Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
20 september 2018
Door merg en been
Celbioloog Peter Friedl kweekte met Amerikaanse collega's een soort minibotjes die in muizen uitgroeiden tot echt bot, inclusief beenmerg. Door een speciaal ruitje konden de onderzoekers de groeiprocessen in het bot met een microscoop volgen.
Lees meer
Patiënten geven Radboudumc een 8,5
Zo’n 5.000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg in het Radboudumc via vragenlijsten van de Consumer Quality Index (CQ-index). Gemiddeld beoordeelden zij onze zorg met een 8,5.
Lees meer
Niet opereren is ook OK
Bij de behandeling van kanker is een zo lang mogelijke overleving meestal het doel. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker. Oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker krijgen vaak toch een operatie, zonder dat zij hierover meebeslissen. Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.
Lees meer
Betere behandeling resistente bacterie
Teicoplanine is een soort ‘reserve’ antibioticum. Het wordt ingezet als een bacterie niet reageert op andere middelen. Roger Brüggemann en Rob ter Heine onderzoeken een betere behandeling met dit middel bij patiënten met een levensbedreigende infectie.
Lees meer
Penning voor pionier
Zes jaar geleden werd Jopie Verhoeven voorzitter van de eerste Patiëntenadviesraad van het Radboudumc. Vastbesloten, en met kennis van zaken, stelde zij altijd de vraag wat de patiënt heeft aan innovaties of zorg. Bij haar afscheid ontving zij de Radboudpenning.
Lees meer
Divider
Wetenschap uitgelicht
Alzheimer
De oorzaak van Alzheimer dementie is nog niet helemaal opgehelderd. Ook is Alzheimer nog niet te genezen. Daarom doet het Radboudumc onderzoek naar het ontstaan en verloop, preventie en de behandeling van Alzheimer.
Bekijk het dossier
Het Radboudumc voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Op onze website staat meer achtergrondinformatie en uitleg over het onderzoek naar ziektes en onderwerpen die vaak in het nieuws zijn.
Naar wetenschap uitgelicht
Divider
Uitgelicht
Komt een vrouw bij de dokter
Vrouwen kunnen andere ziekteverschijnselen hebben dan mannen. Vaak worden deze omschreven als 'afwijkend'. En dan hebben vrouwen ook nog meer bijwerkingen van medicijnen én komen vaker in het ziekenhuis terecht. Hoe komt hier verandering in?
Lees meer
De nieuwe mens is onsterfelijk
Vinden we ooit de sleutel naar onsterfelijkheid? Willen we wel zo lang leven? En hoe worden we gezond en gelukkig oud? We praten erover in de nieuwe serie 'De nieuwe mens' van Radboudumc en LUX.
Lees meer
'Niemand ziet dat mijn oor nep is'
Je ziet niet dat Piet Vermeulen (81 jaar) een kunstoor heeft. Hij is geopereerd aan kanker in zijn gehoorgang. Dit is een zeldzame kankersoort, die voorkomt bij één tot vijf per miljoen mensen. In het Radboudumc opereren we circa zes van deze patiënten per jaar.
Lees meer
Divider
Agenda

26 september
De nieuwe mens is onsterfelijk

6 oktober
Weekend van de Wetenschap

10-12 oktober
CleanMed Europe 2018

29 oktober
'Dag dokter...' (publiekscollege)

31 oktober
De nieuwe mens komt uit het lab

1-2 november
Radboud New Frontiers

7-11 november
InScience Festival

12 december
De nieuwe mens is een designerbaby
 
In de media 


Hoogleraar Verloskunde Frank Vandenbussche heeft met zijn team de afgelopen twee jaar gewerkt aan zeer innovatieve operaties waarbij via een kijkoperatie wordt ingegrepen bij een foetus in de baarmoeder. In het programma ‘Hoe bevalt Nederland’ licht hij deze methodiek toe.
Bekijk alle uitzendingen
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp