente participând până în prezent peste 200 de subiecți. Experimentele au în vedere punerea în evidență a substraturilor neuronale și endocrine implicate în derularea unor exerciții de antrenament teatral, iar rezultatele sunt extrem de incitante. Colectivul proiectului a început redactarea rezultatelor, un abstract al  aceastora fiind transmis spre evaluare de directorul proiectului, Dr. Ioana Carcea, către  Conferința Anuală a Societății de Neuroștiință, cu titlul: Imitation Behavior in Stress Management and Prosocial Attitudes - Neural and Endocrine Mechanisms (autori: Constantin Augustin-Dan Pistol, Alexandru Berceanu, Claudiu Papasteri, Alexandra Sofonea, Romina Sehlanec, Cătălina Picu, Adrian Titieni, Horea Murgu, Ioana Podina, Dragoș Cîrneci, Cătălin Nedelcea, Andrei Barborică, Ioana Mândruță, Robert C. Froemke și Ioana Carcea).
Pentru noutăți, voluntariat în cadrul proiectului și înscrieri  pentru experimente, contactați echipa de proiect:
- telefon 0720057008
secretariat.met@gmail.com
Facebook 
cinetic.arts.ro
Începând cu toamna aceasta studenții doctoranzi ai UNATC cu subiecte de cercetare adiacente proiectuui  vor putea participa la derularea experimentelor și conduce experimente sub îndrumarea cercetătorilor din proiect.

---
DEZVOLTAREA UNEI METODOLOGII DE TERAPIE PRIN TEATRU CU EFECT LA NIVEL NEUROCHIMIC ȘI NEUROCOGNITIV, proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, Axa prioritară 1, Acțiunea 1.1.4 Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de Cercetare - Dezvoltare, SMIS 106688.
NOU! Masterat la UNATC - Art of Game Design
UNATC „I. L. Caragiale” București a depus documentația necesară pentru acreditarea unui nou program de masterat: Art of Game Design, cu propunerea organizării admiterii în toamna anului 2018. Acest masterat, unic în România, ar veni în întâmpinarea necesităților de dezvolatare ale industriei de gaming din țara noastră.
cinetic.arts.ro






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
UNATC - National University of Theatre and Film 'I.L. Caragiale' · Matei Voievod Street, 75-77, Sector 2,Bucharest, Romania · Bucharest 021452 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp