Copy
Newsletter RNDR nr. 8/2018
View this email in your browser
                             
CUPRINS                                                          NEWSLETTER AUGUST/2018
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa dumneavoastră de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
 
INFORMAȚII UTILE
  DESCHIDERE SESIUNE SUBMĂSURA 4.1

În intervalul 3 septembrie 2018 – 31 decembrie 2018, se derulează sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricolesectorul zootehnic.
 
De asemenea,din 3 septembrie 2018 și până pe 31 martie 2019, se desfășoară sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” (pentru întreg teritoriul național), componentele sector vegetal, ferma de familie şi ferma mică.
Detalii (anunț deschidere sesiuni) aici: http://bit.ly/anuntsesiunesM4-1
 LANSARE SESIUNE SUBMĂSURILE 6.2 ŞI 6.4 ITI DELTA DUNĂRII

Tot în perioada 3 septembrie – 31 decembrie 2018, se desfășoară sesiunea de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsurile 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunării.
Anunț deschidere aici: http://bit.ly/anuntsesiuni6264
 SESIUNE ÎN DERULARE SUBMĂSURA 3.1!

Începând din 2 august și până pe 31 decembrie 2018, se pot depune Cereri de finanţare pentru submăsura 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Detalii aici: http://bit.ly/anuntsesiune3-1
 SESIUNE ÎN DERULARE SUBMĂSURA 4.2!

Tot începând cu luna august - 03 august 2018 și până pe 31 ianuarie 2019, se desfășoară sesiunea de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” aria de aplicabilitate - naţional, inclusiv teritoriul ITI - Delta Dunării din Programul Național de Dezvoltare Rurală  http://bit.ly/anuntsesiunesM4-2 .
 NEWSLETTER PEI-AGRI AUGUST 2018 ÎN ROMÂNĂ

În cadrul secțiunii EIP-AGRI Newsletters de pe site-ul EIP-AGRI, cât și în secțiunea PEI-AGRI a site-ului rndr.ro, puteți citi în limba română numărul 60 aferent lunii august 2018.
Link aici
 ACTUALIZARE SECȚIUNE LEADER – WEBSITE RNDR

În cadrul website-ului rndr.ro, secțiunea LEADER, a fost publicată versiunea în limba română a Manualului privind evaluarea CLLD pentru GALuri și FLAGuri.
De asemenea, în aceeași secțiune au fost publicate listele privind FLAG-urile (grupurile de acțiune locală pescărești) și GAL-urile urbane. Link secțiune aici: http://www.rndr.ro/leader.html
  RAPOARTE ȘI DOCUMENTE ACTUALIZATE PE SITE-UL AFIR


Au fost publicate următoarele rapoarte de selecție, evaluare și de contestație:
  • Raportul de Selecție aferent submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” etapa 4, sesiunea 02/2017
  • Raportul de Selecție aferent submăsurii 16.4a „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol”, sesiunea 01/2017,
  • Raportul de Contestații aferent submăsurii 4.2Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/  sau dezvoltarea de produse agricole”- Schema de ajutor de stat GBER, etapa 5, sesiunea 01/2017,
  • Raportul de Contestații aferent submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/  sau dezvoltarea de produse agricole”- Schema de ajutor de stat GBER, etapa 4, sesiunea 01/2017,
  • Raportul de Contestații lunar aferent submăsurii 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”, etapa 3, montan și național, S01/2017,
  • Raportul de Contestații aferent submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” etapa 3, zona montană , sesiunea 01/2017.
Acestea se află în cadrul secţiunii „Rapoarte și liste”, respectiv "Rapoarte de selecție", "Rapoarte de evaluare" și „Rapoarte de contestații” .

Alte informații de interes:

  •  Anexa 13 – Lista cu stupine de elite si stupinele de multiplicare autorizate de ANZ (pe site se regăsește sub denumirea Anexa 13 Lista Asociatiilor acreditate de ANZ – Completare).

Aceasta se află în cadrul secțiunii Investiții prin PNDR, paginile aferente submăsurilor 6.1 și 6.3

  • Cele mai recente versiuni ale Ghidului de implementare și Manualului de procedură aferente submăsurii 19.4 prin care se acordă sprijin nerambursabil pentru cheltuieli de funcționare și animare ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL),
  • Versiunea 05 a Manualului de procedură și Versiunea 03 a Ghidului de implementare pentru sM 19.2 „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” - în sectiunea Informatii Generale >> PNDR >> Investitii prin PNDR >> M 19 - LEADER >> sM19.2 - Acțiuni în strategia de dezvoltare locală
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 GRUPUL TEMATIC SATE INTELIGENTE

Începând cu 4 octombrie, continuă seria întâlnirilor Grupului de Lucru Sate inteligente.
Subiectele propuse spre dezbatere vor viza strategii de mobilizare și responsabilizare a comunităților rurale și metode de sprijinire a abordării sate inteligente la nivelul statelor membre.
Mai multe detalii aici

 GRUP TEMATIC BIOECONOMIE

Din 9 octombrie 2018, sub coordonarea Rețelei Europene pentru Dezvoltare Rurală (ENRD), vor începe lucrările Grupului de Lucru Tematic Bioeconomie.
Grupul de Lucru va aborda subiecte precum valoarea adăugată, dezvoltarea economică și locurile de muncă produse prin bioeconomie.
Mai multe detalii și înscriere aici.
 IMPLEMENTAREA LEADER/CLLD: PĂRERILE GALurilor

Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD) a realizat în noiembrie 2017 și publicat recent rezultatele chestionarului adresat Grupurilor de Acțiune Locală din Statele Membre.
Din România, la chestionar au participat 19 GALuri, respectiv 2,7%, comparativ cu 83 GALuri din Spania și 28 din Polonia.
Link către rezultatele chestionarului adresat GALurilor
EVENIMENTE NAȚIONALE
 CONVENȚIA EUROPEANĂ A MUNTELUI LA VATRA DORNEI

În perioada 25 – 27 septembrie 2018, Euromontana organizează în colaborare cu Agenția Zonei Montane, cea de a 11-a ediție a Convenției Europene a Munților la Vatra Dornei.
Evenimentul, organizat în contextul Anului Centenar 2018 și Anului European al Patrimoniului Cultural, va avea ca temă Patrimoniul cultural, motor al creativității, inovării și dezvoltării socio-economice pentru viitorul zonelor montane.
Detaliile despre eveniment și agenda inclusiv în limba română, pot fi consultate aici .
 CONCURS FOTO FRANCO-ROMÂN: PAC-PENTRU MINE, CE ÎNSEAMNĂ?

Cu ocazia centenarului Marii Unirii, dar și al finalului Primului Război Mondial, dar și a președinției UE a României din ianuarie până în iunie 2019, Franța și România consolidează legătura lor istorică prin intermediul unor evenimente culturale și economice susținute prin Sezonul Franța-România.
 
Un asemenea eveniment este și concursul foto organizat în Franța și România începând cu luna august și până în luna octombrie 2018, pe tema “Politica Agricolă Comună, pentru mine, ce înseamnă?
Concursul este deschis studenților francezi și români care au o formare agricolă și de dezvoltare rurală și continuă schimburile intense care au avut loc între Franța și România.
 
Participanții trebuie să trimită din 20 august până în 20 octombrie 2018 la miezul nopții, o fotografie făcută de ei prin e-mail la adresa: PAC.FR.RO@gmail.com .
 
Fotografia trebuie să ilustreze una din cele 3 categorii ale concursului:
  • Reînnoirea generațiilor în zona rurală;
  • Agricultură/pădure și mediu;
  • Agricultură și alimentație;
și va fi însoțită de titlu, o scurtă descriere în franceză sau română care să nu depășească 140 caractere, data și numele locului în care aceasta a fost făcută.
Juriul este format din 3 fotografi români (Sorin Onișor, Dan Mirica și Raluca Ene) și 3 fotografi francezi (DICOM din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației/Xavier Remongin, Pascal Xicluna și Cheick Saidou).
Mai multe detalii aici.
 REUNIUNEA SATELOR - ADUNAREA ANUALĂ A SATELOR UNITE ALE ROMÂNIEI!

Peste 700 de artiști tradiționali, muzicieni, meșteri, dansatori, persoane active în promovarea culturii tradiționale românești s-au adunat/au participat în zilele de 18-19 august la Săpânța, cu ocazia Reuniunii Satelor.
 
Cei 700 de participanți fac parte din 45 delegații reprezentând 30 de județe, care au străbătut țara pentru a ajunge la Cimitirul Vesel - "unde se agață harta în cui".
Două delegații speciale au reprezentat Republica Moldova - cu 55 de primari și un grup de români din regiunea Vojvodina (Voivodina) - Serbia. 
 “SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI” este un proiect de promovare a culturii tradiționale a României, pornit în 2018 - anul Centenarului și menit să continue pe termen lung.
 
Este un apel către comunitățile rurale: “Uniți, suntem mai puternici! și o chemare adresată publicului urban: “Veniți să descoperiți sătenii Europei!”
 
Organizatorii acestei prime ediții au fost Consiliul Județean Maramureș  cu sprijinul Asociației Interculturale de Tradiții, sub patronajul Ministerul Culturii și Identității Naționale. 
Printre parteneri se numără ACoR, CALM, FNGAL, UBB si UNCJR. 
Proiectul oferă posibilitatea oricărei comunități rurale de a promova propriul micro-eveniment pe Harta Unirii și de a propune găzduirea adunării anuale "Reuniunea Satelor" de un alt județ în fiecare an. 
Pentru mai multe informații, vizitați http://sateleunitealeromaniei.ro/
 FESTIVALUL MEȘTERILOR POPULARI, EDIȚIA A 8-A

În perioada 21-26 august  2018, în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu , a avut loc Festivalul Meșterilor Populari, ajuns la cea de a opta  ediție. Cei 42 de meșteri participanți din diverse județe au expus produse tradiționale de ceramică, pielărie, lemn, podoabe, ouă încondeiate, zgărdane, pictură pe sticlă, pictură țărănească, vioară cu goarnă, cusături și sculptură.
 
Ne bucurăm că am reuşit să aducem la Târgu Jiu şi în acest an meşteri deosebit de valoroşi.
Cu toate că vorbim de un târg dedicat meşterilor din Oltenia, avem invitaţi şi din alte zone cu tradiţii bogate. Este bine că vor avea de unde să aleagă cumpărătorii produse de calitate, lucrate manual”, a declarat Ion Cepoi – șeful Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. 
Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Consiliul Județean Gorj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu.
 FESTIVALUL BRÂNZEI ȘI ȚUICII DE LA RĂȘINARI

Primăria comunei Rășinari, județul Sibiu, în parteneriat cu GAL Mărginimea Sibiului și RNDR a organizat în perioada 25-26 august 2018, la Valea Ștezii, Festivalul Brânzei și al Țuicii.
Festivalul a cuprins atât demonstrații gastronomice, ateliere tematice pentru copii și adulți, cât și un seminar cu tematica Produse tradiționale în Mărginimea Sibiului.

La întâlnire au participat producători agricoli din Mărginimea Sibiului, oficialități din comunele învecinate și din județul Neamț, reprezentanți din teritoriu și de la centru ai Ministerului Turismului și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, invitați din Republica Moldova -comuna Corjova și din Slovacia, reprezentanți ai GALurilor și ai asociațiilor din Mărginimea Sibiului.
 
În cadrul seminarului au fost dezbătute teme precum implementarea Indicației Geografice Protejate (IGP) și standardele de calitate, mențiunea de calitate “produs montan”, Legea muntelui, printre invitați numărându-se  consilieri al Ministrului agriculturii, Agenției Zonei Montane și ai CDRJ Sibiu.

Totodată, în cadrul discuțiilor cu cei peste 20 producători au fost prezentate măsurile PNDR, modalitățile de dobândire a mențiunii de calitate “produs montan” și etapele privind înregistrarea produselor ca indicație geografică protejată.
CALENDAR
  10 septembrie 2018
Conferința Regională PNDR
Regiunea Sud-Est

Brăila 
detalii aici...
 19-22 septembrie 2018 
 11-12 septembrie 2018 
Grupul de Lucru LEADER
Craiova

detalii aici...
 22 septembrie 2018 
Ziua Europeană a Comunităților Durabile
detalii aici...
 
 12-13 septembrie 2018
LEADER RELOADED
Evora - Portugalia
detalii aici...
 21-23 septembrie 2018
Festivalul Filmului Rural
Omegna și Miasino - Italia
detalii aici...
 25-27 septembrie 2018
A 11-a ediție a Convenției Europene a Munților
Vatra Dornei - România
detalii aici...
 24-25 octombrie 2018
Atelier de bune practici: 
Abordări privind evaluarea impactului socio-economic și al PNDR în 2019

Varșovia - Polonia
detalii aici...
-
Editat de: 
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
 26-29 Septembrie 2018
LEADER Reloaded
Evora - Portugalia
detalii aici...
Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.

Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp