Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Syyskuun uutiskirjeen aiheita:
  1. Vuosikokous uudisti Kotiseutuliiton säännöt
  2. Verkkosivumme uudistuivat toukokuussa
  3. Vuoden kotiseututeos -kisassa viisi finalistia!
  4. Seurantalojen korjausavustusten hakuaika 30.9. saakka
  5. Seurantalojen Hyvän korjauksen palkinnot jaettu
  6. Ennätysvilkas tapahtumavuosi: kulttuuriperintö ja tarinat esillä sadoissa tapahtumissa
  7. Koulutuskierros paikallismuseonhoitajille alkaa!

JÄSENILLE:
  1. Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita
  2. Tietoa jäsenyydestä ja palveluista
  3. Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa
  4. Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta
  5. Uusi jäsenetu: 25% ale SKS:n kirjoista
  6. Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen
  7. Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna
  8. Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne
Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander 

Vuosikokous uudisti Kotiseutuliiton säännöt:

Vahva keskusjärjestö, kuuluva kansalaisjärjestö ja tehokas edunvalvoja keskittyy entistä enemmän jäsenistönsä hyvinvointiin.

Kotiseutuliitto on vuonna 1949 perustettu kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö ja kotiseututyön edunvalvoja – maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Nyt perinteikkään järjestön säännöt on päivitetty moniäänisiksi ja jäsenistö on nostettu liiton toiminnan ja tarkoituksen keskiöön.

Lue lisää aiheesta verkkosivuiltamme
 


Verkkosivumme uudistuivat toukokuussa
Palvelemme nyt entistäkin paremmin ja selkeämmin osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi.
 
Vuoden kotiseututeos -kisassa viisi finalistia

Vuoden 2018 voittajateoksen valitsee taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen. Voittaja julkistetaan Turun kirjamessuilla 6.10.2018. Finalistit ovat:
  • Tarinoita taidekaupungista – Vaasan taideyhdistys 100 vuotta. Kannonmaa Maisa (toim.), Pohjanmaan museon julkaisuja
  • Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918. Teerijoki Ilkka, Hämeenlinna-seura
  • Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt, Junno-Huikari Karoliina (toim.), Vantaan kaupunginmuseo
  • Lähtijät – Ullavan siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan 1872–1960, Rauhala Pekka & Järvi Outi, Ullavan Kirkonkylän seudun kyläyhdistys ry / Ullavan Siirtolaiskirjaprojekti
  • Meijän Pohojois-Ii – Pohjois-Iin kylähistoria, Huovinen Pertti, Pohjois-Iin kyläyhdistys
>> Lue lisää
Seurantalojen korjausavustusten hakuaika 30.9. saakka

Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Seurantalojen korjausavustusta haetaan sähköisessä verkkopalvelussa.

Huomatkaa, että vaadittavan omarahoitusosuuden määrää on tarkennettu: Yhdistyksellä tulee olla omaa rahoitusta hankkeeseen 20 %. Talkootyön voi laskea omarahoitukseksi.

Hakuohjeisiin kannattaa tutustua ajoissa: Seurantalojen korjausavustus.
 
Seurantalojen Hyvän korjauksen palkinnot jaettu

Hausjärveläinen Haminankylän nuorisoseura sai vuoden 2018 Hyvän korjauksen palkinnon nuorisoseurantalo Kotipirtin korjausksesta. Palkintoraati piti korjaushanketta hyvin suunniteltuna ja toteutettuna. Korjauksilla on parannettu talon ja sen ympäristön toimivuutta. Sekä suunnittelussa että toteutuksessa on käytetty paikallisia voimia. 

Kunniamaininnat: Kållby samlingshus/Kållby Samlingshus rf. sekä Lepplax samlinghus/Lepplax byaförening rf, molemmat Pedersörestä.

>> Tustustu hyviin korjaushankkeisiin ja palkintoon
 
Ennätysvilkas tapahtumavuosi: kulttuuriperintö ja tarinat esillä sadoissa tapahtumissa

Tunne perintösi, jaa tarinasi on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2018. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa ympäri maan. Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohtaa vietetään tänä vuonna Suomessa 3.–9. syyskuuta, mutta teemaa on nostettu esille sadoin tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna. Yhteensä tapahtumia on tiedossa jo yli 500!

Samaan aikaan teemaa juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. 

>> Lue lisää 
 
Koulutuskierros paikallismuseonhoitajille alkaa!

Koulutus vahvistaa ja jakaa olemassa olevaa osaamista ja paikallismuseokentän onnistumisia, innostaa jatkamaan omaa vapaaehtoistyötä ja auttaa löytämään oman museon ja sen kokoelman identiteetin. Koulutukseen kuuluu esimerkiksi oman museon kehittämiseen keskittyvä työpaja sekä muuta yhdessä oppimista.

Kotiseutuliiton toteuttaman kyselyn perusteella koulutusta kaivataan myös kokoelmanhoidosta ja viestinnästä. Liäski koulutuksessa pohditaan paikallismuseoiden merkitystä ja roolia.

>> Lue lisää
eMuseo-mobiiliopasteilla museonne on aina avoinna!

eMuseo-palvelun avulla museo-opas on aina käytettävissä – oli museo auki tai kiinni. eMuseo-palvelu nostaa pienemmätkin kotiseutumuseot esiin ja kaikki Suomen paikallismuseot kutsutaan mukaan. Palvelun myötä osoitteeseen www.emuseo.fi syntyy satojen paikallismuseoiden opastuksista koostuva moderni ja interaktiivinen sivusto, joka tuo maamme paikallismuseot kaikkien ulottuville.

Museot voivat tehdä helposti itse mobiilioppaita museostaan ja sen ympäristöstä. Oppaisiin voi liittää tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita. Työhön tarjotaan koulutusta. Mobiilioppaiden ulkoasun voi muokata museon omaa ilmettä vastaavaksi. Kaikkea sisältöä voi päivittää ja kehittää milloin tahansa.

>> Lue lisää 
 

Lausuntoja ja edunvalvontaa

Kotiseutuliitto on antanut ympäristöministeriölle lausunnon rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain muuttamisesta. Lausunnossaan liitto kannattaa luonnosta hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Kotiseutuliitto samalla korostaa mm., että kun jatkossa ELY-keskuksen sijaan maakunta jakaa rakennusperinnön korjausavustuksia, on tärkeää, että avustusten taso pysyy vähintään nykyisellä tasolla. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että maakunnissa on asiantuntemusta korjausavustusten jakamiseen. 

>> Lue lisää lausunnosta

>> Lue liiton edunvalvontatyöstä
 

JÄSENILLE:

Näin muistat ansioituneita kotiseututoimijoita

Vapaaehtoisuus ja ansiokas kotiseututyö ansaitsee kiitokset! Nyt on hyvä hetki miettiä, keitä haluatte kiittää tai palkita syyskaudella.

>> Lue lisää sivuiltamme
Tietoa jäsenistä ja jäsenyydestä
 
Hei jäsen! Hienoa, että olet mukana.

Olemme valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, ja olemme olemassa teitä varten!

Monipuoliset neuvonta-, tuki- ja tietopalvelumme ovat pääosin verkossa, mutta palvelemme toki myös puhelimitse. Neuvomme mm. rahoituksen haussa, sääntöjen uusimisessa, arkistoinnissa, digitoinnissa, museotyössä, huomionosoitusten hakemisessa, yleisöjen tavoittamisessa ja monikanavaisessa viestinnässä.

Teemme myös vaikuttavaa edunvalvontatyötä: pidämme esillä jäsenille tärkeitä teemoja antamalla vuosittain lukuisia lausuntoja ja julkilausumia.

Yhdessä olemme suuri ja vaikuttava kansalaisjärjestö: 730 jäsenyhdistyksessämme toimii yli 150000 henkilöä. Lisäksi jäseniimme kuuluu mm. 100 kuntaa, maakuntien liitot, valtakunnallisia järjestöjä ja yli 200 henkilöjäsentä.



Tiesitkö?

Liiton jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa niin maakuntatasolla kuin vuosikokouksessa. Jokaisella maakunnalla on liiton valtuustossa vähintään yksi edustaja – jäsenistön valitsema yhteyshenkilö. Tutustu heihin: Kotiseutuliiton valtuusto.



Liity Kotiseutuklubiin!

Kotiseutuklubi kutsuu mukaan kaikki kotiseutujen hyvinvoinnista, ilmiöistä, ideoista ja kehittämisestä kiinnostuneet. Klubilaisena tiedät, mitä kotiseututoiminnassa tapahtuu. Saat jäsenetuja ja -tarjouksia, voit osallistua klubiretkille ja -tapaamisiin ja tapaat mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä.
Jäsenedut

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ovat oikeutettuja liiton moniin palveluihin ja jäsenetuihin. Sivuillemme olemme listanneet keskeisimmät jäsenedut. Monille tärkein jäsenetu on mahdollisuus osallistua liiton ja järjestämään toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi jäsenistön toiveesta on kehitetty mobiiliyhtyeensopiva verkkosivupalvelu, eMuseo-opas paikallismuseoille ja laajennettu neuvontaa.

Jäsenet pitävät tärkeänä myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Kotiseutuposti-lehteä sekä asiantuntevaa Kotiseutu-vuosikirjaa. Oman maakunnan asioista kerrotaan maakunnallisissa tapaamisissa ja kirjeissä.

26 hyvää syytä kuulua keskusjärjestöön



Jäsenpalvelut 

Suomen Kotiseutuliiton keskusjärjestö- ja edunvalvontatyötä esitellään sivuillamme Järjestö-valikossa.

Kotiseutuliitto vaikuttaa osallistumalla sekä lausunnoilla, julkilausumilla ja kannanotoilla mm. lainsäädäntöön (esim. yhdistystoimintaa koskeva lainsäädäntö, rakennus- ja kaavoituslaki, ympäristöasioita koskeva lainsäädäntö, kuntaliitokset, museoasiat, kotiseutuarkistot). 

Kotiseutuliitto tarjoaa neuvontaa mm. seuraavissa asioissa: yhdistystoiminta, tietosuoja-asiat, säännöt, yhdistysrekisteriasiat, yhdistyslaki, yhdistyksen verotus, avustukset ja niiden hakeminen, kotiseutuvaakunat ja -museot, vaikuttaminen päätöksentekoon ja kaavoitukseen, viestintä ja verkkosivut.

Suuri osa sähköisestä neuvonnasta on Tietopankissa.

 
Tietosuoja-asetus ja -laki koskevat jokaista yhdistystä ja kuntaa

Uusi tietosuoja-asetus astuu lopullisesti voimaan 25.5. ja henkilötietolaki muuttuu tietosuojalaiksi; velvoitteet tiukkenevat ja sanktiot kovenevat. Yhdistyslain mukaan yhdistyksen on pidettävä jäsenistään luetteloa, joka on lain tarkoittama henkilörekisteri. Mitä lakimuutos tarkoittaa yhdistyksille? Entä arkistoille ja museoille?

>> Olemme koonneet ohjeita aiheesta etenkin yhdistysten näkökulmasta
 
Tietosuoja-asetus arkistojen näkökulmasta

Kotiseutuarkistojen vastaanottamissa ja säilyttämissä yhdistysarkistoissa on mm. jäsenluetteloita. Tällöin kotiseutuarkisto toimii rekisterinpitäjänä näiden suhteen niin kauan, kuin ne sisältävät edelleen elossa olevien henkilötietoja. Kotiseutuarkistojen tulee siis mm. laatia tietosuoja-asetuksen edellyttämä seloste käsittelytoimista näiden osalta.

Kotiseutuarkisto toimii itse rekisterinpitäjänä mm. laatimiensa aineistoja koskevien hakemistojen suhteen, silloin kun on kyse manuaalista henkilörekistereistä tai sähköisestä henkilötietojen käsittelystä, mutta myös haltuunsa yleisen edun mukaisessa arkistointitarkoituksessa arkistoidun aineiston suhteen.

>> Olemme koonneet ohjeita arkistojen näkökulmasta
 
Uusi jäsenetu: 25 % ale SKS:n kirjoista!

Kotiseutuliiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubilaiset saavat jatkossa 25 % alennuksen kaikista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjoista. Aiemmin etu oli vain klubilaisten käytössä. Käyttäkää verkkokaupassa alekoodia Kotiseutu.

>> Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin

 
Uusi jäsenpalvelu: Liittokaista sääntöjen uusimiseen

Liittokaista nopeuttaa palvelua: Kotiseutuliitolla on vuodesta 2018 käytössä Patentti ja rekisterihallituksen (PRH) uusi asiointipalvelu, Liittokaista. Palvelu on osa yhdistysrekisterin sähköistä ilmoitusta. Liittokaista nopeuttaa jäsenyhdistysten perus- ja sääntömuutosilmoitusten käsittelyä PRH:ssa.

Kun uusitte sääntöjänne, saatte huomattavan alennuksen PRH:n maksuista käyttämällä valmiita mallisääntöjämme. Me neuvomme!

>> Tutustu jäsenpalveluun
 
Muistakaa: verkkosivut jäsenetuna

Muistattehan, että tarjoamme jäsenetuna modernit ja ketterät www-sivut! Verkkosivupalvelun vuosihinta on 90 € + alv, ja se kattaa kaiken olennaisen: valmiiksi suunnitellun, tyylikkään sivustopohjan, ylläpidon, teknisen tuen ja kehityksen, tallennustilan, verkko-osoitteen kotiseudut.fi/yhdistyksennimi (oma domain erilliseen vuosihintaan), sivuston mobiiliyhteensopivuuden, ns. suljetut sivut esim. hallituksen käyttöön, tuki- ja neuvontapalvelut, online/chat-tuki palvelun päivittäjille, online-Google-kalenterin lisääminen esim. tilavarauksiin... >> Lue lisää
 
Jäsenlehti Kotiseutuposti suoraan sähköpostiinne

Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema ajankohtaislehti. Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna.

Jäsenyhteisöjen henkilöjäsenet voivat tilata lehden sähköpostiinsa maksutta. Ilmoita meille os. toimisto@kotiseutuliitto.fi ne sähköpostit, joihin lehti toivotaan lähetettävän suoraan.

Sähköisiä lehtiä pääset lukemaan täällä: kotiseutuliitto.fi/kotiseutuposti
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi














 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suomen Kotiseutuliitto · KALEVANKATU 13 A · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp