Copy
De Mussen, huis van de buurt
Buurtcentrum De Mussen, nieuwsbrief september 2018
dot2.png
Nieuwsbrief speciale editie Project Schilderswijk Moeders
 

                   De Schilderswijk Moeders samen met Koningin Máxima, november 2016
 
dot2.png
Lustrum Schilderswijk Moeders
 
Volgende week vieren we het 5-jarig bestaan van de Schilderswijk Moeders. Dit gaan we vieren met een lustrumbijeenkomst en een groots vrouwenfeest. Verder in deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen.
 
Vijf jaar geleden zijn verschillende organisaties in de Schilderswijk, waaronder Buurtcentrum De Mussen, Stichting Moeder & Dochter en Stichting Multiculturele Vrouwen in de Schilderswijk, gestart met een pilot in het kader van de Deal Schilderswijk. De samenwerkende organisaties hadden allen de ervaring dat de problemen van gezinnen in de Schilderswijk onvoldoende werden opgepakt: wijkbewoners vonden onvoldoende de weg naar hulpverlenende instellingen en andersom. Tegelijkertijd werd de kracht van vrouwen in de wijk onvoldoende ingezet.

En zo ontstonden de Schilderwijk Moeders: 20 getrainde contactvrouwen met diverse achtergronden in de verschillende gemeenschappen in de Schilderswijk, ondersteunen en activeren vrouwen in de wijk. Het idee was dat zij door hun ervaringsdeskundigheid, kennis van de taal en cultuur van de wijk, deze taak bij uitstek goed uit zouden kunnen voeren.

Op zich was het geen nieuw idee en geen nieuwe methodiek: in het hele land werd al decennialang gewerkt met contactpersonen als intermediair tussen wijkbewoners en instellingen. Nieuw bij de Schilderswijk Moeders was echter de aard van het samenwerkingsverband én de blijvende aandacht voor training, deskundigheidsbevordering en begeleiding van de contactvrouwen. Dat laatste heeft er mede voor gezorgd dat het project ongekend succesvol is geworden.

We zijn nu vijf jaar verder en we mogen heel trots zijn als we terugkijken!

Enkele feiten op een rij:
  • De Schilderswijk Moeders hebben de afgelopen vijf jaar meer dan 1000 vrouwen in de wijk geactiveerd en ondersteund.
  • Meer dan 80% van de vrouwen die zij bereikt hebben is één of meer treden gestegen op de participatieladder.
  • Tussen de 80% en 90% van de vrouwen wordt doorverwezen naar aanvullende ondersteuning.
  • Het project is uitgeroepen tot landelijk voorbeeldproject door het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS). Het KIS heeft onderzoek gedaan naar het maatschappelijk en economisch rendement van het project. De conclusie was dat de Schilderswijk Moeders zowel maatschappelijke als economische waarde toevoegen en door hun preventieve werkzaamheden de samenleving kosten besparen.
  • Het project heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Movisie Participatie Publieksprijs en de Haagse Kartini emancipatieprijs. De Moeders waren, als bruggenbouwers,  genomineerd voor de landelijke PAX vredesprijs.
Tot zover de feiten. Hiernaast waren er andere ontwikkelingen die minstens even belangrijk waren. De afgelopen jaren was ik er getuige van hoe meer dan 20 vrouwen zich aan dit project en aan elkaar hebben verbonden. Van nabij heb ik meegemaakt hoe zij zich hebben ontwikkeld, hoe ze zijn gegroeid en krachtiger zijn geworden. Ze hebben zich ontwikkeld tot rolmodellen voor andere vrouwen in de wijk. Een aantal van hen zijn gaan werken, anderen zijn een opleiding gaan volgen. In dat geval werden er weer nieuwe Schilderswijk Moeders opgeleid. Zo werkt het project als een katalysator voor participatie en emancipatie van vrouwen in de Schilderswijk. Door en met vrouwen uit de wijk zelf. Haagse Kracht pur sang!
 
Reden genoeg tot een mooi lustrumfeest. We hopen u deze week te kunnen verwelkomen op onze lustrumbijeenkomst op 5 september en het vrouwenfeest op 7 september.

Mede namens de Schilderswijk Moeders en hun begeleiders,
 
Hartelijke groet,
 
Nicoline Grötzebauch, directeur De Mussen


                                           Groepsfoto Schilderswijk Moeders, 2017
dot2.png
Verhaal van Fehime, Schilderswijk Moeder
 
Nederland is mijn eerste land zeg ik altijd. Ik ben in Den Haag geboren en sinds jongs af aan bekend met de Nederlandse waarden en normen. Mijn ouders hebben mij relatief vrij opgevoed. Andere kinderen mochten bijvoorbeeld niet buiten spelen, maar ik wel. Op mijn twaalfde vertrok ik naar Turkije om Koranles te volgen en toen ik terugkwam trouwde ik al snel.

Sinds ik Schilderswijk Moeder ben, heb ik een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger vond ik het moeilijk om beslissingen te nemen en kon ik bijvoorbeeld moeilijk ‘nee’ zeggen. Door trainingen en intensieve begeleiding van professionals heb ik mijzelf kunnen ontplooien. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en ik durf meer. In het begin durfde ik niet eens op de foto. Nu ben ik niet meer bang om ‘nee’ te zeggen en sta ik achter mijn beslissingen. Vooral mijn broertjes merken het, zij zeggen: ‘Sinds je werkt, ben je anders!’

Ik heb zelfs een speech gehouden in de gemeenteraad, namens alle Schilderswijk Moeders, om te vechten voor het behoud van ons project. De subsidie dreigt namelijk te worden stopgezet. Maar het project mag niet stoppen! Niet voor onze cliënten, niet voor ons, maar zeker niet voor alle vrouwen die anders niet bereikt worden.

Een van mijn cliënten was een wanhopige moeder van wie de kinderen in een pleeggezin waren geplaatst. De kinderen mochten pas terugkomen wanneer de moeder een huis zou vinden, inclusief inrichting. Via mijn netwerk heb ik toen een huis voor haar geregeld, dat we binnen 1 dag hebben schoongemaakt, geverfd en ingericht met tweedehands meubels en andere spullen van collega’s en Ikea. Ze was zo blij met het resultaat! Ze belde me laatst omdat de Kinderbescherming langs zou komen om haar situatie te evalueren. Ik mocht erbij zijn. Ze waren zo verbaasd toen ze hoorden dat ik dit als Schilderswijk Moeder voor haar heb geregeld!
 
“Het Schilderswijk Moeders project geeft mij heel veel zelfvertrouwen. Door mijn groei kan ik vrouwen echt helpen. Ik ben een rolmodel voor mijn omgeving geworden.”
dot2.png
 

                                              Uitreiking participatieprijs januari 2015
 
dot2.png
Interview met Dée Werter, huidige projectleider SWM
 
Dée Werter is sinds de start van het project verbonden aan het Schilderswijk Moeders (SWM) Project

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die je hebt gezien bij de Schilderswijk Moeders?

"De Schilderswijk Moeders hebben in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ieder op haar eigen manier. Van vrouwen die zichzelf nauwelijks durfden voor te stellen aan het begin van het project tot vrouwen die niet meer bang zijn om met de pers of zelfs met Koningin Máxima te praten. Als ik dat zie, voel ik me zo ontzettend trots! Alle Schilderswijk Moeders zijn krachtiger geworden en hebben meer zelfvertrouwen gekregen. In de loop van de jaren hebben ze zich ontwikkeld tot rolmodellen in de wijk. Sommige zijn gaan studeren, anderen hebben werk gevonden, dat zijn ook hele mooie ontwikkelingen bij de vrouwen zelf, die ook invloed hebben op hun gezin. 

Ik zie natuurlijk ook heel veel ontwikkeling bij de vrouwen die de Schilderswijk Moeders bereiken. De afgelopen jaren hebben de Schilderswijk Moeders er aan bij gedragen dat veel meer vrouwen in de wijk dan voorheen participeren; zij nemen deel aan cursussen, doen vrijwilligerswerk, volgen opleidingen."

Hoe zie jij de toekomst van het project?

"Ik zie de toekomst van het project heel positief in. Bovenal is mijn wens dat de Schilderswijk Moeders verder kunnen. Elke dag zie ik weer hoeveel vrouwen zij bereiken en ondersteunen en hoeveel de Schilderswijk Moeders zelf groeien door hun deelname aan het project.

De belangrijkste opgave is nu dan ook dat we structureel gesubsidieerd zullen worden. Het project heeft zich na 5 jaar bewezen dat de methodiek werkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Schilderswijk Moeders met hun werkzaamheden de overheid kosten bespaart. Het project past binnen de plannen van de coalitie om wijkgericht werken te stimuleren.

Ik zie dus een mooie toekomst voor het project!"


                                                   Bezoek Tweede Kamer 2018
dot2.png
Maatschappelijke Rendementsanalyse van Kennisplatform Integratie en Samenleving
 

In 2017 heeft het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) een maatschappelijke rendementsanalyse gemaakt over de aanpak van de Schilderswijk Moeders. Uit het onderzoek blijkt dat de Schilderswijk Moeders met hun inzet een positieve maatschappelijke meerwaarde leveren, waarbij de kosten meer dan worden gecompenseerd door de baten.

Daarnaast functioneren de Schilderswijk Moeders randvoorwaardelijk voor goede hulpverlening als intermediair. De kosten worden gecompenseerd door de stabilisatie van de problematiek van de cliënten (afname zorgkosten), toename van de effectiviteit en efficiëntie van de reguliere hulpverlening en de persoonlijke ontwikkeling en doorstroming naar betaald werk van de Schilderswijk Moeders.

Met een relatief beperkte professionele inzet en relatief beperkte kosten slaagt het project Schilderswijk Moeders er in om belangrijke maatschappelijke effecten te bereiken. Zowel de cliënten en de Schilderswijk Moeders zelf ondervinden voordeel en hun positie en welzijn verbeteren, en er worden meer kansen in de toekomst voor henzelf geschept.

Om deze effecten te bereiken is een aantal randvoorwaarden essentieel:
  • Professionele begeleiding en training van de vrijwilligers
  • Vrijwilligersvergoedingen voor de Schilderswijk Moeders
  • Erkenning van de meerwaarde van Schilderswijk Moeders door de reguliere hulpverlening
  • Gelijkwaardige samenwerking tussen de vrijwilligers van Schilderswijk Moeders en professionals uit de reguliere hulpverlening
dot2.png
Ambassadeurs
 
Vanaf september zijn er vijf ambassadeurs betrokken bij het Schilderswijk Moeders project. Zij gaan de Schilderswijk Moeders promoten, de samenwerking intensiveren en iedereen zal op haar of zijn manier bijdragen aan het bevorderen van het project.
 
Vol trots stellen wij aan u voor:
 
Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid bij de PvdA. Zij heeft onder andere emancipatie in haar portefeuille en strijdt voor een verbonden samenleving. Twee onderwerpen die geheel aansluiten op de werkzaamheden van de Schilderswijk Moeders.
 
Hans Bellaart is Coördinator Portaal bij het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS). In 2017 heeft het KIS een Maatschappelijke Rendementsanalyse uitgevoerd bij de Schilderswijk Moeders. Hans was hier als coördinator bij betrokken.
 
Fatima Faïd is gemeenteraadslid voor de Haagse Stadspartij. Fatima heeft onder andere sociale zaken, welzijn en armoede in haar portefeuille . Deze onderwerpen sluiten naadloos aan bij de werkzaamheden van de Schilderswijk Moeders.
 
Samir Ahraui is adviseur Treasury bij de gemeente Rotterdam. Daarnaast is Samir fractievertegenwoordiger bij de Haagse PvdA. Hij heeft verschillende partijen in de Haagse politiek kunnen bewegen om de petitie van de Schilderswijk Moeders te ondertekenen. Door zijn wortels in de Schilderswijk snapt hij als geen ander wat de kansen zijn van de aanpak van de Schilderswijk Moeders.
 
Wietske Kamsma is adviseur bij House of Hi. Samen met Prinses Laurentien, een team van heel gemotiveerde diverse mensen en vele experts uit het land, werkt ze bij Number Five Foundation en House of Hi aan verschillende maatschappelijke vraagstukken. Variërend van een inclusieve werkomgeving tot het aanpakken van eenzaamheid. Soms in opdracht voor grote bedrijven maar ook vaak samen met stichtingen en organisaties die dezelfde doelen delen. Ze hoopt in haar rol als ambassadeur, onder meer via Number 5 Foundation, de Schilderswijk Moeders te verbinden en te versterken, zodat we met elkaar nog meer impact kunnen maken.
dot2.png
Feestweek
 
De Schilderswijk Moeders bestaan 5 jaar! Een mooie gelegenheid om de Schilderswijk Moeders in het zonnetje te zetten en stil te staan bij al het werk dat de afgelopen 5 jaar gerealiseerd is. De week van 3 tot 7 september staat dan ook in het teken van dit lustrum.

Lustrumbijeenkomst op 5 september
Het programma ziet er als volgt uit:
 
15:00 uur            Inloop
15:30 uur            Opening en inspiratietalk door de Schilderswijk Moeders
15:45 uur            Opening door Wethouder van Zorg, Jeugd en Volkgezondheid, Kavita
                           Parbhudayal
16.00 uur            Hans Bellaart geeft een korte lezing over de maatschappelijke
                           rendementsanalyse en de bredere context van de inzet van Schilderswijk
                           Moeders
16:15 uur            Living Library: u ‘leent’ een Schilderswijk Moeder en gaat met haar in gesprek
17:00 uur            Mevrouw Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag huldigt de ambassadeurs 
17:30 uur            In gesprek: Nicoline Grötzebauch, directeur Buurtcentrum De Mussen, gaat in
                           gesprek met de ambassadeurs
18:00 uur            Diner
 
U bent welkom! Er zijn nog een paar plekken vrij op deze bijeenkomst. Indien u wilt komen, graag een e-mail sturen naar: schilderswijkmoeders@demussen.nl

Spetterend Vrouwenfeest
We sluiten de week af op 7 september met een Vrouwenfeest tussen 18:00 en 21:00 uur bij De Mussen. Deze avond is speciaal bedoeld voor vrouwen. Heeft u nog geen kaartje, maar wilt u wel graag komen? Dan kunt u dit kopen op het participatiekantoor bij De Mussen voor €3,-. Wees er snel bij! OP = OP en de vrouwenfeesten bij De Mussen zijn heel geliefd!
 

Aanmelden / Afmelden / Doorsturen twitter.1.png facebook.1.png

De Mussen
Hoefkade 602
2526 CM Den Haag
070-3888700
info@demussen.nl