Copy

Tips om veilig te surfen in het buitenland



Als je op reis een taxi nodig hebt, een leuk restaurantje zoekt, vliegtickets naar de volgende bestemming wil boeken of simpelweg met het thuisfront wil chatten, ga je op zoek naar een WiFi-hotspot. Al is die verbinding niet altijd even veilig. Houd daarom rekening met onderstaande tips.
Er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om via je smartphone of tablet te worden blootgesteld aan bedreigingen die je gegevens, geld of je identiteit willen stelen. Deze komen meestal via de netwerkinstellingen; WiFi steekt er met kop en schouders bovenuit, en zelfs een eenvoudige QR-code scannen met je smartphone of een (onbekende) USB-stick in je laptop steken, kunnen de poort openen voor bedreigingen.

Bescherm jezelf tegen deze bedreigingen: 

Je toestel

Jezelf beschermen begint bij de bescherming van je eigen toestellen:
  • Installeer voor je vertrekt de meest recente versie van het besturingssysteem op je toestel. Dat zorgt er namelijk voor dat je de nieuwste beveiligingspatches op je telefoon of tablet hebt staan.
  • Schakel de functie ‘automatisch verbinden met de dichtstbijzijnde beschikbare wifi-hotspot’ uit. Je weet nooit zeker of dit via een onbeveiligde router loopt.
  • Schakel de functie ‘automatisch delen en synchroniseren van bestanden’ ook uit. Zo vermijd je dat je bestanden, foto’s of persoonlijke informatie worden onderschept door personen met slecht bedoelingen.
  • Installeer beveiligingssoftware (gratis of betalende versies) op jouw smartphone of tablet, als je dat nog niet hebt gedaan. Deze beschermt niet alleen tegen valse apps en virussen, maar laat je meestal ook toe om je gegevens vanop afstand te vergrendelen of te wissen als je je toestel kwijtspeelt (bijvoorbeeld door diefstal).

Hotspots

Ook hotspots kunnen gevaren met zich meebrengen: 
  • Let op voor valse WiFi-hotspots die dezelfde naam overnemen van je hotel of een restaurant. Controleer de URL en kijk bij websites van banken en winkels uit naar de https-aanduiding voordat je transacties uitvoert.
  • Vertrouw niet blindelings op de WiFi in je hotelkamer. Zelfs al is deze betalend en beveiligd met een wachtwoord, dan is het netwerk niet altijd correct versleuteld. De beveiligingsoptie in WiFi-routers is relatief zwak en gemakkelijk te omzeilen. Ga dus voorzichtig om met het delen van persoonlijke informatie of belangrijke gegevens als je zulke netwerken gebruikt.
  • Gebruik de dataconnectie via 4G van je smartphone niet zomaar als WiFi-hotspot. Die functie op een openbare plaats inschakelen kan ongewenste gebruikers toegang verlenen. 
  • USB, QR-codes en oplaadpunten

Je let best ook op deze dingen:

  • Gebruik eigen apparatuur om je toestellen op te laden. Publieke oplaadpunten kunnen worden gemanipuleerd voor “juice-jacking”, een tactiek waarbij malware via USB op jouw apparaat kan worden geïnstalleerd om al je gegevens te kopiëren.
  • Plaats zeker geen USB-sticks van vreemden in je laptop. De USB-stick is mogelijk geïnfecteerd met een virus of malware. 
  • Wees voorzichtig met het scannen van QR-codes. Schadelijke QR-codes leiden je naar verdachte websites, die ongemerkt malware op je toestel downloaden.
  • En wie heel voorzichtig wil zijn schakelt Bluetooth best uit in openbare ruimtes. Bluetooth-hackers kunnen toegang krijgen tot je apparaat en zo de controle overnemen of om malware downloaden. Dit gebeurt zelden, maar is mogelijk. 


Bekijk in browser »
Google Plus One Button share on Twitter  Like Tips om veilig te surfen in het buitenland on Facebook
 
Google +
Google +
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Blog
Blog

Recente berichten:


Professionals in de bouwsector vanaf nu 10-jarige 'burgerlijke aansprakelijkheid' verplicht.
Beleef | Connect | Project your Home | Batibouw 2018
5 tips om veilig de winter door te komen
Sfeervolle Kerstdagen en een Voorspoedig 2018.
Is een familiale verzekering iets voor jou ?
 

Copyright © 2018 Verzekeringskantoor Nijsten, All rights reserved.
Bekijk deze e-mail in je browser






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Verzekeringskantoor Nijsten · Dokter Haubenlaan 3 · Maasmechelen 3630 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp