Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat we via LinkedIn gelinkt zijn, en/of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,


VERGADEREN, nuttig, noodzakelijk, of tijd verspillen? Daarover verschillen de meningen. In mijn werk zie ik regelmatig dat er wel erg veel vergaderd/overlegd wordt en het zeer de vraag is of dat allemaal effectief en efficiënt is. In deze nieuwbrief tips en suggesties om minder tijd met vergaderen te verliezen. 

Brisk Advies bestaat dit jaar 10 jaar. En wie jarig is trakteert. Dat doe ik door verspreid over dit jaar aan mijn bekenden 10 nieuwsbrieven te versturen. Dit is nummer 7. In iedere nieuwsbrief vind je informatie over een interessant timemanagement onderwerp met handige tip. En onder de vergadertijgers verloot ik deze keer een 2-tal boeken: "Vergaderen niet doen" van Ellen de Bruin en "Ongewoon goed vergaderen" van Rob de Haas. Meeloten? Meld je dan voor 5 september a.s. via contact@briskadvies.nl. 

Inspirerende vergaderingen toegewenst!

Hartelijke groet,
Anke Algera 
 

Vergaderen

Vergaderergernissen zijn er vele: te laat beginnen en altijd uitlopen van de vergadering, ongeïnteresseerde deelnemers, voor de zoveelste keer een agendapunt doorschuiven, die ene collega die altijd het woord voert en die andere die nooit wat zegt. Dat vergaderingen niet soepel lopen kan zijn oorzaken op meerdere niveaus hebben.
Organisatorisch kan er wat mis zijn. Voorbeelden hiervan zijn: geen agenda, veel te laat de datum en de agenda van de vergadering doorgeven, de gewoonte om altijd 10 minuten te laat te beginnen waardoor mensen ook al beginnen met 10 minuten te laat te komen. Wat herken je bij je eigen vergaderingen? 
Procesmatig, dit gaat vooral over het verloop van de vergadering. Is het duidelijk wat het doel van een agendapunt is. Is het punt ter informatie, moet er een besluit genomen worden of gaan we van gedachten wisselen over het onderwerp? Krijgt iedereen de gelegenheid om zijn zegje te doen? Wat valt er bij jouw vergaderingen te verbeteren? 
Inhoudelijk. Een cruciale vraag hier is of jij voor de inhoud, het onderwerp voor deze vergadering nodig bent. Anders geformuleerd: is het zinvol dat je deze vergadering bijwoont? Heb je inbreng of krijg je voor jouw belangrijke informatie? Als je regelmatig bij vergaderingen aanwezig bent waarbij je je afvraagt wat je er doet, is het tijd om daarop actie te ondernemen. 

Beter vergaderen
In het vorige blokje heb ik aangegeven dat vergaderen om diverse redenen irritant kan zijn. Dat wat jou irriteert moet je aanpakken. Soms is dat niet concreet te benoemen en heb je zo'n onbestemd gevoel dat het beter zou kunnen. Maar waar en hoe? Hieronder een checklijst met een aantal  punten voor een goede vergadering: 
1) Is de vergadering nodig? 
2) Vergaderverzoek:
- tijdig versturen
- vermeld: datum, plaats, tijd
- nodig de juiste mensen uit
- stuur een heldere agenda mee ( geef ook doel en tijdsbestek per punt aan)
3) Tijdens de vergadering:
- wacht niet op laatkomers en rond op tijd af
- laat mensen uitspreken
- val niet in herhaling 
- geef feiten en speculeer niet
- luister naar elkaar (i.p.v. je e-mail te checken) 
- bespreek een onderwerp volledig:
    *waarom staat het op de agenda
    * wat is het doel: informatie uitwisselen, een besluit nemen of ideeën genereren 
    * bij een besluit: wie gaat het doen, wanneer moet het gedaan worden en indien wenselijk hoe het gedaan moet worden. 
4) Na afloop van de vergadering :
- zorg zo snel mogelijk voor een verslag. Dit kan ook alleen een actielijst of een besluitenlijst zijn
- geef duidelijk het waarom, wie, wat en wanneer aan. 


Ideeën opgedaan om het vergaderen beter te laten verlopen? Bespreek ze met je de medevergaderaars en voer het in!  Voorkom dat vergaderen  "A meeting of a group of people that keep minutes and waste hours" wordt.

Tips voor jou:

 
  1. Ga alleen naar vergaderingen die nuttig en zinvol zijn.
  2. Bereid je goed voor. (Open deur..., maar toch).
  3. Bespreek een slechte vergadercultuur, formuleer verbetervoorstellen en ga er mee aan de slag. 
  4. Vraag om een actielijst en plan jouw acties ook meteen in. 
Verder lezen?

Boeken:

-  Vergaderen niet doen, door Ellen de Bruin 

-  Ongewoon goed vergaderen, door Rob de Haas 

-   Lean Vergaderen, door Ruud Vos 

P.S. Lees een boek alleen als je ook van plan bent iets te gaan veranderen. Fietsen leer je ook niet uit een boek. 

 

Prijs winnen!

Beter vergaderen doe je niet door een boek te lezen. Een boek kan je wel inspiratie geven over hoe je het anders kunt aanpakken. Onder de lezers van mijn nieuwsbrief verloot ik 2 boeken over vergaderen. Het zijn "Vergaderen niet doen" door Ellen Bruin en "Ongewoon goed vergaderen" door Rob de Haas. Wil je mee loten, stuur dan voor 5 september a.s. een mail naar contact@briskadvies.nl .

Waar vind je Brisk Advies ook?
Naast in company trainingen en 1 op 1 coaching op de werkplek, verzorg ik de onderstaande workshop en programma die voor iedereen toegankelijk zijn:
Workshop Van uitstel naar actie voor de Open Universiteit in Zwolle  Meer info
Programma Verlaag je werkstress voor Stethos Opleidingen & Trainingen. Meer info
Copyright © 2018 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat we via LinkedIn gelinkt zijn en/of we elkaar ontmoet hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp