Copy
Activiteiten en nieuws van Natuur- en Vogelwacht Rotta
Klik hier voor de online versie

Van 27 juli tot 5 augustus de TuinvlinderTelTiendaagse

Tel samen met je gezin, familie of vrienden de vlinders in jouw tuin, en geef je resultaten door. Zo maak je deel uit van het grootste vlinderonderzoek in Nederland en help je om de natuur in de Nederlandse tuinen mee in kaart te brengen.
Hoe werkt het ?
  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  • Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
  • Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kan je die doorgeven via een nieuwe telling.
Lees meer op de site van de vlinderstichting.



 

Vijf problemen voor vogels bij droogte en wat u kunt doen

Warm weer en vogels – gaat dat wel samen? Sommige vogels kunnen op onverwachte manieren last hebben van het warme weer.
Een top-5 van uitdagingen én oplossingen voor vogels.
  • Uitdroging
Het is van levensbelang voor vogels om voldoende toegang tot water te hebben. Met dit weer helpt u vogels enorm door een schaaltje of bord water op een veilige plaats aan te bieden. Dagelijks verversen is verstandig.
  • Droge, harde bodem
De bodem droogt uit en wordt hard. Vogels die voedsel uit de grond halen, zoals merels en grutto’s, hebben het nu moeilijk. Door een stukje van uw gazon vochtig te houden kunt u voor merels andere wormeneters in de tuin wél iets betekenen. Gebruik water dat u in de keuken opvangt in een bak in plaats van weg te spoelen.
  • Jonge vogels extra op proef gesteld
Toch is het belangrijk ze met rust te laten. Als het even kan, probeer er dan voor te zorgen dat de omgeving veilig is; houd de kat binnen en vraag anderen hetzelfde te doen. U kunt de vogels eventueel bijvoeren met eiwitrijk voedsel.
  • Minder muggen beschikbaar
De meeste mensen zullen het niet direct een probleem vinden, maar er zijn minder muggen beschikbaar doordat allerlei plekken (emmers, bloempotten, enz.) zijn opgedroogd. U kunt de insecteneters in de tuin helpen door wat meelwormen te voeren op uw voerplank (zie 3).
  • Stenen veel heter dan groen: tegel eruit, plant erin!
Een omgeving met stenen, asfalt en beton is véél warmer dan een groene omgeving. Door verdamping koelen planten en bomen de omgeving makkelijk vijf tot acht graden af. De béste manier om vogels te helpen bij warmte, is voorkomen dat het te heet kan worden. Zorg voor een groene, natuurvriendelijke tuin
Voor de uitgebreide tips, zie de site van Vogelbescherming.



 

Tip: Bijzondere bomen in Nederland

De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. De Bomenstichting wil bomen de ruimte geven en ze behoeden voor ondoordachte acties. Bomen zijn geen wegwerpproducten, ze geven zuurstof, schoonheid en schaduw. Bomen staan voor duurzaamheid. Veel mensen voelen zich betrokken bij bomen, bomen kennen een andere tijdsdimensie dan wij. Ze betekenen voor veel mensen ook emotie en geborgenheid.
Voor wie in Nederland blijft, bekijk de pagina “Topbomen in Nederland” van de bomenstichting eens. In juli 2017 is de eerste Top 10 van bijzondere bomen bekendgemaakt in Friesland. Nu is de site gevuld met elke provincie, elk met zijn eigen toplijst! Criteria om op de lijst te komen, waren o.a. leeftijd, geschiedenis, opgenomen in register en heel belangrijk: bezoekbaar of zichtbaar voor iedereen.
Bekende of minder bekende bomen, zoals de Kroezeboom (2x), de Troeteleik van Ulvenhout, de Juttepeer (Den Haag) of de bekende Breytenbachplataan (R’dam) zijn hier met foto en toelichting terug te vinden. Kortom de site geeft genoeg info om deze bijzondere bomen eens met een veldbezoek te vereren en gezien de leeftijd van een aantal “monumentale bomen” wacht niet te lang.




 

Rotta zoekt foto’s voor nieuwe kalender (inzenden tot 30 juli)

Heeft u mooie foto’s voor de nieuwe kalender 2019 van de levende natuur rond de Rotte?
We nodigen u van uit harte uit deze in te zenden. 
Uitgangspunten in de keuze van de kalenderfoto’s zijn:
  • liggend formaat (foto’s worden afgedrukt op liggend A4-formaat);
  • minimaal 1 mb in jpeg
  • we hebben een voorkeur voor foto’s  met de omgeving herkenbaar in beeld (vogels / dieren / planten in het landschap);
  • foto’s van de van nature voorkomende flora en fauna in het recreatiegebied Rottemeren;
  • bij voorkeur enkele foto’s van soorten(groepen) waarop het project Biodiversiteit Rottemeren  zich richt, te weten: visdief , oeverzwaluw, huiszwaluw, slechtvalk, oeverplanten, stinzenplanten;
  • bij voorkeur andere soorten dan dit jaar afgebeeld op de kalender.
De uitgave van deze kalenders is een actie uit het project Biodiversiteit Rottemeren. Hiermee willen we de natuur rond de Rotte promoten. Streven is uitgave van een kalender die zichzelf terugverdient  en zo mogelijk inkomsten oplevert voor de uitvoering van natuurmaatregelen uit het project Biodiversiteit Rottemeren.
Meedoen: Zend in vòòr 30 juli; mail-adres: rottemerenkalender@gmail.com
De selectiecommissie van Natuur- en Vogelwacht Rotta en Recreatieschap Rottemeren kiest vervolgens de foto’s voor de kalender.  Na de selectie krijgt u bericht welke foto’s zijn uitgekozen.





 

Agenda
2018


27 juli: Avondwandeling Koornmolengat
3 aug: : Avondwandeling Koornmolengat
4 aug: Rotta Rangers: Op zoek naar kriebelbeestjes
10 aug: : Avondwandeling Koornmolengat
17aug: : Avondwandeling Koornmolengat
24 aug: : Avondwandeling Koornmolengat
31 aug: : Avondwandeling Koornmolengat
Copyright © 2018 Natuur- en Vogelwacht Rotta


E-mailgegevens wijzigen | Afmelden Rotta Nieuwsflits

Email Marketing Powered by Mailchimp