Copy
Van pit tot appelboom: verhaal voor kleuters.
View this email in your browser


Vertelidee: van pit tot appelboom

Augustus 2018


Beste <<Voornaam>>,

In de periode voor de zomervakantie, van april tot en met juni, voerde ik een vertelproject uit in drie kleutergroepen van de basisschool in mijn straat. Iedere week vertelde ik een nieuw verhaal. Het verhaal uit dit Vertelidee - 'Hansje Appelpit' - is één van die verhalen. Ik vertelde het als lenteverhaal; de kinderen waren op dat moment druk bezig met het zaaien van allerlei plantjes. Inmiddels zitten we in het oogstseizoen, maar ook daar past dit verhaal prima bij.
Zoals gebruikelijk geef ik bij het verhaal een paar verteltips en suggesties voor vervolgactiviteiten. Verder vind je hieronder informatie over het genoemde vertelproject (Tijd voor verhalen) en de data wanneer je me kunt zien optreden.

Veel lees- en vertelplezier,
Melanie Plag (Babboes)

Verhaal: Hansje Appelpit

Hansje at iedere dag een appel. Hij was nog klein en zijn moeder sneed de appel voor hem doormidden. Op een dag keek Hansje naar de doorgesneden appel: "Mama, wat zijn die kleine zwarte dingetjes?" Zijn moeder legde uit dat het de pitjes zijn en dat je die in de grond kunt stoppen. Als ze genoeg zon en regen krijgen, groeit er dan een plantje uit. Eerst is het klein, maar als je lang genoeg wacht, wordt het een appelboom.

Hansje besloot dat hij de pitjes wilde bewaren. Zijn moeder naaide een klein zakje van stof voor hem. Elke keer als hij een appel at, stopte Hansje de pitjes daarin.

Lees het hele verhaal op de Babboes website.

Verteltips: dezelfde woorden en bewegingen

'Hansje Appelpit' is een bewerking van een traditioneel verhaal. In het origineel wordt meestal gezegd dat Hans "overal waar hij kwam appelpitjes in de grond stopte."
Die algemene formulering heb ik omgezet in drie concrete scènes, namelijk bij de boer, bij de winkelier en bij de houthakker. Daar voert Hans steeds dezelfde handelingen uit die hij ook deed bij zijn vertrek thuis: hij maakt een gaatje, hij stopt er een pitje in en gaat op pad.

Tijdens het vertellen gebruik ik in deze scènes steeds precies dezelfde bewoordingen, voor een deel in de vorm van een opzegversje. Ik ondersteun mijn woorden steeds met gebaren.
De meeste kleuters doen bij die herhaling vanzelf mee. De beweging zorgt ervoor dat de kinderen actief zijn. Het versje heeft een andere kadans dan gewone spreektaal en zorgt daardoor voor afwisseling, zodat de kinderen geboeid blijven luisteren.

Op mijn website staat een beschrijving van de bewegingen bij het versje als download.

Nog een tip tot slot: sommige kinderen hebben de neiging om vervolgens ook de rest van het verhaal als een papegaai mee te praten en doen. Meestal is het voldoende om te zeggen dat ze nu weer even moeten luisteren en dat je aangeeft wanneer ze weer mee mogen doen. Dat laatste kan non-verbaal, door kort te pauzeren en ze uit te nodigen met je blik.

Activiteiten bij het verhaal


Filmrol maken

Laat een groepje kinderen de verschillende scènes uit het verhaal tekenen. Je kunt daarvoor de werkbladen op mijn website gebruiken; daarop staat Hans in drie verschillende leeftijden.
Plak de tekeningen in de goede volgorde achter elkaar en rol de lange strook die je nu hebt van achter naar voor op een stok of lege keukenrol. Bevestig ook aan het begin een stok/rol.
Laat de kinderen zien hoe je de strook langzaam van de ene op de andere rol kunt rollen, zodat steeds precies één scène zichtbaar is. Laat kinderen het verhaal met behulp van de rol stukje voor stukje navertellen.

N.B. Bij het navertellen werken de kinderen aan hun mondelinge taalvaardigheid en presentatievaardigheden. Maar ook tijdens het maken van de filmrol (verdelen van de scènes, op volgorde leggen van de tekeningen) werk je al aan taalvaardigheid!
 

Groeien en meten

In het verhaal is er heel wat dat groeit: Hans die groter wordt, de bomen die groeien, de steeds grotere zakken die moeder naait. Dat nodigt uit tot meetactiviteiten! Een paar ideeën:
  • Knip of teken drie zakken van klein naar groot. Beplak ze met pitjes of 'teken' pitjes met een wattenstaafje en verf.
  • Bespreek de verschillende groeistadia van baby tot bejaarde. Teken Hans in de verschillende stadia van klein tot groot.
  • Plak van dunne stroken papier een appelboom in verschillende stadia: van één stengeltje naar een boom met heel veel takken. Geef de bomen blaadjes door met verf vingerafdrukken te maken en plak in de grote boom ook een paar appels.

Tijd voor verhalen

Het project Tijd voor verhalen, waar het verhaal van Hansje Appelpit uit afkomstig is, is mijn afstudeerproject voor de opleiding 'Vertellen met en voor kinderen' van de Vertelacademie. Op mijn blog plaatste ik een artikel waarin ik de doelstellingen en globale opzet van Tijd voor verhalen beschrijf.

Momenteel ben ik bezig met het verslag van het project en de conclusies. Maar afgelopen maanden lichtte ik al een paar tipjes van de sluier op in de vorm van blogartikelen: Wil je meer weten over Tijd voor verhalen? Op donderdag 15 november 2018 is mijn afstudeerpresentatie in samenwerking met de pabo van Hogeschool Leiden. Naast mijn presentatie zal ik die dag ook een workshop geven over het vertellen aan kleuters.

Tijd en locatie zijn nog niet precies bekend, maar noteer het alvast in je agenda. In mijn volgende Vertelidee volgt meer informatie of kijk voor updates op mijn website of facebookpagina.

Je bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn!

Babboes vertelt...


Mini-storytrail

In het kader van de monumentendagen kun je op zondag 9 september gratis kennismaken met het concept van Storytrail, de interactieve stadswandeling met verhalen. In de rol van Louise Wandelaer geef ik die dag een aantal keer een mini-storytrail van 30 minuten, waarbij ik een historisch verhaal vertel in het centrum van Amersfoort. Informatie over tijden en startlocatie volgen op mijn facebookpagina zodra ze bekend zijn.

De eerstvolgende normale storytrail van 90 minuten is gepland voor 11 november 2018. Daarvoor kun je je nu al opgeven via storytrail.nl. Daarnaast kun je met een groep vanaf 6 personen je eigen Storytrail boeken op de datum van jouw keuze!


Herfstverhalen in het Bos

Op zondag 30 september presenteer ik weer Verhalen in het Bos in Koetshuis Randenbroek in Amersfoort. Zoals iedere keer bieden we dan een programma met diverse vertellers en muziek voor liefhebbers van 7 tot 107 jaar. Aanvang 14.30 uur. Het programma is binnenkort te zien op de Facebookpagina van Verhalen in het Bos.


Louise Wandelaer - foto Storytrail.nl / Rachel de Liefde
Copyright © 2018 Verhalenverteller Babboes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp