Copy
Alle informatie die je als professional nodig hebt
om up te date te zijn over de warmtetransitie
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

Na Utrecht en Leiden heeft ook de stad Nijmegen haar warmtevisie gepresenteerd. De gemeente kiest voor uitbreiding van het warmtenet in de nieuwbouw, ze gaat aan de slag in de eerste vier wijken, stelt een kwartiermaker aan om een uitvoeringsorganisatie op te bouwen en geeft aan dat ze open staat voor bewonersinitiatieven. Lees de warmtevisie van Nijmegen hier verder. 

Suggesties voor de inhoud? Stuur ons een e-mail
Interessante publicaties

PBL over duurzame biomassa
 

Hoeveel biomassa is er en waar is deze het hardste nodig? Het Klimaatberaad heeft het PBL de vraag gesteld hoe we deze vraag kunnen beantwoorden voordat iedere tafel zich rijk rekent. Het antwoord is duidelijk: biomassa is met name nodig als feedstock in de chemische industrie, ondervuring bij industriële processen op hoge temperatuur (met CCS) en als brandstof in de luchtvaart. In de andere sectoren moet worden gedacht aan nichemarkten.

Onderzoek Natuur & Milieu: knelpunten bij ontwikkeling van warmtenetten


Stichting Natuur & Milieu heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten bij de ontwikkeling van warmtenetten op basis van de ervaringen in Zuid-Holland. In deze provincie zijn de kansen voor warmtenetten groot: er is veel restwarmte beschikbaar, een hoge woningdichtheid en veel glastuinbouw. Natuur en Milieu is voorstander van onafhankelijk netbeheer.
 

Klimaatakkoord en omgevingswet


NVDE, NWEA en Holland Solar hebben op 6 september een bijeenkomst georganiseerd over de omgevingswet en het klimaatakkoord. De omgevingswet moet onder andere de juridische basis bieden voor het uitvoeringsplan om in een wijk te stoppen met aardgas. Lees hier het verslag terug. 

Publicatie TNO: Lekker warm zonder aardgas


Stapsgewijs overschakelen van aardgas op andere bronnen van energie lukt alleen als consument, bouwbedrijven, installateurs, de energiesector, gemeenten en rijksoverheid anders gaan samenwerken. Lees hier de aanbevelingen van TNO. 

Hoe krijg je bewoners mee? 


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een overzicht gemaakt van de organisaties, waaronder HIER klimaatbureau, die gemeenten kunnen helpen bij de benadering van bewoners richting een aardgasvrije wijk. Handig! 

 

Stijging zeespiegel na 2050

De zeespiegel kan na 2050 mogelijk veel sneller stijgen. Dat schrijft Deltares op basis van projecties van het KNMI. Het kan in 2100 oplopen tot 2 – 3 meter en in de eeuw daarna zelfs tot 8 meter. Dat komt vooral door Antarctica. Om dit te voorkomen moet de temperatuurstijging ruim onder de twee graden blijven.

Evenementen



5 oktober, 12 oktober en 26 oktober - Zaanstad, Den Haag en Tilburg
Klimaatwarming-ups 'Aardgasvrije wijken' - Klimaatverbond
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

15 oktober - Den Haag
De Grote Warmtetransitie Kennisdeeldag (voor gemeenten) - Warmte Koude Zuid-Holland
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

8 november - Nijmegen
Het Nationaal Warmte Congres
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
 
HIER verwarmt is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Onder de noemer HIER verwarmt ondernemen wij verschillende activiteiten op het gebied van wonen zonder aardgas, waaronder de bewonerswebsite www.hierverwarmt.nl.




Copyright © 2018 HIER klimaatbureau

Ik wil geen updates meer ontvangen
Ik wil mijn e-mailadres wijzigen







This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting HIER Klimaatbureau · Zuilenstraat · 7A · Utrecht, Utrecht 3512NA · Netherlands