Copy
Bekijk deze email in uw browser

Nieuwsbrief nr. 7 2018.

Beste <<Voornaam>> <<Tussenvoegsel>> <<Achternaam>>,

Je krijgt deze "Planten dichterbij" nieuwsbrief omdat je e-mailadres bekend is bij Flora van Nederland of omdat je je hebt aangemeld via een van onze sites of de site van een van onze partners. Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar de redactie@planten-dichterbij.nl

INHOUD

Gehoornde klaverzuring: video
Beuk: video


Week van de Biologie 1-7 oktober 2018

Flora van Nederland heeft ook dit jaar samen met een aantal enthousiaste biologen in Maastricht een mooi en inspirerend programma samengesteld.
Daar springen wat Flora van Nederland betreft drie onderdelen uit naar voren.
Een lezing door Redactielid Maurice Martens, ook redacteur van Pollennieuws, over ‘Natuur en Gezondheid’ waarbij ingegaan wordt op de factoren ‘Hittestress, Pollen en Hooikoorts’.
Daarnaast fungeert hij als rondleider, samen met Tineke de Jong, van twee wandelingen door Maastricht waarbij, in aansluiting op het succes van vorig jaar, de wandeling van Jac. P. Thijsse opnieuw wordt gedaan.



Het volledig programma van wat er in Maastricht allemaal plaatsvindt staat op de website Flora van Nederland: Programma Week van de Biologie

Geschreven door Maurice Martens

Menu


Poetische Inspiratie door planten

Over de inhoud van Flora van Nederland wordt druk gecorrespondeerd tussen de gebruikers en de redactie. We krijgen veel vragen en tips van bezoekers van de website.

Wie schetst de verbazing van de redactie na een opmerkelijke reactie van een onzer vragenstellers op het spoor gezet te hebben van Gehoornde klaverzuring, een plant die bij hem tussen de stenen groeit. Zijn poëtische ontboezeming drukken we hier graag met zijn toestemming af. Bij ons leeft nu de gedachte dat er wellicht meer gebruikers zijn van Flora van Nederland, die zich geïnspireerd weten door de planten van onze wilde flora en wellicht ook in de pen willen klimmen om ons en alle ruim 400.000 bezoekers van Flora van Nederland te laten delen in hun ontboezemingen.

De redactie houdt zich aanbevolen en zal de ontboezemingen, mits met toestemming van de schrijver, publiceren in het gedeelte ‘bijzonderheden’ van de plantenpaspoorten gepubliceerd in Flora van Nederland.
We zijn benieuwd.

Gehoornde klaverzuring
 
Je zaait je gulzige zaden
in kieren en in naden.
Ongegeneerd op mijn terras,
ik wist niet dat jij dat was.
 
De zon schijnt  tussen je klaverhartjes,
bloeiend in vijf gele partjes.
Tja, je bent een zogenaamd onkruid,
toch zie je er lief en aantrekkelijk uit.
 
Ik ben in het ongewisse,
mag je blijven, wil ik je missen?
Zal ik je citroenklaver proeven
of eerder het zoet dan zuur behoeven?
 
Bij mij zitten  je wortels diep,
onder de tegels in het geniep.
Groeit fanatiek en zonder sturing.
Wat moet ik met "mijn" gehoornde klaverzuring?
 
Zij die het kunnen weten
zeggen dat je bent te eten.
Of ik dat doe is zeer de vraag,
want ik zit nu al met je in de maag......
 

Ids Vlieg, september 2018

De Gehoornde klaverzuring in de Flora van Nederland

Menu


Dodelijke Planten.

Een fascinerende reis langs de giftigste planten ter wereld
Zojuist verschenen! Een prachtige uitgave over ’s werelds meest giftige planten en hun impact op mens en dier. Planten kunnen niet weglopen als dieren ze willen opeten. Daarom hebben ze allerlei strategieën ontwikkeld om zichzelf te verdedigen, waaronder de productie van giftige stoffen. Die stoffen zijn zeer divers qua samenstelling en werking.
Soms begint een hap uit een blad met een irritatie of onderbuikgevoel. Maar vaak loopt het ook fataal af. Denk aan verstikking, verlamming of compleet orgaanfalen …

Het boek ‘Dodelijke planten’ is een mooie verkenning van de giftigste planten op aarde, hun strategieën om te overleven, de unieke eigenschappen van hun giftige stoffen en de impact daarvan op dieren – en mensen in het bijzonder.
  • Plantaardige gifstoffen en hun effect op dieren en mensen
  • Prachtige geïllustreerde uitgave
  • Geschreven door internationale experts 
Elizabeth Dauncey is een Britse plantkundige. Ze onderzoekt de werking en medicinale toepassing van plantengiffen bij een Londens ziekenhuis en de Kew Royal Botanical Gardens.
 
Sonny Larsson is een Zweedse farmacoloog gespecialiseerd in plantengifstoffen. Hij werkt als specialist bij het Zweedse Informatiecentrum voor Gifstoffen.

Klik hier voor het inkijkexemplaar

Menu


Redactionele bijdragen.

Aan de nieuwsbrief Planten dichterbij wordt door de volgende organisaties redactioneel bijgedragen:


Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend. Ook kunt u wellicht uw gegevens aanvullen of wijzigen Let met name ook even erop of in de aanhef van deze nieuwsbrief uw naam goed wordt weergegeven.

Flora van Nederland zou niet bestaan zonder de steun van onze partners en sponsors.

Menu

Copyright © 2018 Flora van Nederland, Alle rechten zijn voorbehouden.
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door uitgever Novio Design.

Postadres van de redactie is:
Flora van Nederland
Plein  1992 70f
6221 JP Maastricht
redactie@planten-dichterbij.nl

Wil u de gegevens van uzelf voor deze nieuwsbrief wijzigen?
U kunt uw gegevens updaten of U zelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp