Copy

- Turneringer -

August 2018

Turneringer i august
11-8. 19. Svendborg Open
24.-26.8. Malmö Open
30.8. KBgK vs Danmark


Kommende turneringer
1.9. DM for Damer 2018
1.9. Årets tøsedreng 2018
6.9. Holdturneringen 2018/2019 - Husk, at kampstart er kl. 19.00
9.9. Karmagammon - Ny i kalenderen
15.9. Åbne KBgK Mesterskaber
29.9. BG Halv Marathon - Udsolgt!
6.10. Hajfri Hygge-Cup 9.0
27.-28.10. DM Mix 2018
17.-18.11. Individuelt DM 2018

19.1 2019 Allstars 2018

DBgF om udvalgsposter

Af Katrine Pawlik, medlem af bestyrelsen

Logo af Gert K. Nielsen
Der blev efter Landsrådet sagt farvel til stærke frivillige kræfter, og sagt goddag og velkommen til nye frivillige kræfter.

Udvalgene ser herefter ud som følger:

Bestyrelsen
Heidi Munk Andersen (Formand)
Tommy Kean (Næstformand)
Michael Nielsen (Kasserer)
Lars Rosquist
Pernille Rosendal
Steen Grønbech
Katrine Pawlik

Vi mangler stadig to suppleanter, så skriv til bestyrelsen hvis du vil med ombord.

O&A
Axel Stemark (Formand)
Frederik Sevelius
Martin Foldager
Torben Hasseriis

Landholdsudvalg
Katrine Pawlik
Tommy Kean
Pernille Rosendal

IT-udvalg
Pernille Rosendal
Rene Andersen
Lene Espersen

Nordic-udvalg
Heidi Munk Andersen
Louisa Dahlin Friberg (Turneringsansvarlig)

Turneringsudvalg (TU)
Tommy Kean (repræsentant)
Henrik Bukkjær
Sanne Birch

Sponsorudvalg
Katrine Pawlik
Pernille Rosendal

Regeludvalg
Martin Jensen

Revisorer
Michael Schou
Irene Søndergård

Lige ved og næsten for det danske backgammonlandshold ved VM i Gibraltar 2018

Af Michael Weile, landstræner

Nederste billede, øverst fra venstre: Thomas Myhr, Freddie Noer, Karsten Bredahl, Thomas Kristensen og Peter Friberg
Helt nederst fra venstre: Michael Weile og Steen Grønbech
For 5. gang i historien skulle Danmark prøve kræfter med andre europæisk backgammonnationer til EM/VM for hold. De 4 første gange er det lykkedes Danmark at hjemtage medaljer (2 guld og 2 bronze), men den 5. gang, blev det kun lige ved og næsten.

Efter de 7 indledende runder, manglede Danmark kun én enkeltmandskamp, for at komme i semifinalen. Da den ikke kom i hus pga. et ærgerligt 1-4 nederlag i sidste runde til Østrig, skulle Danmark således i omkampe (DMP kampe mellem 5 nationer).

En kødrand af tilskuere
Vi startede som lyn og torden med en 5-0 sejr over Belgien, dernæst en flot 3-2 sejr over UK, et nederlag med 2-3 til Norge, og så skulle vi ”bare have en 3-2 sejr over Sverige, for at skulle spille semifinale.  Det lykkedes desværre ikke, og Danmark skulle således i omspil (igen), da Danmark og Sverige begge endte på 12 point efter de 4 runder.

Kristensen havde godt fat i Tenland
Det nye omspil så meget lovende ud da Danmark kom foran 2-0, og var rigtig godt inde på de 3 sidste brædder (vi skulle ”bare” vinde ét af dem). Thomas Kristensen havde godt fat i Thomas Tenland, som i et bagspil med kun 4 sek. tilbage på uret, formåede at sno sig uden om skud, tidspres samt voldsomt pres fra en kødrand at tilskuere, og vandt til stor glæde for det svenske hold. Flot indsats af den rutineret svenske elitedivisionsspiller fra Malmø.

Fire missede skud
I mellem tiden havde KB tabt en ret syg sekvens, hvor han var monsterfavorit, og således nu kun 2-2 og sidste bræt tilbage. Thomas Myhr havde lokket Kim Westerlund ud i en forfærdelig stilling, hvor Kim måtte afgive 4 skud for at komme ind med sine brikker i sit hjemland.

Desværre missede Myhr alle 4 skud (som hver og et havde været vindende), og tabte dermed den sidste kamp, for en dansk semifinaleplads.

Tekniske input
Flere tekniske input fra Gibraltar, kan med fornøjelse findes her: https://www.facebook.com/groups/Backgammonlandsholdsgruppe/permalink/1672739612834390/

For de der er på Instagram, kan man også følge det danske backgammonlandshold der. Her postes bl.a. billeder fra aktuelle turneringer m.m. Se de nyeste billeder fra Gibraltar 2018 her: https://www.instagram.com/danishbackgammonnationalteam/?hl=da

Thomas Tenland og Sverige vinder sølv til VM for hold

Af Taus Bøytler

Nederst fra venstre: Johan Bynell, Thomas Tenland, Aron Tendler, Sven-Olav "Svempa" Norén, Conny Eriksson og Kim Westerlundh
Det svenske backgammonlandshold leverede en fornem præstation, da de vandt sølv til VM for hold i Gibraltar. Nyhedsbrevet har talt med den svenske superstjerne Thomas Tenland om det flotte resultat.

Finalen blev en tæt kamp hvor I tabte knebent til Tyskland. Hvordan ser du tilbage på finalekampene?

Thomas: "Matchen mot hela turneringens största stjärna, Dirk Schiemann, var en VM-final, spelades på det exklusiva Geoffrey Parkerbrädet och streamades.

Lägg till att jag vände både 7-10 och 10-12C till seger med 13-12 i en rätt välspelad match, så förstår du att det var en av turneringens höjdpunkter för mig personligen.

När jag reser mig upp efter holmgången, ser jag att utöver min match är bara en av de övriga fyra slut! Rätt otroligt, sett till att min match hade gått hela vägen till DMP och att både jag och Dirk använt nästan all vår tid. Det var Aron som hade förlorat mot Jürgen Orlowski, och det stod alltså 1-1 totalt.

Conny vann sin match över Hellwag - 2-1 till oss! I de övriga två matchena hade Svempa och Bynell Volker Sonnabend respektive Ralf Jonas en bra bit nere i säcken. Tyvärr kravlade sig tyskarna dock ur bägge järngreppen, och kunde ta ledningen med 3-2 innan de två konsultationsmatcherna.

Den först avslutade konsultationsmatchen vann vi (genom Svempa, Bynell och Kim), och efter att tyskarna dubblat in vid ställningen 5-4/7 till dem i den sista matchen, så skulle allt avgöras där och då!

Vi fick ett skott i holding gamet vi spelade, men ingen etta hoppade ur koppen och vi fick nöja oss med silvret den här gången.

Trots att vi var otroligt nära att gå segrande ur VM-finalen, framförallt i singelspelet, kände jag ingen enorm besvikelse: vi hade ju kommit tillbaka från de döda och Tyskland vann väldigt rättvist - de hade dominerat turneringen från start till mål, och kanske också var dess bästa lag (de eller Danmark!).
"

Efter fem af syv runder var Sverige meget langt fra en semifinaleplads, men hvad var det så lige, der skete?

Thomas: "Vi såg att vi låg långt ner i tabellen, så vi beslutade att gå upp från ettans till tvåans växel. Resten var rätt naturligt:
  • Vi vann 10 av de sista 11 singlarna i gruppspelet.
  • Norge förlorade en helt avgörande DMP mot Tyskland, som de praktiskt taget hade vunnit. I ett förlorat race levererade motståndaren 66 efter 66 på beställning a la Bondfilmen Octopussy, och vände till seger.
  • England skulle slå Belgien med precis 3-2. Självklart hände det.

Med dessa formaliteter i hus var det enda vi behövde göra att vinna en DMP-turnering om en semifinalplats. Vi ställdes mot de fyra starka lagen England, Norge, Belgien och Danmark. Både vi och Danmark landade på 12-8 i matchdifferens och delade turneringssegern.

Därmed fick vårt svenska lag gå ut i ytterligare ett omspel, nu mot bara Danmark. Med Ernst Hugo Järegårds visdomsord från Riket dånande i bakhuvudet kunde vi inte annat än vinna med 3-2. Vi var klara för semifinal, och hade någon i detta ögonblick frågat mig om vi kunde gå på vatten,
så hade jag nog fan svarat ja.

Nästa dag slog vi Italien i semi - 4-3 efter DMP i den avgörande konsultationsmatchen. Vi var alltså klara för VM-final!
"

Sverige har ingen landstræner, så hvordan afgør I, hvem der skal på landsholdet?

Thomas: "Hittills har det varit på lite improviserad basis. Vi bekostar själva resan och boendet. Därför är det en så pass dålig affär för oss, att långt ifrån alla som är starka nog att spela för laget har råd eller vill.

Med hjälp av silvret i år och den publicitet för landslaget som det innebär, hoppas och tror vi att intresset för att vara med kommer att öka.
 
Förmodligen kommer laget därför nästa år att sättas utifrån BMAB-listan (error rate-världsrankingen), för att få en objektiv uttagning, men diskussioner pågår fortfarande i SBgFs styrelse
."

På den seneste ”Giant of Backgammon”-liste ligger du nu nummer 26, lige efter skrappe folk som Karsten Bredahl (25) og Sander Lylloff (24). Hvor højt er det realistisk, at du kan komme op på den liste?

Thomas: "2019 har jag en kampanj planerad som säger att den som röstar på mig som Giant #1 har gratis entry, hotell och bye i första rundan i Malmö Open.

Kan jag bara få Switon och några till att nappa på det lockbetet så bör jag kunna passera Sander, med tanke på att han trots allt knappt spelar backgammon. Men SGM Bredahl - nej, där stoppar det. Så nummer 25, då!
"

I holdturneringssæsonen 2017/2018 sluttede Malmö som nummer seks i elitedivisionen. Hvilke forventninger har du til den kommende sæson?

Thomas: "Prispengarna från pokalturneringen återinvesterade vi direkt i spelartruppen: Joachim Lindgren är klar för comeback i Malmö BgK 2018/2019!

Med andraplatser i pokalturneringen och VM färska i minnet vill ju hjärtat gärna tippa seger, men hjärnan ger svaret: vi blir tvåa.
"

Kampen om Christiania

Af Mathilde Stenhøj Schmidt

Nederst til højre: Thomas Werle overvejer situationen
Fotos: Matilde Stenhøj Schmidt
Som de fleste i backgammonmiljøet ved, så har cafeen, restauranten og baren Nemoland på Christiania to hold, i henholdsvis 1. og 3. division, men hvad sker der ellers på Christiania på backgammonfronten?

Hæsblæsende kampe
Der udkæmpes daglige drabelige slag rundt omkring på fristaden, der fejrer sin 47. fødselsdag i september, og det er naturligvis over backgammonbrætterne de til tider hæsblæsende kampe foregår.

Der findes forskellige cafeer og værtshuse på Christiania, og hver søndag spilles der 50 kr.s’ turnering på værtshuset Woodstock, og her har en ”sovende” Nemospiller i løbet af sommeren genoplivet lysten til at spille turneringer.

Glem alt om rating og PR
Det drejer sig om den uhyggeligt stærkt spillende Thomas Werle, der foruden Pia Jeppesen, Pernille Rosendal og undertegnede (alle undtaget Pia spiller for Nemo), er begyndt at træne til holdturneringen starter op igen, ved at tage på Woodstock om søndagen, og glemme alt om rating og PR.

Teamet har gjort det godt siden de startede i slutningen af juni, Pernille har to gange tabt finalen (altså.. hey, hun blev nr. 2) , og Werle brillerede ved at vinde turneringen, første gang pigerne havde slæbt ham med.

Røgfyldt værthus og tossede ældre kvinder
Turneringen, der oftest ledes af manden med DBgF medlemsnr. 1, Michael Sørensen, foregår på det røgfyldte værtshus, og kan man ellers koncentrere sig i larmen fra berusede inuitter og lettere tossede ældre kvinder, så er der en charme ved igen at spille backgammon, som da de fleste af os startede, tilbage på den skumle bar, eller i solen på Nemoland.

Uanset hvor man går hen, finder man backgammonspillere på alle niveauer, i alle aldre og i alle farver og udformninger.

22 års erfaring
Tilbage på Nemoland i 1996, siddende i solen ved at af de farvestrålende bordebænkesæt, spillede jeg, 16 år gammel, mit første slag backgammon på Christiania. Jeg har siddet der siden, udenfor på Nemo – hver evige eneste sommer, og spillet backgammon med mine venner i 22 år, alt imens ”backgammonnørderne” har siddet indenfor om vinteren.

Kendte ikke til DBgF
At der eksisterede et backgammonforbund eller en holdturnering anede jeg ikke, før i efteråret 2017. Netop fordi vejret nu ikke længere var til de sædvanlige ”fredagsmøder” med en god kammerat, og fordi han i øvrigt var træt af at tabe (vi troede fejlagtigt jeg var ret god), så googlede vi hvad mulighederne ellers var.

Backgammontosse og Nemo-spiller
Og for at gøre en lang historie ultrakort: Her er jeg, Backgammontosse og nu Nemo-spiller, med missionen om at udbrede vores noble sport til alle andre der som mig, tåger rundt i uvished. Uvished om både PR, turneringer og måske endda dobbeltterningen.

Karmagammon
Derfor er det mig en usædvanlig stor glæde, at Pernille Rosendal, medlem af DBgFs bestyrelse, har haft lyst  til at hjælp med at få en turnering op at stå på Nemoland. Vi vil derfor, i samarbejde med Nemoland invitere alle til: KARMAGAMMON 9-9-18

Format og formel invitation følger på facebook og forbundets hjemmeside, men kort vil der være brunch og registrering mellem kl. 10 og 10.45 hvorefter turneringen sættes i gang, i to rækker:
  • En håbefuld række, for folk med en rating under 1009, til 50 kr og 5 kr til karmamammon
  • En stjernerække for alle andre, til 100 kr og 10 kr til karmamammon.
Gammonglæde og god karma
Registreringerne går ubeskåret til et godt formål, og vi håber at sprede gammonglæde og god karma. Der udlejes dagligt et backgammonspil 100 gange alene på Nemoland i sommerperioden, og alle de folk håber vi at kunne gøre interesserede i forbundet og backgammon på ”vores” måde.

Udvide horisonter
Christiania er et hyggeligt sted med plads til netop den mangfoldighed vi har i backgammonforbundet, og ved at kombinere begge verdener, håber vi at åbne øjnene og udvide folks horisonter.

I den gode karmas navn er der udover pengepræmier også også et Nemoboard på højkant til vinderen, og naturligvis en KARMAGAMMON T-Shirt.

Backgammon i Ringe Stationsbygning

Af Kenny Nissen

Hygge og skarpe doblinger i Ringe Stationsbygning
Fotos: Kenny Nissen
Ringe er en stationsby lige midt på Fyn. Der er lidt over 5000 indbyggere, og en lille fin bykerne. Motorvejen fra Odense til Svendborg løber lige forbi, og der er hele to afkørsler – N og C. Svendborgbanen har halv- og heltimesdrift, og mange pendler til Svendborg og Odense hver dag.

Ringe er nok mest kendt for den hedengangne Midtfynsfestival, og så er byen hovedsæde for Rynkeby Juice, Gislev Rejser og Nassau Door.

Ved årsskiftet overtog min kæreste og jeg, og vores 5 sammenbragte børn,  et stort hus 200 meter fra stationen. Jeg har min daglige gang henne omkring den nedlagte stationsbygning, da mine børn pendler i skole i Svendborg.

Inspireret af Absalon
Når man er tilflytter, så udforsker man ofte mulighederne i lokalområdet. Vi skyndte os at melde os ind i facebookgruppen ”Det sker i Ringe”, og hurtigt var der et opslag der fangede vores interesse: Nytilflytterne Rikke og Martin havde lejet sig ind i DSB´s tomme stationsbygning, og ville gerne omdanne den til et lokalt medborgerhus med alverdens spændende events: Musik, fodbold på storskærm, loppemarkeder o.s.v.

Vi deltog i et par ”højt til loftet”-møder, og da jeg jo havde set successen i Absalon i København, bød jeg hurtigt ind med backgammonturnering og undervisning.

Undervisning og turnering
Som sagt, så gjort. Der er turnering hver tirsdag i Odense, og hver søndag i Svendborg. Torsdag blev hurtigt et naturligt valg, så vi kunne tiltrække spillere fra de andre byer.

For at starte blødt, besluttede jeg at det skulle være hver anden uge, og da min datter Oline på 11 år også spiller, passede det fint at jeg arrangerede det i mine ”børneuger”.

Lokale begyndere skulle jo aktiveres og ”indfanges”, så derfor blev formen: En times undervisning, og derefter turnering, hvor så de etablerede spillere kunne være med. Indskuddet på 50,- blev nøje udvalgt, så alle kunne være med. DBgF sponsorerede 4 caféspil, og så var vi ligesom kørende!

Fantastisk fremmøde
Turneringerne blev flashet hårdt på facebook, og plakater sat op i vinduerne, så alle pendlerne kunne læse dem. Jeg stillede også op til interview i Fyens.dk, og fik fortalt en masse om backgammon.

3. maj slog vi dørene op for første gang. 2 nye havde fundet vej til undervisning, og hele 10 spillere fra Svendborg og Odense dukkede op. Det var en god start, men de næste tre gange var der kun tilsammen to nye, og noget færre spillere fra nabobyerne. Tak til Niels Skov Larsen fra Svendborg, der har været der alle gange:)

Syv nye DBgF-medlemmer
Vedholdenhed er jo en vigtig ting, og jeg var fuldt ud klar over at sommeren ikke var den optimale periode for at drive noget nyt i gang. Men så kom belønningen: 28. juni stod der 6 nye spillere til undervisning, og en 7. der have været der gangen før, dukkede op til turneringsstart.

Og minsandten om ikke én af de nye, Birgitte Andersen, kom helt til finalen blandt de 11 deltagere. Alle 7 virkede motiverede for at fortsætte med at spille, og til turneringen 2 uger efter – midt i sommerferien – var 3 af dem med igen. Og alle 7 har fået DBgF-nummer:)

Status er nu i skrivende stund
•    Fra 9. august bliver der turnering HVER uge kl. 18.30, men undervisningen fra 17.30 bliver droppet. Hvis der opstår behov for undervisningsrækker, så planlægger vi dem i stedet løbende.
•    Jeg har oprettet en facebookgruppe ”Backgammon i Ringe”, hvor vi kan kommunikere internt
•    Taadaa: Vi opretter et hold i 2. division i næste sæson
•    Og mon ikke der på et tidspunkt bliver arrangeret en regional turnering? Vi kan sagtens rumme 60-70 spillere i lokalerne, og med placering 20 meter fra trinbrættet, og gratis parkering, så kan det vel kun blive en succes!

Fortsættelse følger – stay tuned!

Jens H. Christensen: "Jeg synes,
vi har holdet til oprykning til 1. division"

Af Taus Bøytler

Jens spiller ofte i Absalon om tirsdagen
Fotos: Henrik Biering
Han er ubesejret i elitedivisionen. Og han vil meget gerne rykke op i 1. division. Nyhedsbrevet har mødt Jens Hareskov Christensen fra Lødigt II til en snak om den kommende sæson i holdturneringen med videre.

I har gennem flere sæsoner flirtet med oprykning til 1. division, men oprykningen lader vente på sig lidt endnu. Bliver det i sæsonen 2018/2019, I gør alvor af det og rykker op?

Jens: "Ja, vi har været i play off tre år i træk uden at rykke op, så lad os bare sige, at nu har vi prøvet det. Jeg synes, vi har holdet til oprykning til 1. division, men vi skal nok gå efter direkte oprykning, hvis det skal lykkes. Det kommer til at handle om styrken på nedrykkerne fra 1. division, tror jeg."

Din kaptajn er den folkekære Louisa Dahlin Friberg. Hvordan vil du beskrive hende som kaptajn?

Jens: "Louisa har organisatorisk talent, er piv-sød og god til at spille bg. Hvad mere kan man ønske sig af en holdkaptajn. Hun tager initiativ til at organisere sociale arrangementer for hele Lødigt. Hun er vigtig for hele Lødigt."

I sidste sæson spillede du en enkelt kamp for Lødigt I, der sidenhen blev Danmarksmestre. Da Lødigt spillede 2-2 ude mod Temple, vandt du din kamp over stormesteren Klaus Switon. Hvordan husker du tilbage på den oplevelse?

Jens: "Min første og eneste kamp i den bedste række. Ubesejret i eliten er noget de færreste har på deres CV. Jeg husker ikke meget fra kampen, andet end at Switon var hyggelig at spille mod, og at det var mig, der havde heldet.

Jeg har siden mødt ham i CL 2017 og dette års Sommercup. Begge gange var heldet også på min side af bordet.
"

Hvem ser du som jeres største konkurrenter i 2. division i den kommende sæson – og hvorfor?

Jens: "Jeg følger ikke så meget med i, hvad der sker på de andre hold. De andre år har vi hovedsagligt kæmpet mod dem, der endte med at rykke op. Jeg vil gætte på, at nedrykkerne fra 1. division, bliver vores sværeste modstandere. Men i år er ingen dem stærke nok. Vi rykker op."

Hvad er det fedeste ved at spille backgammon på turneringsplan?

Jens: "Det er bare fedt at spille backgammon. Kombinationen af held (som jeg har fået min del af) og tankevirksomhed (som jeg arbejder på), er fascinerende og passer perfekt til mig.

Mine bedste turneringsresultater har jeg haft indenfor de sidste 2 år, og det gør det altså ikke mindre sjovt at spille bg, når det går godt.
"

Joaquim Marquès Nielsen erobrer Bali

Af Taus Bøytler

Joaquim er både dygtig til at spille og bygge backgammon
Fotos: Joaquim Marquès Nielsen
Kære læser
Her kan du læse den fantastiske beretning om, hvordan KBgK-spilleren Joaquim Marquès Nielsen har udbredt kendskabet til backgammon på Bali.

God læselyst!

Bali Backgammon (dansk)

Bali Backgammon (engelsk)

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp