Copy
Έχω να σας πω μερικά πράγματα.
Διαβάστε το στον browser

Επιστρέφοντας στην παλαβή καθημερινότητα (θέλω να πιστεύω ότι επιστρέψατε, τουλάχιστο, επειδή εγώ επέστρεψα και η ζήλεια είναι τοξικό συναίσθημα) -η οποία, όσο λείπατε, εξακολουθούσε να είναι όσο παλαβή τη θυμάστε-, δεν θέλω να σας πολλά πολλά λόγια -θα έχουμε πάρα πολλά και σημαντικά να πούμε το Σεπτέμβριο και ακόμα περισσότερα (και αλλιώτικα) τον Οκτώβριο-, αλλά να σας κάνω δυο μικρές ανακοινώσεις και να πάμε βουρ στο ψητό, που περιλαμβάνει ένα καινούριο βιβλίο και τα λινξ. 

Πρώτον, θέλω να σας πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, στις 16:00 το απόγευμα μπορείτε να έρθετε στο ALBA (Γραβιάς 6) για να ακούσετε μια οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη την οποία συνδιοργανώνουν το μεγαλύτερο think tank του κόσμου (το Bruegel) και το European Youth Forum. Στη συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν εκλεκτοί, και την οποία εγώ θα συντονίσω, θα μιλήσουμε για το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση. Τι συνέπειες έχει το φαινόμενο για την Ευρώπη, πώς διεξάγεται η συζήτηση για το θέμα, τι πολιτικές δυνάμεις το εκμεταλλεύονται και πώς, τέτοια πράγματα. Εύχομαι να έρθετε, θα είναι ενδιαφέρον

Για θέματα ευρωπαϊκά θα μιλήσουμε και στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, αλλά γι' αυτό θα πούμε περισσότερα σε επόμενο γράμμα. 

Σήμερα στην Καθημερινή: Πώς διαλέγετε βουλευτές; Κοιτάτε το ψηφοδέλτιο -πώς επιλέγετε ποιον θα σταυρώσετε; Αυτό το ερώτημα θέτω. Είναι σημαντικό. Παρ' όλα αυτά, πολύς κόσμος δεν μπορεί να το απαντήσει. Στο τέλος σας δίνω κι ένα χρήσιμο τεστ για να το χρησιμοποιείτε από τούδε και στο εξής. 

Το βιβλίο της εβδομάδας: "Ο Γρίφος Των 100 Χρόνων". Ναι, είναι καινούριο δικό μας, το δεύτερο μεταφρασμένο που βγάζουμε. Κι έχει ένα θέμα που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα σας αρέσει: Πώς θα αλλάξει η ζωή των ανθρώπων όσο μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής; Πώς θα δουλεύουμε, πώς θα επανεκπαιδευόμαστε, πώς θα αλλάζουμε καριέρες, πότε θα βγαίνουμε στη σύνταξη; Μολονότι αυτά τα σημαντικά θέματα αφορούν και τα κράτη και τις επιχειρήσεις, το βιβλίο απευθύνεται ταυτόχρονα και στους πολίτες, στον καθένα μας ξεχωριστά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μας εξηγεί πώς θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια πιο ευέλικτη αντίληψη της δουλειάς και της ζωής μας. Εγώ, διαβάζοντας αυτά που λέει, και κοιτάζοντας τι κάνω τα τελευταία 18 χρόνια (τόσα δουλεύω -πώς περνάνε), συνειδητοποιώ με έκπληξη ότι το μοντέλο ζωής που περιγράφει σε κάποια από τα σενάρια το βιβλίο το ακολουθώ ήδη. Εκτός από ένα σημαντικό κομμάτι, βεβαίως -την προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση που ενδέχεται να απέχει πάρα πολύ μεν, αλλά ενδέχεται να διαρκέσει και πολύ δε. 

Είναι ένα βιβλίο που οπωσδήποτε πυροδοτεί σκέψεις και ενδοσκόπηση. Αν θέλετε να σας συμβούν αυτά τα πράγματα μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ για να σας έρθει στο σπίτι ή στο γραφείο ώστε να σας ζηλέψουν/θαυμάσουν και όλοι οι συνάδελφοι, ή να το αναζητήσετε στα καλά βιβλιοπωλεία. Κοστίζει 9 ευρώ

και τώρα, λινξ: 


Το σοκαριστικό ρεπορτάζ του BBC για τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια. Είναι ντροπή, και θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα θέμα στη χώρα. Αλλά ποιά χώρα τώρα. 

Μιας κι αυτή την εβδομάδα βγήκαν οι βάσεις, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία του Ζυλιέν, του πρόσφυγα που μπήκε παράνομα στην Ελλάδα το 2011 στα 16 του χρόνια, πήρε άσυλο, και το 2015 μπήκε πρώτος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τι να κάνει σήμερα, αναρωτιέμαι. 

Αυτό με την αλλαγή της ώρας δυο φορές το χρόνο; Είναι μια ανοησία, ένα όνειδος, ένα απομεινάρι άλλων εποχών που δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Το καλό νέο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάργησή της, ώστε να μένουμε με την καλοκαιρινή ώρα όλο το χρόνο. 

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 άνθρωποι σκοτώνονται στη Γη από όπλα. Οι μισοί από αυτούς σκοτώνονται σε μόνο 6 χώρες, τις εξής: Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Κολομβία, Μεξικό, ΗΠΑ και Βραζιλία. 

Αυτοί που μιλάνε δώδεκα, δεκαοχτώ ή εικοσιδύο γλώσσες. Πώς το κάνουν; Ωραία έρευνα. 

Οι Εσθονοί πολίτες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε πολλές πόλεις της χώρας δωρεάν. Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα. 

Οι περισσότερες έρευνες στις κοινωνικές επιστήμες δίνουν άλλα αποτελέσματα όταν επαναλαμβάνονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, και δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιστήμες είναι του πεταματού, ίσα ίσα, απλά δεν είναι "επιστήμες" με τον όρο που οι κανονικές επιστήμες, αυτές που στηρίζονται στο πείραμα δηλαδή (φυσική, χημεία κλπ) είναι επιστήμες. Και όσο περισσότερο βγαίνουν μετρήσιμα δεδομένα που δοκιμάζουν την εγκυρότητα των μεθόδων τους, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα βγάζουν στο μέλλον. 

Οι μισοί φίλοι σας δεν σας θεωρούν φίλο

Περί ρωσικής online προπαγάνδας: Να ένα ρεπορτάζ για το πώς ακριβώς η Ρωσία έστησε ειδησεογραφικά sites στις χώρες της Βαλτικής για να περνά τη γραμμή του Κρεμλίνου, χωρίς κανείς να ξέρει ότι υπηρετούν αυτό το σκοπό.  

Μια Bugatti Chiron σε φυσικό μέγεθος φτιαγμένη με ένα εκατομμύριο Lego. Λειτουργεί κανονικά, και τα κομμάτια δεν είναι κολλημένα (!) 

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης θέλει να μετατρέψει γνωστά λογοτεχνικά βιβλία σε Instagram Stories. Είναι λιγότερο παλαβό (και θα μπορούσε να είναι λιγότερο κακόγουστο) από ό,τι ακούγεται. 

Πώς θα ήταν μια τουιταιγίδα στην οποία η πρωταγωνίστρια του βίντεο κλιπ του Thriller του Μάικλ Τζάκσον εξιστορεί το ραντεβού που βγήκε χτες

Τα βήματα που ακολουθούν μέχρι να φτάσουμε στα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα-ρομπότ. Είναι κάπως περίπλοκο το τι θα γίνει παρακάτω. 

Lost & Found
Τέλος, ένα μήνυμα: 

 Το "Lost and Found" είναι μια μικρή αστυνομική νουβέλα, κυκλοφορεί στο Amazon και μπορείτε να την κατεβάσετε και να τη διαβάσετε στο κινητό, το tablet ή το Kindle.  

Κοστίζει $3

Extra bonus: Με κάθε αγορά ενός βιβλίου χρηματοδοτείτε τη λειτουργία αυτού εδώ του newsletter. Το ξέρατε αυτό; Όχι; Έχει σημασία; 
georgakopoulos.org
μπορείτε να βρείτε παρεμφερείς κουβέντες και στα εξής:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Google Plus
Google Plus
© 2017 Georgakopoulos.org All Rights Reserved unsubscribe from this list    update subscription preferences