Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
video: Leraar Gie leest voor

Leraar Gie leest voor

“Elke les Nederlands in het zesde middelbaar start ik met voorlezen. Dat duurt maar enkele minuten en je krijgt meteen alle aandacht. Onbetaalbaar.” Leraar Gie gelooft in het belang van verhalen. “Ze zijn de beste manier om de wereld te leren kennen. En misschien zelfs om die te begrijpen.”


Wouter Duyck en Jan Vanhoof

Centrale examens: hot or not?

Onderwijsexperten Jan Vanhoof en Wouter Ducyk samen aan tafel. Over de zin en onzin van standaardtoetsen en centrale examens. Lees hun argumenten en vorm je eigen mening.
Leraar Mechanica Lieselot Van Gysel met twee leerlingen

STEM met girlpower

Lieselot is leraar mechanica in een mannenwereld. “Mijn missie: meer meisjes in technische richtingen. Laat ze weten dat ze welkom zijn.” Lieselot overtuigt met haar verhaal en concrete tips.

Iddink steunt Bednet

Iddink steunt Bednet

Iddink gaf ouders en leerlingen de mogelijkheid om éénmalig € 1,75 te doneren aan Bednet. Samen met de extra toelage van Iddink bracht dit € 61.000,- op! Bekijk hier hoeveel ouders en leerlingen van jouw school aan Bednet hebben gedoneerd.

twee kinderen op kerkhof W0I

WOI in de kleuterklas

“De gruwel van de oorlog laat je buiten de klas. Maar een kleuter begrijpt wel wat het is om te vluchten en je speelgoed achter te laten.” Ontdek hoe juf Magali het verleden tot leven brengt.

Hallo-kaartjes op tafel

Tijd voor een goed gesprek?

Leerlingen die het lastig hebben, naar binnen keren of afhaken: hoe laat je weten dat je om ze geeft? Bied subtiel een luisterend oor met de HALLO-postkaarten. Klik & print!

Foto van kinderen en jongeren in de advertorial van de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat

Reageer tegen onrecht

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren? Contacteer de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Gratis en discreet. Bel 0800 20808.

BELEIDSNIEUWS

Hoe voorkom je spijbelen in je school?
Het aantal spijbelaars in het basisonderwijs blijft stabiel. Uit de cijfers van AGODI (schooljaar 2017-2018, per gemeente) blijkt dat in het secundair onderwijs opnieuw meer leerlingen spijbelden, nl. 2,65%. Lees hier hoe je spijbelgedrag voorkomt en aanpakt.

OPROEP

Nomineer nu de ‘Beste Boekenjuf/meester 2019’
Wie vult op school de boekenhoeken met een rijk en recent aanbod? Welke juf of meester heeft het grootste hart voor boeken en deelt de leesmicrobe met de leerlingen? Nomineer nu jouw kandidaat.

LEERMIDDELEN

Rollenspel over kinderrechten
Dave is zijn gedragskaart beu, Azim voelt zich door de politie geviseerd en Theo weigert rilatine te nemen. Download, print en speel ‘SERIEUS?!?’, het rollenspel voor het secundair van de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat naar aanleiding van Kinderrechtendag (20/11).

 

Materiaal over hiv en aids voor je klas
Informeer je leerlingen over hiv en aids met het educatief materiaal, de rode lintjes en posters van Sensoa. Daarnaast kan je ook iemand vragen om voor de klas te getuigen over leven met hiv. Bespreek hiv niet enkel op Wereldaidsdag (01/12).

VORMING EN ACTIE

Inspiratieavond SDG’s op school
Wil je werken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen maar weet je niet goed hoe te beginnen? In Don Bosco Zwijnaarde (22/11) vertelt de school hoe zij dat doet. Je vindt er ook bestaande materialen rond de SDGs en onderwijs. Schrijf je in.

 

Maak de gratis BuitenlandBeurs bekend
Je leerlingen maken in Gent (25/11) kennis met ruim 60 onderwijsinstellingen wereldwijd. Ze krijgen een breed aanbod aan opleidingsmogelijkheden en ervaringsverhalen van studenten. Bestel gratis posters en flyers voor dit evenement.

 

Videocoaching event Arteveldehogeschool
Hoe zet je videocoaching in binnen je kleuterschool? Ben je nieuwsgierig naar wat de interactie tussen de kleuterleraar en de kinderen zo krachtig maakt of waar de uitdagingen liggen? Schrijf je in voor het event in Gent (10/12).

 

Inspelen op Duaal Leren
Geef je les in een duaal leren systeem of ondersteun je deze mensen? In Antwerpen (12/12) ontdek je tijdens inspirerende gesprekken interessante ideeën, verwerf je nieuwe inzichten in het opzetten van flexibele leertrajecten en krijg je concrete tips. Schrijf je in.

 

Inspiratiedag executieve functies bij jonge kinderen
Nadenken voor je iets zegt/doet, je concentreren op een taak, informatie opslaan, … Tijdens workshops, lezingen, informatiesessies (vb. de ‘de klas van juf Jelke’ met beeldmateriaal en klik en prints van Klasse) in Aalst (15/01/2019) ontdek je hoe je die vaardigheden helpt ontwikkelen bij (jonge) kinderen. Schrijf je in.

 

Vormingsaanbod CTO
Bekijk hier het vormingsaanbod van het Centrum voor Taal en Onderwijs voor dit najaar. Thema’s zijn ‘anderstalige nieuwkomers’, ‘breed evalueren in het lager onderwijs’, en ‘Interactieve werkvormen’, ‘taal en ICT in het volwassenenonderwijs’.

— WIN EEN BOEK —

Sterke vleugels voor jongeren

Help jongeren om hun eigen krachten te ontdekken en hun dromen en ambities waar te maken. Je kan meteen aan de slag met ‘Stevige wortels, sterke vleugels’ (Gompel&Svacina). Het boek biedt handvatten en oefeningen om met je leerlingen te werken rond zelfbeeld, motivatie, grenzen, rust en kracht.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen