Copy
Έχω να σας πω μερικά πράγματα.
Διαβάστε το στον browser

Οι ημέρες του καθενός είναι γεμάτες με δραστηριότητες, αγγαρείες και καθήκοντα, οπότε ο χρόνος που αφιερώνουμε για την απορρόφηση πληροφορίας είναι αναγκαστικά πεπερασμένος. Τι να πρωτοχωρέσει εκεί μέσα; Εικόνες από τη Μόρια, μικροπολιτική κλωτσοπατινάδα, χόμπι, ενδιαφέροντα, βιβλία. Να κάτι που λείπει: χρόνος για σκέψη. Να βάλεις τα πράγματα κάτω να σκεφτείς για θέματα όχι τρέχοντα, αλλά μεγαλύτερα. Το μέλλον. 

Εγώ το σκέφτομαι πολύ το μέλλον (όσο προλαβαίνω μέσα στην καθημερινότητα, τουλάχιστο), μάλλον επειδή έχω την υποσυνείδητη ψευδαίσθηση πως αν το καταλάβω καλύτερα κάπως θα βγω κερδισμένος. Στην πράξη δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Το μέλλον δεν είναι το ΠροΠο (υπάρχει ακόμα ΠροΠο; έτσι γραφόταν; με μεγάλο το δεύτερο Π; αν όχι, γιατί το θυμάμαι έτσι;), αντίθετα, όταν προβλέπω ας πούμε ότι μια κυβέρνηση θα αποτύχει, ή ότι η ελληνική κρίση δεν θα τελειώσει, τίποτε δεν κερδίζω. Ούτε καν εύσημα. Απλά αποχτώ τη ρετσινιά του γκρινιάρη που κάνει τους αναγνώστες του να αισθάνονται διαρκώς άσχημα. 

Πώς μπορώ να γίνω πιο χρήσιμος; 

Δοκίμασα να κάνω το εξής. Μια λίστα με ιδέες, concepts και τεχνολογίες που βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο σήμερα, σε βαθμό που οπωσδήποτε κάπου κάπως μπορεί να έχετε ακούσει να αναφέρονται, και που ενδέχεται στο μέλλον να παίξουν ρόλο μεγαλύτερο. Είναι αρκτικόλεξα και έννοιες που μπορεί να έχετε δει. Ε, εδώ σας γράφω τι σημαίνουν. Και καθώς χρειάζονται κάμποσα λόγια για να τα πούμε όλα αυτά τα περίπλοκα πράγματα, ετούτο εδώ είναι μόνο το πρώτο μέρος. Ακολουθεί και δεύτερο. 

Θα μπορείτε να προβλέψετε καλύτερα το μέλλον με αυτό τον τρόπο; Όχι βέβαια. Μπορεί όμως να καταλάβετε λίγο καλύτερα το παρόν. Ίσως. 

Σήμερα στην Καθημερινή: Πάλι για το μέλλον γράφω. Για το ότι όλες μας οι συζητήσεις σε πέντε ή σε δέκα χρόνια θα είναι άκυρες. Αναφέρω αυτό το βιβλίο κι αυτό το βιβλίο

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην Πάτρα: Ελάτε για να κουβεντιάσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της θέση της Ελλάδας σε αυτήν, και άλλα τέτοια ωραία. Είναι μια εκδήλωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Αν έχετε έρθει στις άλλες που έχω μιλήσει (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Βέροια), μην έρθετε, πάνω-κάτω τα ίδια θα πω, καίτοι ελαφρώς εμπλουτισμένα. Αν όχι, γράφεστε εδώ

ποια ευρώπη
μελαγχολία
Το βιβλίο της εβδομάδας: Το βιβλίο που διαβάζουμε το Σεπτέμβριο στο Bookworm είναι το "Περί Φυσικής Της Μελαγχολίας" του Βούλγαρου Γκεόργκι Γκοσποντίνοβ.

Είναι ένα περίεργο βιβλίο, πολύ γλαφυρό και αλλόκοτο, που όμως δίνει μια πλούσια και εκτενή εικόνα της κοινωνίας των βόρειων γειτόνων μας. 

Θα του κουβεντιάσουμε (μαζί με το 4 3 2 1 του Πολ Όστερ) το ερχόμενο Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι στο Μεταίχμιο

και τώρα, λινξ: 

Αυτό το άρθρο για την κατάρρευση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, κι αυτό το άρθρο για την κατάρρευση της δημοκρατίας στην Πολωνία. Από το νέο τεύχος του Atlantic που έχει για θέμα του (μαντέψτε) την κατάρρευση της δημοκρατίας. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τα fake news. Τα οποία, λέει, δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα news. Οι ειδήσεις. Το τι είναι "είδηση". Αυτό είναι το πρόβλημα. Το τι θεωρούμε (και τι καταναλώνουμε ως) είδηση είναι που έχει αλλοιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. 

Οι τιμές των νέων iPhone είναι κάπως εξωφρενικές

Να πώς μπορούμε να σταματήσουμε τις δασικές πυρκαγιές. Όχι εμείς, οι Αμερικάνοι. Και η ανθρωπότητα, κατ' επέκταση. SPOILER ALERT: Χρειάζονται πολλά λεφτά. 

Ένας γιγάντιος, εξαιρετικά λεπτομερής χάρτης της Ανταρκτικής

Αυτή η ερευνήτρια προτείνει τη διάλυση της Amazon, μολονότι δεν καλύπτει τις πατροπαράδοτες προδιαγραφές των μονοπωλίων, που έχουν οδηγήσει σε επεμβάσεις κρατών στο παρελθόν. 

Μιας και λέμε για κράτη και επιχειρήσεις: Η Μαριάνα Ματσουκάτο έχει καινούριο βιβλίο, και έδωσε αυτή την ωραία συνέντευξη στο Freakonomics

Οι μετανάστες της Νέας Υόρκης και από πού έρχονταν. 

Πώς οι αγγλικοί στίχοι σουηδικών συγκροτημάτων έχουν τόσα ξεκαρδιστικά λάθη. Πραγματικά. Στο "all that she wants is another baby" τελικά η καημένη δεν εννοούσε μωράκι νεογέννητο. Να τα φτιάξει με κάποιον εννοούσε. Πολύ αστείο. 

Ένα γραφιστικά θεαματικό αφιέρωμα για τα δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Βίντεο: Τι βλέπει ένας αετός όταν πετάει

Lost and Found
Τέλος, ένα μήνυμα: 

 Το "Lost and Found" είναι μια μικρή αστυνομική νουβέλα, κυκλοφορεί στο Amazon και μπορείτε να την κατεβάσετε και να τη διαβάσετε στο κινητό, το tablet ή το Kindle.  

Κοστίζει $3

Extra bonus: Με κάθε αγορά ενός βιβλίου χρηματοδοτείτε τη λειτουργία αυτού εδώ του newsletter. Το ξέρατε αυτό; Όχι; Έχει σημασία; 
georgakopoulos.org
μπορείτε να βρείτε παρεμφερείς κουβέντες και στα εξής:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Google Plus
Google Plus
© 2017 Georgakopoulos.org All Rights Reserved unsubscribe from this list    update subscription preferences