Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser


 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Webb
Webb
Email
Email

 
Creaza pedagogträff för förskola-gymnasium 
 
Suveränt digitalt, skapande och motiverande, webbaserat verktyg som du har tillgång till via ert medlemskap hos AV Media Skåne. Betalt och klart! 

I Creaza kan pedagoger och elever skapa arbeten i form av bland annat tecknade serier och tankekartor.

I verktyget Cartoonist ligger fokus på digitalt berättande genom skapande av tecknade serier och filmer. Cartoonist består av många olika teman som i sin tur innehåller bakgrunder, karaktärer och rekvisita. 

I verktyget Mindomo skapar man tankekartor och presentationer med text, länkar, videos och ljud. Man kan även samarbeta i realtid.

Läs mer och anmäl dig här, senast måndag den 27 augusti!

Välkommen på jubileumsfest!

AV Media Skåne och UR håller ett gemensamt jubileum - kom och fira med oss den 3 oktober! Vi bjuder på trevligheter som föreläsningar, seminarier, fika och mat. Allt är gratis!

Var? På Finjagatan 44 i Hässleholm.
När? 3 oktober kl 14.00-20.00
Varför? I år fyller AV Media Skåne 20 år och UR 40 år!
Vem? För personal inom utbildning

Träffa experterna från Creaza, Kikora och Muzzy Club för att få veta mer om de tjänster som vi har i Mediekatalogen. Inspera kommer att vara på plats för att informera om kunskapsmätning och bedömning. Helén Lilja från Regionmuséet Kristianstad kommer för att berätta om hur du kan använda deras studielådor som kunskapskälla i skolan. Alicja Björk berättar om animering av film och hur man bygger en berättelse. Malin Andersson berättar om filmskapande i skolan utifrån egen dokumentär. Lyssna till Johan Müllern-Aspegren som informerar om hur man använder micro:bits i undervisningen. Filmpedagogen Jim Nilsson delar med sig av sina bästa tips för ett lyckat filmprojekt och Sara Bruun berättar hur man kan använda litteratur i sin undervisning. Maja Magnusson, från RUM 213, finns också på plats för att svara på frågor om hur det är att vara barnskådespelare och så bjuder Beppe Singer, känd som programledare till UR:s populära "Tiggy testar" och "Labba", på en lite längre föreläsning vid två tillfällen.

Denna jubileumskväll kommer vi också att inviga vårt nya Makerspace - "MakerBox"!

Program med anmälan och tider för seminarier och föreläsningar kommer inom kort - missa därför inte nästa nyhetsutskick!

Vi påminner om de nya rutinerna för retur av film

Från och med höstterminen kommer vi att skicka ut filmer på DVD med post och ni kommer att få returnera på samma sätt.

Det strömmande utbudet har ökat och fler och fler använder det - med detta väljer vi att spara in på körning och miljö! Men vi vill ju att ni fortfarande ska kunna använda de filmer som endast finns med visningsrätt på DVD, så...

1. Vi skickar ut filmen du bokar direkt till din arbetsplats!
2. Du skickar tillbaka filmen senast det datum som står på följesedeln.
3. Lägg i kuvertet du fick filmen i och klistra på returetiketten.
4. Lägg kuvertet på närmaste brevlåda.
Klart!


Ny termin, nya utbildnigsklipp

Kika i Eduklips nya katalog för att ta del av höstens nya utbildningsklipp som nu finns tillgängliga i Mediekatalogen!

Utbildningsklippen i Mediekatalogen kommer från Eduklips “klippbank” med flera hundra olika klipp, tillgängliga för både lärare och elever. Varje termin fylls det på med nya aktuella utbildningsklipp, så håll utkik bland “nyheter” eller titta i katalogerna för att ha koll på senaste nytt!

Eduklips erbjuder tre slags utbildningsklipp:

  • Egenproducerade, unika utbildningsklipp.
  • Inköpta utbildningsklipp från svenska eller utländska producenter, som anpassats efter den svenska läroplanen.
  • Klippbanken – utbildningsklipp utifrån material från tidigare utgivna filmer av Solfilm Media och Kunskapsmedia. Alla klipp har gåtts igenom och anpassats för Eduklips.
I Mediekatalogen hittar du samtliga utbildningsklipp från Eduklips!

En film om grooming

"Jag tror jag är lite kär i dig" bygger på verkliga händelser, på kända och okända fall där framför allt unga flickor råkat väldigt illa ut.

Föräldrar och lärare är många gånger ovetande om vad barn och unga gör och vilka de har kontakt med när de surfar på nätet. Hur ska vi då kunna skydda våra barn och hur ska vi prata med dem om det här?

Jag tror jag är lite kär i dig handlar om Nadja, en helt vanlig tonårstjej. I filmen träffar hon en kille, William, på nätet. Först flörtar de och skickar oskyldiga meddelanden till varandra, men William vill snart mer. Nadja låter sig övertalas att skicka en lättklädd bild, och därefter tar det inte lång tid förrän situationen urartar. Många tror att grooming handlar om att någon under en längre tid, veckor eller månader, bygger upp ett förtroende hos ett barn, och att detta förtroende gradvis går över i ett utnyttjande. I själva verket kan det gå blixtsnabbt.

Till filmen finns en lärarhandledning med diskussionsfrågor att jobba med i klassrummet. Diskussionsunderlaget är framtaget i samråd med Ulrika Rogland. Filmen riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt, och ska endast ses i en lärares eller annan vuxens närvaro.

I Mediekatalogen hittar du även filmerna Escape, Autografen och Revolution från Stiftelsen Aktiv Skola. Korta filmer som fungerar som underlag för diskussion kring väldigt aktuella ämnen som nätmobbning, mobbning och hälsa.


Filmsamtal och filmskapande med Malin

Malin Andersson kan anlitas till att visa sin dokumentärfilm Blodssystrar i skolan, för årskurs 7-9, och hålla i samtal efter filmen.

Det går utmärkt att knyta filmvisning av Blodssystrar med värdegrundsarbete i klassrummen och kombinera filmen med praktiskt filmarbete där eleverna på olika sätt kan närma sig eget filmskapande, antingen i dokumentär form eller fiction.

Upplägget bestäms med fördel i samarbete med ansvarig lärare och förankras gärna i det ordinarie skolarbetet i form av teman. Exempel på teman där filmarbetet kan vara en förlängning och fördjupning av det vanliga skolarbetet är mänskliga rättigheter, tolerans, allas lika värde – alltså alla möjliga värdegrundsfrågor.

Dokumentärfilm är ett fantastiskt verktyg att använda i skolan - för att vidga vår syn på världen och få tillgång till berättelser som vi annars aldrig fått höra, för att upptäcka att vi som människor är mer lika varandra än vi tror, var än i världen vi lever eller är födda, för att få nycklar till diskussioner om samhället vi lever i, i en tid då empati, medmänsklighet, kunskap och fakta är viktigare än någonsin.

Kontakta Malin eller oss för mer information!

Redovisa riksdagsvalet?
 
Vi kommer ut och hjälper er arbeta med riksdagspartier och riksdagsvalet i Creazas digitala verktyg Cartoonist.

Creaza har skapat temat "Sverige i dag" just för valet i höst. Det enda som krävs för att använda Creaza är en device, fungerande internet och inlogg i mediekatalogen. Vi har gjort upp ett arbetsmaterial som ni gärna får använda er av. 

Hör av dig till Eva Martinsson om du vill att vi kommer till din skola!
Vad ska du och din klass läsa?

Nu finns det 700 olika boklådor med svensk skönlitteratur att låna.

Utöver de svenska titlarna finns det boklådor på engelska och några enstaka lådor på tyska och franska samt temalådor med olika faktalitteratur i. Hör av dig till Eva Martinsson om du vill ha tips på litteratur till dig och din klass.
Utbudet på boklådor hittar du här. Boklådorna går att sortera upp efter språk och stadium.
Boken på duken / Läs en film
Den lille prinsen

Varför värderas tillvaron med hjälp av siffror? Eller dömer efter utseende, när den sanna skönheten ju inte går att se med ögonen? 

Mitt ute i Saharaöknen, där en pilot tvingats nödlanda sitt flygplan, dyker en liten prins upp från ingenstans. Det tar lite tid för dem att förstå varandra. Men så kommer också den lille prinsen från en annan planet, där hans ros väntar på honom. 

Boka böckerna och se filmen här.
Nyheter!

 

 

 

 

 

 
Share
Tweet
Forward
Copyright © | 2018 | AV Media Skåne | All rights reserved

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera






This email was sent to <<E-post Adress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AV Media Skåne · Finjagatan 44 · Hässleholm 281 51 · Sweden