Copy
U heeft aangegeven dat u graag de nieuwsbrief krachtige basiszorg wilt ontvangen. Wilt u deze toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.
Krachtige basiszorg is in Utrecht ontwikkeld om inwoners optimale zorg en ondersteuning aan te bieden. Met partners is een nieuwe en andere manier van kijken, leren, doen en organiseren ontwikkeld. Huisartsen, buurtteams en andere professionals werken integraal en proactief samen op basis van een gemeenschappelijke visie. De aanpak richt zich op kwetsbare bewoners met problemen in meerdere levensdomeinen. Het resultaat? Bewoners ervaren een betere gezondheid. Professionals kunnen beter hun werk doen. Inwoners krijgen zorg- en dienstverlening op maat. En het scheelt uiteindelijk ook in de kosten voor de gezondheidszorg.
Het verhaal van Erik te Biesebeke 

Krachtige basiszorg werkt! Maar hoe dan? Professionals en bewoners in Overvecht geven graag antwoord op deze vraag. Erik te Biesebeke, praktijkondersteuner GGZ bij de huisartsenkliniek Overvecht, vertelt over  de consultfunctie binnen Krachtige basiszorg.
 
“Het samen optrekken kan verschillende vormen aannemen”, zegt Erik. De samenwerking loopt van een consult, een driegesprek tot taakgericht invliegen. Het werkt twee kanten op: het buurtteam schakelt de praktijkondersteuner in als hulplijn in om mee te kijken en mee te denken bij een casus. Andersom kan de praktijkondersteuner het buurtteam inschakelen voor zaken waar de expertise van de buurtteams groter is. Lees verder
 
 
Wijkconferentie draagt bij aan wijkbreed leren 

Voor de zevende keer wordt een wijkconferentie georganiseerd voor alle zorg- en welzijnsprofessionals in Overvecht. De wijkconferentie richt zich dit jaar op het verder verbeteren van de samenwerking bij de doelgroepen met meest complexe en veelal multi-problematiek: de ggz groep.

Traditie
Binnen de gezonde wijk is de traditie ontstaan om jaarlijks een dag te organiseren waar professionals in de wijk samenkomen en zich verdiepen in een specifiek thema. Die thema’s hebben veelal te maken met het bieden van goede zorg aan de vele kwetsbare bewoners in de wijk. De laatste conferentie stond in het teken van “De kunst van het aansluiten” om de professional te helpen en te stimuleren om op een andere manier naar hun cliënt te kijken, te luisteren en ze te steunen bij de eigen regie over hun leven. Het thema van dit jaar is de GGZ, "Verward of verwarrend?".
 
Integrale samenwerking
Veel bewoners in Overvecht hebben problemen op meerdere levensdomeinen. Voor de professional kan dit verwarrend werken: wat moet of kan ik met deze cliënt, welke ondersteuning kan ik bieden, waar liggen mijn beperkingen, wanneer moet ik er een andere professional bij betrekken, hoe houden we een gezamenlijke verantwoordelijkheid? De wijkconferenties helpen om dit met elkaar te verkennen en te verdiepen.
 
Wijkbreed leren
De wijkconferentie is een vorm van wijkbreed leren. Iets waar we in Krachtige basiszorg veel meer op zijn gaan inzetten. Integrale samenwerking in de wijk vraagt om gezamenlijk leren. Dit betekent dat scholingen steeds vaker multidisciplinair worden aangeboden en er op het niveau van de wijk een leeromgeving wordt ingericht die stedelijk wordt gefaciliteerd. Een ontwikkeling die noodzakelijk is om het verschil te kunnen maken.
Wijkconferentie Verwarrend of verward?
Wat en Waar?


Datum              Op  22 november 2018
Tijd                   Van 15.30 - 20.00 uur
Locatie             Nog niet bekend
Aanmelden       Via
overvecht@utrecht.nl  
Krachtige basiszorg in de praktijk

De buurt denkt mee over het groen in de wijk
  
Professionals binnen het gezondheidscentrum aan de Amazonedreef in Overvecht wilden graag de verbinding maken naar de buurt. Toen de groenstrook rondom het centrum opnieuw aangelegd moest worden, zag het gezondheidscentrum meteen een unieke kans om daarbij de bewoners te betrekken. Een actie dat past bij de visie op krachtige basiszorg.
 
Het gezondheidscentrum aan de Amazonedreef in Overvecht wordt momenteel grondig verbouwd. De ambitie is om een centrum neer te zetten wat alles in zich heeft om voor cliënten en professionals in Overvecht een gezondheidscentrum van de toekomst te worden. Hierin werken het medische en sociale domein samen aan de beste zorg voor de overwegend kwetsbare populatie. In de gesprekken die met de professionals zijn gevoerd over de ambitie werd de verbinding met de wijk als belangrijk onderwerp naar voren geschoven.
 
De groenstrook
Rondom het centrum ligt een aanzienlijke lap grond waar iets gedaan mee kan worden en bijdraagt aan de positieve gezondheid en betrokkenheid van bewoners. De sociaal makelaars is gevraagd om in gesprek te gaan met de buurtbewoners. Dat werd met veel enthousiasme ontvangen. Een aantal wijkbewoners heeft aangegeven mee te willen werken als het zover is. De één omdat hij erop uitkijkt, de ander omdat hij groene vingers heeft en een kans ziet om er wat moois van te maken. Of om de middelen en kennis beschikbaar te stellen. Zo heeft een buurtbewoner hortensia stekjes geschonken en een ander prachtige tuinmeubelen met pallethout gemaakt.
 
Lunchbespreking
Binnenkort komen alle huurders van het gezondheidscentrum bij elkaar om een keuze te maken waarbij het voorstel van de buurt leidend is. De volgende stap is een plan uit te werken om de financiering rond te krijgen en samen met geïnteresseerde bewoners aan de slag te gaan om de tuin te realiseren.
In het nieuws

Registratiecode 'Cijfer voor ervaren gezondheid in huisartseninformatiesysteem (HIS)

In Krachtige basiszorg is de ervaren gezondheid van de patiënt een belangrijke indicator waarop in het gesprek met patiënten wordt gestuurd. In het onderzoek is nagegaan of het opnemen van een score over de ervaren gezondheid (CVG-cijfer voor gezondheid) een zinnige toevoeging in het HIS is, om de effectiviteit van de aanpak te monitoren.
Het Nivel concludeert op basis van een analyse van 50 patiënten dat het CVG sensitief en bruikbaar is voor de monitoring. Op ons verzoek heeft de NHG inmiddels een code voor de huisartsinformatiesystemen toegekend voor het vastleggen van het cijfer voor ervaren gezondheid. Een mooie stap verder voor de mogelijkheden tot follow-up in Krachtige basiszorg.

Interessante links

Het tweede Nationale Congres over innovatieve voorbeelden van samenwerking tussen sociaal domein en medisch domein vindt plaats op 4 oktober 2018. Meer informatie en inschrijven: www.guusschrijversacademie.nl/congressen/samenwerking-eerstelijnszorg-en-wijkteam

Het jaarlijkse NHG congres voor huisartsen staat dit jaar in het teken van psychische klachten in de huisartsenpraktijk. In een plenaire presentatie van huisarts Nikki Makkes met psychiater Jim van Os zullen de ervaringen in de samenwerking met GGZ professionals in de wijk Overvecht worden gepresenteerd. In een van de workshops staan de ervaringen met de Utrechtse proeftuinen van de huisartsenpraktijken en buurtteams jeugd&gezin centraal. Meer informatie: www.nhgcongres.nl

Downloads

Overvecht Gezond en Buurtteams Utrecht
werken samen aan betere zorg en ondersteuning
voor de bewoners van onze wijk Overvecht.
Copyright © | 2018 | Overvecht Gezond & Buurtteams Utrecht | Alle rechten voorbehouden.

Meer informatie over Krachtige basiszorg? U kunt ons mailen of bellen.
 
E-mail info@krachtigebasiszorg.nl
Ingrid Horstik, ontwikkelaar Buurtteams Utrecht, telefoon  06 - 13 88 4 154
Petra van Wezel, manager Overvecht Gezond, telefoon 06 - 21 84 39 70

Wilt deze nieuwsbrief toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Krachtige basiszorg · Kastordreef 1 · Utrecht, Ut 3561EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp